Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Η ΑΓΚΑΛΙΑ.

Σκέφτομαι και αναρωτιέμαι ποια «πράξη» ή έστω ποια μορφή εκδήλωσης θαυμασμού και αγάπης μπορεί να είναι η πιο πολύτιμη στη ζωή των ανθρώπων και τελικά πάντοτε, όποτε και να κάνω αυτό το ερώτημα στον εαυτό μου, καταλήγω πως είναι η αγκαλιά. Ωστόσο συνεχίζω να πιστεύω ότι η σημασία και ο ρόλος της είναι πολύ υποτιμημένος στην εποχή μας.
Δε ξέρω πόσοι άνθρωποι θα συμφωνούσαν μαζί μου ή εάν τους ρωτούσα πόσοι θα σκεφτόντουσαν την αγκαλιά (μιας και που οι περισσότεροι άνθρωποι σε ερώτηση σχετική με τις εκδηλώσεις αγάπης θα προσπαθούσαν να βρούνε ότι πιο «φανταχτερό» υπάρχει για να απαντήσουν) αλλά ξέρω πως για μένα η αγκαλιά είναι ότι πιο σημαντικό μπορεί να παρέχει ο ένας άνθρωπος στον άλλο χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει τίποτα για να τη δώσει εκεί που θέλει και αξίζει φυσικά!
Πιστεύω πως η ανθρώπινη αγκαλιά έχει πέσει και αυτή θύμα της έννοιας της λέξης «δεδομένος» και επειδή όλοι μας τη θεωρούμε κατά κάποιο τρόπο δεδομένη δε της δίνουμε την αξία και τη τιμή που της αρμόζει.
Δεν είναι τυχαίο που όταν ένα μωράκι έρχεται στο κόσμο το πρώτο πράγμα που θέλει και χρειάζεται είναι η αγκαλιά και το χάδι της μαμάς του, όπως επίσης και το ότι η εκάστοτε μανούλα το μόνο που θέλει και χρειάζεται μετά τη γέννα της, όσο ταλαιπωρημένη και να ναι, είναι να κρατήσει αγκαλιά το μωρό της, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ενώ έκλαιγε ασταμάτητα, τη στιγμή που ακουμπά και μυρίζει το δέρμα της μαμά του τότε ηρεμεί, εφησυχάζει και κοιμάται.
Τελικά η φύση από τη στιγμή που ερχόμαστε στο κόσμο μας δείχνει το πόσο σημαντική είναι μια αγκαλιά αλλά εμείς όπως και στην υπόλοιπη διάρκεια της ζωής μας αργούμε να μάθουμε και να κατανοήσουμε αυτά που πρέπει τη δεδομένη χρονική στιγμή! Και καθώς η ζωή εξελίσσεται και μεγαλώνουν γενιές ανθρώπων μαζί της, η αγκαλιά είναι εκεί και περιμένει μέχρι να μάθουν οι άνθρωποι την πραγματική της αξία. Η αγκαλιά υπάρχει για να συντροφεύει τους ανθρώπους από τη στιγμή που έρχονται στη γη και μέχρι τη στιγμή που φεύγουν.
Ποιό μωρό δεν έχει ανάγκη την αγκαλιά για να μεγαλώσει και ποιός ηλικιωμένος δεν έχει την ανάγκη της αγκαλιάς για να αισθανθεί ευτυχισμένος;
Και ναι η αγκαλιά εκτός από μορφή εκδήλωσης αγάπης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι και «φάρμακο» για πληγωμένες καρδιές! Ένα ισχυρό φάρμακο που δε στοιχίζει τίποτα αλλά γιατρεύει και απαλύνει τις πληγές του σώματος και της ψυχής μας.
Ένα μικρό παιδάκι όταν πέσει μέσα στο σπίτι του και χτυπήσει τι κάνει; Τρέχει κατευθείαν στους δικούς του για να το αγκαλιάσουν, να το φιλήσουν και να του πουν πως θα περάσει… το ίδιο λοιπόν κάνει και ένας άνθρωπος όσο μεγάλος και να είναι ηλικιακά. Είτε πονάει το σώμα του είτε η ψυχή του το μόνο που θέλει είναι μια μεγάλη τρυφερή αγκαλιά από τους ανθρώπους που αγαπάει.
Η αγκαλιά μας συντροφεύει από τη στιγμή που γεννιόμαστε και υπάρχει εκεί, δίπλα μας για να μοιραστεί μαζί μας και καλές αλλά και κακές στιγμές! Είναι εκεί και στις επιτυχίες μας αλλά και στις αποτυχίες μας! Είναι εκεί και στο κλάμα αλλά και στο γέλιο μας! Είναι εκεί και για τη χαρά αλλά και για το πόνο μας! Είναι εκεί και θα συνεχίσει να είναι μέχρι να καταλάβουμε την αξία της αλλά και την αξία των ανθρώπων που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας! Γιατί κακά τα ψέματα… χωρίς τους ανθρώπους δεν θα υπήρχε και η αγκαλιά στον κόσμο μας!
Και τέλος, εάν με ρωτάτε τι γίνεται όταν αυτή η αγκαλιά μας πνίγει και μας κάνει να ασφυκτιούμε μερικές φορές, τότε θα σας πω ότι μια σωστή αγκαλιά σε αγκαλιάζει με τόσο γλυκό και τρυφερό τρόπο που δε σε πονά, δε σου δυσκολεύει την αναπνοή και πάνω απ’ όλα σε κάνει να κλείνεις τα μάτια και να ονειρεύεσαι. Ναι να ονειρεύεσαι γιατί ακόμα κι όταν η αγκαλιά γίνεται για λόγους που εσένα σε κάνουν να πονάς τότε μια σωστή αγκαλιά οφείλει να σε παρηγορήσει αλλά και να σε κάνει να ονειρευτείς ξανά.
Και αν μέσα από αυτές τις λίγες ή πολλές για κάποιους λέξεις καταλάβαμε τη σημασία της αγκαλιάς το μόνο που μένει είναι να ψάξουμε στη καρδιά μας και να δούμε σε ποιους θα τη παρέχουμε αλλά και σε ποιους θα επιτρέψουμε να μας τη παρέχουν! Κάτι τόσο πολύτιμο πρέπει να το δίνουμε και να μας το δίνουν άνθρωποι που πραγματικά το αξίζουν και πάνω απ’ όλα να τη δίνουμε σα «φάρμακο» σε αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται!
Δε ξέρω για εσάς, αλλά εγώ μετά από τόσο ανάλυση περί της ανθρώπινης αγκαλιάς έχω ειλικρινά την ανάγκη να αγκαλιάσω και παρατηρώ πως τα άτομα που σκέφτηκα πως θα ‘θελα αυτή τη στιγμή να μπορούσα να αγκαλιάσω είναι αυτά που πάντοτε ήταν εκεί για να με αγκαλιάσουν πριν ακόμα εγώ τους το ζητήσω.
Γιατί έτσι πρέπει να λειτουργεί μια αγκαλιά! Ανοίγει για να σε κλείσει εκεί μέσα πριν ακόμη της ζητηθεί! Απλά το αισθάνεται και είναι έτοιμη να κάνει τη δουλειά της… απλά να σε κλείσει εκεί και χωρίς καν να σου μιλήσει ή να σου ζητήσει εξηγήσεις, να σε γιατρεύσει…!

__________________________________________

20 σχόλια:

 1. καλημέρα..μικρή μου!!!
  μαζί με μια γλυκιά...μαμαδίστικη....αγκαλιά..!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλημερα ιριδούλα! και την εχω τοσο ανάγκη...

  σ' ευχαριστώ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα! Δεν ξέρω αν εσύ έχεις μια αγκαλιά να κουρνιάζεις όποτε το έχεις ανάγκη, ξέρω όμως πως αγκαλιάζεις κάποιους από εμάς όταν αισθανθείς πως το έχουμε ανάγκη. Με ένα γραπτό σου, με ένα σχόλιό σου. Τουλάχιστον εγώ έτσι το εισπράττω!
  Φιλί.

  ΥΓ. Καλά υπάρχουν βλόγερς που διαγράφουν αναρτήσεις; Απίστευτο. Έτσι είναι παιδί μου... Άμα ο άνθρωπος είναι πολυγραφότατος, διαγράφει και μερικά γραπτά, έτσι για να περνά η ώρα!!!
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αθηνά μου καλημέρα,

  Δόξα το Θεό έιχα τη "τύχη" και την ευτυχία να εχω πολλές αγκαλιές στη ζωή μου για να κουρνιάσω, απλά κάποιες φορές μπορει να βρίσκονται μακριά μου... αλλά παρόλα αυτά ξέρω πως υπάρχουν και θα υπάρχουν για πάντα.

  Δε μπορείς να φανταστείς πόσο όμορφα με κάνει να νιώθω το σχόλιό σου! Με κάνει να αισθάνομαι τόσο όμορφα που φοβάμαι μήπως δεν το αξίζω...

  Σ΄ευχαιρστώ απο τα βάθη της καρδιάς μου!! Φιλί γλυκό σου στέλνω!!


  * Διέγραψα πολλά αλλά δε πειράζει... μερικά θα επιστρέψουν σιγά σιγά. Είχα λόγο σοβαρό όμως και γι αυτό το έκανα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το καλό είναι οτι το είχες αποθηκεύσει και να!! που ήρθε στην επιφάνεια ξανά αυτή η αίσθηση της ανάγκης του να δώσεις και να πάρεις αγκαλιά:-))
  Όντως η αγκαλιά είναι σπουδαία γιατί εκφράζονται όλα τα καλά συναισθήματα με αυτήν. Αγάπη, στοργή, συντορφικότητα,φροντίδα,λαχτάρα κ.λ.π
  Σου στέλνω λοιπόν και γω μια μακρινή αλλά φιλική και γεμάτη αγάπη αγκαλιά.Και αυτή η αγκαλιά πίστεψέ με, μπορεί να μην την αισθάνεσαι αλλά...θα είναι κάθε μέρα κοντά σου:-))
  Φιλάκια:-)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΜΑΡΙΒΙΛΗ Τ.

  τι γλυκιά που είσαι...!!

  σ ευχαριστω παρα πολυ! και ανταποδιδω φυσικα!

  φιλακιαααααααααααααααααααααααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Mιά αγκαλιά και ένα γλυκό φιλί
  που τα τσιγκουνευόμαστε να τα δώσουμε,
  που τρέχουμε όλοι παραλοισμένοι
  να προλάβουμε και ξεχνάμε τα βασικά,
  μια τρυφερή αγκαλιά ,
  έναν τρυφερό λόγο,
  ένα φιλί....

  χαθήκαμε πια, δεν δίνουμε τίποτα ,
  ακόμα και αυτά τα απλά για να τα δώσουμε
  το σκεφτόμαστε ξανά και ξανά και μετά,
  είναι αργά.

  Μου αρέσει η κόκκινη καρδιά που έχεις,
  με το ΄΄ πρόσεχε που την δίνεις ΄΄...
  αχ.....εύκολο είναι αυτό το πρόσεχε??

  τα φιλιά μου καλή μου ΕΚΦΡΑΣΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. κοπελιά, και ο ιούδας, τον αγκάλιασε και τον φίλησε το χριστό!!!

  άσε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Levina

  συμφωνω πολυ με οσα προειπες! τα ειπες τοσο ομορφα...

  όσο για το νοημα της καρδιας δυσκολο φιλη μου, το ξέρω...

  ειπα να το χω εκει μπας και το θυμαμαι και εγω αλλα και οι αναγνωστες μου! :)

  φιλια πολλα καλη μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ria

  δε ξερω αν τον αγκαλιασε... σιγουρα τον φιλησε ομως.

  παντου υπαρχουν "ιουδες" φιλη μου, το θεμα ειναι να τους κραταμε μακρια μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. υπεροχο το κεμενο σου γλυκο μου κοριτσακι!! αααχ η αγκαλια οντως δεν υπαρχει πιο ομορφη πραξη αγαπης απο την αγκαλια!!οταν θελεις να πεις σε καποιον τοοοοσα πολλα που οι λεξεις που γνωριζεις δεν φτανουν να το εκφρασουν νομιζω οτι μια αγκαλια μπορει να τα 'πει ολα'... σου στελνω και εγω μια αγκαλιτσα!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Συμφωνω απόλυτα...

  θελω μόνο να προσθεσω πως η πρωτη αγκαλια γίνεται με το Βλέμμα και όχι με τα χέρια που τυλίγονται γύρω από το κορμί που αγκαλιάζεται!...

  Σε φιλω... με αγκαλιες παιδικού ενθουσιασμού...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. maria

  ευχαριστω πολυ μαρακι μου! τελεια η αγκαλια σου! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ~reflection~

  το εθεσες μαγικα φιλη μου... σαν εσενα!!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Πολύ ωραία δημοσίευση!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χαιρομαι που σου αρεσε γλυκια μου! ευχαριστω πολυ!!

   Διαγραφή
 16. την θέλω την δίνω δεν την παίρνω όμως άλλα συνεχίζω να την δίνω!!! την αγαπώ οσο τίποτα στο κοσμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. την θέλω την δίνω δεν την παίρνω όμως άλλα συνεχίζω να την δίνω!!! την αγαπώ οσο τίποτα στο κοσμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. και ναι την δίνω άλλα δεν την παίρνω παρ' όλα αυτά συνεχίζω να δίνω!!!! την αγαπώ όσο τίποτα στον κόσμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. θα τη παρεις κι εσύ! όλοι κάποια στιγμή παίρνουμε την αγκαλιά που αξίζουμε!

   ένας άνθρωπος που ειναι δοτικός όσο εσύ, όπως μπορώ να καταλάβω τουλάχιστον από το σχόλιό σου είναι αδιανόητο να μη πάρει την αγκαλιά που αξίζει!

   σου ευχομαι λοιπον ολοψυχα να ερθει συντομα η αγκαλια που λαχταρας και να ειναι τοσο μεγαλοπρεπης οσο σου αξιζει! :)

   Διαγραφή

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ