Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

MIA ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ.

        Μια ιστορία που μπορεί να διδάξει τον κάθε εγκλωβισμένο στη μιζέρια της καθημερινότητάς του!         Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει πήρε από την χαρτίνη κούτα 1 άδειο γυάλινο βάζο κ άρχισε να το γεμίζει με πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χώρουσε άλλη ρώτησε: είναι γεμάτο το βάζο? Και οι μαθητές απάντησαν: Ναι. Αυτός χαμογέλασε κ χωρίς να μιλήσει πήρε από την κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα κ άρχισε να γεμίζει το βάζο. 
        Το κούνησε λίγο κ τα βότσαλα κύλησαν κ γέμισαν τα μένα μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δεν χώρουσε άλλο ρώτησε: είναι γεμάτο το βάζο? Και οι μαθητές απάντησαν: ναι. Αυτός χαμογέλασε πάλι κ χωρίς να μιλήσει πήρε από την χαρτίνη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο κ άρχισε να την άδειαζει στο βάζο. 
        Η άμμος χύθηκε κ γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών κ των βοτσάλων. Όταν το βάζο δε χώρουσε άλλο ρώτησε: είναι γεμάτο το βάζο? Οι μαθητές δίστασαν λίγο άλλα είπαν ναι. Αυτός χαμογέλασε πάλι κ χωρίς να μιλήσει πήρε από την κούτα 2 μπουκάλια μπύρες κ άρχισε να τα άδειαζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλο το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν δεν χώρουσε άλλο ρώτησε: είναι γεμάτο? Οι μαθητές αυτή τη φορά γέλασαν κ είπαν: ναι είναι γεμάτο. 
         Τωρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεώρησετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας. Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή σας. Τέτοια είναι η οικογένειά, ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας, οι φίλοι σας, η υγεία σας. Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα κ αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη. Τα βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας, όπως οι σπουδές,η δουλειά, το σπίτι μας. Το αυτοκίνητο μας, τα στερεοφωνικά μας. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα πολύ μικρά της ζωής. Αν βάλεις πρώτα άμμο στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τις πέτρες αλλά ούτε για τα βότσαλα. Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο κ δύναμη για μικρά πράγματα δεν θα βρείτε πότε χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε το σύντροφο σας, προσέξτε την υγεία σας, χαρείτε με τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση κ σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, για να φτιάξετε το σπίτι σας, το αυτοκίνητο σας. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες. Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε: καλά, η μπύρα τι αντιπροσωπεύει? 
      Ο καθηγητής γελώντας απαντά.: δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις ότι πάντα θα υπάρχει λίγος χώρος για 2 Μπυρίτσες!


 _____________________________________________________________________

* Από μία φίλη που το διάβασε σε μία εφημερίδα

Σχόλια

  1. καλημερες,ωραια η ιστορια,και αυτο με τις μπυριτσες μια χαρα μου φανηκε!!!
    καλο σαββατοκυριακο.φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την έχω ξαναδιαβάσει αλλά το μήνυμά της πάντα με αφήνει άφωνη!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μακάρι όλοι οι καθηγητές έτσι να δίδασκαν!

    μικρό και αγαπημένο μου, σε είχα δεδομένη καθημερινά. να έρχεσαι, να έρχομαι... τώρα, πόσο μου λείπεις!
    αυτό, βέβαια, δεν σημείναι πως δεν καταλαβαίνω τις προταιρεότητές σου!

    σε γλυκοφιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την μπύρα δεν το ήξερα...
    Φιλοσοφημένη ιστορία..

    Μας έλειψες κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλη μου εκφρασου.. χανουμε μεσα στην καθημερινοτητα την αξια της ζωης..

    σε φιλωωω.. καλο απογευμα καλο σ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίο το κείμενο.
    Δυστυχώς εμένα μια πέτρα μόνο μου έφυγε και νιώθω σαν να είναι εντελώς άδειο το βάζο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σπουδαίο το μήνυμα του καθηγητή.
    Εκφράσου μου, εύχομαι να λείπεις από δω, γιατί φροντίζεις τις πετρούλες σου. Κι εγώ προσπαθώ να το κάνω αυτό. Οι δικοί μας άνθρωποι είναι ό,τι πιο σημαντικό στη ζωή μας. Είναι όλα τα πλούτη του κόσμου! Είναι η χαρά μας, η ευλογία μας.
    Εγώ θα πρόσθετα, ότι πρέπει να φροντίζουμε και για τη δική μας πνευματική ανάβαση, που μας κάνει πιο απλούς και πιο σοφούς, πιο γλυκούς και πιο ελαστικούς με τους άλλους.
    Τα φιλιά μου
    Να είσαι ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ό,τι και να κάνεις.
    Υ.Γ,
    Λες κίνητρο για τον καθηγητή, να ήταν η διαφίμηση καποιας μάρκας μπύρας, και να το έφερε έτσι, ώστε να καταλήξει εκεί; χαχαχαχαα για φαντάσου ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. christina

    ευχαριστώ πολύ! καλό σκ και σε σένα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. evi_athanasiou

    καλημέρα εύη μου.

    μμμμ δεν ξέρω αν συμφωνώ απόλυτα με το ότι χάνουμε την ουσία της ζωής μεσω της καθημερινότητας, μάλλον προτιμάμε να μη τη βλέπουμε πιστεύοντας πως η ουσία της ζωής ειναι κάτι πιο "πολύτιμο" απο αυτό που μπορεί να μας προσφέρει μια απλή φαινομενικά ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Sweet truth!

    καλημερα μαράκι μου!

    να σου πω την αλήθεια εμενα οταν τη διαβασα στο τέλος της φυσικά μου προκάλεσε γέλιο.. αλλά όμοεφο γέλιο!

    να... σαν αυτό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ

    βικάκυ μου γλυκό καλημέρα. και εγώ σε έχω πεθυμήσει πολύ μιας και που εχώ σε είχα δεδομένη καθημερινά όμως η αλήθεια ειναι πως τωρα πια δεν εχω ουτε το χρονο ουτε το ιδιο κεφι που ειχα παλια με το μπλοκ, αυτο ομως δε σημαινει πως ξεχναω καποιους ανθρωπους οπως εσενα πχ που εδω μεσα σε αισθανθηκα πολυ κοντα μου απο την αρχη!

    φιλακια πολλα σου στελνω! ¨)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιαγιά Αντιγόνη

    καλημερα γλυκια μου γιαγια!

    και μενα μου ελειψες.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αθηνά...

    λυπαμαι γι αυτο... ομως υποθετω πως εχεις αρκετες πετρουλες ακομη... δε λεω πως αναπληρωνουν το κενο, ομως υπαρχουν και αυτο ειναι πολυ σημαντικο. σημαντικο και για σενα αλλα και για ολα τα υπολοιπα "συστατικα" ενος τετοιου "βαζου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ροδούλα

    συμφωνω πολυ με αυτο που προσθεσες! εχεις απολυτο δικιο!

    * να σου πω την αληθεια ταιριαζει απολυτα με διαφημιση μπυρας το τελος της ιστοριας. χιχιχιχιχιχιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΚΦΡΑΣΟΥ μου, σ' ευχαριστώ για την συμπαράσταση...
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αθηνά...

    k esu na eisai kala kopela mou! kai na prosexeis thn athina mas giati aksizei polla perissotera apo auta pou pisteueis! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να