Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΒΙΝΤΕΟΕKΦΡΑΣΕΙΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.

Με αφορμή το παρακάτω βίντεο (το ανάρτησα και στο φέισμπουκ του εκφράσου το πρωί), αποφάσισα πως θέλω να δημιουργήσω μία νέα στήλη στο μπλοκ μου που θα ασχολείτε με τις  βιντεοεκφράσεις μικρής εμβέλειας.

Τί είναι όμως οι βιντεοεκφράσεις μικρής εμβέλειας.... ή μάλλον για ποιό λόγο επέλεξα να τις "βαφτίσω" έτσι θα το δείτε στην ακόλουθη παράγραφο.

Κατα τα δικά μου δεδομένα, η στήλη αυτή θέλω να ασχολείτε με βίντεο μικρής διάρκειας μα μεγάλης σημασίας. Τέτοια βίντεο μπορεί να είναι διαφημίσεις, προσωπικά βίντεο που έχουν κάτι σπουδαίο να πουν ή να αναλύσουν, βίντεο κοινωνικού περιεχομένου και προβληματισμού, ταινίες μικρού μήκους, βίντεο με χειροτεχνίες, βίντεο με εικαστικά δεδομένα και γενικά μικρά βίντεο που μέσα από την ολιγόλεπτη διάρκειά τους έχουν κάτι να μας δειξουν, να μας τονισουν και προφάνως να μας πουν.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω πως αν κάποιος φίλος έχει μια πρόταση ή ιδέα για την επόμενη βιντεοέκφραση μπορεί να μου το προτείνει. Με χαρά θα το δεχτώ! :)

Το βίντεο λοιπόν που μου τράβηξε το προσοχή το πρωί και με έκανε να θέλω να δημιουργήσω αυτή τη στήλη είναι το παρακάτω και εάν δε το έχετε δει θα σας παρότρυνα να μη βαρεθείτε να το δείτε.

Πριν απο αυτο θα ήθελα να σας πω ότι αναφέρεται στο μυαλό ενός σχιζοφρενή πολύ επιεικώς θα μπορούσα να πω. Συγκεκριμένα μας δίνει τη δυνατότητα αν θέλετε να ζήσουμε για 13 λεπτά στο μυαλό ενος ανθρώπου που ταλαιπωρείτε από αυτή την ασθένεια και μας δείχνει πως ξεκινάει, πως κάνει τον άνθρωπο να ζει και να συμπεριφέρεται και το τί κατάληξη μπορεί να έχει.

'Οπως θα παρατηρήσετε κι εσείς πιο κάτω το βίντεο αυτό δίνει μία πιο καλλιτεχνική ή εικαστική αν θέλετε πλευρά σε αυτή την ασθένεια και της δίνει μια άλλη πτυχή, πιο ευαισθητοποιημένη θα μπορούσα να πω από αυτή που είθιστε να έχει στη πραγματική της κατάσταση.

Όμως δείτε το βίντεο και συνεχίζω πιο κάτω τη προσωπική μου άποψη.


 


Εάν είδατε το βίντεο νομίζω πως μπορείτε να "παρακολουθήσετε" τη προσωπική μου άποψη και να μοιραστείτε εάν θέλετε και τη δικη σας μαζί μου.

Καταρχάς εννοείτε πως θα μιλήσω ως μια απλή Κική και όχι ως καποιος "ειδικός" ή ακόμη χειρότερα ως κάποια που προσπαθεί να το "παίξει ειδικός", απλώς θα τοποθετήσω την άποψή μου στο θέμα και θα σας πω τη γνώμη και τα συναισθήματά μου για το συγκεκριμένο βίντεο.

Πιστεύω πως πράγματι έδωσαν μια ευαίσθητη και εικαστική πλευρά σε τουτη την ψυχονευρωτικη θα μπορουσα να πω ασθένεια διότι ως γνωστόν είναι μια ιδιαίτερη και πολύπλοκη κατάσταση που ταλαιπωρεί χιλιάδες συνανθρώπους μας και τους ταλαιπωρει ασχημα και επισης αγγιζει έντονα και τον οικογενειακο-κοινωνικο τους περιγυρο.

Μου άρεσε που χρησιμοποιησαν καρτούν για αυτή τη προσέγγιση και όχι άνθρωπους διότι θα ήταν ιδιαίτερα λυπηρό να τους υποβάλλουν σε τέτοιου είδους δοκιμασία και ιδιαίτερα "ψεύτικο" αν έβαζαν ηθοποιούς να υποδηθούν τους σχιζοφρενείς διότι πιστεύω πως ειναι παρα πολυ δύσκολο να μοιάζει αληθινό.

Μου άρεσε επίσης που χρησιμοποίσησαν τη λέξη και την εικόνα του μετεωρίτη για να περιγράψουν τη νόσο αυτή και επίσης μου άρεσε το ότι δε παρουσίασαν αυτούς τους ανθρώπους σαν "δολοφόνους" αλλά σαν ανθρώπους με ιδιαιτερότητες. Το λέω αυτό γιατί θεωρώ πως είναι λάθος να θεωρούμε πως οι σχιζοφρενείς είναι άνθρωποι που μπορούν να σκοτώσουν, είναι ιδιαίτερα δύσκολο γι αυτούς αυτό το βίωμα και καλό είναι να είμαστε όλοι προστατευτικοί μαζι τους. Η λέξη λυπάμαι ή αδιαφορώ δε πρέπει για μένα να υπάρχει στη περίπτωσή τους, αντίθετα οι λέξεις κατανοώ και βοηθάω πρέπει να λάβουν δράση...

Δε μπορώ να πω πως σαν βίντεο με έκανε να νοιώσω οτι είμαι στο μυαλό ενος σχιζοφρενή για 13 λεπτά όπως ακριβώς κοινοποιείτε στο διαδίκτυο, όμως σίγουρα με έκανε να σκεφτώ πόσο δύσκολο είναι γι αυτούς τους ανθρώπους να βλέπουν και να νοιώθουν πράγματα που στην ουσία δεν υπάρχουν.

Δε μπορω καν να φανταστω πως νοιωθουν αυτοι οι άνθρωποι και κυριως πως νοιωθουν οι οικογένειές τους, όμως ξέρω καλά πως υπάρχουν πολλοί επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους και εύχομαι μέσα απο τη καρδιά μου οι λύσεις που δίνουν να είναι άμεσες και κυρίως να έχουν ισχύ για πάντα.

Καλό είναι σε τέτοιες περιπτωσεις οι άνθρωποι να καταφεύγουν στους ειδικούς και να δέχονται άμεσα βοήθεια και να μην αφήνουν το "μετεωρίτη" τουτο να εισβάλει στο "σπίτι" τους και να τους "πάρει" μαζί του.

Δεν είναι αργά! Ποτέ δεν είναι αργά! Ξαναλέω πως δεν είμαι ειδικός αλλά ξέρω πως υπάρχει θεραπεία, αν και εξαρτάται η επιτυχία της από πολλούς παράγοντες, όμως η δική μου προτροπή είναι οι άνθρωποι να παλεύουν, να μάχονται, να μη το βάζουν κάτω και κυρίως να προσπαθούν να καταστρέψουν το "μετεωρίτη"  που τους απειλεί.

Ότι γεννιέται πεθαίνει κιόλας! Όπως εμείς ερχόμαστε στη ζωή και κάποια στιγμή αποδημούμε απο αυτή , έτσι λοιπόν και αυτοί οι "μετωρίτες" μπορούν να εξαφανιστούν κάποια στιγμή. Το πιστεύω βαθιά αυτό.

Καλή επιτυχία σε όσους ανθρώπους βιώνουν το προσωπικό τους αγώνα, τον εκάστοτε προσωπικό τους αγώνα και μη ξεχνάτε πως κανείς δε μπορεί να αισθανθεί όσα νοιώθουμε εμείς αλλά και κανείς δε μπορεί να τα καταπολεμήσει καλύτερα από εμας!!!

Ελπίζω να μη σας στεναχώρησα με αυτή την ανάρτηση αλλά δε γινόταν να μη το κάνω. Η ανάγκη είναι πάντα μεγαλύτερη από την επιθυμία.

A, φίλοι μου, θα ήθελα να τονισω το εξής για το τέλος αν και πιστεύω πως το καταλάβατε. Όταν λέω βιντεοεκφράσεις μικρής εμβέλειας εννοώ μικρής διάρκειας και όχι αναμετάδοσης... 

Σχόλια

  1. Καλημέρα Κική και καλό Σαββατοκύριακο
    Σου ευχόμαστε τα καλύτερα
    και πάντα υγεία..
    Το video αυτή την στιγμή δεν μπορώ
    να το δω....είμαι εκτός δικτύου
    Θα το δούμε αργότερα σίγουρα
    Εμείς μπορούμε να σου δώσουμε
    συγχαρητήρια για την ρεαλιστική
    αφήγηση σου..μπράβο
    Παύλος-Μαριέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλως τους νεους μου φιλους!
      Ειλικρινα ευχαριστω μεσα απο τη καρδια μου και χαιρομαι ιδιαιτερα που θεωρησατε την αφηγηση μου ρεαλιστικη.
      Οταν μπορεσετε δειτε το βιντεο!
      Ευχαριστω πολυ για ολα!
      Να ειστε καλα! :)

      Διαγραφή
  2. ωραια η ιδεα σου για τη καινουρια στηλη!
    το βιντεακι μεγαλο, θα περασω αργοτερα με την ησυχια μου!
    καλο απογευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαιρομαι που σου αρεσε η νεα στηλη.
      ναι Φανουλα μου ελα οποτε εχεις χρονο.
      φιλακιαααα

      Διαγραφή
  3. Kαλή μου φίλη, οι απόψεις σου είναι πολύ σωστές και ναι πρέπει κάθε άνθρωπο με ψυχική ασθένεια να τον στηρίζουμε για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του.
    Δυστυχώς αυτές οι ιστορίες δεν έχουν τέλος, όπως δεν έχει τέλος και η ταλαιπωρία του ίδιου του ασθενούς αλλά και αυτού που έχει ταχθεί να είναι κοντά του...
    Γενικώς οι οικογένειες σε τέτοια θέματα θα πρέπει να είναι ενωμένες και ο ένας να προσπαθεί να δώσει δύναμη στον άλλον.
    Κυρίως σ' αυτόν που είναι δίπλα κατ' αποκλειστικότητα.
    Δυστυχώς το κράτος δεν βρίσκεται πουθενά... ούτε στη διάγνωση, ούτε στη νοσηλεία, ούτε στην παρακολούθηση κι ακόμη περισσότερο δεν βρίσκεται στη στήριξη της οικογένειας.
    Γι αυτό για άλλη μια φορά ίσως πρέπει οι συνάνθρωποι του πάσχοντος να βοηθήσουν παίρνοντας το ρόλο που δεν παίζει το κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φλωριτσα μου θα συμφωνησω παρα πολυ σε οσα υποστηριξες και ανελυσες. Δυστυχως για αλλη μια φορα το κρατος δηλώνει απων και ειναι τοσο σημαντικη αυτη η ασθενεια, χρειαζονται τοσοι ανθρωποι φροντιδα και στηριξυ συμπεριολαμβανομενου φυσικα και των οικογενειων του εκαστοτε ανθρωπου.

      Να εισαι καλα κοριτσακι μου και να εχεις ενα ομορφο απογευμα! Φιλια πολλα! <3

      Διαγραφή
  4. Βλέποντας το βίντεο, μου δημιουργήθηκαν πολλές απορίες γιατί ο σουρεαλισμός πάει σύννεφο. Γιατί ας πούμε ο πρωταγωνιστής να ζει μόνος του χωρίς οικογένεια, σ' ένα διαμέρισμα με ένα παράθυρο που παραπέμπει σε φυλακή, ο σκηνοθέτης από άντλησε υλικό που να αποδεικνύονται ως αληθή τα όσα παρουσιάζει, κλπ, κλπ.
    Δεν ξέρω πως βλέπει την πραγματικότητα ένας σχιζοφρενής, αλλά αυτό που ξέρω είναι να είμαι επιφυλακτικός με τέτοιου είδους προσεγγίσεις, όπως το μόλις 13λεπτο σουρεαλιστικό καρτούν, άνευ αναφορών ειδικευμένων ψυχιάτρων.
    Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η κοινωνία μας στιγματίζει τους νοσσούντας από ψυχικά νοσήματα και εύκολα βάζει τη στάμπα του «τρελού» παρότι αρκετές περιπτώσεις μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο (ακολουθώντας αγωγή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα φιλε μου!

      Η αληθεια ειναι πως συμφωνω μαζι σου, αλλωστε ανεφερα και μεσα στο κειμενο μου τις αποψεις μου και για το βιντεο, και ανελυσα τι μου αρεσε και δε μου αρεσε και γενικα μιλησα και για τη κοινωνια, το περιγυρο αυτων των ανθρωπων και γενικα εξεφρασα πολλα πιστευω μου.

      Θα ηθελα ομως να σου πω, χωρις να ειμαι στο μυαλο του σκηνοθετη βεβαια, οτι ισως στο σπιτι που για μενα δεν εμοιαζε με φυλακη, τον ειχε βαλει μονο ισως γιατι αυτοι οι ανθρωποι αισθανονται μονοι ακομη και οταν εχουν πολλα ατομα τριγυρω.

      Στηριζομαι σε αυτο διοτι αν προσεξες εδειξε το καρτουν να πηγαινει και στη δουλεια οπου συνανανστρεφοταν με πολλα αλλα καρτουν αλλα εκεινο εδειχνε να αισθανετε παντα μονο, οπως θεωρω πως πιστευουν οι ανθρωποι που αντιμετωπιζουν μια τετοια ασθενεια.

      Σε οσα ειπες για τη κοινωνια μας εννοειτε πως συμφωνω απολυτα!

      Να εισαι καλα και να εχεις μια ομορφη μερα!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σου!
    Θα σχολιάσω, λαμβάνοντας υπόψη μου τη δική σου γνώμη και το σχόλιο του/της Apokalipsis999, πιο πάνω.
    Το βίντεο αυτό είναι μια ταινία μικρού μήκους, και ως τέτοια, προσεγγίζει με το δικό της τρόπο την ασθένεια. Καλλιτεχνικά, όπως είπες κι εσύ. Εδώ δε μιλάμε για ντοκιμαντέρ, οπότε ας μην τα παίρνουμε όλα τις μετρητοίς και καρέ-καρέ.
    Συλλέγω ταινίες μικρού μήκους και τη συγκεκριμένη τη βρήκα εκπληκτική. Το μήνυμά της είναι συγκεκριμένο, κατά πώς το βλέπω εγώ: ο χαρακτήρας διαισθάνεται πως κάτι δεν πάει καλά, προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, αλλά δεν τα καταφέρνει. Νιώθει φόβο, μοναξιά και έχει έντονο το αίσθημα πως κανείς (ακόμη κι ένας ειδικός) δεν τον καταλαβαίνει ("δεν είναι αστεροειδής, είναι μετεωρίτης", λέει θυμωμένος). Η οικογένειά του δεν εμφανίζεται, ακριβώς για να τονιστεί το αίσθημα του "είμαι μόνος σε όλο αυτό".
    Σ΄ευχαριστώ προσωπικά που μου γνώρισες την ταινία αυτή, δεν την ήξερα.
    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα αγαπημενη μου φιλη!

      βασικα τα εξηγησες ολα τοσο καλα! νομιζω πως σου παει παρα πολυ να αναλυεις τετοιου ειδους ταινιες. η ματια σου παει εις βαθος και κοιταζει ολες τις πλευρες! μου αρεσε παρα πολυ η ερμηνεια που εδωσες!

      και εγω συμφωνω πως ειναι εκπληκτικη γι αυτο αλλωστε δημιουργησα αυτη τη στηλη κανοντας με αυτο το βιντεο τη πρωτη της αναρτηση. δε μπορω να πω οτι αισθανθηκα οτι εζησα 13 λεπτα στο μυαλο ενος σχιζοφρενη οπως κοινοποιητε στα διαφορα σαιτ αλλα σιγουρα με αγγιξε βαθια και με εκανε να προβληματιστω.

      να εισαι καλα φιλη! φιλακια πολλα! πολλα! <3

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να