Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΡΠΑΘΙΟΙ ΧΟΡΟΙ.

Καλημέρα σε όλους τους καλούς μου μπλοκογείτονες.
Για σήμερα σας ετοίμασα μια «Χοροέκφραση» που αφορά τους Καρπάθιους χορούς.
Πέρα από το ότι είναι μια καλή ευκαιρία να τους μάθω και εγω μαζί σας, θέλησα να κάνω τούτη την ανάρτηση με σκοπο να την αφιερώσω σε μια από τις καλύτερές μου φίλες που κατάγεται από αυτό το όμορφο νησί!

Μπαρμπίτα μου με πολύ αγάπη αφιερωμένο σε εσένα που ξέρω πόσο αγαπάς τα νησιά σου (και τα 2) και επίσης γνωρίζω το τελευταίο σου ενδιαφέρον για τους παραδοσιακούς χορούς του τόπους μας.
Εύχομαι να σου αρέσει και να το απολαύσεις όσο εγω! :)

Ξεκινάμε λοιπόν!


Το Λάλημα του Γαμπρού. (άκου όνομα χαχαχα)

Το Λάλημα το Γαμπρού είναι ένας Ελληνικός Γαμήλιος Χορός, που λαμβάνει χώρο στο δρόμο πριν την τέλεση του μυστηρίου. Αφού ετοιμαστεί η προίκα του γαμπρού που αποτελείται από τα ρούχα και τα παπλώματα, ξεκινά φεύγοντας μια πομπή από το σπίτι του γαμπρού με προορισμό το σπίτι της νύφης. Η πομπή συνοδεύεται από μουσικούς και τραγούδια στην οποία χορεύουνε καθ΄όλη τη διαδρομή μέχρι να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό που είναι το σπίτι της νύφης. Μπροστά προπορεύεται πάντα μια κοπέλα η οποία χορεύοντας κρατά στα χέρια της γαρύφαλλα. Όταν φτάσουν στο σπίτι τότε η κοπέλα θα μοιράσει τα γαρύφαλλα στον γαμπρό και στους άνδρες συγγενείς του. Αυτό το χορευτικό έθιμο τηρείται με ελάχιστες παραλλαγές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.



Σι(γ)ανός ή Κάτω Χορός

Είναι αργός χορός και συνοδεύεται συνήθως από μαντινάδες. Αναπτύσσεται με αργά περπατητά βήματα, δύο δεξιά και ένα αριστερά. Τα χέρια δένονται μπροστά χιαστί, το δεξί κάτω από το αριστερό του προηγούμενου από τα δεξιά.



Πάνω χορός.

Είναι ο κατεξοχήν χορός της Καρπάθου. Κυκλικός χορός με το κάβο να αυτοσχεδιάζει και να κάνει διάφορα ΄΄τσαλίμια΄΄. Ο τελευταίος μπορεί να κόψει τις ντάμες του και να πάρει τη θέση του κάβου κ.ο.κ. Χορεύεται κυρίως επιτόπου. Οι απλές κινήσεις του εκτελούνται γρήγορα, εμπλουτισμένες με κρατήματα και πυκνά κατακόρυφα σουσταρίσματα, τα οποία αποτελούν το κυριότερο χαρακτηριστικό του. Ο χορός εκτελείται μα μικρά, αδιόρατα βήματα. Τα πόδια δεν ανασηκώνονται από το δάπεδο, είναι καζικωμένα, καρφωμένα δηλαδή εκεί. Χορεύεται στους γάμους και γενικά στις χαρές και στα πανηγύρια.


Αντιπατητής.

Είναι αργοσύντομος πολεμικός χορός. Οι χορευτές του δένονται από τους ώμους σε ανοικτό κύκλο. Ο χορός έχει δύο φάσεις που εναλλάσσονται: την αργή και την γρήγορη. Στην αργή φάση οι χορευτές χορεύουν γονατιστό χορό και στη γρήγορη φάση με τα πόδια σε διάσταση και τη μετάθεση του κέντρου βάρους στο δεξί και το αριστερό, είναι το αντιπάτημα του χορού .Η καταγωγή του χορού είναι από το Μεσοχώρι.




Καρπάθικη σούστα.

Η Καρπάθικη σούστα είναι ένας σχεδόν συρτός χορός με ήσυχα βήματα και χωρίς ιδιαίτερα σουσταρίσματα. Είναι ο μόνος χορός του νησιού, στον οποίο επιτρέπεται γυναίκες να χορεύουν στο μπροστινό μέρος και κατάγεται από τα κάτω χωριά της Καρπάθου (Απέρι, Βωλάδα, Όθος, Πυλές, Μενετές, Αρκάσα), όπου και χορεύεται, σε αντίθεση με τα βόρεια χωριά.
          Έχει παρομοιασθεί πολλές φορές με τα κύματα της θάλασσας, χάρη στον τρόπο που χορεύεται. Παλαιότερα θεωρούνταν ως ο χορός των γυναικών και των γερόντων ως ξεκούραστος χορός.Σήμερα στα βόρεια χωριά του νησιού δεν χορεύεται σχεδόν καθόλου, ενώ στα νότια είναι από τους κυριότερους χορούς και χορεύεται μεμονωμένα ή μόνο από τον πρωτοχορευτή με τις χορεύτριές του κατά τον επίσης κύριο Πάνω Χορό.
          Η μουσική της Σούστας, σε αντίθεση με αυτήν του Πάνω Χορού, αποτελείται από δοξαριές που παίζονται κυρίως στη χαμηλοκουρδισμένη μεσαία χορδή της καρπάθικης λύρας.




Υποθέτω πως μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι αλλά αυτά κατάφερα να βρω και να συγκεντρώσω.


Ομολογω πως το ενδιαφερον μου στραφηκε περισσοτερο στον  πάνω χορό, στον αντιπατητή και στη καρπαθικη σούστα που θα σας παρουσιάσω και με τα παρακατω βιντεο. Τα υπολοιπα μπορειτε να τα βρειτε στο youtube και όχι μονο.

Πάμε λοιπόν:

Πάνω χορός:





Αντιπατητής:





Καρπάθια Σούστα:




Αυτό ήτανε! :)

Ελπίζω να σας αρεσαν και να το διασκεδάσατε όσο εγώ! Ευχομαι καλό ΣΚ σε όλους και να είστε πάντα καλά!

 Α και μη ξεχάσω. Για παλαιότερες χοροεκφράσεις μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ! :)
 Συγκεκριμένα για ποντιακούς χορούς εδώ: http://ekfrastite.blogspot.gr/2013/10/blog-post_8.html
και για το χορό των χιλίων χεριών εδώ: http://ekfrastite.blogspot.gr/2013/10/blog-post_18.html

              Να είστε όλοι καλα!!!

Σχόλια

  1. δεν θα έψαχνα ποτέ να μάθω, αν δεν τους έβλεπα σε σένα γλυκουλίνι μου.
    σ' ευχαριστώ για την ευκαιρία!

    καλημέρα και καλό σ/κ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και εγω Βικουλα μου αν δεν υπηρχατε εσεις για να θελω να τις μαθουμε μαζι δε θα εμπαινα σε αυτη τη διαδικασια! χιχιχι

      αλληλοπαιρνουμε πραγματα δηλαδη! σχημα ανατροφοδοτησης! :)

      φιλακια πολλα αγαπη! καλο σκ να εχεις!

      Διαγραφή
  2. Εγώ στο θέμα χορός είμαι... άγαλμα! Δεν χορεύω ποτέ, πουθενά και για κανένα λόγο!!!
    Πάντα όμως μου αρέσει να μαθαίνω!!!
    (Είναι και μέρος της δουλειάς!)
    ;-)
    Φιλάκια, ομορφιά μου!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγω χορευω δε μπορω να πω. χαχαχαχα
      και χορευω και μαθαινω.
      να εισαι καλα αγαπη μου!
      ευχαριστω για το σχολιο!
      φιλακια πολλα πολλα!
      καλο σκ και σε σενα! <3

      Διαγραφή
  3. το λάλημα του γαμπρού χαχαχα με εντυπωσίασε χαχαχα...
    να είσαι καλά!
    καλό μήνα!
    φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και μενα! χαχαχα
      καλο μηνα και σε σενα φιλη!
      καλη βδομαδα! φιλακιααα

      Διαγραφή
  4. να κατι που δεν ηξερα και μολις εμαθα. καλο σαββατοκυριακο να εχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και εγω κοριτσακι μου εκεινη την ημερα τα εμαθα ολα αυτα! :)

      καλη εβδομαδα να εχουμε! μακιααα

      Διαγραφή
  5. H oνομασία "Σούστα" κάτι μου λέει, για την "Σούστα Καρπάθου" δε γνώριζα..!
    Σε ευχαριστούμε εκφρασούλα μας γι αυτό το όμορφο αφιέρωμα! Χαίρομαι που διαβάζω ότι σου αρέσει να μαθαίνεις χορούς!! :)
    Φιλάκια καλή μου! Να έχεις ένα χαρούμενο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλομιτσα μου η σουστα ειναι χορος που κανουν σε πολλα νησια αλλα το καθε νησι εχει και τη δικη του σουστα που καπου διαφερει απο τις αλλες. απ οτι καταλαβα δηλαδη κι εγω. :)

      φιλακια πολλα! καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  6. πολύ όμορφοι χοροί, μου άρεσε πολύ η Καρπάθια σούστα! εντελώς διαφορετική από τη δική μας σούστα (Κρήτη). ο αντιπατητής και πάνω χορός είδα έχουν ομοιότητα ως προς το ξεκίνημα. μοιάζει πολύ με τη δικιά μας σούστα (στο αργό ρυθμό της). μου αρέσουν πολύ οι χοροί και εννοείται πως χορεύω και κρητικά και τσάμικα (το απλό), λατρεύω παράδοση! :) φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εβονιτα χορευεις τσαμικο;;; μπραβο κοπελα μου! μου αρεσει πολυ ο τσαμικος χορος. ειναι για τους λεβεντες! και λεβεντισσες! :)

      εισαι και Κρητικια;;; τι τελεια!!! στο αμεσο προγραμμα θα ανεβασω για τους κρητικους χορους!! θα το ευχαριστηθουμε ολοι πιστευω! :)

      φιλακια πολλα ομορφη! <3

      Διαγραφή
  7. Κοίτα τι μαθαίνει κανείς.... Ούτε καν τα ήξερα, αλλά βέβαια ούτε θα έμπαινα στη διαδικασία να τα ψάξω!
    Μου αρέσει πολύ αυτή η στήλη σου (πρέπει να σ'το έχω ξαναπεί, ε?) :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα κι απο δω!
      ναι νομιζω οτι μου το εχεις ξαναπει και χαιρομαι πιυ το λες ξανα! χιχιχιχι
      να εισαι καλα!
      φιλακιααα πολλα!

      Διαγραφή
  8. Με μια μικρή γεύση που πήρα κι από τους Καρπάθιους χορούς να σε καληνυχτίσω για απόψε!! Κάπου είδα συνέχεια του Λάκη του Παπαγαλάκη!! Θα επιστρέψω σύντομα να τον απολαύσω!!! Καλό ξημέρωμα!! Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να σαι καλα Παρασκευουλα μου!
      φιλακια πολλα πολλα!
      ομορφη μερα ευχομαι!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να