Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΑΝΓΚΟ.

Εκφραστικοί φίλοι, καλησπέρα!

Επειδή σήμερα σας κατασυγκίνησα με τη προηγούμενη αναρτηση, είπα τώρα που βραδιάζει να σας κάνω να παθιαστείτε με το χορό που ακολουθεί.

Τάνγκο λοιπόν και νομίζω πως και σα χρώμα του μπλοκ θα ταιριάξει πολύ εδω μέσα η φιλεξενία του! :)

Για πάμε να παθιαστούμε και να χορέψουμε!


Η ιστορία, η σημασία και η εξέλιξη του χορού:

Το τανγκό (τάνγκο στα ισπανικά) είναι είδος μουσικής και χορού αργεντίνικης προέλευσης. Η μουσική του τανγκό παραδοσιακά παίζεται από μια τυπική ορχήστρα, η οποία συχνά περιλαμβάνει βιολί, πιάνο, κιθάρα, φλάουτο, και κυρίως μπαντονεόν. Το τανγκό ταυτίζεται με τη μουσική της Αργεντινής και της Ουρουγουάης και είναι γνωστό σε πολλά μέρη του κόσμου. Η πραγματική προέλευση της μουσικής του τανγκό είναι τόσο περίπλοκη όσο και το ίδιο το τανγκό. Οι Γάλλοι αποικιοκράτες στη Δομηνικανή Δημηκρατία γύρω στον 18ο αιώνα χρησιμοποιούσαν τους σκλάβους σα μουσικούς, ενώ εκείνοι χόρευαν la contre dance, κάποιο γαλλικό είδος μουσικής από το οποίο προήλθε ο αντίστοιχος ρυθμός του τανγκό. Οι ίδιοι σκλάβοι έπαιζαν μουσική και για δική τους ευχαρίστηση, ταξίδευαν και επηρεάστηκαν σημαντικά από την κουβανική μουσική και τη συγγενική -μουσικά- ισπανική θαρθουέλα.

Το πρώτο τανγκό που ηχογραφήθηκε ήταν του Άνχελ Βιγιόλδο (Angel Villoldo), ερμηνευμένο από τη Γαλλική Εθνική Φρουρά στο Παρίσι. Ο Βιγιόλδο δεν είχε άλλη επιλογή από το να ηχογραφήσει στο Παρίσι γιατί εκείνο τον καιρό στην Αργεντινή δεν υπήρχε στούντιο ηχογραφήσεων.

Ο χορός αναπτύχθηκε σε κακόφημες περιοχές του Μπουένος Άιρες και του Μοντεβιδέο και προήλθε από συνένωση Ευρωπαϊκών, Νοτιοαμερικανικών (Μιλόνγκα) και Αφρικανικών ρυθμών σε έναν ερωτικό και αισθησιακό ρυθμό. Προς το τέλος του 19ου αιώνα, ξεχώρισε από μια ποικιλία άλλων χορών και πέρασε από τις κακόφημες περιοχές σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Στις αρχές του 20ου αιώνα διαδόθηκε στην Ευρώπη και προς το τέλος του 1913 έφτασε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και έγινε μόδα.

Ο χορός είναι σχετικά αργός και χορεύεται από ζευγάρια. Στο αργεντίνικο στυλ, το ζευγάρι μπορεί να είναι αγκαλιασμένο είτε σφικτά είτε σε άλλα μέρη του χορού με κάποια απόσταση, ιδίως στο πάνω μέρος του σώματος.

Το τάγκο ως χορός γεννήθηκε προς το τέλος του 19ου αιώνα στις λαϊκές γειτονιές του Μπουένος Άιρες και του Μοντεβιδέο και προήλθε από συνένωση Ευρωπαϊκών, Νοτιοαμερικανικών και Αφρικανικών στοιχείων. Την περίοδο 1910-1920 διαδόθηκε και έγινε μόδα στην αστκή τάξη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και αυτό συνέτεινε να γίνει αποδεκτό και από τους αστούς του Μπουένος Άϊρες. Ύστερα από μια περίοδο ύφεσης (περίπου 1920-1935) οπότε κυριάρχησε το τάγκο ως τραγούδι, ακολούθησε η χρυσή εποχή (περίπου 1935-1955) οπότε μεγάλες ορχήστρες έπαιζαν τάγκο κατάλληλα για χορό. Ακολούθησε άλλη μια περίοδος ύφεσης (περίπου 1955-1983) εξ αιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων (συχνά αναφέρονται οι πολιτικές περιπέτειες της Αργεντινής, που πάντως δεν μονοπωλούνται από αυτήν την περίοδο, και η δημοτικότητα του ροκ-εντ-ρολ). Γύρω στο 1983, με την πτώση της δικτατορίας στην Αργεντινή, η θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση Tango Argentino, στη οποία συμμετείχαν μερικοί από τους καλλίτερους μουσικούς (Sexteto Mayor) και χορευτές (Juan Carlos Copes και άλλοι), ταξίδεψε σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική και σημάδεψε και εν μέρει προκάλεσε την αναγέννηση του ενδιαφέροντος για το τάγκο, τόσο στην Αργεντινή όσο και σε όλον σχεδόν τον κόσμο. Το ενδιαφέρον για το τάγκο συνεχίζεται αμείωτο μέχρι σήμερα.

Το τάγκο χορεύεται από ζευγάρια αγκαλιασμένα κοντά, και μολονότι η αγκαλιά μπορεί κάποτε να χαλαρώνει για να εκτελεστούν κινήσεις που το απαιτούν, κατά κανόνα δεν σπάει. Είναι έντονα αυτοσχεδιαστικό με σαφώς διακριτούς ρόλους για τον καβαλλιέρο και την ντάμα, όπου ο καβαλλιέρος με την κίνησή του του του προτείνει κινήσεις στην ντάμα στις οποίες τελικά προσαρμόζεται ο ίδιος. Έτσι, όταν χορεύεται από έμπειρους χορευτές, συνιστά έναν διάλογο του ζευγαριού με αφορμή την μουσική, γιατί, σε αντίθεση με άλλους χορούς, δεν έχει τυποποιημένα βήματα και φιγούρες αλλά μάλλον ένα κινησιολογικό λεξιλόγιο και ένα αντίστοιχο συντακτικό που επιτρέπει τον αυτοσχεδιαστικό σχηματισμό χορευτικών φράσεων σχεδόν απεριόριστης ποικιλίας ανάλογα με την μουσική, την διάθεση του ζευγαριού και τον διαθέσιμο χώρο στην πίστα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF.

Εντάξει, αυτός ο χορός μα και η μουσική που τον συνοδεύει είναι εκπληκτικός! Δεν έχω λόγια! Ελτάτε να απολαύσουμε φίλοι:









Πολλά ε; 

Άντε, άλλο ένα ομαδικό για το τέλος! :P





Eλπίζω να τα απολαύσατε όσο εγώ. Υπάρχουν τόσα πολλά βίντεο που ειλικρινά χαζευα με τις ώρες μέχρι να αποφασίσω. 

Για περισσότερες Χοροεκφράσεις μπορείτε να πατήσετε εδώ: http://ekfrastite.blogspot.gr/search/label/%CE%A7%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%BA%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

Καλό βράδυ σε όλους εκφραστικοί φίλοι! Να είστε πάντα καλα!

Σχόλια

  1. Καταπληκτικό τόσο όμορφος και αισθησιακός χορός!
    Σου ξυπνάει όλες τις αισθήσεις και νιώθεις τόσο απελευθερωμένος!
    Πολύ μου άρεσε η ανάρτησή σου Κική μου πολύ φλογερή σαν το φόντο σου!
    Χαχα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενακι χαρηκα τοσο πολυ που ευχαριστηθηκες την αναρτηση!
      αγαπημενος χορος και με τελεια μουσικη επιλογη συνηθως!
      οντως ταιριαζει με το χρωμα του μπλοκ! χαχαχα
      ηξερα εγω τι εκανα.
      εντωμεταξυ ακου τι επαθα.
      σε αυτο το χορο φανταζομαι αλλιως τα φορεματα των γυναικων και οσο κι αν εψαξα στο ιντερνετ δε βρηκα βιντεο με ρουχα και σκηνη οπως τα ειχα ονειρευτει.
      κριμα λεω αλλα δε πειραζει! σημασια εχει το παθος και αυτος ο χορος το εχει παρα πολυ!
      καλο βραδυ!
      φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Eκφρασούλα μου!
    Πόσο χαίρομαι που αγαπάς και ΄συ το χορό!
    Είχα κάνει παρόμοια ανάρτηση πριν λίγο καιρό και ΄γω :) http://acrovatodas-stis-siopes-tis-psyxis.blogspot.gr/2014/01/tango.html
    Είναι υπέροχο το Tango!!!!
    Πολλά φιλάκια :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ναι το θυμαμαι Αμυ μου!
      ηταν τελεια η αναρτηση σου!
      να εισαι καλα αγαπη!
      φιλακια πολλα πολλα!
      καλημερα!

      Διαγραφή
  3. Έχω πάει αρκετές φορές σε μιλόνγκα αλλά να πω την αλήθεια μάλλον δε το έχω με το τάνγκο! Αλλά μ'αρέσει παρα πολύ σαν χορός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρακι μου καλημερα!
      και εμενα να το βλεπω μου αρεσει, να το χορευω δε ξερω!'χαχαχα
      φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Να σε ενημερώσω, μικρό μου , πως η συγκλονιστική σου ταινία δε με άφησε τόσο down όσο η επιλογή των tango...
    Στην προηγούμενη ανάρτηση "φυσούσε" ελπίδα, δε τούτη ο μπάκουρος εαυτός μου κλαίει με μαύρο δάκρυ τη μοναξιά του... καθώς το tango είναι ο μέγας ερωτικός χορός....
    Σνιφ και κλαψ...
    Φιλιά θλιμμένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οχι βρε αγαπη μου!
      να μη σκεφτεσαι ετσι!
      να εισαι θετικη!
      και θα ερθει ο ερωτας που ολοι μας στη τελικη γυρευουμε!
      ο ανεξιτηλος ερωτας!
      ναι; :)
      \φιλακια πολλα πολλα! <3

      Διαγραφή
  5. Πολύ αισθησιακός χορός και ιδιαίτερα όταν χορεύεται από χορευτές που έχουν μεταξύ τους χημεία. Πολύ όμορφη ανάρτηση!!
    Καλή σου νύχτα!! Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαιρομαι που σου αρεσε Νεφελη μου!
      να εισαι καλα!
      καλημερα!
      φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  6. Πόσο θα ήθελα να μάθω τανγκό!! Αχ! να είχε την ίδια επιθυμία και ο καβαλιέρος μου! :)) Παθιάρικος χορός και τρελαίνομαι να τον βλέπω! Υπέροχη δημοσίευση! Καλό βράδυ Κική μου! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και εγω να τον βλεπω μονο χαχαχαχα!
      ευχομαι στο μελλον να καταφερεις να μαθεις!
      να εισαι καλα αγαπη!
      φιλακια πολλα πολλα!

      Διαγραφή
  7. είναι πολύ ωραίο!!!! γενικότερα λατρεύω το χορό!! ευχαριστούμε πολύ για το τανγκό που μας χάρισες!! ταιριάζει άψογα με τα χρώματά σου! :) φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι ναι ταιριαζει! χαχαχα
      χαιρομαι που σου αρεσε!
      να εισαι καλα φιλη!
      φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχος χορός!!!!!! Τον λατρεύω!!!!!!!!!!!!!!! Και φυσικά μπορώ να τον χαζεύω με τις ώρες σε όλα αυτά τα βίντεο που κυκλοφορούν. Αλλά προτιμώ να τον χορεύω στην πίστα...........χαχααχα πού πάει το μυαλό σου;;; Ούτε κατά διάνοια δεν χορεύω έτσι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Καλησπέρα Κική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι Αννα μου!
      να τον χορευεις!
      οπως μποεις να τον χορευεις!
      δεν υπαρχει καλυτερο
      εγω μονο να τον βλεπω μπορω αλλ ειναι τελειος!
      φιλακια πολλα Αννα μου!
      να εχεις μια ομορφη μερα!

      Διαγραφή
  9. Λοιπόν, είδα όλη την ταινία, μετά έκανά κάτι δουλειές ακούγοντας τα άπαντα του Τσιτσάνη και τώρα κλείνω με τανγκό. Αν μη τι άλλο, ενδιφέρονο ανακάτεμα ε;

    Καληνύχτα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε, ναι! μας αποζημίωσες για την πρωινή θλίψη :) Υπέροχος χορός, υπέροχη και η ανάρτηση σου! Καλό βράδυ Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απορώ πως ενώ αναφέρεσαι στο ταγκό, δεν κάνεις αναφορά στον Astor Piazzolla τον μεγαλύτερο συνθέτη ταγκό και δημιουργό του nuevo tango! Ψάξε στο youtube! Θα ενθουσιαστείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα!
      χαρη σε αυτο σου το σχολιο εκανα τη σημερινη αναρτηση.
      ευχαριστω για τις πληροφοριες. ανακαλυψα σουπερ πραγματα.

      για να ειμαι ειλικρινης δεν τον ηξερα. εγω κανω αναρτησεις για να μαθαινω απο αυτες. οποτε σημερα εμαθα επιπλεον πραγματα. να εισαι καλα!

      καλο υπολοιπο μερας ευχομαι!

      Διαγραφή
  12. καλημέρα...διαβασα τις πληροφορίες για το ταγκό..καλά έκανες και τις έβαλες..που σίγουρα έπρεπε να τις βάλεις :) ταγκό και βαλς μου αρεσουν πολύ..αριστοκρατικοί , ρομαντικοί χοροί...θυμίζουν παλιές καλές ρομαντικές εποχές που τους έχω αδυναμία που μου αρέσουν
    θα περιμενω και το αφιέρωμα στο βαλς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα δελφινακι μου!
      χαιρομαι που σου αρεσε!
      αμε στο μελλον θα βαλω και το βαλς!
      φιλακια πολλα πολλα!

      Διαγραφή
  13. Όπως το έγραψε η Έλενα... μια φλογερή ανάρτηση που ταιριάζει στα κόκκινα !!!
    Πάντα νομίζω με συγκινούσε η μουσική του τάγκο από τότε που έφηβη την πρωτάκουσα αν και δεν έχω χορέψει ποτέ... μα ποτέ ποτέ αυτόν τον χορό!
    Φιλάκια Κική μου
    Καλημέρα ομορφιά μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα αγαπημενη μου φιλη!
      ουτε εγω τον εχω χορεψει αλλα μου αρεσει παρα πολυ!
      Να εισαι καλα!
      φιλακια πολλα πολλα!

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα Κικίτσα μου!
    Τι μου κάνεις! Δεν έχω ήχο στη δουλειά και τρελαίνομαι για τάνγκο!

    Θα έρθω το βράδυ με το κρασάκι μου να δω τις επιλογές σου!
    Πάω να δω τι άλλο έχασα η πολυάσχολη!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα Αριστεα μου!
      ναι να ερθεις με το κρασακι σου!
      θα χαρω! χιχιιχ
      φιλακια πολλα! να εισαι καλα!

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα Κική μου,
    Όμορφη η ανάρτηση σου...πάντα μου άρεσε ο χορός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχος χορός, έντονος, αισθαντικός... Πάντοτε μου άρεσε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ελλη μου!
      χαιρομαι που σου αρεσε ανεκαθεν!
      Να εισαι καλα!
      Φιλακια!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να