Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΧΟΡΟΣ CHA CHA - TΣΑ ΤΣΑ.

 Τί όνομα κι αυτός ο χορός ε; ;)

Εκφραστικοί μου φίλοι καλημέρα!

Νοιώθω πως έχω παραμελήσει το μπλοκ τελευταία αλλά θεωρώ πως είναι λογικό να συμβαίνει. Χρόνος πιο περιορισμένος και η καθημερινή φθορά όσο να ναι κουράζει.

Σήμερα, μετά απο καιρό ετοίμασα κάτι για τη στήλη της Χοροέκφρασης.

Λόγω καλοκαιριού και ζέστης, ήθελα έναν ζωηρό θα πω χορό, να ανεβάζει διάθεση και να μας δίνει ενεργεια. Γι αυτούς λοιπόν τους λόγους έκανα αυτή την επιλογή. Ελπίζω να σας αρέσει. Για πάμε να ενημερωθούμε:


Μια γνωριμία ιστορική μαζί του.


Το ΤΣΑ ΤΣΑ γεννήθηκε στην Κούβα στις αρχές του 20ού αιώνα, ταυτόχρονα με άλλους γνωστούς ρυθμούς, όπως το ντανσόν. Οι Κουβανοί μουσικοί θεωρούν πως το τσα τσα τσα συνδέεται στενά με την ιστορία του μάμπο. Ίσως, λοιπόν, γι' αυτόν το λόγο οι καλύτεροι ερμηνευτές του τσα τσα τσα είναι επίσης γνωστοί και ως καλλιτέχνες του μάμπο, όπως ο Περές Πράντο, ο Ματσίτο, ο Τίτο Πουέντε και ο Χαβιέ Κουγκάτ.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του συγκεκριμένου χορού. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η λέξη σχετίζεται άμεσα με το θόρυβο που κάνουν τα πόδια κατά την εκτέλεση του χορού, όμως άλλοι ισχυρίζονται πως συνδέεται με κάποια φυτά που βγάζουν κάτι μικρά μούρα τα οποία ονομάζονται τσα τσα (σε άλλες δια­λέκτους ονομάζονται κουά κουά). Τα μούρα αυτά αποξη­ραίνονται και αξιοποιούνται στην κατασκευή ενός κρου­στού οργάνου που χρησιμοποιούν πολλά λατινοαμερικα­νικά μουσικά συγκροτήματα.

Επιπλέον, στην Αϊτή, τη χώρα που μοιράζεται το ίδιο νησί με τη Δομινικανή Δημοκρατία νοτιοανατολικά της Κούβας, στις παραδοσιακές τελετές μύησης βουντού χρησι­μοποιούνται τρία τύμπανα, ένα κουδούνι και ένα τσα τσα από το μύστη ως ένα είδος μουσικού οδηγού, μετρονόμου, για το συγχρονισμό του χορού και της Θρησκευτικής μουσικής. Αμέσως μετά την εμφάνιση του νέου μουσικού είδους, διαδόθηκε και ο χορός τσα τσα τσα.

Την περίοδο ακμής του μάμπο, πολλοί Λατινοαμερι­κάνοι χορευτές ένιωθαν άβολα με το φρενήρη ρυθμό αυτού του χορού. Γι' αυτούς το μάμπο ερχόταν σε αντίθε­ση με τις ήρεμες, αργές κινήσεις των άλλων λατινοαμερι­κανικών χορών στους οποίους είχαν συνηθίσει.

Το τσα τσα τσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1948, όταν ο μουσικός Ενρίκε Χορίν επανεκτέλεσε μια μεγάλη μεξικανική επιτυχία, το «Nunca», και άρχισε να το παρουσιάζει στις συναυλίες του σε δύο διαφορετικές εκτελέσεις: Μία με το γνωστό τρόπο και τη δεύτερη με τον νέο, κατά το ήμισυ ως τραγούδι και χορό, και κατά το ήμισυ ως τραγούδι και μουσική. Το κοινό υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη νέα εκτέλεση και έτσι γεννήθηκε ένα νέο τραγούδι με τίτλο «La enganadora», πιθανότατα το πιο διάσημο τραγούδι τσα τσα τσα όλων των εποχών.

Το 1953 η κουβανέζικη ορχήστρα America υιοθέτησε το νέο μουσικό είδος, ερμηνεύοντας κλασικές λατινοαμερι­κανικές συνθέσεις με πιο «κοφτό» ρυθμό. Όσο για το ρόλο του τραγουδιού στο νέο είδος, πρέπει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του '50 πλάι στις μεγάλες ορχήστρες των 20 μουσικών άρχισαν να σχηματίζονται τα πρώτα συγκροτήματα τραγουδιστών, που αποτελούνταν από τρία ή τέσσερα μέλη. Το τσα τσα τσα έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1954 και έπειτα από πέντε χρό­νια ξεπέρασε σε δημοτικότητα το μάμπο και έγινε ο πιο δημοφιλής λατινοαμερικανικός ρυθμός της δεκαετίας του '50. Στην Ευρώπη η επιτυχία του νέου είδους οφειλόταν σχεδόν αποκλειστικά στον Χαβιέ Κουγκάτ, ένα διευθυ­ντή ορχήστρας καταλανικής καταγωγής που κατέστησε εξαιρετικά δημοφιλές αυτό το «εξωτικό» είδος μουσικής.

Ο Κουγκάτ εισήγαγε στη Γηραιά Αλβιόνα τους νέους λατινοαμερικανικούς ρυθμούς και μαζί με αυτούς έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό τη νεαρή σύζυγο του, την Αμπι Λέιν, η οποία είχε την τύχη να αναπληρώσει την Κάρμεν Μιράντα. Μέσα σε σύντομο διάστημα η Αμπι Λέιν έγινε η βασίλισσα του τσα τσα τσα και μάγεψε εκα­τομμύρια Ευρωπαίους. Οι καμπύλες της αιχμαλώτισαν το κοινό, το οποίο με τη σειρά του την ανέδειξε σε μία από τις πιο διάσημες προσωπικότητες της δεκαετίας του '50.





Μια γνωριμία καθαρά χορευτική μαζί του:











Xαριτωμένος χορός ε; Κάνουν τις "τσαχπινιές" τους οι χορευτές! 
Ελπίζω να σας αρέσουν τα βίντεο που επέλεξα. Εμένα μου άρεσαν όλα φυσικά αλλά λίγο παραπάνω το τρίτο!

Αυτά απο μένα φίλοι.
Να είστε όλοι καλά και να διασκεδάζετε!

Για περισσότερες Χοροεκφράσεις μπορείτε να πατήσετε εδώ: http://ekfrastite.blogspot.gr/search/label/%CE%A7%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%BA%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82

Φιλάκια πολλά σε όλους! <3

Σχόλια

  1. Αγαπημένος και ιδιαίτερα δυναμικός χορός!!!!!
    Καλησπέρα Εκφρασούλα μου:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Κική με τα ωραία σου! :-)))
    Γενικώς μου αρέσει να παρακοουθώ αυτούς τους χορούς αλλά δεν μπήκα ποτέ σε περιέργεια να μάθω την ιστορία τους μιας και δεν ασχολήθκα ποτέ να μάθω και τα βήματα..χιχιιχιχι, Ωραία η παρουσίαση και τα βιντεάκια σου.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχα ζωηρούλικος χορός! Ωραίος!
    Δεν ήξερα ότι είναι κουβανέζικος! Κάτι ξέρω που επιμένω να πάω Κούβα! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ μου αρεσουν τα λατιν! Οσο για τσατσατσα, εμενα το αγαπημενο μου ειναι το Let's get loud της Λοπεζ! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλιά, ρετσίνα και λαϊκό τσα-τσα!...
    Κική μου δεν θα τολμούσα να χορέψω ποτέ αυτό τον χορό που τον θεωρώ πολύ δύσκολο, αλλά η μουσική και οι χορευτές με ξεσήκωσαν.
    Φιλιά πολλά και καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι πολύ διασκεδαστικός και "ανεβαστικός" χορός!
    Γενικά όλοι οι λάτιν χοροί είναι τέλειοι!
    Φιλάκιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με τέτοια ζέστη, που διάθεση για κούνημα! Αυτό που θυμάμαι σχετικό με αυτόν το χορό, είναι τη Βουγιουκλάκη που τραγούδαγε το νιάου βρε γατούλα στην ταινία «Το ξύλο βγήκε απ' τον Παράδεισο». Ίσως το χαρακτηριστικότερο τσα-τσα της ημεδαπής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραίος χορός!
    Καλά να περνάς, Κική μου, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. φίλι μου εγώ δεν το έχω με τίποτα αλλά ωραίο το τσα - τσα!! καλημέρα ευχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραίος χορός, δεν μπορώ να πω!
    Καλά να περνάς Κική μου!
    Φιλιά πολλά!
    Α! Και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ να έχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παλιά χορεύαμε το τσα-τσά πολύ πιό απλά.....χαχαχα!!!!!!!! Ωραίος χορός!!!!!!!!!
    Καλό μήνα, Κική μου και καλά να περνάς!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να