Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΤΑ 'ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥΣ.

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα!
Τί μου κάνετε; Εύχομαι να είστε όλοι καλά.

Μιας και που η αντίστροφη μέτρηση για τη γέννηση του Θεανθρώπου ξεκίνησε, είπα και εγώ να μοιραστώ μαζί σας χριστουγεννιάτικα - πρωτοχρονιάτικα θέματα και θέματα που αφορούν τις παραδόσεις μας και τους συμβολισμούς τους.

Εντάξει, επειδή απο μέρη σε μέρη οι παραδόσεις και οι συμβολισμοί αλλάζουν, γενικές πληροφορίες έψαξα και βρήκα να μάθουμε αλλά θεωρώ πως καλό θα είναι το κάθε μπλοκάκι ξεχωριστά να κάνει ανάρτηση για τα έθιμα του τόπου του να μάθουμε και εμείς όσο περισσότερα γίνεται.

Μάλιστα πέρυσι είχα κάνει ανάλογη ανάρτηση και όσοι θέλετε να τη διαβάσετε ή να τη θυμηθείτε μπορείτε να πατήσετε επάνω στον εξής σύνδεσμο:http://ekfrastite.blogspot.gr/2013/12/normal-0-false-false-false.html. 

Επισημαίνω ότι στον επάνω σύνδεσμο αναφέρω μόνο τα έθιμα της Εύβοιας και προτείνω να κάνετε και εσείς κάτι ανάλογο για τον τόπο σας.

Και συνεχίζω την ανάρτηση με μια πιο ουσιαστική ας πούμε ματιά των εθίμων και των παραδόσεών μας, αναφέροντας βέβαια και τις πηγές που επισκέφτηκα για να μάθω γιατί και εγώ διαβάζοντας τα μαθαίνω τα περισσότερα.

Για πάμε να δούμε λοιπόν τί βρήκαμε:

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα είναι από τις πιο όμορφες γιορτές! Όλα είναι στολισμένα, τα σπίτια γεμίζουν νοστιμιές και οι καρδιές μας με αγάπη. Τα έθιμα της χώρας μας για τη γιορτή αυτή είναι πλούσια και δεν περιορίζονται μόνο στο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, στα κάλαντα και στους κουραμπιέδες! Παρακάτω σημειώνονται διάφορες παραδόσεις του λαού μας, που γιορτάζει τα Χριστούγεννα, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Το Ψωμί του Χριστού
Το «ψωμί του Χριστού» το ετοιμάζει η νοικοκυρά από την παραμονή των Χριστουγέννων. Με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό συνήθως) πλάθει τη ζύμη του και αφού ψηθεί, χαράζει ένα σταυρό. Τριγύρω συνηθίζεται να τοποθετούνται διακοσμητικά στολίδια. Όταν έρχεται λοιπόν η «ημέρα του Χριστού», ο νοικοκύρης σταυρώνει το χριστόψωμο, το κόβει και μαζί με τις ευχές του, το μοιράζει σε όλα τα μέλη της οικογένειας και σε φίλους που παρευρίσκονται στο σπίτι μια τέτοια γιορτινή μέρα.

Στη Σπάρτη, οι γυναίκες ετοιμάζουν από δύο μέχρι δεκαπέντε καρβέλια ψωμί – το ένα, το ψωμί του Χριστού, το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, ενώ τα υπόλοιπα χριστόψωμα τα τρώνε αργότερα και προσθέτουν επιπλέον αμύγδαλα και καρύδια– σύμβολα καρποφορίας.
Παρόμοιο διαχωρισμό κάνουν και οι Σαρακατσάνοι, που φυλάνε ένα καρβέλι, το πιο στολισμένο και φυσικά με το σταυρό χαραγμένο στο κέντρο, για το Χριστό. Τριγύρω «ζωγραφίζουν» πέντε λουλούδια. Το άλλο καρβέλι που πλάθουν, το ονομάζουν Χριστοκουλούρα και το δίνουν στα πρόβατα. «Έτσι τα τιμά ο βοσκός και τα βλογά ο Χριστός» όπως συνηθίζουν να λένε οι χωριανοί.

Στη δε Κεφαλονιά, προετοιμάζουν ολόκληρη ιεροτελεστία για το Χριστόψωμο! Όλο το σόι μαζεύεται στο σπίτι του πιο ηλικιωμένου συγγενή. Βάζουν στο πάτωμα 3 δαυλούς σε σχήμα χιαστί και επάνω τους τοποθετούν το ψωμί. Έπειτα, σε κύκλο γύρω από την «κουλούρα», ακουμπούν όλοι το δεξί τους χέρι επάνω της και ο νοικοκύρης, ενώ ψέλνει τον ύμνο της γέννησης του Χριστού, ρίχνει λάδι στους δαυλούς και τους ανάβει! Τότε έρχεται η στιγμή να κόψει το Χριστόψωμο και να το μοιράσει!

Τέλος, στην Κρήτη οι γυναίκες δίνουν όλο τους το μεράκι στο πλάσιμο και στο σχεδιασμό στο ψωμί του Χριστού. Καταρχήν, χρησιμοποιούν τα πιο διαλεκτά υλικά, από εξαιρετικά ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι και ροδόνερο, μέχρι μέλι, κανέλα και γαρίφαλα. Κατά το πλάσιμο, τραγουδούν την ευχή “Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει”. Όταν τελειώσουν, με τη μισή ζύμη σχηματίζουν μια κουλούρα – που λέγεται ότι συμβολίζει τη σπηλιά που γεννήθηκε ο Χριστός- και με την άλλη μισή φτιάχνουν ένα σταυρό επάνω στο ψωμί. Στο κέντρο του τοποθετούν ένα καρύδι και σκαλίζουν με το πιρούνι πουλιά, λουλούδια και καρπούς. 

Το φλεγόμενο πουρνάρι
Στην Άρτα και στα Γιάννενα, ακολουθούν το χριστουγεννιάτικο έθιμο των φλεγόμενων πουρναριών. Όταν γεννήθηκε ο Χριστός, ο δρόμος ήταν σκοτεινός και για να μπορέσουν οι βοσκοί που πήγαιναν να τον προσκυνήσουν, να δουν τριγύρω, μάζεψαν μερικά κλαδιά πουρναριών και τα άναψαν με φωτιά για να φωτιστεί η πορεία τους.

Την ημέρα των Χριστουγέννων στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει επίσκεψη για να ευχηθεί τα χρόνια πολλά, κρατάει ένα κλαδί πουρναριού φλεγόμενο. Μάλιστα το κρατάει αναμμένο σε όλη τη διαδρομή μέχρι το σπίτι που επισκέπτεται, για να φωτίζονται τα σκοτεινά δρομάκια.
Στα Γιάννενα κρατούν στις χούφτες τους φύλλα από πουρνάρι ή δάφνη και μόλις μπουν στο σπιτικό, τα πετούν στο τζάκι και εύχονται: «Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς!» στο σπιτονοικοκύρη – δηλαδή να πληθαίνουν τα κοπάδια του, να μεγαλώνει η οικογένειά του και να παντρεύονται τα παιδιά του!

Το άκραντο νερό
Στη Θεσσαλία, τα χαράματα των Χριστουγέννων, τα κορίτσια των χωριών, πηγαίνουν στην πλησιέστερη βρύση για να κλέψουν το άκραντο νερό. Λέγεται έτσι γιατί σε όλη τη διαδρομή πρέπει να παραμείνουν αμίλητες. Όποια κοπέλα μάλιστα κατέφτανε πρώτη στη βρύση, αυτή θα ήταν και η πιο τυχερή για ολόκληρο το χρόνο. 

Τα κορίτσια αλείφουν όλες τις βρύσες του χωριού τους με βούτυρο και μέλι, ώστε να είναι η ζωή τους γλυκιά και να τρέχει η προκοπή τους όπως κυλάει το νερό. Έπειτα ρίχνουν ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, βάζουν λίγο νερό σε ένα παγούρι και το πάνε σπίτι τους – αμίλητες! Όταν πιούν όλα τα μέλη της οικογένειας από το νερό αυτό, ραντίζουν τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού με μερικές σταγόνες, σκορπίζουν τα τρία χαλίκια και αρχίζουν τις ευχές!

Ο ιξός
Ο ιξός, ή αλλιώς το Αγκάθι του Χριστού, είναι το κατεξοχήν διακοσμητικό στοιχείο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και ξεχωρίζει για τη γιορτινή του εμφάνιση. Είναι το γνωστό σε όλους Γκι, που θεωρείται ότι φύτρωσε για πρώτη φορά στο έδαφος, όταν ο Χριστός περπάτησε στη γη. Οι λαϊκές παραδόσεις μας λένε πως τα αγκαθωτά του φύλλα και οι κόκκινοι καρποί του συμβολίζουν τα μαρτύρια του Ιησού. Πέραν από τη διακοσμητική του χρησιμότητα όμως, ο ιξός έχει και γουρλίδικη συμβολή, καθώς «παγιδεύει» τα αρνητικά στοιχεία στα φυλλώματά του. Μάλιστα, σε παλαιότερα χρόνια, οι χωρικοί το αποκαλούσαν και ως νεραϊδόξυλο, καθώς πίστευαν πως γιατρεύει τους «νεραϊδοπαρμένους».

Το Χριστόξυλο
Παραμονή των Χριστουγέννων, οι άντρες των χωριών στη βόρεια Ελλάδα, ψάχνουν στα χωράφια για το πιο γερό και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά. Είναι το ξύλο που θα καίει στο τζάκι του σπιτιού για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα – για αυτό και λέγεται Χριστόξυλο. Το Χριστόξυλο είναι ιερό και πιστεύεται ότι προφυλάσσει το σπιτικό από καθετί κακό. Το ανάβουν την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς έχει μαζευτεί όλη η οικογένεια τριγύρω. Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις, καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη.

Ασκελετούρα
Η ασκελετούρα δεν είναι άλλη από την άγρια κρεμμύδα που στολίζουμε στο σπίτι μας τις γιορτές των Χριστουγέννων για καλή τύχη! Έχει πολλά ονόματα: αγιοβασιλίτσα, αγριοκρομμύδα, ασκινοκάρα, μπότσικας κ.α. Την ασκελετούρα την τιμούσαν από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες, γιατί πίστευαν πως έχει την ιδιότητα να αποτρέπει τις κακοτοπιές. Συμβολίζει την τύχη και την ευφορία, ίσως γιατί ακόμα και αν τη βγάλεις από τη γη, συνεχίζει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Η παρουσία της, είτε σε κάποια γωνιά του σπιτιού είτε έξω από την πόρτα, θεωρείται πως μεταδίδει θετική, ζωτική δύναμη! Συνήθως στολίζεται με μια κόκκινη, γιορτινή κορδέλα!

Οι Χριστουγεννιάτικες κάλτσες
Γνώριμο χριστουγεννιάτικο έθιμο, που δε γιορτάζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές γωνιές του κόσμου, είναι το κρέμασμα χριστουγεννιάτικων καλτσών δίπλα στο τζάκι. Ξέρουμε όμως πώς ξεκίνησε; Θα σας πω μια ιστορία!

Κάποτε υπήρχε μια οικογένεια, με έναν καλόκαρδο πατέρα, τρεις κόρες και μια πολύ άρρωστη μαμά. Όταν η μητέρα πέθανε, ο πατέρας πήρε τις κοπέλες και μετακόμισαν σε μια καλύβα στο χωριό, καθώς είχαν τελειώσει όλες οι οικονομίες τους. Οι κόρες του έκαναν ότι μπορούσαν, έπλεναν μόνες τους, έραβαν, μαγείρευαν, καθάριζαν. Ώσπου πέρασαν τα χρόνια και έφτασαν σε ηλικία γάμου. Ο δύστυχος μπαμπάς ήταν σε απόγνωση. Πώς θα πάντρευε τις κόρες του χωρίς προίκα;

Ένα βράδυ, τα κορίτσια μετά την μπουγάδα, κρέμασαν κοντά στο τζάκι τις κάλτσες και τις φανέλες τους για να στεγνώσουν. Ο Άγιος Βασίλης, που γνώριζε την κατάσταση, πέρασε από το σπίτι αυτό. Αφού σιγουρεύτηκε ότι όλοι κοιμόνταν, έριξε προσεκτικά 3 μικρά πουγκιά μέσα στις κάλτσες των κοριτσιών, γεμάτα χρυσάφι! Το επόμενο πρωί, με το πρώτο ξύπνημα, οι κόρες πήγαν να μαζέψουν την μπουγάδα τους. Οι κάλτσες όμως ήταν παράξενα βαριές! Μόλις έβαλαν το χέρι μέσα, τι βρήκαν; Αγνό χρυσάφι! Η χαρά που μπήκε τόσο ξαφνικά σε αυτό το σπιτικό, έφερε τύχη για τη συνέχεια της ζωής τους, γάμους, εγγόνια και ευτυχία!

Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα, με την ελπίδα πως θα περάσει κι από εμάς ο Άγιος Βασίλης, αφήνουμε τις κάλτσες μας κρεμασμένες όχι μόνο στο τζάκι αλλά και σε όλο το σπίτι! Κάτι ίσως αφήσει και για εμάς! 


Τα περισσότερα δε τα γνώριζα αλλά μου άρεσε που έμαθα την παράδοση της χριστουγεννιάτικης κάλτσας, αν και η αλήθεια είναι οτι μέχρι σήμερα δεν είχα αναρωτηθεί για το τί μπορεί να συμβολίζει.


ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ - ΚΑΡΑΒΙΟΥ - ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ.

Καλά τα στολίζουμε, αλλά τί συμβολίζουνε όμως;


Χριστουγεννιάτικο δέντρο:
Αρχικά το έλατο που είναι και το παραδοσιακό δέντρο που στολίζουμε, έχει μια ιδιότητα: δεν μαραίνονται τα φύλλα του και δεν πέφτουν ποτέ. Ακόμα και στο βαθύ χειμώνα, είναι καταπράσινο και "ζωντανό".

Αυτό δεν είναι τυχαίο και συμβολίζει την αιώνια ζωή του Χριστού.

Τώρα, αν παρατηρήσετε το σχήμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου -του έλατου- είναι τριγωνικό. Αυτό που συμβολίζεται με αυτόν τον τρόπο είναι η Αγία Τριάδα.

Πολλές φορές έχουμε το χιόνι που βάζουμε επάνω στο έλατο και γενικά στη φάτνη. Εδώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιος Χριστιανικός συμβολισμός, παρά μόνο ότι είναι βαθύς χειμώνας κατά το χαρμόσυνο αυτό γεγονός.

Τώρα τα στολίδια επάνω στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζουν κι αυτά διάφορα σχετικά με τη γέννηση του Χριστού. Βάζουμε λαμπάκια (και παλιά που δεν υπήρχε ηλεκτρισμός βάζανε κεριά) για να συμβολίσουμε ότι ο Χριστός είναι το Φως της ζωής.

Αντίστοιχα στην κορυφή του βάζουμε ένα αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της ανατολής που προσδίδει τη γέννησή Του και οδήγησε τους τρεις μάγους στη φάτνη.

Επίσης, αντί για άστρο βάζουμε έναν άγγελο που συμβολίζει τον άγγελο Κυρίου που ανακοίνωσε στον Ιωσήφ και την Παρθένο Μαρία τη γέννησή Του.

Οι χριστουγεννιάτικες μπάλες που παραδοσιακά είναι κόκκινες, συμβολίζουν τη θυσία του Σωτήρα για όλους εμάς (το κόκκινο συμβολίζει το αίμα στην ουσία).

Οι γιρλάντες που βάζουμε μερικές φορές, συμβολίζουν κάτι χαρμόσυνο και χαρούμενο που δεν είναι άλλο από τη γέννηση του Χριστού.

Τα ζαχαρωτά (σε σχήμα μαγκούρας) συμβολίζουν τη μαγκούρα του βοσκού στην ουσία που χρησίμευε στο να φέρει τα πρόβατα ο βοσκός στο σωστό δρόμο. Αυτό τα Χριστούγεννα στην ουσία συμβολίζει τον Σωσία που ήθελε να φέρει τον κόσμο στο σωστό δρόμο. 




Χριστουγεννιάτικο καράβι:

Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει.

Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό νου κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους. Αποτελούσε, όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.

Πριν από 50 χρόνια, δηλαδή έως και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, συναντούσαμε το καραβάκι σε πολλά ελληνικά σπίτια και στα χέρια των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα. Σήμερα, η παράδοση αυτή τείνει να εξαφανιστεί, μιας και έχει αντικατασταθεί από το ξενόφερτο έλατο.

Συνυφασμένο με αποχωρισμούς και δυσάρεστες αναμνήσεις, αλλά και ως τάμα των ναυτικών σε στιγμές κινδύνου στη θάλασσα, το καράβι δεν θα μπορούσε να συμβολίσει οικογενειακές συνεστιάσεις θαλπωρής, με παρόντα όλα τα μέλη, ή να τονώσει το οικογενειακό αίσθημα. Για το λόγο αυτό, το καράβι σπάνια αποτέλεσε στοιχείο διακόσμησης των ελληνικών σπιτιών τα Χριστούγεννα.»

Εντούτοις, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, συζητήθηκε έντονα στη χώρα μας το ζήτημα κατάργησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου και αντικατάστασής του από το καράβι, δεδομένου ότι αυτό συνδύαζε την παράδοση με την οικολογική συνείδηση. Το ζήτημα βεβαίως δεν ήταν τόσο απλό, καθώς παρουσιάστηκε αδιάσειστη επιχειρηματολογία και από τις δύο πλευρές, με αναφορές σε οικολογικά ζητήματα και προτάσεις από ειδήμονες για χρήση φυτών και δέντρων, πλην του ελάτου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο εκτόπισε το παραδοσιακό καραβάκι που στόλιζαν οι Έλληνες τις ημέρες των Χριστουγέννων. Σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στα νησιά) εξακολουθούν να στολίζουν «καραβάκια», ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται μια αξιέπαινη προσπάθεια ορισμένων Δήμων της χώρας, να επαναφέρουν το έθιμο στην αρχική του μορφή, στολίζοντας στις πλατείες τους καραβάκια αντί για έλατα. Ωστόσο, το χλωρό κλαδί πάντα έμπαινε στο ελληνικό σπίτι τις ημέρες του Δωδεκαημέρου, για να φέρει την ελπίδα για μια καινούρια ανθοφορία, για ένα καλύτερο μέλλον.

Στον ξεχωριστό, το λαμπρό διάκοσμο της γιορτινής ατμόσφαιρας των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που έρχονται, το παραδοσιακό καραβάκι αλλά και το εξωτικά φορτωμένο δέντρο θα χαρίσουν ένα ξεχωριστό άρωμα σε κάθε σπίτι που θα κυριαρχήσουν με τα χαρούμενα και ζωηρά χρώματά τους.




Χριστουγεννιάτικο στεφάνι:

Το χριστουγεννιάτικο στεφάνι αποτελείται κυρίως από γκι, κουκουνάρια και έναν τεράστιο κόκκινο φιόγκο και συνηθίζεται να στολίζει τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Έχει κυκλικό σχήμα, γιατί συμβολίζει γονιμότητα και αιωνιότητα, και πιστεύεται ότι φέρνει ευτυχία για τη νέα χρονιά. Πολλές φορές επάνω του τοποθετούνται κεριά, που συμβολίζουν τον ήλιο στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ενώ οι κόκκινοι καρποί του και τα κουκουνάρια συμβολίζουν το θέρο.

Το Γκι

Ένας παλιός μύθος λέει ότι το γκι φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού, όταν βάδιζε στη γη, και τα αγκαθωτά φύλλα του, αλλά και οι κόκκινοι καρποί του συμβόλιζαν τα μαρτύρια του Σωτήρα και τις σταγόνες από το αίμα του. Για αυτό το γκι λέγεται και «αγκάθι του Χριστού» σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και γιΆ αυτό ίσως ονομάστηκε και «Άγιο Δέντρο».

Στην πραγματικότητα, ο ιξός, όπως είναι η ελληνική ονομασία του φυτού, είναι ειδωλολατρικής προέλευσης, και δεν έχει χριστιανικό συμβολισμό. Έλκει την καταγωγή του από τις παγανιστικές τελετές. Λέγεται ότι Ρωμαίoι συνήθιζαν να στέλνουν κλαδιά δέντρων μαζί με άλλα δώρα στους φίλους τους, κατά τη διάρκεια της γιορτής για τα Σατουρνάλια. Το έθιμο αυτό υιοθετήθηκε και από τους πρώτους χριστιανούς, όπου διακοσμούσαν τα σπίτια με κλαδιά δέντρων, την ίδια εποχή με τους ειδωλολάτρες, καθώς τα Σατουρνάλια ξεκινούσαν περίπου μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Το γκι, όμως, υπήρχε ήδη από τα αρχαία χρόνια. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι αν το γκι φυτευτεί κοντά σε ένα σπίτι ή αγρόκτημα διώχνει μακριά το δηλητήριο, το προστατεύει από τους κεραυνούς και τη μαγεία, ενώ τα λουλούδια του κάνουν το νερό να παγώνει. Λέγεται ακόμα πως, αν πετάξει κανείς κομμάτι ξύλου από τον κορμό του σε οποιοδήποτε ζώο, έχει την ιδιότητα να το ημερεύει.

Η προέλευση των διακοσμήσεων με το συγκεκριμένο φυτό φαίνεται να συνδέεται και με τους Δρυίδες, οι οποίοι διακοσμούσαν τις καλύβες τους με αειθαλή δέντρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για να τα χρησιμοποιούν τα πνεύματα του δάσους ως κατοικία τους. Σε άλλους πολιτισμούς, όπως στους Κέλτες, αναφέρεται ότι ο ιξός είχε μαγικές ιδιότητες και χρησιμοποιείτο ως αντίδοτο δηλητηρίου, ενώ θεωρείτο ιερό φυτό και χρησιμοποιείτο στις τελετές των Δρυίδων.

Μας είναι γνωστό, επίσης, πως για να έχουν μια χρονιά ευημερίας, ευτυχίας και καρποφορίας οι ερωτευμένοι, αρκεί να ανταλλάξουν φιλιά κάτω από ένα κλαδί γκι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.





ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ:


Ε ξερετε τώρα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, ε όλα αυτά συμβολίζουν  τα καλά και τα "γλυκά" που θελουμε να μας φέρει ο νέος χρόνος.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ:

Σουηδία: Την αυγή της 13ης Δεκεμβρίου η "Λουτσία" -σύμβολο του φωτός- συνήθως το μεγαλύτερο κορίτσι του σπιτιού, φορώντας ένα μακρύ λευκό χιτώνα και ένα στεφάνι από αναμένα κεριά στα μαλλιά, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας ζεστό καφέ και κουλουράκια, ενώ τραγουδά παλιά κάλαντα με τον σκοπό του λαϊκού ναπολιτάνικου τραγουδιού "Σάντα Λουτσία". Οι θρύλοι της Λουτσίας γεννήθηκαν στις Συρακούσες της Σικελίας περίπου κατά το έτος 300 μ.Χ. Σε μερικές επαρχίες της Σουηδίας οι κάτοικοι των χωριών συνηθίζουν ανήμερα τα Χριστούγεννα να ρίχνουν έξω από τα σπίτια και τα χωράφια τους σιτάρι, για να γιορτάσουν μαζί τους και τα πουλιά. 

 Αγγλία: Σε μερικές βρεττανικές περιοχές το έθιμο του γλεντιού σε κήπους με μηλιές την παραμονή των Χριστουγέννων είναι μια παραλλαγή μιας ειδωλολατρικής τελετής. Αφού σκοτεινιάσει, οι αγρότες πηγαίνουν στα περιβόλια, σχηματίζουν παρέες γύρω από τα παλαιότερα δέντρα και πίνοντας μπύρα τραγουδούν τα κάλαντα. Πυροβολούν στα κλαριά για να διώξουν τα κακά πνεύματα και πριν από χρόνια άφηναν τριγύρω γλυκίσματα για να καλοπιάσουν τα πνεύματα και να εξασφαλίσουν καλή σοδειά. 

Γιουγκοσλαβία: Οι Γιουγκοσλάβες νοικοκυρές έχουν ένα ευγενικό αλλά βρώμικο έθιμο: Ραντίζουν τα τραπεζομάντηλά τους με κρασί για να μη ντραπούν οι φιλοξενούμενοί τους αν λερώσουν κάποιο. 

Ρωσία: Είχαν τη συνήθεια, τη νύχτα των Χριστουγέννων, να ντύνουν στ΄ άσπρα μια κοπέλλα του σπιτιού και να τη βάζουν να παριστάνει την Παναγία. 

Σικελία: Οι χωρικοί βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια και ραντίζουν τα ζώα τους, γιατί πιστεύουν ότι το νερό αυτό είναι αγιασμένο, επειδή την ίδια ώρα γεννιέται και ο Σωτήρας του κόσμου. 

Σαρδηνία: Στη Σαρδηνία πιστεύουν ότι όποιος γεννηθεί τη νύχτα των Χριστουγέννων και μάλιστα τα μεσάνυχτα, φέρνει την ευλογία του Θεού όχι μόνο στους δικούς του αλλά και στους γείτονες των εφτά σπιτιών που βρίσκονται πιο κοντά στο δικό του. 

Ισπανία: Στη Βαρκελώνη τον Μεσαίωνα είχαν ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο έθιμο: την τελετή του παγωνιού. Τη μέρα των Χριστουγέννων ο βασιλιάς έπαιρνε μέσα σε μια χρυσή πιατέλα ένα ψητό παγώνι, που θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια φαγητά, και το μετέφερε στην τραπεζαρία. Τον ακολουθούσε σ΄αυτήν την πομπή ένα πλήθος από ευγενείς, υπηρέτες και σωματοφύλακες. Στην τραπεζαρία μέσα βρισκόταν η βασίλισσα. Ο βασιλιάς της πρόσφερε το παγώνι για να το μοιράσει σε όλους τους παρευρισκόμενους. Όσοι δέχονταν την εξαιρετική αυτή τιμή, ήταν υποχρεωμένοι να ορκιστούν μπροστά στην ομήγυρη ότι θα προσπαθήσουν ν΄ ανδραγαθήσουν στον πόλεμο ή στις ταυρομαχίες. 

Ιταλία: Στη Βενετία, πάλι τον Μεσαίωνα, ο Δόγης κι ο λαός πήγαιναν την νύχτα των Χριστουγέννων στο γειτονικό νησάκι του Αγίου Γεωργίου να προσκυνήσουν το λείψανο του Αγίου Στεφάνου. Στην παραλία του νησιού περίμεναν βενετσιάνικες αρχόντισσες ντυμένες στα μαύρα και στολισμένες με κοσμήματα, για να υποδεχτούν τον Δόγη και να τον συνοδέψουν μέχρι το ναό. Μετά το τέλος της λειτουργίας όλη η λαμπρή συνοδεία έμπαινε στις γόνδολες και διασχίζοντας τα νερά ξαναγύριζαν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου άρχιζε μεγάλο γλέντι, που συνεχιζόταν μέχρι το πρωί. 




Εντάξει, πολλά μάθαμε σήμερα αν και υπάρχουν κι άλλα τόσα, κι άλλο τόσα. Στα έθιμα της Πρωτοχρονιάς και στον συνονόματο Άγιο, θα εστιάσω άλλη φορά!

Καλό μεσημέρι σε όλους! Να περνάτε όμορφα φίλοι!

Σχόλια

  1. Όπως και στην περσινή σου ανάρτηση σου είχα πει Κική μου ότι τέτοιου είδους αναρτήσεις μου αρέσουν πολύ γιατί μαθαίνουν πολύ ωραία πράγματα, παραδόσεις, σημασία του κάθε πράγματος, κλπ.
    Εξαιρετική και ενδιαφέρουσα και αυτή η ανάρτηση. Την απόλαυσα!
    Καλές γιορτές να έχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημερα Μαρακι μου! Χαιρομαι πολυ που σου αρεσε! Και μενα αυτο μου αρεσει οτι μαθαινω συλλογικα! :)
      Καλες γιορτες και σε σενα καλη μου! Να περνας ομορφα ευχομαι! Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  2. χαμός ... κικάκι μου πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση φίλη μου !!! γεμάτη γνώσεις χρώματα και αρώματα !!! μπράβο σου καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. λιγο απ ολα Νικολα μου. τουρλου τουρλου σαν τον χαρακτηρα μου! χαχαχαχα
      ομορφη μερα να εχεις! :)

      Διαγραφή
  3. Για μένα που λατρευω Ελλάδα με καρδιά και ψυχή, μπορείς να φανταστείς τι νιώθω όταν διαβάζω τα γράματα σου. Αυτά μου δίνουν λόγο να ζω, γιατί ξέρω ότι είσαστε εκεί, και ο κόσμος μου δεν είναι ισπανικό (τίποτα χρωστάω στην πατρίδα μου, φιλενάδα). Καλά που σας έχω κοντά.

    Φιλι΄σ πολλ΄σ κσι ένα μεγάαααααααααλο ευχαριστώ. Καφεδάκι :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλε με συγκινησες παρα πολυ αυτη τη στιγμη!!! Προσπαθησα να σκεφτω πως θα ηταν να ημουνα στο εξωτερικο αυτη τη στιγμη και θλιφτηκα. Καπως λοιπον καταφερα να αισθανθω πως νοιωθεις κι εσυ. Χαιρομαι που με μια αναρτηση καταφερα να σε χαροποιησω. Σ ευχαριστω για ολα αγαπημενη μου! Φιλακια πολλα πολλα!

      Διαγραφή
  4. Μ' αρέσει να μαθαίνω ήθη κι έθιμα απ' όλο τον κόσμο, Κική! Τα έθιμα των Χριστουγέννων έχουν ξεθυμάνει με τον καιρό και είναι μια ευκαιρία να επιλέξουμε αυτά που μπορούμε να συνεχίσουμε!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ μου αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις και τα έθιμα που υπάρχουν σε κάθε τόπο!
    Σε ευχαριστούμε πολύ Κικού μου που μας τα έδειξες γιατί ομολογώ κάποια δεν τα έχω ξανακούσει.
    Πολλά φιλιά την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετική κι άκρως ενδιαφέρουσα ανάρτηση, Κικόνι μου. Σ' ευχαριστούμε!!
    Thumbs up και φιλάκια πολλά... :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω ευχαριστω που ειστε παντα εδω για μενα Αναστασια μου!
      Φιλακια πολλα! Καλημερα!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες Κική μου!!
    Αρκετά έθιμα δεν τα γνωρίζω, γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα οπότε καταλαβαίνεις, μου είναι τελείως μακρινά όλα αυτά! Μερικά μου αρέσουν πολύ κι ας μην είμαι της παράδοσης με αυτή καθαυτή έννοια! :)
    Καλό μεσημέρι φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Κατερινα μοΥ! Και εγω πιο πολυ για να μαθω κανω αυτες τις αναρτησεις! Να εισαι καλα και να εχεις μια ομορφη μερα! Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση φιλενάδα!!! Είχα μπει στη διαδικασία να κάνω κάτι αντίστοιχο και μου άρεσε πολύ η δική σου!!! Τη ρούφηξα μέχρι την τελευταία λέξη!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιλενακι μου καλημερα!
      Ηταν μεγαλη η αναρτηση μου και ισως κουραστικη αλλα δεν ηθελα να τη χωρισω! Χαρηκα πολυ που την ευχαριστηθηκες! Φιλακια πολλα αγαπημενη μοΥ! <3

      Διαγραφή
  9. Ωραιότατα τα έθιμα και επίκαιρα βέβαια! Μπράβο που τα συγκέντρωσες!
    Να σου εκφράσω όμως ένα παραπονάκι;;;;
    ΄Ηθελα να τα κάνω αντιγραφή επικόλληση, για να τα μεταφέρω με τη σειρά μου κι εγώ εκεί που πρέπει για να διαβαστούν, (όχι βέβαια σε blog) αλλά δε γινόταν....Κρίμα!!!!
    M' αρέσουν οι αναρτήσεις σου, Κική!
    Καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ινω μου καλημερα!
      Ευχαριστω πολυ για την επισκεψη και για το ομορφο σχολιο σου!
      Μπορεις εαν θελεις να κανεις αντιγραφη επικολληση το λινκ της αναρτησης και να το βαλεις εκει που θελεις ωστε να μπουν να διαβασουν. Επισης εαν θελεις μπορεις να μου στειλεις το μαιλ σου να στη στειλω ολη την αναρτηση εκει και να την επικολλησεις εκει που θελεις!

      Επειδη παλαιοτερα μου επαιρναν κειμενα και τα εβαζα χωρις πηγη κατι που εγω τηρω παντα και το χειροτερο ηταν οτι τα παρουσιαζαν σα δικα τους, ειχα στεναχωρεθει και θυμωσει πολυ. Επειδη δε μου αρεσει ουτε να θυμωνω αλλα ουτε να στεναχωριεμαι εκανα αυτο με την αντιγραφη. Για να προστατεψω πανω απ ολα τη ψυχη μου απο αυτα τα συναισθηματα που ενοιωθα και δε μου αρεσαν. Ομως οποιος θελει να μου ζητησει κατι με μεγαλη χαρα μπορω να του το στειλω στο μαιλ του!

      Να εχεις μια ομορφη μερα Ινω μοΥ! Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  10. Πω πω! Σχεδόν τίποτα δεν ήξερα από όλα αυτά!
    Ωραία ανάρτηση!
    Κατατοπιστική!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βρε κοριτσι μου χαρα στο κουραγιο σου να κατσεις να συγκεντρωσεις και να γραψεις ολα αυτα! Ευχαριστω πολυ! Ομολογω πως με συγκινησε η αναφορα σε ολα αυτα τα ομορφα πραγματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκανα μεγαλη ερευνα αλλα εμαθα κιολας. Χαρηκα που μαθαμε ολοι μαζι ομως! Φιλακια πολλα! Να εχεις μια ομορφη μερα Χριστινα μου!

      Διαγραφή
  12. Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες!
    Φιλιά πολλά, Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάντα υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε...
    Πάντα υπάρχει ενδιαφέρον σε ότι σχετίζεται
    με τις παραδόσεις και τα έθιμα.
    Κι αυτή τη φορά ήταν απολαυστικές
    και ευχάριστες πολύ
    οι πληροφορίες που μάζεψες για χάρη μας.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για χαρη σας και για χαρη μου Φλωριτσα μου.
      Ηθελα να μαθω πραγματα και λεω ας τα μοιραστω με τους εκφραστικους μου φιλους!
      Χαιρομαι πολυ που σου αρεσαν! Φιλακια πολλα! Καλημερα γλυκια μου!

      Διαγραφή
  14. δεν το γραφει πως ειναι και για μενα για το χριστουγεννιατικο πανηγυρι η αναρτηση αλλα εγω θα την κλεψω γιατι ειναι πολυ ομορφη . Και κατι ακομη φιλεναδα περνα για ενα κερασμα http://katitimou.blogspot.gr/2014/12/blog-post_16.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και πολυ καλα θα κανεις Κατια μου!
      ευχαριστω πολυ για ολα!
      το κερασμα σου χορτασε και γλυκανε την ψυχη μου!
      ευχαριστω μεσα απο την καρδια μου!
      φιλακια πολλα πολλα!

      Διαγραφή
  15. Είχα βρει ακριβώς αυτές τις πληροφορίες πριν μερικά χρόνια για μια εργασία του γιού μου.
    Αυτό που μου είχε κάνει τότε εντύπωση και το θυμάμαι ακόμα είναι το έθιμο με το τραπεζομάντηλο στην (κάποτε) Γιουγκοσλαβία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πετρο μου καλημερα.
      Ωραιο το μαζι με τα παιδια να μαθαινει και ο γονιος ε;
      Υπαρχουν πολλα εθιμα που μας κανουν εντυπωση.
      Εμενα απο ολα τα πανω μου αρεσε που βρηκα τους συμβολισμους ακομη και για τον τροπο που στολιζουμε το χριστουγεννιατικο δεντρο.
      Να εισαι καλα φιλε μου! Καλημερα!

      Διαγραφή
  16. Είσαι η... εγκυκλοπέδια των Χριστουγέννων!!!
    ;-) χιχι!
    Πολλά από αυτά δεν τα γνώριζα!
    Thanks, κούκλα!
    ΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα
      αμα ημουνα εγκυκλοπαιδεια θα ημουνα οντως αυτη!
      νομιζω πως και λογω χρωματος του μπλοκ εχω τα πρωτεια.
      χαχαχαχα

      καλημερα Γιαννα μου!
      φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  17. Κικη μου μπαινουμε στο κιλα ετσι μαθαινοντας γι αυτα τα παλια εθιμα , εμενα ολα μου αρεσουν και μακαρι να κρατηθουν ζωντανα, καλες γιορτες να εχουμε και πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μενα μου αρεσαν ολα Μαιρη μου!
      Καλες γιορτες να εχουμε!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  18. Πλήρη ενημέρωση!
    Θα επανέλθω να διαβάσω, εκεί που έχω ελλείψεις!
    ΑΦιλάκια πολλά πολλά! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποτε μπορεις Στεφανια μου!
      Να εχεις μια ομορφη μερα!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  19. Είχες διάθεση βλέπω σήμερα για να γράψεις αρκετά ε; Χαχα! Φιλιά πολλά και καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα
      αδυναμια μου διαβασα αρκετα για να τα συγκεντρωσω ολα αλλα δεν εγραψα πολλα γιατι αν δεις τις πηγες μου ηταν ηδη ετοιμα και εγω απλως τα συγκεντρωσα.
      να εχεις μια ομορφη μερα αγαπημενη μου! φιλακιαααααα

      Διαγραφή
  20. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!!
    Πολλά από αυτά τά έθιμα,δέν τά ήξερα!
    Καλές γιορτές Κική!!Καλά νά περάσης!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ καλη μου!
      Καλες γιορτες και σε σενα!
      Με υγεια και χαρα!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  21. Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΚΦΡΑΣΟΥ, καλές γιορτές, χαρουμενα Χριστούγεννα...
    όταν κανεις κρατάει τα έθιμά του... τα Χριστούγεννα ειναι ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ!! και του χρονου λοιπόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι Παρασκευη μου! με τα εθιμα και τις παραδοσεις ολες οι γιορτες ειναι καλυτερες!
      Φιλακια πολλα! Καλημερα!

      Διαγραφή
  23. Πολύ ενδιαφέροντα τα έθιμα των Χριστουγέννων, σε κάθε τόπο δίνουν χρώμα σε αυτές τις γιορτινές μέρες!
    Ευχαριστούμε που τα μοιράστηκες μαζί μας, τα περισσότερα δεν τα ήξερα.
    Μακάρι να μπορούσαμε να περάσουμε αυτές τις μέρες πλάι στα κανάλια ης Βενετίας, κι ας έλειπε ο Δόγης...
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικη μου καλημερα!
      Ας περασουμε ομορφα οπου και να μαστε. Με καλους ανθρωπους και καλη διαθεση θα ειναι τελεια! Φιλακια πολλα! <3

      Διαγραφή
  24. Η αλήθεια είναι οτι τα περισσότερα δεν τα ήξερα, αλλά θα μείνω σε ένα βασικό: φέτος που έχω τζάκι λες να έρθει και μένα ο Άγιος Βασίλης με χρυσό????
    Πολλά φιλιά, μου άρεσε πολύ η ανάρτηση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα
      αμε γιατι οχι; να ερθει! :)
      μακαρι!
      ευχαριστω πολυ για την επισκεψη καλη μου!
      καλες γιορτες να εχουμε!
      με υγεια και χαρα!
      φιλακια πολλα πολλα!

      Διαγραφή
  25. Εντάξει ομολογώ ότι ήταν πάρα πολλά τα έθιμα που δεν γνώριζα!!!
    Οπως κι οι συμβολισμοί!! Σε ευχαριστούμε πολύ εκφρασούλα μου για την τόσο εμπεριστατωμένη ανάρτηση!! Να σαι καλά!! Πάντα μου αρέσει να μαθαίνω!!
    Φιλάκια πολλά σου στέλνω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλενακι μου καλημερα!
      χαιρομαι ιδιαιτερα που ειχε τοσο θετικη απηχηση αυτη η δημοσιευση! και κυριως χαιρομαι που μαθαμε ολοι μαζι πραγματα!
      φιλακια πολλα πολλα!

      Διαγραφή
  26. Μια υπέροχη ανάρτηση φίλη μου, τι άλλο από εσένα για κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να