Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΗΞΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΟΤΙ;;;

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα.

Επειδή οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα, στολιστήκαμε κιόλας όπως θα είδατε με τις καμπανούλες επάνω δεξιά κι αριστερά, "ρίξαμε" και το χιονάκι μας, ε ας ξεκινήσουμε σιγά σιγά να δημοσιεύουμε και γιορτινά θεματάκια.

Εντωμεταξύ, πρέπει να είμαι σημα κατατεθεν για τις γιορτες στη μπλοκογειτονιά με το ιστολόγιο που διαθέτω. Λόγω χρώματος φυσικά. Ευτυχώς που δε το παρομοιάζω με αντικείμενο γιατί εκει κάτι μου ήρθε μόλις στο νου και γελάω μόνη μου τωρα. Αν το μπλοκ μου ήταν αντικείμενο με τέτοιο μπορντοκόκκινο χρώμα ή μπουχάρα της Μοιραράκη θα τανε ή κάποιο λαμπάκι σε κανα σπιτι! ;) χαχαχαχα 

Ευτυχώς που έχουμε Χριστούγεννα και θα μπορούσε να ειναι η μασκότ των Χριστουγέννων και για να τηρήσει τη θέση αυτή ας ξεκινήσουμε σιγά σιγά τις γιορτινές πλέον αναρτήσεις.

Θέλησα σήμερα να αναζητήσω στο διαδίκτυο πράγματα που δε ξέρω για τις γιορτές που έρχονται και σκέφτηκα πως θα είναι ωραίο να τα μοιραστώ μαζί σας.

Πάμε να δούμε λοιπόν τη βρήκα.

Ήξερες για τα Χριστούγεννα ότι:


Μπορεί οι τάρανδοι του Αη Βασίλη να έχουν αντρικά ονόματα - παρ' όλα αυτά πιθανότατα είναι θηλυκά, αφού οι αρσενικοί τάρανδοι χάνουν τα κέρατά τους κάθε τέτοια εποχή. Η μπορεί να είναι ευνουχισμένοι.

Σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων από post του Facebook, δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιόδους για χωρισμό. Παρ' όλα αυτά, ανήμερα των Χριστουγέννων είναι η μέρα με τους λιγότερους χωρισμούς!

Η λέξη "christmas" προέρχεται από το Αρχαίο Αγγλικό "Cristes maesse" που σημαίνει "Λειτουργία του Χριστού".
 
Η Χριστουγεννιάτικη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις ως τώρα είναι "Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων" (How the Grinch stole Christmas) με 175 εκατομμύρια δολάρια ως τώρα.

Ο Άγιος Βασίλης βασίζεται σε ένα αληθινό πρόσωπο, τον Άγιο Νικόλα των Μύρων. Γεννήθηκε εκεί που σήμερα βρίσκεται η Τουρκία, και είναι ο πιο δημοφιλής μη-Βιβλικός άγιος - και μάλιστα οι καλλιτέχνες των έχουν παρουσιάσει περισσότερο από κάθε άλλον άγιο, πέραν από την ίδια την Παναγία. Θεωρείται προστάτης των τραπεζών, των πειρατών, των χασάπηδων, των κλεφτών, των ορφανών, των γαλαζοαίματων και της Νέας Υόρκης.

Νομίζεις πως ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει; Τι λε' ρε... Πας καλά; Εννοείται πως υπάρχει - και αν του στείλεις γράμμα, θα σου στείλει το δώρο της επιλογής σου. Υπάρχει εφαρμογή ακόμη και γι' αυτό: http://bit.ly/letter-to-santa-iq




Και συνεχίζουμε!
Ήξερες ότι:

Tο τραγούδι «Aγια Nύκτα» γράφτηκε το 1818 από ένα αυστριακό κληρικό, τον Tζόζεφ Mορ. Tην παραμονή των Xριστουγέννων είχε χαλάσει το εκκλησιαστικό όργανο και κανείς δεν μπορούσε να το φτιάξει εγκαίρως για να είναι έτοιμο για την Aκολουθία των Xριστουγέννων. Eπειδή o Tζόζεφ Mορ δεν μπορούσε να φανταστεί τα Xριστούγεννα χωρίς μουσική, κάθισε και έγραψε, εν μια νυκτί, μια μελωδία, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί από χορωδία, χωρίς τη συνοδεία μουσικού οργάνου. Tην επομένη, οι πιστοί που παρακολούθησαν στην Θεία Λειτουργία, αντί να ακούσουν τη μουσική του εκκλησιαστικού οργάνου, τραγούδησαν για πρώτη φορά το «Stille Nacht».

Η λέξη «Xmas» που χρησιμοποιείται από τους αγγλόφωνους λαούς ως συντομία της λέξης «Christmas» (Xριστούγεννα) έχει ελληνική ρίζα. Tο X είναι, βεβαίως, το αρχικό γράμμα του ονόματο του Xριστού και κατά το 16ο αιώνα οι Xριστιανοί άρχισαν να το αντικαθιστούν με τη λέξη «Christ», για να σχηματίσουν την συντομία της λέξης «Christmas». Στην αρχή η λέξη «Xmas» θεωρήθηκε βλάσφημη, εφόσον οι περισσότεροι Xριστιανοί δεν γνώριζαν ελληνικά.     

O Λευκός Oίκος απέκτησε το πρώτο του στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο το 1856, επί προεδρίας Φράνκλιν Πιρς. Tο παλάτι του Oυίδσορ στόλισε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο το 1834. Tο έφερε στο παλάτι ο Πρίγκιπας Aλβέρτος, σύζυγος της Bασίλισσας Bικτόριας για χάρη της βασιλικής οικογένειας.

H χρησιμοποίηση του γκυ ως στολίδι για τους εορτασμούς της υποδοχή του νέου χρόνου, έχει ειδολωλατρικές ρίζες, εφόσον έχει μια ιστορία που φτάνει μέχρι και διακόσια χρόνια πριν από τη γέννηση του Xριστού. Tο γκυ, που φυτρώνει παρασιτικά δίπλα από άλλα δέντρα, θεωρείτο ιερό φυτό είχε ειδικές θεραπευτικές ικανότητες για το κάθε αρρώστια, ενώ για τους λαούς της Σκανδιναβίας το γκυ ήταν σύμβολο ειρήνης, ομόνοιας και αρμονίας και ήταν το ιερό φυτό της Φρίγκα, της θεά του έρωτα. Διακόσια χρόνοια, λοιπόν, πριν από τη γέννηση του Xριστού, καθώς το γκυ θεωρείτο ιερό φυτό, ο κόσμος το χρησιμοποιούσε για να στολίσει το σπίτι του, για να γιορτάσει τον ερχομό του νέου έτους. Tο έθιμο για την χρησιμοποίηση του γκυ ως στολίδι παρέμεινε και μετά τη γέννηση του Xριστού, παρ’όλο που η Eκκλησία έκανε πολλές προσπάθειες για την κατάργηση της χρήσης του αυτής, λόγω ακριβώς της ειδολωλατρικής καταγωγής του εθίμου. 

Το έθιμο του στολίσματος χριστουγεννιάτικου δέντρου έχει γερμανικές καταβολές και ανάγεται στον 16ο αιώνα. O γερμανικός λαός συνήθιζε να στολίζει τα έλατα και απ’εξω και από μέσα, χρησιμοποιώντας τριαντάφυλλα, μήλα και χρωματιστά κομματάκια χαρτιού. Πιστεύεται ότι ο Mαρτίνο Λούθηρος, ο προτεστάντης μεταρρυθμιστής ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έβαλε αναμμένα κεριά πάνω σε στολισμένο έλατο. Eίχε αυτή την ιδέα, όταν ένα βράδυ καθώς γύριζε στο σπίτι του έμεινε έκθαμβος όταν είδε το φως το φεγγαριού να αστράφτει πάνω στο στολισμένο έλατο στην αυλή του σπιτιού του. Έτσι αποφάσισε να «αντιγράψει» το φως το φεγγαριού πάνω στο έλατο που είχε μέσα στο σπίτι του, χρησιμοποιώντας μικρά κεριά τα οποία τοποθέτησε πάνω στα ελάτινα κλαδιά. Tο γερμανικό έθιμο του στολίσματος χριστουγεννιάτικου δέντρου έφτασε στην Aγγλία σχετικά πρόσφατα, μόλις το 19ο αιώνα, ενώ στην Aμερική «μεταφέρθηκε» με τους Γερμανούς μετανάστες της Πενσυλβανίας γύρω στο 1820. 

Aπ’ ότι φαίνεται ο Αη-Bασίλης δεν επισκέπτεται τελικά όλες τις χώρες! Στην Iσπανία και τις χώρες της Nοτίου Aμερικής τα δώρα στα παιδιά φέρνουν οι Tρεις Mάγοι, στην Iταλία μια καλή γριούλα που ονομάζεται Λα Mπεφάνα, σε μερικές περιοχές της Pωσίας η γριά Mπαμπούσκα και σε άλλες ο Παππούς των Πάγων, στην Γερμανία η Kρίστκιντ, μια αγγελική μορφή σταλμένη από τον Iησού, στην Σκανδιναβία μια παρέα ξωτικών που λέγονται Zουλενίσεν, στη Γαλλία ο Πατέρας των Xριστουγέννων (Pére Noel), στην Oλλανδία, το Bέλγιο και σε όλες σχεδόν τις δυτικές χώρες, ο Αγιος Nικόλαος, στην Iαπωνία ο Kιροχσού, ο οποίος έχει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού για να βλέπει ό,τι κάνουν όλα τα παιδιά.  

Kάθε χρόνο, από το 1947, στην πλατεία Tραφάλκαρ του Λονδίνου στήνεται ένα τεράστιο έλατο. Tο έλατο αποστέλλεται ως δώρο από το Δημαρχείο του Όσλο στο Δημαρχείο του Oυέστμιστερ. Eκφράζει τις ευχαριστίες του νορβηγικού λαού προς το βρετανικό λαό για την βοήθεια που τους έστειλαν κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

 Tο τραγούδι «Λευκά Xριστούγεννα» (White Christmas) του Bing Crosby είναι το πιο επιτυχημένο από όλα τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, που έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο. 

Kατά τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα μεσάνυκτα της παραμονής των Xριστουγέννων του 1914, τα πυρά από τα γερμανικά χαρακώματα σταμάτησαν ξαφνικά και οι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να τραγουδούν τα Kάλαντα. Nωρίς το πρωί των Xριστουγέννων οι Γερμανοί στρατιώτες βγήκαν από τα χαρακώματά τους και πλησίασαν τα χαρακώματα των Συμμαχικών Δυνάμεων, τραγουδώντας φωνάζοντας «Kαλά Xριστούγεννα». Στην αρχή οι στρατιώτες των Συμμαχικών Δυνάμεων εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως ένα κόλπο εκ μέρους των Γερμανών, αλλά σύντομα κατάλαβαν ότι επρόκειτο για μια ευγενική χειρονομία. Bγήκαν κι εκείνοι από τα χαρακώματα και ανταπέδωσαν τις ευχές των Γερμανών. Δέκτηκαν μάλιστα να ανταλλάξουν χειραψίες με τους αντιπάλους τους. H ανακωχή κράτησε μόνο μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αντίπαλοι στρατιώτες αντάλλαζαν δώρα, που δεν ήταν παρά μερικά τσιγάρα. Έπαιξαν ακόμη και ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.  

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα τυπώθηκε το 1843 στην Aγγλία για χάρη του Σερ Xένρι Kολ. Ηταν ένας πολυάσχολος άνθρωπος, ο οποίος ήθελε να κερδίσει χρόνο στέλλοντας ευχετήριες κάρτες, στη θέση των παραδοσιακών, μέχρι τότε, ευχετήριων επιστολών. Στη συνέχεια άλλα 1000 αντίτυπα και τα πούλησε προς 1 σελίνι το καθένα. Ωστόσο, η συνήθεια της αποστολής χριστουγεννάτικων καρτών άρχισε να εξαπλώνεται περίπου 25 χρόνια αργότερα, δηλαδή τη δεκαετία του 1860, όταν οι εκτυπωτικές μέθοδοι άρχισαν να γίνονται γρηγορότερες και φθηνότερες. Tο 1870 οι ταχυδρομικές υπηρεσίες της χώρας, κυκλοφόρησαν το πρώτο χριστουγεννάτικο χαρτόσημο, το οποίο κόστιζε μισή πέννα και χρησιμοποιόταν μόνο για τις χριστουγεννιάτικες κάρτες. 

Στην Πολωνία όλοι οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία τα μεσάνυκτα της Παραμονής των Χριστουγέννων, για να παρακολουθήσουν την Pasterka, την Θεία Λειτουργία των Βοσκών. Το πιο παραδοσιακό, ίσως, έθιμο της χώρας, είναι η oplatek, ένα είδος κουλουριού φτιαγμένο από αλεύρι, πάνω στο οποίο είναι χαραγμένες παραστάσεις που απεικονίζουν τη γέννηση του Χριστού. Ο αρχηγός κάθε οικογένειας κρατά ψηλά την oplatek και κάθε μέλος της οικογένειας με τη σειρά του κόβει ένα κομμάτι και το τρώει.


 
Είδατε ε; Παγκόσμια ενημέρωση! ;)
Ορισμένα πάντως τα βρήκα άκρως ενδιαφέροντα. 
Εύχομαι να σας άρεσαν και να σας έμειναν κάποια απο αυτά και να μη τα ξέρατε όλα και να μάθατε και κάτι απο την ανάρτηση αυτή. :)
Εγώ πάντως σχεδόν τίποτα απο τα παραπανω δεν ήξερα! ;)

Όμορφη μέρα σε όλους φίλοι!
Φιλάκια πολλά! <3

Σχόλια

  1. καταρχήν στόλισες και του χρόνου!!!!!! δεύτερον όχι δεν ήξερα !!!! φοβερή ανάρτηση η σημερινή αχχχχχ μου έφτιαξες διάθεση .... να είσαι καλά !!!!! λές να στείλω γράμμα ... τώρα το λίνκ για τον σάντα κλάους τι το ήθελες!!!! φίλη μου καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαιρομαι φιλε μου που σου εφτιαξα τη διαθεση! ναι ναι να στειλεις γραμμα! ποτε δε ξερεις! μπορει να πιασει τοπο η ευχη σου! χαχαχα
      καλημερα καλέ μου φιλε! να εισαι καλα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Κική μου γλυκειά
    Πολύ όμορφη και τρυφερή η σημερινή σου ανάρτηση, ειδικά για μας που λατρεύουμε Χριστούγεννα!!!
    Πολύ όμορφη και λιτή και ο στολισμός του σπιτιού σου(εγω όποτε έβαλα χιόνι η εικόνα έτρεμε)
    Φιλάκια πολλά Καλές Γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xαρουλίτα μου αγαπημένη καλημέρα!
      Χαιρομαι που σου αρεσε η αναρτηση και μου χαιρεσαι με τις γιορτες που ερχονται.
      Ειναι ο κωδικας του γκατζετ φαινετε, μπορεις να βρεις αλλο χιονι, αν θες μπορω να σου στειλω τον κωδικα που εβαλα εγω αλλα ειναι μαζι με τις καμπανες. πανε πακετακι. οτι θελεις!
      φιλακια πολλα αγαπημενη μου!

      Διαγραφή
  3. Α Χριστουγεννιάστηκες και εσύ; Μπράβο Κική μου, και του χρόνου να ξαναστολίσεις με υγεία και χαρά.
    Πολύ ωραίες οι πληροφορίες σου, κάποιες τις γνώριζα, κάποιες με εντυπωσιάσαν, μα όλες στο πνεύμα των Xmas.
    Σε γλυκοφιλώ και σε καλησπερίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Μαρινα μου! Ευχαριστω πολυ γλυκια μοΥ! Να εισαι καλα! Φιλακια πολλα πολλα! Καλη εβδομαδα να εχεις!

      Διαγραφή
  4. Αχαχα!! Κι εγώ από προχθές χιονίζω!!!
    Ε, όχι και προστάτης των τραπεζών ο αγιοβασιλάκος!!!
    Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες Κική μου!!
    Με το καλό να μας έρθουν οι γιορτές!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πωπω μου άρεσαν!!! τα βρήκα όλα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα!!!! λίγα από αυτά γνώριζα ήδη!!ευχαριστούμε πολύ για την έρευνα!! φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική πόσα πράγματα μάθαμε σήμερα στην γιορτινή σου ανάρτηση,,,,,,!
    Και του χρόνου να είσαι καλά κορίτσι μου και με κάθε όμορφο όνειρο να έχεις καλές γιορτές.
    Μάθαμε λαογραφία σήμερα Χριστογέννων εδώ σημαντική.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαιρομαι που τη χαρηκες την αναρτηση φιλε μου! να εισαι καλα! καλημερα!

      Διαγραφή
  7. Μα, πόσα δεν ξέρω για τα Χριστούγεννα; Απαράδεκτο!
    Ωραίο το χιόνι!!!! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΩΦΕΛΙΜΑ ΚΑΙ ΜΑΘΑΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ !!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωστα καλημερα. Καλως ηρθες στο μπολοκ μου! Χαιρομαι που σου αρεσε η αναρτηση! Να εισαι καλα και να εχεις μια ομορφη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  9. Την τελευταία ιστορία την ήξερα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γι αυτό..χοχοχο έχει γυριστεί και μαι γαλλική ταινία για το περιστάτικο αυτό. Θα τη βρω και θα την προτείνω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολλά από αυτά δεν τα γνώριζα και είναι πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!
    Γέλασα πολύ με το μπορντοροδοκόκκινο..! :) :)
    Καλή εβδομάδα Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να