Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.


Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα!
Δε ξέρω εάν ο τίτλος βοήθησε να καταλάβετε το σημερινό μου θέμα ή σας μπέρδεψε περισσότερο, σκεπτόμενοι πως είναι μεταφορικός, όμως θα σας μιλήσω για την ανακύκλωση προιόντων που προσπαθώ να κάνω γιατι όπως και να το κάνουμε πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι πολίτες σε όσα περισσότερα ζητήματα της κοινωνίας μας απασχολούν και μπορούμε να πράξουμε αναλόγως για βοηθήσουμε στην καλυτέρευσή της.

Ήθελα λοιπόν να πω πως προσπαθώ να ανακυκλώνω σωστά τα υλικά αλλά επειδή απο εμάς μπερδευόμαστε, δε τη θεωρούμε τόσο σημαντική ή γενικώς αδιαφορούμε, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα οφέλη της και να σας προτρέψω να κάνουμε μαζί ότι καλύτερο μπορούμε για να σώσουμε το πλανήτη μας απ' όσο κακό του κάνουμε ήδη.

Για πάμε να ευαισθητοποιούμε μα και να δραστηριοποιηθούμε ανάλογα.

Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.
Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία της ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο. Παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι η μετατροπή οικιακών λυμάτων σε τέτοια μορφή ώστε να είναι λιγότερο βλαβερά σε αντίθεση με την κατευθείαν εναπόθεσή τους π.χ. στην θάλασσα.


  Η ανακύκλωση είναι σημαντική γιατί.....
 
  • Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους
  • Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση.
  • Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος).
  • Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων.
  • Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.
  • Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών.
  • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη.
  • Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για την συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωή.

Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!!!!



ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

1. Διαλογή στην πηγή / Συμμετοχή του Πολίτη: Οι δημότες διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό (ή στο σημείο παραγωγής των απορριμμάτων). Οι συσκευασίες πρέπει να συλλέγονται εντελώς καθαρές από τα υπολείμματα και όσες γίνεται συμπιεσμένες και διπλωμένες. Στη συνέχεια, οι πολίτες απορρίπτουν τις συσκευασίες που έχουν συλλέξει, στους ειδικούς κάδους.

2. Αποκομιδή: Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της αποκομιδής, που πραγματοποιείται με την ευθύνη των Δήμων, χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα.

3. Διαλογή στα Κ.Δ.Α.Υ.: Σε αυτή τη φάση, το περιεχόμενο των κάδων με τα απόβλητα συσκευασίας μεταφέρονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.). Εκεί, πραγματοποιείται περεταίρω διαλογή των υλικών συσκευασίας καθώς και συμπίεση και δεματοποίηση.




ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ

Υπάρχουν δύο τρόποι όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει στην ανακύκλωση. Ο πρώτος τρόπος είναι η ανακύκλωση αποβλήτων που διαφορετικά θα υποβάλλονταν σε υγειονομική ταφή ή αποτέφρωση, και ο δεύτερος είναι να αγοράζουμε  προϊόντα που προέκυψαν από ανακυκλωμένα υλικά καθώς και προϊόντα με που δεν είναι προσυσκευασμένα. 



ΠΟΙΑ ΥΛΙΚΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ

Χαρτί:         Το είδος χαρτιού που ανακυκλώνεται είναι το έντυπο χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, κόλλες, χάρτινες συσκευασίες και περιτυλίγματα (από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κλπ).

Γυαλί:              Όλες οι γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια και βάζα).

Αλουμίνιο:    Τα κουτάκια αλουμινίου από μπύρες, αναψυκτικά κλπ.

Λευκοσίδηρο: Κονσέρβες από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.

Πλαστικό:      Όλες οι πλαστικές συσκευασίες (μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες  κλπ).



ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

  • Να διπλώνουμε τις χάρτινες κούτες για εξοικονόμηση χώρου στους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού.
  • Καλό θα ήταν χαρτιά που είναι πλαστικοποιημένα, όπως το εξώφυλλο των μπλε τετραδίων, να αφαιρούνται πριν τη ρίψη στον κάδο ανακύκλωσης, ώστε το ανακυκλώσιμο χαρτί που θα παραχθεί να είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας.
  • Για να είναι δυνατή η ανακύκλωση, οι συσκευασίες πρέπει να ξεβγάζονται πριν τη ρίψη τους στον κάδο ανακύκλωσης. Επίσης, όποιες από αυτές είναι δυνατόν (πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια, συσκευασίες tetrapack) καλό είναι να συμπιέζονται για λόγους εξοικονόμησης χώρου.
  • Να μην ρίχνουμε σπασμένα τζάμια στους κάδους ανακύκλωσης γυαλιού για την ασφάλεια των εργαζομένων στην ανακύκλωση.
  • Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης.
  • Συνεχίζουμε την ανακύκλωση μπαταριών στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε επιλεγμένα σημεία (π.χ. καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σούπερ μάρκετ κτλ).



ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ

  • οι πάνες  
  • το χαρτί κουζίνας, το χαρτί υγείας, τα χαρτομάντιλα και οι χαρτοπετσέτες  
  • το χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί και έχει πάνω του ξένα στοιχεία, π.χ. καθαριστικά
  • ηλεκτρικές συσκευές 
  • Δισκάκια CD/DVD και Βιντεοκασέτες
  • Ενέσεις – ιατρικά απόβλητα
  • Μπαταρίες
  • Οικοδομικά υλικά    




Πολλά τα οφέλη φίλοι, όσοι μπορείτε να ανακυκλώνεται τα υλικά με το σωστό τρόπο. Να προσέχετε τους κάδους ανακύκλωσης και να θυμάστε αλλού γίνεται η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, αλλού μπαταριών και αλλού των συσκευασιών. Δε βάζουμε σε ότι κάδο να είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Έχουν όλα το χώρο τους.

Αυτό απο μένα μέχρι στιγμής οικολογικοί, εκφραστικοί μου φίλοι. Να προσέχουμε το περιβάλλον που ζούμε, μη κοιτάμε τι κάνεις ο άλλος, να κάνουμε εμείς ότι θεωρούμε σωστό.

Σχόλια

  1. ουφ να και ενα χρησιμο ποστ μπραβο κουκλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κική μου, η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής και οφείλουμε να την ακολουθούμε. Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα έγραψες υπέροχα μικρή μου. Κάνω όσο μπορώ, άσε που έχω γίνει "σκουπιδιάρα" μαζεύοντας ότι το θεωρώ χρήσιμο για να φτιάξω κάτι για να ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εισαι πολυ ευαισθητοποιημενος ανθρωπος αγαπημενη μου! Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να