Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΒΟΥΛΑ ΜΟΥ.Εκφραστικοί μου, καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Σήμερα σας έχω το ταξίδι των Λαφύρων στην όμορφη Πάτρα με πανέμορφες φωτογραφίες που μου χάρισε η αγαπημένη μας Βιβούλα. Όσοι τη παρακολουθείτε απο παλιά, ξέρετε το πόσο άψογα χρησιμοποιεί την φωτογραφική μηχανή της.


Ελάτε να απολαύσουμε:


Η πόλη της Πάτρας έχει σπουδαία και μακραίωνη ιστορία τεσσάρων χιλιάδων ετών. Η Πάτρα κατοικήθηκε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια και αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της μυκηναϊκής εποχής. Στην αρχαιότητα υπήρξε πρωταγωνιστικό μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας ενώ τη μεγαλύτερή της άνθηση γνώρισε στα Ρωμαϊκά χρόνια, οπότε και υπήρξε αυτοκρατορική αποικία. Στη Βυζαντινή εποχή παρέμεινε εμπορική πόλη. Γνώρισε αλλεπάλληλες κατακτήσεις από Λατίνους, Ενετούς, Φράγκους, Βυζαντινούς και Τούρκους. Ακόμη πρωτοστάτησε στην Ελληνική επανάσταση του 1821, η πρώτη σπίθα της οποίας στην Ελλάδα, άναψε στην Πάτρα. Στην Ελλάδα του 19ου αιώνα αποτελούσε τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, το αδιαφιλονίκητο κέντρο της Πελοποννήσου, σπουδαίο εξαγωγικό λιμάνι και πεδίο ανάπτυξης της πρώτης ελληνικής αστικής τάξης. Στον 20ό αιώνα αναπτύχθηκε ως εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο και παρότι σε οικονομικό μέγεθος υποσκελίστηκε από την Αθήνα, παραμένει τρίτη πόλη της Ελλάδας και σημαντικότερος οικονομικός πόλος της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.


Τα Λάφυρα στο Δασύλλιο Πατρών:


Το Δασύλλιο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία της πόλης και αποκαλείται η «βεράντα» του Πατραϊκού κόλπου για την εξαιρετική θέα που προσφέρει.Τα Λάφυρα στο Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου:


Έχουν περάσει περισσότερα από εκατό χρόνια από τη στιγμή που ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χαρίλαος Τρικούπης, οραματίσθηκε τη γεφύρωση των περίπου τριών χιλιομέτρων που χωρίζουν το Ρίο από το Αντίρριο.
Το 2004, το μεγαλόπνοο αυτό όραμα έγινε πραγματικότητα. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα και βελτίωσε την καθημερινότητα μέρους των κατοίκων της χώρας συντελώντας μεταξύ άλλων στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου ή επίσημα Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης, είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004 μεταξύ του Ρίου (κοντά στην Πάτρα) και του Αντιρρίου, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω με το υπόλοιπο της Ευρώπης. Κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρεία Vinci.
Ενώ συχνά το μήκος μιας γέφυρας τέτοιου τύπου αναφέρεται ότι είναι το σύνολο των καταστρωμάτων της, στην πραγματικότητα επιστημονικά κατά την στατική ανάλυση (και σε κάποιες διεθνείς λίστες μεγαλύτερων γεφυρών), το ενεργό της μήκος θεωρείται μόνο το μεγαλύτερο από τα οδοστρώματα κάτω από ένα "κατάρτι" (κάνοντας έτσι την γέφυρα "μικρότερη").

Το μήκος της γέφυρας που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, ανέρχεται στα 2.252 μέτρα, ενώ μαζί με τις προσβάσεις φτάνει γύρω στα 2.883 μέτρα( βλ σχεδ.). Η γέφυρα αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε, παρά τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ το μέγιστο βάθος θεμελίωσης φθάνει τα 65 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για μία καλωδιωτή γέφυρα, οι αντοχές της οποίας είναι εντυπωσιακές. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με προδιαγραφές να αντέξει σε σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν που σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου 1999 στο Ιζμίτ της Τουρκίας, ο οποίος ήταν μεγέθους 7,4 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έχει υπολογιστεί, επίσης, πως αντέχει σε ενδεχόμενη σύγκρουση τάνκερ εκτοπίσματος 180.000 τόνων, καθώς και σε ταχύτητα ανέμου 265 χλμ/ώρα, ταχύτητα που αντιστοιχεί σε τυφώνα Κατηγορίας 5, το ανώτατο δυνατό επίπεδο στην Κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Τέλος, η γέφυρα είναι σχεδιασμένη να απορροφά πιθανές μετατοπίσεις μεταξύ δύο βάθρων, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Η γέφυρα περιλαμβάνει και πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο η χρήση των οποίων απαλλάσσεται πληρωμής διοδίων.Στις 25 Μαΐου 2007 σε ειδική τελετή προ του κτηρίου της Διοίκησης της Ζεύξης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας "βάπτισε" την εν λόγω γέφυρα σε "Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης", προβαίνοντας στη συνέχεια στα αποκαλυπτήρια εικαστικού έργου με τη μορφή του Χ. Τρικούπη. Η ονομασία της γέφυρας συμπληρώθηκε επίσημα δια του νόμου 3555/2007 που δημοσιεύθηκε στο με αριθμό ΦΕΚ 81Α/2007. Στη τελετή την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης ενώ παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, οι νομάρχες Αιτωλίας και Αχαΐας, οι δήμαρχοι, πολλοί βουλευτές καθώς και οι διοικητές πολιτικών στρατιωτικών και δικαστικών αρχών της περιοχής.


Τα Ηλιοβασιλέματα στη γέφυρα του Ρίο είναι επίσης όμορφα και νοσταλγικά.

Η Βιβούλα, όπως και εσείς παρατηρήσατε, μου χάρισε απίστευτες φωτογραφίες.

Ευχαριστώ πολύ για όλα αγαπημένη μου! Να είσαι πάντα καλά, ευτυχισμένη και να μοιράζεσαι μαζί μας το ταλέντο σου, μάλλον ένα απο τα ταλέντα σου, που είναι αυτό, της φωτογραφίας.


Καλή εβδομάδα σε όλους! Με υγεία και ωραίες στιγμές!


10 σχόλια:

 1. Κική μου υπέροχες καιο μάλιστα
  εκείνες με φόντο τη θάλασσα εξαιρετικές!!!

  φιλάκι και καλή εβδομάδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπορεί να γνωρίζω τα πάντα για την πόλη που με φιλοξενεί τα τελευταία δέκα χρόνια και την γέφυρα που κάνω τον περίπατό μου τα περισσότερα βράδια του καλοκαιριού μα ρούφηξα την παρουσίασή σου σαν να τα ακούω όλα για πρώτη φορά. Ομολογώ πως συγκινήθηκα βλέποντας τις φωτογραφίες μου να πρωταγωνιστούν σε όλο αυτό. Χίλια ευχαριστώ από καρδιάς Κική μου για όλα. Φιλάκια πολλά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παρα πολυ ωραιες φωτογραφιες!!
  Καλη εβδομαδα και απο δω! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. αχ τι ωραίες φωτογραφίες!
  Μπράβο στη Βιβή μας!
  Κικίτσα μου να φθάσουν παντού τα Λάφυρα!
  Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα αγαπάκι μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ ωραίο το ταξίδι Κική. Να είναι καλά η φίλη σου η Βιβή για τις επιλογές της και την ανάδειξη των φωτογραφιών. Καλό σας βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 6. Πολύ ταξιδιάρικο είναι τελικά το βιβλίο σου Κική μου.
  Δεν προλαβαίνω τις διαδρομές του και βλέπω ότι μια προτίμηση στην θάλασσα την έχει σίγουρα.
  Ας είναι καλά όμως γιατί μας δίνει ευκαιρίες να γνωρίσουμε καλύτερα την πατρίδα μας.
  Τις φιλούρες μου  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Χαίρετε. Τα έργα σας είναι κομψό.
  Χαιρετίσματα από την Ιαπωνία. ruma

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Όπως βλέπω πέρασες υπέροχα και τράβηξες θαυμάσιες φωτογραφίες!Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πολυταξιδευμένο! Καλημέρα Κική μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χαίρομαι που τα Λάφυρα ταξιδεύουν παντού! Έτσι να συνεχίσουν...
  Φιλιά, Κική μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ