Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ GR PRESS ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ.


Εκφραστικοί μου, καλημέρα.
Εύχομαι να είστε όλοι καλά.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τη συνέντευξη που έδωσα στην εφημερίδα Ελλήνων Ομογενών της Νέας Υόρκης, Gr Press και στον κύριο Διονύση Κονταρίνη, τον δικό μας Denni που πραγματικά απο τη πρώτη στιγμή που με "αντίκρυσε" στο μπλοκ θέλησε με τόσο ζεστό και εγκάρδιο τρόπο να με βοηθήσει και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί και εκείνος για τα Λάφυρα και εμένα.

Ξέρετε, μόλις μου πρότεινε τη συνέντευη αυτή δε χάρηκα μόνο, ένιωσα και κάτι παραπάνω που δε ξερω πως να χαρακτηρίσω.

Σε αυτή εδώ την ανάρτηση: http://ekfrastite.blogspot.gr/2015/10/10-2015-21-gr-press-denni-kontarini.html μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες καθως επίσης και να δείτε σε φωτογραφικό υλικό την εφημερίδα μιας και που στη σημερινή ανάρτηση θα μοιραστώ μαζί σας τις ερωτοαπαντήσεις γιατί στις φωτογραφία που ανέβασα είναι μικρά τα γράμματα και δε μπορείτε να τα διαβάσετε καθαρά, οπότε θα μοιραστώ μαζί σας όλα όσα ανταλλάξαμε με τον Ντένι στην ηλεκτρονική μας επικοινωνία.

Για ελάτε μαζί μας:


·  Να σε ρωτήσω τι είναι "Τα λάφυρα της ψυχής σου;"

"Τα Λάφυρα της Ψυχής μου" λοιπόν, παρόλο που «φέρουν» το κτητικό «μου» στο τελείωμα της φράσης τους, μπορεί να φαίνονται σαν δικά μου Λάφυρα, μα στην ουσία αναφέρονται στα Λάφυρα εκείνα των συνανθρώπων μου, που με ενέπνευσαν κατά καιρούς να γράψω και να στοχαστώ.
Σκοπός και ευχή μου είναι, ο τίτλος του βιβλίου να ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους αναγνώστες, στον εκάστοτε άνθρωπο που κρατά το βιβλίο στα χέρια του.
Τα δικά μου "Λάφυρα Ψυχής" γίνονται δικά τους, εάν καταφέρω να τους κάνω να δουν κομμάτια του εαυτού τους και της ψυχής τους, κάπου ανάμεσα στα ποιήματα.


·  Πως προέκυψε αυτός ο τίτλος;

Τον τίτλο του βιβλίου μου τον επέδειξαν τα ίδια τα ποιήματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας τους καθώς επίσης και στη τελική τους ανάγνωση ένιωθα πως μου μιλούσαν και μου έδειχναν τι πρέπει να κάνω για αυτά.
Ήθελα έναν τίτλο που να συμβολίζει τις πνευματικές μάχες των ανθρώπων, κάτι που να δείχνει πόσα σημαντικά αγαθά κρύβουμε στην καρδιά μας και πολεμάμε, είτε για να τα κρατήσουμε, είτε για να τα πάρουμε πίσω σε περίπτωση που κάποιος μας τα έκλεψε ή ο ίδιος μας ο εαυτός τα έχασε σε κάποιου είδους μάχη. Αυτά λοιπόν τα Λάφυρα συμβολίζει ο τίτλος, σε αυτά τα Λάφυρα με οδήγησαν τα ποιήματα.
Όσο κι αν φανεί αστείο σε κάποιους, τα πάντα γύρω μας έχουν ζωή, το μόνο που χρειάζεται είναι να τα αφουγκραστούμε. Εγώ τα έργα μου έχω μάθει όχι μόνο να τα ακούω, έχω μάθει να συνομιλώ. Όλα γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως μαζί τους.


·  Ποιές καταστάσεις καταγράφεις στα ποιήματά σου;


Καταγράφω συναισθήματα και εικόνες που ενδόμυχα με άγγιξαν και τις κουβαλούσα πάντα στη ψυχή μου. Δε θα μπορούσα να μην γράψω για τη κοινωνία, τους ανθρώπους, τον πόνο, τη χαρά, το δάκρυ, το γέλιο, τα συναισθήματα γενικώς και όσα κατά καιρούς θεωρώ ασήμαντα μα κατά έναν τρόπο τόσο πολύ σημαντικά.
Είπα και πριν πως έχω μάθει να συνομιλώ με όσα θέλουν να γίνουν έργο και κοιμούνται μέσα μου μέχρι να ξυπνήσουν και να θελήσουν να γίνουν ποίημα ή ιστορία. Για παράδειγμα δεν λέω: «Σήμερα θα γράψω για το θάνατο», κάτι μέσα μου ξυπνά και μου λέει: «Σήμερα θα γράψεις για τον θάνατο μα θα τον ονομάσεις Φυγή». Κι εγώ απλώς υπακούω.


·  Ποιά μηνύματα αφήνεις να περάσουν προς τα έξω;


Την αισιοδοξία φυσικά και το ότι δε πρέπει ποτέ να τα παρατάμε και να εγκαταλείπουμε διότι καλώς ή κακώς η ζωή προχωράει, είναι μικρή και προχωράμε και εμείς μαζί της.
Βέβαια όλα τα ποιήματα ξεκινάνε κάπως απαισιόδοξα μα όλα τελειώνουν αισιόδοξα όπως τους αξίζει. Κρυμμένα μα και φανερά  μηνύματα είναι όλα, το μόνο που χρειάζεται είναι προσοχή και εστίαση σε ορισμένα σημεία. Δεν αρκεί η ανάγνωση, χρειάζεται να γίνεις ένα μαζί τους και να πας ακόμη πιο πέρα από όσα κατάφερα να πάω εγώ. Εξάλλου για μένα αυτό είναι Ποίηση, ταξίδι σε μια φανταστική χώρα συναισθημάτων με απεριόριστη βούληση και ελευθερία.


·  Γιατί προτίμησες τον ελεύθερο στίχο;


            Διότι ένας άνθρωπος τόσο απρογραμμάτιστος σαν εμένα, μόνο στον ελεύθερο στίχο μπορεί να βρει την Ελευθερία που φέρει μέσα του. Τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο. Το μπλοκ που διατηρώ το βάπτισα «Εκφράσου» για να παροτρύνω τους ανθρώπους να εκφράζουν όσα κατά καιρούς νιώθουν για να μη χάσουν ποτέ την Ελευθερία τους ή αν τη χάσουν να εκφραστούν για να την ανακτήσουν.
Από τα πιο σημαντικά αγαθά στη ζωή, μάλλον το πιο σημαντικό και ισχυρό είναι η Ελευθερία και δεν την έχουμε, ξέρω καλά πως δεν την έχουμε και οι χώρες του τρίτου κόσμου δε την είχαν ποτέ και πιθανόν να μη τους επιτρέψουν να την αποκτήσουν, ξέρω όμως και πιστεύω ακράδαντα πως την Ελευθερία του νου και του πνεύματος δε μπορούν να μας τη φυλακίσουν. Ο μόνος εχθρός αυτού τους είδους της Ελευθερίας είναι ο εαυτός μας. Αυτός και κανένας άλλος. Ένας τόσο φανατικός υποστηρικτής της Ελευθερίας όπως εγώ δε θα μπορούσε να μην κάνει την αρχή στο όνειρο με ελεύθερο στίχο, μόνο εκεί μπορεί να ξεφεύγει μα και να γειώνεται με έναν ολόδικό του τρόπο.


·  Τι είπαν όσοι διάβασαν το βιβλίο σου;


Όσο κι αν φανεί περίεργο διαβάζοντας την ερωτηση αυτή, έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται: «Με νοιάζει στ’ αλήθεια η γνώμη όσων διάβασαν το βιβλίο ή με νοιάζει η γνώμη μόνο όσων έβαλαν τον εαυτό τους και αφοσιώθηκαν μέσα στην ανάγνωση αυτή, όπως έκανα εγώ καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου;» Τελικά συμπεραίνω πως με ενδιαφέρει η γνώμη όλων των συνανθρώπων μου και τη σέβομαι απόλυτα μα εστιάζω μόνο σε όσους έδωσαν κάτι από τον εαυτό τους στην ανάγνωση αυτή. Έχω ακούσει θετικές κριτικές σχεδόν από όλους, μα από τους ανθρώπους που έδωσαν κομμάτι τους εαυτού τους έχω ακούσει τις πιο συγκινητικές γιατί είδα πως κατάφεραν να διακρίνουν όσα ονειρεύτηκα και πίστεψα κάποτε και εγώ.


·  Υπάρχουν κάποιες κριτικές επωνύμων;


Υπάρχουν κάποιες κριτικές συναδέλφων ποιητών συγγραφέων και ανθρώπων που αφοσιώθηκαν στο βιβλίο με όλη τη δύναμη της ψυχής τους. Ομολογώ πως δε το έστειλα σε κριτικούς πρώτον επειδή σαν νέα στο χώρο δε γνωρίζω πολλά ακόμη πράγματα αλλά τα αντίτυπα έφυγαν τόσο γρήγορα που έπρεπε να προχωρήσουμε σε νέα κυκλοφορία για να καταφέρει το βιβλίο να παραβρευθεί στην 34η Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης να πω πως προτίμησα αντί να στείλω κάποια τεμάχια της πρώτης έκδοσης σε κριτικούς, να τα στείλω σε δανειστικές βιβλιοθήκες που για μένα ήταν πολύ πιο σημαντικό από τις κριτικές.
                                

·  Το βιβλίο σου έλαβε μέρος σε κάποια έκθεση; 


Έλαβε μέρος στο 34Ο Φεστιβάλ βιβλίου στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης και θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους έσπευσαν να το προμηθευτούν. Εύχομαι του χρόνου να καταφέρω να παρεβρευθώ μαζί με το βιβλίο στην έκθεση και να έχω την δυνατότητα να συνομιλήσω με τους ανθρώπους που τόσο απλόχερα με στηρίζουν.


·  Τι ετοιμάζεις τώρα;


Ετοιμάζω τη δεύτερή μου ποιητική συλλογή σε ελεύθερο στίχο. Εστιάζει σε ανθρώπους, καταστάσεις, στιγμές που φωτίζουν τη ζωή των ανθρώπων για να ξεπεράσουν την πιο καταστροφική καταιγίδα που βρέθηκε στο διάβα τους. Θα υπάρχει στον τίτλο η λέξη «Φεγγίτες». Έχει άραγε κανείς συλλογιστεί πόσοι «Φεγγίτες» υπήρχαν και θα υπάρξουν στη ζωή του; Ποιος ή τι μπορεί να ρίξει φως στο πιο βαθύ σκοτάδι;



·  Θέλεις να πεις κάτι στους Έλληνες των ΗΠΑ;


Τι μπορεί να πει κάποιος σε έναν συμπατριώτη του που ξενιτεύτηκε από τη χώρα του χωρίς να είναι επιλογή του; Σε αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους νιώθω πως οφείλω ένα συγνώμη για όσους δεν προσπάθησαν όταν και όσο θα έπρεπε.
Για τους συμπατριώτες μου που ηταν επιλογή τους εύχομαι να περνάνε όμορφα να μη ξεχάσουν ποτέ την πατρίδα και όσα κατά καιρούς τους εκαναν να νιώθουν υπερήφανους.
Και για όλους τους Έλληνες των ΗΠΑ έχω να πω σαν ένα παιδί που ονειρεύεται και προσπαθεί να κατακτήσει όσα θεωρεί ότι αξίζει, ότι η ζωή χωρίς όνειρα είναι άδεια, τα όνειρα χωρίς προσπάθεια είναι άψυχα και ψυχή των ονείρων χωρίς ανθρώπους είναι ανύπαρκτη. 

 Ευχαριστώ τους ανθρώπους που δίνουν ψυχή και ζωή στα όνειρά μου.
 Πάντα να περιστοιχίζεστε όλοι από αυτούς.



_______________


Αυτή  ήταν η συνέντευξη εκφραστικοί μου και πιστεύω πως όσοι με γνωρίζετε καλά είτε ηλεκτρονικά είτε απο κοντά θα καταλάβατε πως οι απαντήσεις μου ήταν πέρα για πέρα αληθινές και με αντιπροσωπεύουν 100%.

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω την ανάρτηση αυτή με ακόμη ένα μεγάλο Ευχαριστώ στον κύριο Διονύση που για μένα είναι ακόμη ένας αγαπημένος μπλοκοφίλος που με στήριξε με τον ολόδικό τουτρόπο στο πρώτο μου βήμα και να του ευχηθώ Καλές Γιορτές και κάθε καλό στη ζωή τη δική του και όσων αγαπά βαθιά και αληθινά.

Καλό υπόλοιπο μέρας εκφραστικοί.
Ευχαριστώ πολύ επι ευκαιρίας για την αγάπη που δείξατε στη χθεσινή ανάρτηση - στήλη.
Να είστε όλοι καλά!

Σχόλια

  1. Αγάπησα τις απαντήσεις
    Πολύ στοχευμένες!!!!

    φιλάκι γλυκό ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστική συνέντευξη όπως είσαι και εσύ. Εύχομαι ολόψυχα Κική μου να φτάσει το βιβλίο σου στα πέρατα του κόσμου, να αγγίξει πολλούς ανθρώπους όπως άγγιξε και εμάς που το διαβάσαμε. Μπράβο στον Ντένη μας που ξέρει να στηρίζει φίλους και νέους ανθρώπους στο ξεκίνημά της δουλειάς τους.
    Να σαι καλά μάτια μου
    Πάντα τέτοια ευχάριστα να συμβαίνουν στη ζωή σου
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ένας αξιοθαύμαστα ευγενικός άνθρωπος ο δικός μας Dennis αλλά θεωρώ πως ασχολήθηκε περισσότερο γιατί διέκρινε την ποιότητα της δουλειάς σου..
    άντε και στους Νιου Γιορκ Ταίμ την επόμενη φορά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο κορίτσι μου...! τα φτερά σου βλέπω ανοίγουν με ούριο άνεμο και τα σκαλιά τα ανεβάζεις ένα προς ένα. Χαίρομαι για αυτό και μπράβο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φυσικά και είναι πέρα για πέρα αληθινές Κική μου,
    και ναι, σε ξέρουμε καλά και ναι, περιμένουμε τα επόμενα βήματα! :)
    Καλό βραδάκι Κικάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική μου, θερμά συγχαρητήρια! Υπέροχες και ειλικρινείς οι απαντήσεις σου, ακριβώς ό,τι περίμενα να διαβάσω από σένα.
    Πάντα επιτυχίες να έχεις, κορίτσι μου.
    Με το καλό και το νέο σου βιβλίο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και οι ερωτήσεις ήταν εξαιρετικές και φρόντισαν να αναδείξουν τα Λάφυρα και οι απαντήσεις σου ήταν ειλικρινέστατες και μέσα από την ψυχούλα σου!
    Φιλιά πολλά και σε εσένα και στον Ντένη μας!
    (Φεγγίτες?! Χμμμ!!! Μου αρέσει!)
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γρήγορα να αξιωθείς να εκδώσεις και το νέο σου βιβλίο Κική μου!
    Και να σου ξαναπάρει συνέντευξη ο Ντένης.
    Απόλαυσα τις απαντήσεις σου που δείχνουν ένα ώριμο και συνειδητοποιημένο άτομο, που αν και σε νεαρή ηλικία, έχει κατακτήσει τη συναισθηματική νοημοσύνη.
    Να είσαι πάντα δυνατή και γεμάτη έμπνευση στη ζωή σου Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγχαρητήρια Κική μου, οι απαντήσεις σου ήταν απαντήσεις που σε αντιπροσωπεύουν, γεμάτες ειλικρίνεια και αγάπη για το δημιούργημα σου.
    Εύχομαι πάντα επιτυχίες και γρήγορα να εκδόσεις και την νέα ποιητική συλλογή σου.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κολλησε το μυαλο μου οταν ηταν να γραψω, αλλα το λεω: οτι ειναι εντυπωσιακο που φαινεται να εχετε ενα -καθολου δειλο- οραμα, καλοσυνης, και αυτα τα τρια ειναι, οσο εγω μπορω να δω, σπανιος συνδυασμος σ' αυτο το κοσμο. εγω απ' το χαρακτηρα μου νιωθω οτι εχουμε σιγουρα καποια κοινα και φροντιζω να σας παρακολουθω με ενδιαφερον! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κική μου μπράβο, η συνέντευξη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και οι απαντήσεις σου επίσης!! εύχομαι τα καλύτερα και εις ανώτερα...φιλάκια πολλά!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολυ ωραία συνέντευξη!! ¨Οπως παντα ειλικρινής, αυθεντικη και θετικη!! Πολλα φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπορώ να λέω πια με καμάρι: Έχω μία διάσημη φίλη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ουσιαστική και μεστή η συνέντευξή σου Κική μου με τον κ Ντένη!!
    Με το καλό να εκδοθεί και το επόμενο βιβλίο σου εκφρασούλα μου και να ταξιδέψει κι αυτό όπως τα Λάφυρα!!
    Σε φιλώ γλυκά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να