Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.




"Πως θα σας φαινόταν αν το πρωί που πηγαίνατε για να πάρετε το λεωφορείο αντί για την παραδοσιακή στάση βλέπατε μπροστά σας ένα περιποιημένο στεγασμένο χώρο, μια όμορφη βιβλιοθήκη και πολλά βιβλία και εφημερίδες για ανάγνωση;


Αυτήν την εικόνα συνάντησαν σήμερα το πρωί οι επιβάτες στην κεντρική στάση της γραμμής 64 που συνδέει το Φίλυρο με τη Θεσσαλονίκη. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της στάσης είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν το βιβλίο που ήθελαν και να «γεμίσουν» τον χρόνο αναμονής τους μέχρι να έρθει το λεωφορείο της γραμμής, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία πολιτισμού και φιλαναγνωσίας που ξεκίνησε στο Φίλυρο ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, δημιουργώντας την πρώτη πανελλαδικά «Στάση Λεωφορείου – Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με την Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου.

Ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα με αρχιτεκτονικές και εικαστικές παρεμβάσεις: Ένα έπιπλο βιβλιοθήκης σε μορφή «δένδρου», παγκάκι αναμονής, πολλές πρωτότυπες θέσεις διάθεσης εφημερίδων και περιοδικών, αλλά και κατάλληλη βαφή όπως αυτή της οροφής που προσομοιάζει με ουρανό.
Τα βιβλία είναι προσφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης, της ένωσης λογοτεχνών, των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου, αλλά και απλών πολιτών που τοποθετούν τα βιβλία τους στα ράφια της βιβλιοθήκης δίχως την παραμικρή γραφειοκρατία, ώστε να είναι πάντοτε γεμάτη. Παράλληλα είναι δυνατή και η ανάγνωση της καθημερινότητας από εφημερίδες και έντυπα ενημέρωσης και πολιτισμού.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου» που γίνεται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, ενώ το επόμενο διάστημα το ιδιαίτερο αυτό πολιτιστικό ραντεβού θα επεκταθεί και σε άλλες στάσεις στο Φίλυρο, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου.

Παρών στην πρωινή εκκίνηση της πρωτότυπης αυτής πολιτιστικής πρωτοβουλίας ήταν και ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Σήμερα η χαρά που είδαμε στα πρόσωπα των νεαρών επιβατών, αλλά και όλων των συνδημοτών μας είναι μια δικαίωση για την πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε. Και θα χαιρόμασταν διπλά αν αυτή η πρωτοβουλία βρει μιμητές στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας και των υπόλοιπων μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ταυτόχρονα είναι ένα μήνυμα πολιτισμού που στέλνουμε από το δήμο μας. Γιατί το βιβλίο είναι ένας πολύτιμος φίλος, που βοηθά στην καλλιέργεια του κάθε πολίτη. Είμαστε βέβαιοι ότι όταν δίνεις θετικά παραδείγματα ο κόσμος τα σέβεται και τα προστατεύει. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φιλοπρόοδο σύλλογο της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου που αποδεικνύει ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του εθελοντισμού», σημείωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη. "




Εντυπωσιακό, καινοτόμο, πρωτοποριακό, γεμάτο ελπίδα και νέους ορίζοντες!

Εσύ, εάν είχες την δυνατότητα, να χτίσεις την δική σου βιβλιοθήκη, σε τι μέρος θα επέλεγες να τη δημιουργήσεις;
Θα ήθελα πραγματικά να μάθω...

Εγώ, θα επέλεγα οπωσδήποτε τη θάλασσα. Σημείο, κοντά σε θάλασσα με αμμουδιά ευθύς μπροστά της. Όχι πολυπληθή παραλία, ούτε ερημονήσι, κάπου που να μοιάζει όντως με Παράδεισο. Κι αν πάλι δεν έμοιαζε, με τη βιβλιοθήκη και τους ανθρώπους θα μπορούσε... 

* Τώρα που το σκέφτομαι, με λίγους ανθρώπους θα μπορούσε. Να έχουν πρόσβαση όλοι μα με μικρό αριθμό επισκεψημότητας τη φορά.

 

Σχόλια

  1. Καλό και χαρούμενο μήνα Κική μου !!! Πραγματικά είναι πολύ ελπιδοφόρα η κίνηση της βιβλιοθήκης !!Αν επέλεγα και εγώ θάλασσα θα προτιμούσα γιατί νομίζω ότι εκεί οι άνθρωποι διαβάζουν πιο πολύ !!Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλο μηνα κικη μου!
    λατρευω οτιδηποτε ξεχωριστό.
    και γω καποια παραλία θα επελεγα.
    φιλι γλυκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα Κική μου. Πολύ όμορφο με λεπτό γούστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα, Κική. Θα επέλεγα ένα πάρκο μέσα στην πόλη γιατί εκεί οι άνθρωποι χαλαρώνουν για λίγο από τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι πολλές γωνιές διψάνε σε γειτονιές τέτοιες ομορφιές φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς, τελευταίως, μειώνονται αυτοί που διαβάζουν και αυξάνονται αυτοί που χαζεύουν! Καλή η κίνηση με τη βιβλιοθήκη στη στάση αλλά όταν περιμένει κανείς το λεοφορείο να έρθει κοιτάζει αν θα φανεί και δεν νομίζω ότι θα απορροφηθεί στο διάβασμα! Θα μπορούσε όμως αυτή η ιδέα να εφαρμοστεί αλλού. Μακάρι να διαψευστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είχα δει παλιότερα πως στο εξωτερικό σε μέρη που δεν τα περίμενες, υπήρχαν κάτι προσεγμένα ας τα πω ντουλαπάκια με βιβλία, που μπορούσες και να δανειστείς και να προσθέσεις βιβλία να διαβάσουν άλλοι!
    Το είχα θεωρήσει εξαιρετική ιδέα και θα ήθελα να βάλω τέτοια προστατευμένα "ντουλαπάκια" σε κάθε γειτονιά!
    Είχα δει κι αυτή την πρωτότυπη δανειστική που μας παρουσιάζεις κι ένα άγχος με είχε πιάσει, τι γίνεται σε περίπτωση βροχής, καταιγίδας και άλλων καιρικών φαινομένων!
    Ελπίζω ειλικρινά να μην περιορίστηκαν μόνο στο ντιζάιν, αλλά να έχουν και κάποιο τρόπο προστασίας, γιατί γρήγορα το εγχείρημα θα μοιάζει σαν κακόγουστο αστείο!
    Την καλύτερη δανειστική βιβλιοθήκη μέχρι τώρα την έχω δει στην Αστυπάλαια και είναι ένας παλιός ανεμόμυλος:
    http://mytripssonblog.blogspot.gr/2016/08/library-astypalea-windmill.html

    Φιλιά πολλά και καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Κική και απο μένα :) Φοβερή Βιβλιοθήκη. Εμένα προσωπικά θα μου άρεσε να υπάρχει σε ένα πάρκο με τρεχούμενα νερά και πολλή πρασινάδα. Γεια σου και απο μένα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι πρωτότυπη ιδεα!! Αν και πολύ φοβάμαι αν δεν υπάρχει επιτήρηση γρήγορα θα δεις χαρτιά για προσάναμμα.
    Δεν ξέρω αν θα έφτιαχνα κάπου έξω βιβλιοθήκη...Δεν νομίζω ότι μπορείς να διαβάσεις κάποιο βιβλίο στα πεταχτά όσο περιμένεις στην αναμονή, ακόμη και αν κάθεσαι αρκετή ώρα. Θέλει το χρόνο του το διάβασμα, θέλει τη διάθεση ώστε να μπορείς να είσαι απορροφημένος σ'αυτό που διαβάζεις.
    Φιλιά πολλά Κικίτσα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να