Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΜΕ ΤΣΙΡΚΟ;


Εκφραστικοί μου, καλημέρα.
Ελπίζω να σας βρίσκω καλά.

Σήμερα, θα ήθελα να μιλήσουμε για το τσίρκο.
Πάντα με γοήτευαν τα επαγγέλματα που δεν έχουν σταθερή βάση.
Και μόνο η ιδέα του ό,τι κινείσαι συνεχώς και αλλάζεις μέρη, χώρες και παραστάσεις, αποπνέει από μόνο του μια γοητεία.
Μια γοητεία έντονη, γεμάτη μυστήριο και περιπέτεια.
Σίγουρα, δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να περιγραφεί ή να φανταστεί κάποιος που είναι εκτός, όμως νιώθω πως έχει κι αυτό μια απερίγραπτη μαγεία.
Σαν πρόσφυγες επαγγέλματος τους νιώθω.
Μπορεί να είναι ακόμη σκληρότερο από όσο έχω σκεφτεί, μπορεί πάλι και όχι.
Πιθανολογώ πως σε κάθε περίπτωση, είναι πιο δύσκολο για αυτόν που το ζει παρά για αυτόν που παρατηρεί και κάνει υποθέσεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν είδα την αφίσα. 
"Έρχεται τσίρκο" είπα στις φίλες μου
"Δεν έχω πάει ποτέ σε τσίρκο" συνέχισα
"'Εχει και δικές του εγκαταστάσεις" για να κλείσω την πρότασή μου και αμέσως είδα στα μάτια τους την θέληση να ακολουθήσουν. 
Έτσι και έγινε.
Πήγαμε λοιπόν, με σχετική ταλαιπωρία, αλλά πήγαμε.

Πριν σας πω τη γνώμη μου όμως, ας μάθουμε μαζί την ιστορία του:





Το τσίρκο αποτελεί θίασο, συνήθως περιοδεύοντα, αποτελούμενο από ακροβάτες, ταχυδακτυλουργούς, κλόουν ή και ζώα, ο οποίος δίνει παραστάσεις. Οι παραστάσεις του τσίρκου έχουν εξελιχθεί από την εμφάνιση του σύγχρονου τσίρκου το 1768 στο Λονδίνο, όταν περιλάμβανε επιδείξεις ιππικών ικανοτήτων. Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα είχε επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη και στη Αμερική, όπου άρχισαν οι πρώτες παραστάσεις με την παρουσίαση άγριων ζώων και η χρήση τέντας. Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα θεωρείται η χρυσή εποχή του τσίρκου. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα τσίρκα πάλεψαν για την επιβίωσή τους, όμως μετά τη δεκαετία του 1950 γνώρισαν νέα περίοδο ακμής, και εμφανίστηκαν νέες μορφές τσίρκου, χωρίς ζώα, οι οποίες δίνουν έμφαση στα ακροβατικά και συμπεριλαμβάνουν και άλλες μορφές τέχνης, όπως το θέατρο και τον χορό.


-Από πού βγαίνει η λέξη τσίρκο; Η λέξη τσίρκο βγαίνει από την αρχαία Ελληνική λέξη κύκλος. Η κυκλική περιοχή κάτω από την τέντα του τσίρκου λέγεται αρένα, που στα λατινικά σημαίνει άμμος.
-Το τσίρκο που όλοι έχουμε πάει ως παιδιά, είναι από τις παλαιότερες μορφές διασκέδασης. Την εποχή των Ρωμαίων οι αρένες χρησιμοποιούνταν για αρματοδρομίες, μονομαχίες και άλλα θεάματα.
-Πολύ αργότερα, τον 18 αιώνα, εμφανίστηκε ένα νέο είδος τσίρκου στο οποίο εκπαιδευμένα  άλογα και άλλα ζώα συμμετείχαν δίνοντας παραστάσεις. Αργότερα προστέθηκαν ακροβάτες και κλόουν.
-Το τσίρκο χωρίς κλόουν και κωμικούς είναι μισό τσίρκο. Τα αστεία τους ρούχα και το βαμμένο πρόσωπο μας προδιαθέτουν ότι δεν θα κάνουν τίποτα σοβαρό, ούτε  τρομακτικό, ούτε καν επιτυχημένο. Γιατί σκοπός τους είναι να μας κάνουν να γελάσουμε. Το χιούμορ τους είναι οπτικό, δηλαδή στηρίζεται σε πράξεις και όχι σε λόγια. Τα χαζά αστεία τους, όπως για παράδειγμα να ρίχνουν τούρτες στο πρόσωπο κάποιου, είναι τμήμα της παραδοσιακής παράστασης.

– Οι ακροβάτες του τσίρκου πρέπει να έχουν ισορροπία στα πηδήματα και στις τούμπες και ύστερα από πολλά χρόνια εξάσκησης το καταφέρνουν. Ακόμα πρέπει να έχουν απόλυτο έλεγχο στο σώμα τους και μεγάλο θάρρος.
-Έχετε δει τις ιπτάμενες μπάρες; Αυτό το νούμερο ανακαλύφθηκε το 1859 από ένα Γάλλο ακροβάτη. Το νούμερο μπορεί να είναι και ομαδικό, ένας ακροβάτης λικνίζεται στον αέρα και πιάνει τον άλλον που πραγματοποιεί τούμπες στον αέρα. Και σιγά- σιγά προστίθενται και άλλοι ακροβάτες. Πολύ εντυπωσιακό και επικίνδυνο!
-Άλλοι πάλι περπατούν πάνω σε σκοινί τεντωμένο σε μεγάλο ύψος. Συνήθως υπάρχει από κάτω δίχτυ ασφαλείας.

-Τσίρκο στον αέρα. Αυτό δίνει παραστάσεις στον αέρα. Μικρά αεροπλάνα κάνουν ακροβατικά, τούμπες, απότομα κατεβάσματα και κυματισμούς, με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μερικές φορές κάποιοι θαρραλέοι δένονται στα φτερά του αεροπλάνου και χορεύουν επάνω του.
Έχεις πάει στο τσίρκο; Έχεις δει τις τίγρεις να περνούν μέσα από κύκλους με φωτιά ή τους ελέφαντες να ισορροπούν πάνω στο ένα πόδι;   Στο τσίρκο βλέπεις ένα φαντασμαγορικό θέαμα με χρώματα, μουσική και όμορφα ζώα. Αλλά τα ζώα του τσίρκο δεν σκέφτονται έτσι. Ονειρεύονται να ζήσουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον παρά να περνούν τη ζωή τους σε στενά κλουβιά.


Πολλά τσίρκο διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο. Ο καθένας ξέρει πόσο ενοχλητικά είναι τα μακρινά ταξίδια. Μπορείς λοιπόν να φανταστείς πως νιώθουν τα ζώα όταν ταξιδεύουν σε στενά και κρύα κλουβιά.
Για να μάθουν τα ζώα να κάνουν τα νούμερά τους, τα χτυπούν με μαστίγιο ή τα δέρνουν συνεχώς. Έτσι κάνουν συχνά νούμερα ηλίθια και επικίνδυνα απλά γιατί φοβούνται ότι θα τα δείρουν ή θα τους κάνουν κακό.
Κάποιες φορές στις τίγρεις, τους αλιγάτορες και τις αρκούδες βγάζουν τα δόντια έτσι ώστε να μην επαναστατήσουν.  Η ζωή στο τσίρκο είναι τόσο σκληρή για τα ζώα που πολλές φορές αυτά γίνονται επιθετικά στους θηριοδαμαστές τους.
Στο τσίρκο, όλα είναι φανταστικά. Πόσες φορές δεν έχεις σκάσει στα γέλια με τους παλιάτσους και πόσες φορές δεν έμεινες με ανοιχτό το στόμα με τους ακροβάτες και τους κλόουν. Μα όταν σβήνουν τα φώτα και κλείνει η σκηνή, παραμένουν τα κλουβιά.


http://www.ifeelkid.gr/%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%81%CE%BA%CE%BF/


Πριν διαβάσω όσα διάβασα για την εκπαίδευση των ζώων που υπάρχουν στα τσίρκο, έλεγα μα γιατί στο δικό μας δεν είχε, βλέπετε ήθελα να παρακολουθήσω ένα σόου τους, μετά όμως που διάβασα, είπα πάλι καλά. Πίστευα ό,τι τα εκπαιδεύουν με άλλο τρόπο, για παράδειγμα, τους κερνάνε φαγητό. Μακάρι πολλοί θίασοι να ακολουθούν το δικό μου πιστεύω.

Όπως προανέφερα, δεν είχα παρακολουθήσει ποτέ παράσταση τσίρκου, είχε τύχει μόνο όταν ήμουν μικρή να παρακολουθήσω δωρεάν παραστάσεις στην πλατεία του χωριού από πλανόδιους ζογκλέρ και μάγους. Καμία σχέση με αυτό όμως που είχα στο νου για το τσίρκο. Ήθελα να δω σόου με ζώα, με μάγους, με ακροβάτες, ήθελα να δω αυτό που χρόνια πίστευα. Είδα ένα μέρος του μόνο...


Έμοιαζε όλο πιο ερασιτεχνικό από αυτό που πίστευα. Εστίαζε περισσότερο στα μικρά παιδιά και εγώ θεωρούσα οτι στο τσίρκο τρομάζεις κιόλας. Βέβαια, όπως είπε και η φίλη μου, τι περίμενες να δεις με το εισητήριο που δώσαμε; Σχετικά οικονομικό, αν ήταν θέαμα υπερπαραγωγής θα ήταν άλλη η τιμή. Είχε δίκιο αλλά προσωπικά, θα έκανα οικονομία αλλού για να πάω εκεί να δω αυτό που χρόνια ήθελα.

Δεν μπορώ να πω ό,τι πέρασα άσχημα, θα ήταν ψέμα. Πέρασα πολύ όμορφα. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο εναέριος χορός, ο γελωτοποιός που είχαν και που ανέβασε τις φίλες μου επάνω για ένα νούμερό του, εκεί γέλασα πολύ. Μου άρεσε επίσης το σόου με τα λειζερ, ο μάγος και οι ακροβάτες του που ήταν εκπληκτικοί. Τα υπόλοιπα ήταν μέτρια για εμένα. 

Επίσης δεν μου άρεσε που στο διάλλειμα για να φωτογραφηθεί ένα παιδί με κάποιους ήρωες από κινούμενα σχέδια, έπρεπε να πληρώσει. Ήδη είχαν δώσει ένα σωρό χρήματα οι γονείς για τα εισητήρια. Θεωρώ οτι θα έπρεπε να ήταν πιο ευαισθητοποιημένοι.

Όταν μπήκα μέσα στο τσίρκο, θυμάμαι κοίταξα έντονα το χώρο.
Παλιός μου φάνηκε αλλά λογικό αν σκεφτεί κανείς τη φθορά των χρόνων και της μεταφοράς.
Περίεργο, πως κλείνουν όλα αυτά και μεταφέρονται....
Πόσα αυτοκίνητα να χρειάζονται άραγε;
Και πόσος χρόνος προετοιμασίας.

  Ο Χρόνος είναι ένα τσίρκο που πάντα τα μαζεύει και φεύγει για αλλού.


Αυτό το "τα μαζεύει και φεύγει" είναι που κάνει έντονη την όποια διαφορά. 
Θα χαρώ να μάθω την άποψή σας ή την πρότασή σας για κάποιο θέαμα που σας άρεσε, εάν έρθει ξανά να το έχω στα υπόψιν μου.

Να περνάτε όμορφα, εκφραστικοί.

Σχόλια

  1. Το τσίρκο Κική κουβαλάει μεγάλη ιστορία πίσω του. Είναι κάτι παραμυθένιο εξωτερικά αλλά πίσω, στα παρασκήνια κρύβεται πολύ δράμα.
    Και το δράμα αφορά και ζώα και ανθρώπους. Δεν ξέρω αν έχουν βελτιωθεί ή απαγορευθεί κάποια πράγματα αλλά θα έπρεπε εδώ και καιρό.
    Χαίρομαι που αυτό που είδες δεν ήταν αυστηρά επαγγελματικό αλλά είχε μια παιδική νότα και ομορφιά.
    Αυτό πιστεύω το κάνει ανώδυνο.
    Χάρηκα με την καρδιά μου για τη δική σου χαρά.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να σαι καλα αγαπημενε μου φιλε
      θελω να περνας ομορφα και να χαμογελας με την ψυχη σου

      καλο μηνα!!!

      Διαγραφή
  2. Α...λατρεύω το τσίρκο. Και έχω δει πολλά. Και με τα παιδιά μου περισσότερα τότε μάλιστα είχαν και ζώα. Χαίρομαι που απαγόρευσαν να έχουν ζώα στο τσίρκο. Αληθινά χαίρομαι. Δεν μπορεί όσο και αν σκέφτεσαι ρομαντικά ένα ζώο όπως η τίγρης, ο ελέφαντας να κάνει νούμερα με φωτιές κλπ χωρίς φοβο. Και είναι λυπηρό.
    Όσο για τη ζωή στο τσίρκο...μπα δεν μου αρέσει καθόλου. Ούτε η ανασφάλεια, ούτε η ζωή χωρίς σταθερότητα, ούτε η δουλειά αυτή καθαυτή.
    Αλλά έχω διασκεδάσει πολύ στο τσίρκο. Όποτε σου δίνεται η ευκαιρία να πηγαίνεις. Ακόμη κι αν τα νούμερα δεν είναι ικανοποιητικά είναι μια άλλη ατμόσφαιρα.
    Χαίρομαι που το ευχαριστήθηκες
    Παιδικό ας ήταν, παιδιά είμαστε όλοι όταν θέλουμε
    Φιλί γλυκό γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να σαι καλα αγαπημενη μου φιλη
      να περνας ομροφα ευχομαι
      και σιγουρα θα ξαναπαω
      θα το ηθελα η αληθεια ειναι

      φιλια πολλα πολλα
      την αγαπη μου

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να