Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συγγραφικά Εκφραστικά Μονοπάτια: Συνέντευξη για την βιβλιοφιλική ομάδα "Εδέμ... βιβλίου" με την Ιωάννα Κανελλοπούλου

 


Το μόνο που χρειάζεται, αν δεν είστε ήδη μέλη, είναι να γίνετε. Ωστόσο, επειδή πολλοί φίλοι από εσάς δεν έχουν λογαριασμό στο facebook ή ακόμη κι αν έχουν, δεν θέλουν να γίνονται μέλη σε ομάδες, σας την παρουσιάζω "ατόφια", παρακάτω....
Ευχαριστώ ολόψυχα τα μέλη και τους διαχειριστές της ομάδας για τη τεράστια αγκαλιά που λαμβάνω!
 
Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη στήριξη και την αγάπη σας!

🖋️ Αντικριστά... Συνέντευξη με συγγραφέα και πολύ καλή φίλη, την Kikh Konstantinou.
 
 
Βιογραφικό:
Η Κυριακή Κωνσταντίνου, ή Κική όπως την αποκαλούν οι φίλοι, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Στροφυλιά, ένα μικρό, όμορφο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Χαλκίδας μα λίγα χρόνια αργότερα ανακάλυψε πως αυτό που τη γεμίζει ουσιαστικά είναι η συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και παραμυθιών. Αυτά τα κείμενα – με πολλή αγάπη και αστείρευτο μεράκι – κατάφερε να τα κάνει έργα.
Από το 2010 διατηρεί το δικό της «χώρο» στο διαδίκτυο και μπορεί κανείς να τη συναντήσει στο www.ekfrastite.blogspot.com. (Εκφράσου)
Όνειρο ζωής για εκείνη ήταν να καταφέρει να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο. Αυτό το όνειρο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2015 με την κυκλοφορία της πρώτης της ποιητικής συλλογής σε ελεύθερο στίχο «Τα Λάφυρα της Ψυχής μου» και συνεχίστηκε τον Μάιο του 2016 με την κυκλοφορία της δεύτερής της ποιητικής συλλογής σε ελεύθερο στίχο «Οι Φεγγίτες της Ζωής μου» υπό την καθοδήγηση του mystory.gr. Το Νοέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της Τριλογίας Αγάπης με τίτλο «Η Αγάπη Δηλώνει Παρ(ώ)ν» από τις εκδόσεις Λεξίτυπον και το Νοέμβριο του 2018, κυκλοφόρησε το – δεύτερο μέρος της τριλογίας αυτής – «Η Αγάπη Δηλώνει Απ(ώ)ν» επίσης από τις εκδόσεις Λεξίτυπον. Το πέμπτο κατά σειρά λογοτεχνικό της έργο και κλείσιμο της «Τριλογίας Αγάπης» που οραματίστηκε, ήρθε την Άνοιξη του 2021 από τις εκδόσεις Ανατολικός, με τίτλο «Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω».
Συμμετείχε στις συλλογικές έντυπες εκδόσεις:
“Ανθολόγιο ποιήσεως 2017-2018” των Εκδόσεων Όστρια
“Αλάτι, ζάχαρη και αλληλεγγύη ” Eπιμέλεια: Aλεξάνδρα Μητραβέλα
“Επιλεκτικόν: Όταν η ζωγραφική συνάντησε την ποίηση 2019-2020” Εκδόσεις Όστρια
«Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020» του Λογοτεχνικού Περιοδικού «Κέφαλος»
“Η ποίηση ταξιδεύει εις Εύριπον ” Eπιμέλεια: Κώστας Μπαιρακτάρης, Μαρία Ποπκιώση καθώς επίσης και σε συλλογικές δουλειές στα e-books:
“Το γραμμόφωνο” Eπιμέλεια: Γιώργος Ιατρίδης
“Μια ιστορία αγάπης | 15+1 bloggers” Επιμέλεια έκδοσης: Γιάννης Φαρσάρης
“Ένας πίνακας… δυο ιστορίες: Αντανάκλαση – Παραμορφωτικός καθρέφτης” Εκδόσεις: 24γράμματα
“25th hour project” Eπιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Ιατρίδης
“Το μυστήριο του καφενείου” Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Νικολάου
“Αλάτι, ζάχαρη και αλληλεγγύη – e book ” Eπιμέλεια: Aλεξάνδρα Μητραβέλα
Ποιητικά έργα της, πρωταγωνίστησαν σε ένα μουσικό - θεατρικό – ποιητικό δρώμενο με τίτλο «Λάφυρα Εν Χορώ» από την σχολή χορού Χαλκίδας «4Dance Academy». Κείμενά της, πρωταγωνίστησαν επίσης, στην ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση της ιδίας σχολής με τίτλο «Είναι στιγμές» που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ορέστης Μακρής της Χαλκίδας.
Ένα θεατρικό δρώμενο γυναικείων μονολόγων με βάση τα ποιητικά της έργα και με τον τίτλο «Αύρα Γυναικών» παρουσιάστηκε στο «Εσωθέατρο» στο Θησείο σε ερμηνεία/ σκηνοθεσία της ηθοποιού Τζένης Σακοράφα.
Έχοντας ενεργό ρόλο (απένειμε το κάλεσμα), συμμετείχε στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης «Η ποίηση ταξιδεύει εις Εύριπον» όπου πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα και συμμετείχαν 37 ποιητές από 25 γωνιές της Ελλάδας και την Κύπρο.
Είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκίδας «Οι Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα» και επιδιώκει να γίνει παράδειγμα για όλους όσους θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, μα ο φόβος τους κρατάει πίσω. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τολμήσεις, να μη φοβηθείς, να βάλεις την αγάπη σου μέσα σε ότι κάνεις και να γίνεις ο ίδιος το όνειρο, η ελπίδα.
Διότι, ότι αγαπάς, δεν μπορεί παρά να γίνει το ίδιο η ελπίδα.
°°°
 
 
- Σε ποια ηλικία συνειδητοποίησες ότι θέλεις να ασχοληθείς με την συγγραφή; 
 
Καλημέρα και σας ευχαριστώ θερμά για τη τιμή της φιλοξενίας στον ζεστό σας, χώρο. Εύχομαι να αγαπηθεί (κάτι που ήδη κάνει) όπως του αξίζει, μιας και ό,τι κάνετε, γίνεται με ανιδιοτέλεια και αγάπη από πλευράς σας, τόσο για το βιβλίο όσο και για τους συγγραφείς και αναγνώστες. Ευχαριστώ για το βήμα που δίνετε σε όλους εμάς, να μιλήσουμε για τα πνευματικά παιδιά μας και να έρθουμε πιο κοντά με τους φιλαναγνώστες.
Η αλήθεια είναι πως άργησα να καταλάβω ότι είμαι γεννημένη για να γράφω. Θυμάμαι μια ζωή να οραματίζομαι και να φαντάζομαι πράγματα, συνήθως να φαντάζομαι, να πλάθω κόσμους στο μυαλό μου αλλά τότε, δεν τους μετέφερα στο χαρτί. Στη πορεία, με το πέρασμα των χρόνων, με διαρκή εσωτερική αναζήτηση και με τη βοηθεια του blog μου «Εκφράσου», μιας και από εκεί ξεκίνησαν όλα, διαπίστωσα πως είμαι γεννημένη για να δημιουργώ. Αυτό μου αρέσει να κάνω, αυτό μου δίνει δύναμη και ζωή, αυτό είμαι. Μάλλον πάντα ήμουν αλλά δεν μπορούσα να κατανοήσω το τι είμαι, μεχρι που η φαντασία άρχισε σιγά σιγά να γίνεται λέξεις/στίχους. Ηταν εικόνες, που έγιναν λέξεις και στη συνέχεια έγιναν έργο. Μια ολόκληρη διαδρομή στο άπειρο. Ένας άλλος κόσμος, μέσα στον κόσμο μας. Αδιαμφισβήτητα καλύτερος και βαθιά ολοκληρωμένος.
Και σε αυτό το σημείο, θέλω να πω, πως ποτέ μα ποτέ δεν είναι αργά να βρούμε το δρόμο μας. Πέρα από ηλικίες, πέρα από θέλω, πιστεύω, πεποιθήσεις και όνειρα, υπάρχει το «είμαι» και όταν ανακαλύψεις αυτό που πράγματι είσαι, γίνεσαι Δυνατός, γίνεται Βέβαιος, γίνεσαι Αγάπη και πάνω από όλα, γίνεσαι Άνθρωπος.
 
 
- Έχεις δύο σπουδαίες ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό σου, με μοντέρνο και στοχαστικό ύφος... "Τα Λάφυρα της Ψυχής μου" και "Οι Φεγγίτες της Ζωής μου"... Μίλησέ μας για αυτές.
 
Ευχαριστώ που χαρακτηρίζετε τις ποιητικές μου συλλογές «σπουδαίες», είναι τιμή και χαρά για εμένα.
“Τα Λάφυρα της Ψυχής μου” είναι μία ποιητική συλλογή που περιλαμβάνει 13 μοντέρνα, στοχαστικά, ανθρωποκεντρικά ποιήματα ποικίλης θεματολογίας που στρέφονται γύρω από τον άξονα των ανθρώπινων συναισθημάτων και προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να συλλάβουν και να αποδώσουν το θαύμα και το μεγαλείο του Ανθρώπου και της Ζωής.
Προσφιλείς εκφραστικοί μου τρόποι με τους οποίους επιτυγχάνεται ζωντάνια και παραστατικότητα είναι η θεατρικότητα (αποστροφή του ποιητικού υποκειμένου σε β’ ενικό, κινητικότητα των ηρώων και μια γενικότερη σκηνοθετική οργάνωση του χώρου και των προσώπων), η εικονοπλασία, το πεζολογικό ύφος, η απλή και καθημερινή σύνταξη και λεξιλόγιο.
"Οι Φεγγίτες της Ζωής μου" είναι μία ποιητική συλλογή, παράγωγο γένος της πρώτης προσωπικής μου δουλειάς, που περιλαμβάνει 17 θεματικές ενότητες μοντέρνων, στοχαστικών ποιημάτων ποικίλης θεματολογίας, που μέσω συμβολισμών που αντιστοιχούν κυρίως σε υπαρκτά πρόσωπα (γενικευμένος καθορισμός ρόλων του κοινωνικού περίγυρου ενός ανθρώπου), πετυχαίνουν να τονίσουν τον καθοριστικό ρόλο των διαπροσωπικών σχέσεων ενός ανθρώπου, τόσο ως ενεργό μέλος μιας κοινωνίας όσο και ως ξεχωριστή οντότητα.
Προσφιλείς εκφραστικοί τρόποι με τους οποίους επιτυγχάνεται ζωντάνια και παραστατικότητα είναι η θεατρικότητα (αποστροφή του ποιητικού υποκειμένου σε β ενικό, κινητικότητα των ηρώων και μια γενικότερη σκηνοθετική οργάνωση του χώρου και των προσώπων), η εικονοπλασία, το πεζολογικό ύφος, η απλή και καθημερινή σύνταξη και λεξιλόγιο. Τρόποι που χρησιμοποιήθηκαν εξίσου και στην πρώτη μου δουλειά.
Και οι δυο ποιητικές συλλογές εκδόθηκαν υπό την καθοδήγηση του mystory.gr.
 
 
- Στα ποιήματά σου, καθρεφτίζεται η ψυχή σου και η εξέλιξη σου σαν άνθρωπος απ' την γέννηση σου έως και σήμερα; Βλέπεις μέσα από αυτά την Κική; 
 
Στα ποιήματά μου, ναι, πιστεύω πως καθρεπτίζονται κομμάτια (φανερά και μη) της ψυχής μου, και ναι, πιστεύω πως εμφανίζεται η εξέλιξή μου σαν άνθρωπος, σαν δημιουργός και σαν πνευματική υπόσταση.
Μέσα από αυτά παρατηρώ εμένα, τους γύρω μου, το σύμπαν, τη ζωή, τους ανθρώπους, τα αντικείμενα, τα ζώα, τη φύση, τον κόσμο, τον ρεαλισμό, τη φαντασία, την ύπαρξη, το τίποτα και τα πάντα.
 
 
- Αλήθεια τι είναι για εσένα η ποίηση;
 
Ελευθερία έκφρασης και νου. Ζωή, δύναμη, όνειρα, τα πάντα!
Δεν μπορώ να συνοψίσω μέσα σε λέξεις, παραγράφους, σελίδες ολόκληρες, το τι είναι η ποίηση για εμένα, γιατί έχω καταλήξει στο ό,τι δεν έχει σημασία τι είναι η ποίηση για εμάς, αλλά το τι είμαστε εμείς για τη ποίηση. Και θεωρώ πως μέσα από το δικό μου έργο, φαίνεται ξεκάθαρα αυτή η αμφίδρομη και λυτρωτική διαδικασία, Αγάπης.
 
 
- Τι πιστεύεις πως λείπει από τους νέους ποιητές και κατά πόσο αυτό επηρεάζει την ποίηση γενικότερα; 
 
Δεν θεωρώ ότι τους λείπει κάτι, εφόσον είναι ο εαυτός τους, έχουν τη δική του γραφή και δεν μιμούνται κανέναν, έχουν βρει έναν τρόπο να ελαφρύνουν τη ψυχή τους και αυτό είναι άκρως σημαντικό. Η ποίηση δεν πιστεύω ότι επηρεάζεται από κατι, είναι πάνω από όλα, δεν την αγγίζει τίποτε και κανένας. Είναι αξία, πώς μπορεί να επηρεαστεί ουσιαστικά μια αξία; Η μόνη επιρροή που θα μπορούσε κατά την άποψή μου να έχει, είναι να αλλάζει ποιητικά ρεύματα ανά τη φορά, ωστόσο μόνο θετικές επιρροές βλέπω. Όταν υπάρχει κάτι τόσο αγνό στη ζωή μας, μόνο ως θετική μπορώ να δω την όποια διάστασή του. 
 
 
- Έχεις ένα ιδιαίτερο ύφος που σίγουρα ένας αναγνώστης θα διακρίνει και θα εκτιμήσει. Μίλησέ μας για το ύφος των ποιημάτων σου. 
 
Πράγματι, θεωρώ πως έχω αυτό το ιδιαίτερο ύφος που λέτε. Η αλήθεια είναι πως πολλοί αναγνώστες και φίλοι, μου έχουν πει πως μπορούν να ξεχωρίσουν τα γραπτά μου έργα, ανάμεσα σε χιλιάδες ανώνυμα και τους πιστεύω. Θεωρώ πως αυτό είναι το πιο μεγάλο δώρο και η πιο γενναιόδωρη επιβράβευσή μου. Μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να καταφέρω να θέσω τη δική μου σφραγίδα σε αυτόν τον μαγικό κόσμο, να ξεχωρίζω και να μη μιμούμαι κανέναν. Σίγουρα έχω πρότυπα και σίγουρα θαυμάζω δημιουργούς αλλά ποτέ δεν επηρεάστηκα από κανέναν. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω δεύτερες σκέψεις για όσα γράφω. Ποτέ δεν ειχα. Μπορώ να αμφισβητήσω τα πάντα στη ζωή μου, ακόμη και το κάθε δευτερόλεπτο της ύπαρξής μου, ό,τι όμως αφορά τα έργα και τις σκέψεις μου, είναι πέραν από κάθε αμφιβολία, γενναία και αληθινά.
Το ύφος των ποιημάτων αλλά και των λογοτεχνικών μου έργων, αποπνέει ελευθερία. Δεν ακολουθώ μέτρα και σταθμά, μπορώ να πω μάλιστα πως κατά έναν περίεργο τρόπο, μέσα από μια μίξη όλων αυτών των στοιχείων της γραφής, έχω καταφέρει να χαράξω ένα δικό μου μονοπάτι. Σίγουρα όμως, τα στοιχεία της μοντέρνας ποίησης κυλούν στη φλέβα μου και με οδηγούν πλήρως σε αυτόν τον μαγικό κόσμο.
 
 
- Δηλώνεις ποιήτρια ή συγγραφέας; 
 
Έχω παρατηρήσει πως πολλές φορές αν κάποιος πάει να δηλώσει ποιητής ή συγγραφέας, στοχοποιείται και περιθωριοποιείται. Επίσης, έχω παρατηρήσει πως πολλοί άνθρωποι που δηλώνουν αυτές τις ιδιότητες, νομίζουν πως είναι σπουδαίοι και ανώτεροι άλλων και ειλικρινά, τίποτα από τα δυο δεν μου αρέσει και δεν τιμάει κανέναν. Οι άνθρωποι όπως πάντα, τείνουν όλα να τα ισοπεδώνουν. Ωστόσο ναι, δηλώνω δημιουργός και μέσα σε αυτό τον όρο συγκαταλέγω και περικλείω πολλές ακόμη αξιοθαύμαστες και συγκινητικές ιδιότητες.
 
 
- Πρόσφατα ολοκλήρωσες την τριλογία σου "Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω" και ήδη εξαντλήθηκε. Πώς λαμβάνεις αυτή την ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού;
 
Ναι, και ξεχειλίζω από αγάπη, ευτυχία και ευγνωμοσύνη. Πίστευα ότι τους ειχα λείψει αλλα τοσο πολύ δεν το περίμενα. Όσα ευχαριστώ και να τους πω, θα είναι λίγα. Όσες λέξεις και να χρησιμοποιήσω για να περιγράψω τα όσα νιώθω, θα είναι ελάχιστες!
Είναι πολύ δύσκολος και μοναχικός αυτός ο δρόμος αλλά πιστέψτε με είναι τόσο μαγικά όμορφος που μόνο ευγνώμων μπορείς να αισθανθείς για όσα σου προσφέρονται και σου προσφέρονται από άλλους συνανθρώπους σου, δίχως κάποιο προσωπικό όφελος.
Νιώθω τιμή για την εμπιστοσύνη τους και εύχομαι να φανώ αντάξια των προσδοκιών τους.
Εύχομαι να αγαπήσουν και να ταξιδέψουν με τούτο το βιβλίο όσο άλλοτε!
 
 
- "Η Αγάπη Δηλώνει Παρ(ώ)ν", το 1ο μέρος, χορταστική νουβέλα. Μίλησέ μας για αυτή την αγάπη, που έσωσε το παρών. 
 
Το πρώτο μέρος, δηλαδή η γέννηση της αγάπης.
Ιστορίες αγνές, ρομαντικές, τρυφερές και όμορφες σαν ρόδο.
Σε όλα τα βιβλία της τριλογίας, πρωταγωνιστούν τρεις ιστορίες αλλά μέσα στα βιβλία, υπάρχουν περισσότερες.
 
 
- "Η Αγάπη Δηλώνει Απ(ώ)ν" , το 2ο μέρος της τριλογίας, με δύο λόγια;
 
Το δεύτερο μέρος, δηλαδή ο θάνατος της αγάπης.
Ιστορίες που με τον δικό τους τρόπο, οδηγούν αυτό το θαυμαστό συναίσθημα στον «θάνατο». Και μία ιστορία φυσικά, που υμνεί την αγάπη όσο καμία άλλη. Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο, είμαι σίγουρη πως ξέρουν.
 
 
- "Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω", και έτσι ολοκληρώνεται η τριλογία της Αγάπης. Μίλησέ μας και για αυτή τη νουβέλα.
 
Πρόκειται για το τελευταίο μέρος της Τριλογίας Αγάπης, που μέσα από πολλές, ξεχωριστές και αυτόνομες ιστορίες, παρακολουθούμε τα στάδια αυτού του σπουδαίου συναισθήματος, που μοιάζουν με αυτά της ζωής του Ανθρώπου, της Ψυχής και του Πνεύματος: Γέννηση, Θάνατος, Ανάσταση! Βρισκόμαστε λοιπόν, στο στάδιο της Ανάστασης.
Σε αυτό το βιβλίο, στο "λευκό" όπως χαρακτηριστικά μου αρέσει να αποκαλώ, συναντά κανείς διάφορες ιστορίες, οι πιο κεντρικές όμως, αυτές που θέλουν να σας πάρουν από το χέρι και να βαδίσουν πλάι σας, είναι "Το Τετράδιο των Ονείρων", "Το Τσίρκο των Χρωμάτων" και "Ο Κρίνος της Χιλής".
 
 
-Μια μεγάλη για εσένα απώλεια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην συγγραφή της τριλογίας σου, μίλησε μας για αυτήν.
 
Και τώρα, θέλω να σας εξομολογηθώ, πως κατά τη διάρκεια της συγγραφής τούτου του βιβλίου, έχασα την λατρεμένη μου γιαγιά και το γεγονός αυτό, με έκανε να αποσυρθώ και να βρω καταφύγιο στους στίχους, στους παραλληλισμούς, στην Ποίηση. Άργησα να επιστρέψω στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αυτή τη στιγμή, και ακόμη και όταν το έκανα, δεν ήμουν σίγουρη πως αυτό ήθελα να κάνω. Τελικά, χρειάστηκαν μόνο λίγες γραμμές και έπειτα λίγες σελίδες, για να κατανοήσω πως οι ήρωες και οι ιστορίες τούτου του βιβλίου, είχε έρθει η ώρα να ξεδιπλωθούν.
Εκείνη τη στιγμή, κατάλαβα ποιο θα ήθελα να είναι το κλείσιμό της.
«Ένας Άγγελος» λοιπόν, για έναν Άγγελο, για μια «Τριλογία Αγάπης», που στο κλείσιμό της, «γλυκά» με παίδεψε.
 
 
- Απ' το 2010, διατηρείς το blog "ekfrastite", πώς γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία του και τι πραγματεύεται;
 
Γεννήθηκε από την ανάγκη έκφρασης και ελευθερίας που με διακατείχε. Του χρωστώ πάρα πολλά και εάν δεν υπήρχε αυτό, ίσως να μην είχα ανακαλύψει ακόμα τον εαυτό μου. Συνεπάγεται το ό,τι τα ίδια οφείλω και στους εκφραστικούς μου, φίλους.
https://ekfrastite.blogspot.com/ Σας προσκαλώ με χαρά στην εκφραστική μου γωνιά, για να ανακαλύψετε μόνοι σας, το φιλόξενο σπιτικό μου.
 
 
- Σε πόσες συλλογικές έντυπες εκδόσεις έχεις συμμετάσχει; Θα μας αναφέρεις μερικές; 
 
Φυσικά, με πολλή χαρά και υπερηφάνεια σας τις παρουσιάζω:
Συλλογικές έντυπες εκδόσεις:
“Ανθολόγιο ποιήσεως 2017-2018” των Εκδόσεων Όστρια
“Αλάτι, ζάχαρη και αλληλεγγύη ” Eπιμέλεια: Aλεξάνδρα Μητραβέλα
“Επιλεκτικόν: Όταν η ζωγραφική συνάντησε την ποίηση 2019-2020” Εκδόσεις Όστρια
«Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020» του Λογοτεχνικού Περιοδικού «Κέφαλος»
“Η ποίηση ταξιδεύει εις Εύριπον ” Eπιμέλεια: Κώστας Μπαϊρακτάρης, Μαρία Ποπκιώση καθώς επίσης και σε συλλογικές δουλειές στα e-books:
“Το γραμμόφωνο” Eπιμέλεια: Γιώργος Ιατρίδης
“Μια ιστορία αγάπης | 15+1 bloggers” Επιμέλεια έκδοσης: Γιάννης Φαρσάρης
“Ένας πίνακας… δυο ιστορίες: Αντανάκλαση – Παραμορφωτικός καθρέφτης” Εκδόσεις: 24γράμματα
“25th hour project” Eπιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Ιατρίδης
“Το μυστήριο του καφενείου” Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Νικολάου
“Αλάτι, ζάχαρη και αλληλεγγύη – e book ” Eπιμέλεια: Aλεξάνδρα Μητραβέλα 
 
 
- Ποιητικά σου έργα έχουν πρωταγωνιστήσει σε ένα μουσικό- ποιητικό δρώμενο σωστά;
 
Ποιητικά έργα μου, πρωταγωνίστησαν σε ένα μουσικό - θεατρικό – ποιητικό δρώμενο με τίτλο «Λάφυρα Εν Χορώ» από την σχολή χορού Χαλκίδας «4Dance Academy». Κείμενά μου, πρωταγωνίστησαν επίσης, στην ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση της ιδίας σχολής με τίτλο «Είναι στιγμές» που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ορέστης Μακρής της Χαλκίδας.
Από τις πιο έμορφες εκδηλώσεις και συνεργασίες που έχω κάνει μέχρι στιγμής και που είμαι σίγουρη πως θα έχει και συνέχεια. Άλλωστε οι τέσσερις οικοδεσπότες της σχόλης, μαζί με τα παιδιά τους, τους μαθητές τους δηλαδή, είναι ένας κόσμος που ξεχειλίζει ταλέντο και καλοσύνη. Τους ευχαριστώ ολόψυχα!
 
 
- Η δουλειά σου έχει μπει και στο θέατρο, όπου συμμετέχουν ποιήματα σου σε γυναικείους μονολόγους. Τι είναι για σένα το θέατρο; 
 
Ναι, και είμαι τόσο χαρούμενη για αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τόσο την ηθοποιό Τζένη Σακοράφα, όσο και τον κύριο Τάσο Προύσαλη, καλλιτεχνικό διευθυντή του «Εσωθεάτρου» στο Θησείο, για την «Αύρα Γυναικών» που μας χάρισαν.
Το θέατρο για εμένα είναι μία μορφή ελευθερίας, έκφρασης, ένας άλλος κόσμος που ενώ σκοπός του θα έπρεπε να ήταν να υπηρετήσει το έργο, υπηρετεί συμφέροντα και φιλοδοξίες. Το ξέραμε, το είδαμε, δεν θα σταθώ εκεί. Ευτυχώς υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά και εκεί θα εστιάσω. Στη θετική και κυρίως στην ψυχική ανάταση που προσφέρει. Ωστόσο, πάνω από όλα είναι το έργο. Το έργο που παίζεται στο θέατρο. Το θέατρο το αντικρίζω σαν ένα ακόμη βήμα που δίδεται για να αναδειχτεί ένα έργο με όλα τα στοιχεία που μπορεί να έχει και η ανάγνωση δεν το βοηθάει να αναδειχθεί.. Όλα τα άλλα για εμένα, είναι δευτερεύοντα. Δεν ξέρω πως μπορεί να ακουστεί αυτό αλλά έχουν πει τόσα πολλά για το θέατρο – άτομα που μπερδεύουν τη τέχνη με τη φιλοδοξία και των εγωισμό – που θα συνεχίζω για πάντα, να εστιάζω στο έργο και στο σκοπό.
Από την πλευρά του θεατή, το θέατρο για εμένα είναι ένας Παράδεισος αλλά από την πλευρά του δημιουργού, το θέατρο είναι ένα σκαλοπάτι προς τον Παράδεισο όπου Παράδεισος, είναι το έργο. Και όχι, Θεοί δεν είναι οι ηθοποιοί (είμαι ακόμη εξαγριωμένη όπως βλέπετε), ούτε βέβαια και οι σκηνοθέτες/σεναριογράφοι. Είναι το ίδιο το έργο, πάντα το έργο. 
 
 
-Είσαι μέλος πολιτιστικού συλλόγου «Οι φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα». Ο λόγος που θέλησες να ενταχθείς δυναμικά εκεί;
 
Γενικότερα θέλω να πω πως δεν ανήκω σε συλλόγους, ούτε σε ομάδες και φυσικά ούτε σε παρατάξεις. Δεν είμαι αρνητική, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει και να ακολουθεί ό,τι θέλει, απλώς δεν είμαι άνθρωπος που μπορεί το συνωστισμό και των συγχρωτισμό απόψεων και γενικά δεν μπορώ να ακολουθώ ένα πλήθος. Παρόλα αυτά, υπάρχουν σύλλογοι και ομάδες που αγαπώ και υποστηρίζω. Ο πολιτιστικός σύλλογος «Οι Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα» με τον εξαιρετικό μας πρόεδρο, τον κύριο Κώστα Μπαϊρακτάρη, είναι ένας σύλλογος που πράττει έργο και ένας από τους λογούς που θέλησα να ενταχθώ ήταν αυτός, συν του ότι ήξερα πως θα μπορούσα να διδαχτώ πολλά, όπως και έκανα. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε έναν άλλο σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης της Χαλκίδας, « τ’ Αλωνάκι», σε όλα τα μέλη του και στα μέλη του του Δ.Σ του και στον κύριο Λιανοστάθη Δημήτρη, τον επίσης εξαιρετικό τους Πρόεδρο, για τη συνολική τους στήριξη και αγάπη όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς αυτούς τους δύο αξιοθαύμαστους ανθρώπους θα είχα κάνει ελάχιστα. Τους ευχαριστώ ολόψυχα. 
 
 
- Η Κική έχει αποκτήσει όσα ονειρευόταν από παιδί; Οικογένεια, φίλους, αναγνωσιμότητα; 
 
Η Κική δεν ονειρευόταν τέτοια πράγματα παιδί και ούτε και μεγάλη τα ονειρεύεται. Ωστόσο ναι, έχει κατακτήσει πολλά από όσα ονειρεύτηκε και είναι έτοιμη να παλέψει και για όσα διακαώς επιθυμεί. Ευγνώμων, πάντα ευγνώμων. Να έχουμε υγεία και όλα θα έρθουν.
 
 
- Πως λαμβάνεις την αγάπη των αναγνωστών σου; 
 
Τη νιώθω και δεν μπορείς να περιγράψεις πλήρως κανένα συναίσθημα, είναι άλλωστε αισθήσεις. Όμως ναι, τη νιώθω παντού. Επίσης, μπορώ με βεβαιότητα να σας πω πως και εγώ τους αγαπώ πολύ και εύχομαι για εκείνους ότι καλύτερο!
 
 
- Πόσο εύκολο είναι για σένα να πάρεις ένα χαρτί και ένα στυλό και να αρχίσεις να γράφεις;
 
Πανεύκολο, σα να λέω καλημέρα.
Γράφω παντού, συνέχεια, όλη την ώρα, κάθε λεπτό. Χρόνο δεν έχω, από ιδέες και θέληση είμαι γεμάτη.
 
 
- Η Κική τι αγαπά και τι φοβάται; 
 
Η Κική αγαπά τη ζωή, τη φαντασία και τα όνειρα. Φοβάται τον θάνατο, το πόνο και την ανθρώπινη εξαθλίωση. 
 
 
- Τι προσδοκίες έχεις για το μέλλον;
 
Υγεία, τύχη, αγάπη, έργα και πολλά δημιουργικά δρώμενα ως προς τον εαυτό και την οικογένειά μου.
Έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο και δίκαιο κόσμο για όλους μας.
 
 
- Πώς βλέπεις την Κική στα επόμενα χρόνια; 
 
Ωριμότερη, δυνατότερη, αποφασιστική και θαραλλέα.
Να κατακτά τα όνειρά της και να ζει στον κόσμο που επέλεξε και την, επέλεξε. 
 
 
- Ιδανικό μέρος για να ηρεμήσεις και να αποτυπώσεις στο χαρτί, όσα έχεις μέσα σου; 
 
Δεν υπάρχει αγαπημένη γωνιά, μόνο στην ψυχή μου υπάρχει αυτό το «αποκούμπι» και αυτό γίνεται μόνο όταν έρθει η ώρα να επικοινωνήσω με τη γιαγιά μου, το πιο αγαπημένο μου πρόσωπο. 
 
 
- Αγαπημένος προορισμός, χρώμα, φαγητό, χόμπι; 
 
Με καλή παρέα, παντού.
Χρώμα, γαλάζιο.
Φαγητό, πολλά.
(μου αρέσει να τρώω αλλά όχι να μαγειρεύω)
Κινηματογράφος, επιτραπέζια, συζητήσεις με φίλους, ονειροπόληση.
 
 
- Αυτή την περίοδο συγγραφικά πως σε πετυχαίνουμε; 
 
Είμαι αστείρευτη παραγωγική προσωπικότητα και πάντα, δημιουργώ ταυτόχρονα πολλά έργα. Αυτό δεν είναι καλό, όμως το κάνω και οφείλω να ειμαι ειλικρινής.
Ανάμεσα στα πολλά που δημιουργώ λοιπόν:
«Η Σονάτα του Θήτα», «Οι Σταλαχτίτες του Είναι», «Ιουβεναλία», «Αναίς», «Όταν οι Άγγελοι Ξυπνούν».
Αυτή τη στιγμή, είμαι σε φάση συνομιλίας με τη «Σονάτα του Θήτα ή αλλιώς του Θανάτου». Θα τα πούμε εν καιρώ αλλά ναι, δηλώνω υπερήφανη.
Επηρεασμένη από την καραντίνα και τον Θάνατο, που όσο φοβάμαι, τόσο απροκάλυπτα με γοητεύει.
 
 
- Η έμπνευση, τελειώνει κάποτε;
 
Για την ώρα δεν το έχω βιώσει, πιστεύω πως υπάρχουν στιγμές ύφεσης, αλλά όχι, δεν στερεύει, ούτε σε εγκαταλείπει εντελώς. 
 
 
- Τι ρόλο έχει παίξει η καραντίνα στη ζωή σου και κατ’ επέκταση στη κοινωνία και στον χώρο της συγγραφής; 
 
Σημαντικό και καθοριστικό ρολό στη ζωή μου, όπως και στη ζωή όλων μας. Αναμένω τις καλύτερες μέρες να έρθουν και να περάσει όλο αυτό όσο γίνεται πιο γρήγορα με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος (οικονομικό και ψυχολογικό). Φοβάμαι τις συνέπειες όλων αυτών, προσμένω τις καλύτερες ήμερες. Στο χώρο της συγγραφής αδιαμφισβήτητα δημιούργησε έμπνευση και πολλοί από εμάς βρήκαμε λύτρωση μέσω της συγγραφής, όμως δεν μπορώ να μην εστιάσω σε όλο τον φόβο και τρόμο που βιώνουμε καθημερινά από χιλιάδες πλευρές.
Περιμένω να δω τις συνέπειες όλων αυτών και μακροπρόθεσμα να δω που θα μας οδηγήσει…
 
 
- Πιστεύεις πως η ποίηση, φέρνει τον κόσμο πιο κοντά; 
 
 
Η γυμνή αλήθεια της ποίησης, ναι, μπορεί! Μόνο αυτή όμως. Και θέλει ψυχή, θέλει πραγματικά να έχεις ψυχή και δύναμη για να απογυμνωθείς μπροστά στον κάθε τυχόντα. Όταν ανακαλύψεις την απογύμνωση του είναι σου, μόνο τότε θα καταλάβεις τι σημαίνει, προσκυνώ. 
 
 
- Εύβοια... Τα πρώτα σου παιδικά βήματα, η αρχή. Μίλησέ μας για τον τόπο σου! Εξακολουθείς να μένεις εκεί;
 
Στροφυλιά Ευβοίας, ένα μικρό όμορφο χωριό της Βόρειας Εύβοιας. Δεν μένω εκεί, επισκέπτομαι όμως τον τόπο μου τακτικά, μιας και εκεί κατοικούν οι γονείς μου.
Έχω όμορφες μνήμες και όταν έχω να πάω καιρό, το αναζητώ. Ιδανικό μέρος φυσικά για διάβασμα και συγγραφή. 
 
 
- Αν γύριζες τον χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;
Θα σας απαντήσω με έναν απόσπασμα από το ποίημα «Οι τελευταίοι» του αγαπημένου μου ποιητή, Τάσου Λειβαδίτη:
« Προσβολές που κάναμε τάχα πως δεν τις καταλάβαμε
μεγάλες αποφάσεις τη νύχτα, που τις έθαψε σε λίγο ο
ύπνος, ένας τυφλός εγωισμός
όταν χρειάζονταν λίγη κατανόηση ή μια ηλίθια συγχώρεση
όταν έπρεπε να τους πιάσεις απ' τον λαιμό.»
Δεν χρειάζεται θαρρώ περαιτέρω ανάλυση, καταλαβαίνουμε όλοι..
 
 
- Που μπορούν οι φίλοι αναγνώστες να δουν και να αποκτήσουν τα έργα σου;
 
Μπορούν να δουν και να ενημερωθούν ή να με ρωτήσουν ότι θέλουν στη σελίδα μου στο facebook:
https://www.facebook.com/kikhkon
, στο blog μου: https://ekfrastite.blogspot.com/ και στο e - mail μου: kikh_k@hotmail.com.
Tα βιβλία μπoρούν να τα προμηθευτούν από όποιο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο επιθυμούν και εάν τα θέλουν ενυπόγραφα και με ιδιόχειρη αφιέρωση, δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν μαζί μου με τους επάνω τρόπους.
 
- Σ' ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την όμορφη συνέντευξη που μου παραχώρησες.
Η χαρά και η τιμή είναι όλη δική μου! Ευχαριστώ ολόψυχα! Εύχομαι σε όλους σας υγεία και κάθε καλό! Καλές γιορτές!
°°°
 
 
 

 
Τα λάφυρα της ψυχής:
“Τα Λάφυρα της Ψυχής μου” είναι μία ποιητική συλλογή που περιλαμβάνει 13 μοντέρνα, στοχαστικά, ανθρωποκεντρικά ποιήματα ποικίλης θεματολογίας που στρέφονται γύρω από τον άξονα των ανθρώπινων συναισθημάτων και προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να συλλάβουν και να αποδώσουν το θαύμα και το μεγαλείο του Ανθρώπου και της Ζωής.
Προσφιλείς εκφραστικοί μου τρόποι με τους οποίους επιτυγχάνεται ζωντάνια και παραστατικότητα είναι η θεατρικότητα (αποστροφή του ποιητικού υποκειμένου σε β’ ενικό, κινητικότητα των ηρώων και μια γενικότερη σκηνοθετική οργάνωση του χώρου και των προσώπων), η εικονοπλασία, το πεζολογικό ύφος, η απλή και καθημερινή σύνταξη και λεξιλόγιο.
Οι φεγγίτες της ψυχής μου:
To βιβλίο, είναι μία ποιητική συλλογή, παράγωγο γένος της πρώτης προσωπικής δουλειάς της συγγραφέως, που περιλαμβάνει 17 θεματικές ενότητες μοντέρνων, στοχαστικών ποιημάτων ποικίλης θεματολογίας, που μέσω συμβολισμών που αντιστοιχούν κυρίως σε υπαρκτά πρόσωπα (γενικευμένος καθορισμός ρόλων του κοινωνικού περίγυρου ενός ανθρώπου), πετυχαίνουν να τονίσουν τον καθοριστικό ρόλο των διαπροσωπικών σχέσεων ενός ανθρώπου, τόσο ως ενεργό μέλος μιας κοινωνίας όσο και ως ξεχωριστή οντότητα.
Προσφιλείς εκφραστικοί τρόποι με τους οποίους επιτυγχάνεται ζωντάνια και παραστατικότητα είναι η θεατρικότητα (αποστροφή του ποιητικού υποκειμένου σε β ενικό, κινητικότητα των ηρώων και μια γενικότερη σκηνοθετική οργάνωση του χώρου και των προσώπων), η εικονοπλασία, το πεζολογικό ύφος, η απλή και καθημερινή σύνταξη και λεξιλόγιο. Τρόποι που χρησιμοποιήθηκαν εξίσου και στην πρώτη της δουλειά.
Η αγάπη δηλώνει:
Η «Τριλογία Αγάπης» κάνει αναφορά σε τρία σημαντικά στάδια που μοιάζουν με αυτά των ανθρώπων και των ψυχών ως πνευματικές και όχι μόνο, υπάρξεις.
Γέννηση, Θάνατος, Ανάσταση.
Η Γέννηση, ήρθε μέσω ρομαντικών ιστοριών αγάπης που ήταν το έναυσμα, για μια αρχή γεμάτη οιωνούς και εύηχες μελωδίες
Ο Θάνατος, ήρθε μέσω ιστοριών που οδήγησαν στην δολοφονία της Αγάπης.
Η Ανάσταση, ήρθε μέσω ιστοριών, με όραμα, διδαχή, προτροπή, εξάπλωση της Αγάπης.
Φτάνοντας στο κλείσιμο της Τριλογίας Αγάπης που οραματίστηκα και έπειτα δημιούργησα, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που με στηρίξατε και με ακούσατε όλα αυτά τα χρόνια, άνευ προσωπικού όφελος και σκοπού.
Και τώρα, θέλω να σας εξομολογηθώ, πως κατά τη διάρκεια της συγγραφής τούτου του βιβλίου, έχασα την λατρεμένη μου γιαγιά και το γεγονός αυτό, με έκανε να αποσυρθώ και να βρω καταφύγιο στους στίχους, στους παραλληλισμούς, στην Ποίηση. Άργησα να επιστρέψω στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αυτή τη στιγμή, και ακόμη και όταν το έκανα, δεν ήμουν σίγουρη πως αυτό ήθελα να κάνω. Τελικά, χρειάστηκαν μόνο λίγες γραμμές και έπειτα λίγες σελίδες, για να κατανοήσω πως οι ήρωες και οι ιστορίες τούτου του βιβλίου, είχε έρθει η ώρα να ξεδιπλωθούν.
Εκείνη τη στιγμή, κατάλαβα ποιο θα ήθελα να είναι το κλείσιμό της.
«Ένας Άγγελος» λοιπόν, για έναν Άγγελο, για μια «Τριλογία Αγάπης», που στο κλείσιμό της, «γλυκά» με παίδεψε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να