Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Η ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΣΕ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ.Εκφραστικοί μου, καλημέρα.
Ελπίζω να σας βρίσκω καλά. Ιδιαίτερα του φίλους που έχουν ταλαιπωρηθεί από τις σεισμικές δονήσεις το τελευταίο καιρό.

Θυμάστε που σας είχα ενημερώσει για μία ιδιαίτερη εκδήλωση που θα συνέβαινε για πρώτη  φορά στην Ελλάδα με την ονομασία "Ποίηση στις Ράγες"; Αν όχι, πατήστε ΕΔΩ.

Την Κυριακή λοιπόν που μας πέρασε, 11 Ιουνίου,  το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε και εγώ έχω αρκετό φωτογραφικό υλικό και όχι μόνο, να μοιραστώ μαζί σας.

Θα σας δώσω τα απαραίτητα λινκ για να επισκεπτείτε αλλά πρώτα από όλα θα ήθελα να σας πω, αν και οι περισσότεροι το ξέρετε, πως αγαπώ τα τρένα και τις ράγες. Θεωρώ πως είναι ένα μέρος που με εμπνέει και ταυτόχρονα με ελευθερώνει. Μπορώ να ταξιδεύω, κυρίως νοερώς, να παρατηρώ το τοπίο, τους ανθρώπους και μέσα από τον ήχο του να "πλάθω" τη δική μου μουσική. 

Η "Ποίηση στις Ράγες" λοιπόν, ήταν μία πρωτόγνωρη και ξεχωριστή εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ποιητές από τη Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Νάουσα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κοζάνη, Αριδαία, Βέροια και Κατερίνη. Να πούμε μάλιστα πως ήταν μία ιδέα της ποιήτριας Μαρίας Ποπκιώση, την οποία στήριξε με όλη της τη ψυχή. Μια ιδέα που όμως φάνηκε από την πετυχημένη προσέλευση, αγάπησαν και στήριξαν πολλοί ακόμη ομοτέχνες της.

Οι λογοτέχνες ως στυλοβάτες του πνεύματος, επιβιβάστηκαν από τη Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσο σταθμό το Πλατύ για να καταλήξουν στην Κατερίνη όπου τους περίμεναν οι ομότεχνοί τους από την Πιερία, φέρνοντας ως δώρα τα βιβλία τους. Στον κατάμεστο Σταθμό των τρένων της Κατερίνης πραγματοποιήθηκε η μεγάλη γιορτή που διοργανώθηκε από την Ένωση Συγγραφέων Πιερίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα υπέροχα μουσικά ακούσματα από τη χορωδία ‘Ολύμπια Ωδή’ , κατόπιν προλόγισε απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας Ευγένιος Παπαδόπουλος, και ακολούθησαν απαγγελίες από τους ποιητές, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την έννοια της ενότητας, της συλλογικότητας με σεβασμό προς την τέχνη που υπηρετούν, δίνοντας ηχηρό παρών. Η εκδήλωση διανθίστηκε  μουσικά από δύο νέους, αξιόλογους καλλιτέχνες, τη Λένα Καραγιαννίδου και τον Δημήτρη Παρθενίδη.
Πέραν των ποιητών και συγγραφέων, το ταξίδι της Ποίησης συνόδευαν η Λένα Σερδαρίδου και η Μαρία Λουμπουρδή από την Ένωση Τεχνών Ελλάδος,  ο Σύλλογος Φίλων του Βιβλίου Νομού Πέλλας, το Ράφι της Αγάπης από τη Θεσσαλονίκη και η Πρέσβειρα Ειρήνης Ελλάδος-Σουηδίας ποιήτρια και δημοσιογράφος Ράνια Αγγελακούδη. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Βαλσαμίδου.
Οι ποιητές αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την άριστη φιλοξενία και διοργάνωση, εκφράζοντας την πρόθεση να επαναλάβουν αυτήν την όμορφη ποιητική διαδρομή. Ευχόμαστε να αποτελέσει την αρχή μιας συνεργασίας προς όφελος της τέχνης και του πολιτισμού που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας.

Έχω μάθει μάλιστα, πως υπάρχει ενδιαφέρον για ακόμη μεγαλύτερες διαδρομές και είμαι σίγουρη πως το ταξίδι εφόσον ξεκίνησε δε θα τελειώσει ποτέ. Αντίθετα, θα μεγαλώνει και θα επεκτείνεται.

Εκφραστικοί μου, σας δίνω ορισμένες πηγές για φωτογραφικό και όχι μόνο υλικό:

Στο ενημερωτικό σαιτ:  http://bikiropoulos.blogspot.gr/2017/06/90.html?spref=fb 
Στη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook: https://www.facebook.com/events/420626611656989/?active_tab=discussion&__xt__=33.%7B%22logging_data%22%3A%7B%22profile_id%22%3A420626611656989%2C%22event_type%22%3A%22clicked_view_event_posts%22%2C%22impression_info%22%3A%22eyJmIjp7Iml0ZW1fY291bnQiOiIwIn19%22%2C%22surface%22%3A%22www_events_permalink%22%2C%22interacted_story_type%22%3A%22236412393365972%22%2C%22session_id%22%3A%222a97d16f84948bd899d47776eb9901d3%22%7D%7D
Στη σελίδα της Ποιήτριας Μαρίας Ποπκιώση που ήταν η "μαμά" αυτής της ιδέας: https://www.facebook.com/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%A0%CE%BF%CF%80%CE%BA%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B7-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82-Maria-Popkiosi-Writer-265968650137149/
Στο προφίλ της αγαπημένης μου Ποιήτριας και μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας που κάνουν τόσα πολλά δρώμενα, Γιώτας Τσερτεκίδου: https://www.facebook.com/bebakomegiota?fref=ts
Στο κανάλι του youtube lefteria tzim μπορείτε να απολαύσετε πολλά βίντεο από την εκδήλωση:  https://www.youtube.com/channel/UCCKxtAW4VF8Vj5GiO4cUKKA


Kαι θα κλείσω την ανάρτηση τούτη, με ένα βίντεο - δώρο, που δημιούργησε για αυτή την εκδήλωση Ποίησης, Χαράς, Μοιράσματος, Πνευματικότητος, ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης, ο  Παναγιώτης Φτάρας

Κάτω απ’ τις ράγες του τρένου  
Κάτω από τις γραμμές του βιβλίου
Κάτω από τα βήματα των στρατιωτών

Όταν όλα περάσουν — πάντα σε περιμένω.

Πέρασαν από τότε πολλά τρένα  
Κι άλλα πολλά βιβλία θα διαβαστούν  
Κι άλλοι στρατιώτες το ίδιο θα πεθάνουν.

Κάτω από καθετί που σου σκεπάζει τη ζωή 
Όταν όλα περάσουν —
Σε περιμένω.

Κάτω απ’ τις ράγες - Μανόλης Αναγνωστάκης

4 σχόλια:

 1. Καταπληκτική Πρωτοβουλία της αγαπημένης μας Μαρίας Ποπκιώση!...
  Ας γίνει η Αρχή για ένα Θεσμό που "ταξιδεύει" την Ποίηση ενώνοντας τους "Τρελούς" της....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο σε τέτοιες εκδηλώσεις τέχνης , πότε κουκλίτσα μου θα μας δώσεις νέα δουλειά σου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπράβο σε τέτοιες πρωτοβουλίες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έχουμε ανάγκη σε τέτοιες πρωτοβουλίες και μπράβο Κική μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ