Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.


Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα!
Δε ξέρω εάν ο τίτλος βοήθησε να καταλάβετε το σημερινό μου θέμα ή σας μπέρδεψε περισσότερο, σκεπτόμενοι πως είναι μεταφορικός, όμως θα σας μιλήσω για την ανακύκλωση προιόντων που προσπαθώ να κάνω γιατι όπως και να το κάνουμε πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι πολίτες σε όσα περισσότερα ζητήματα της κοινωνίας μας απασχολούν και μπορούμε να πράξουμε αναλόγως για βοηθήσουμε στην καλυτέρευσή της.

Ήθελα λοιπόν να πω πως προσπαθώ να ανακυκλώνω σωστά τα υλικά αλλά επειδή απο εμάς μπερδευόμαστε, δε τη θεωρούμε τόσο σημαντική ή γενικώς αδιαφορούμε, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα οφέλη της και να σας προτρέψω να κάνουμε μαζί ότι καλύτερο μπορούμε για να σώσουμε το πλανήτη μας απ' όσο κακό του κάνουμε ήδη.

Για πάμε να ευαισθητοποιούμε μα και να δραστηριοποιηθούμε ανάλογα.

Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.
Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία της ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο. Παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι η μετατροπή οικιακών λυμάτων σε τέτοια μορφή ώστε να είναι λιγότερο βλαβερά σε αντίθεση με την κατευθείαν εναπόθεσή τους π.χ. στην θάλασσα.


  Η ανακύκλωση είναι σημαντική γιατί.....
 
 • Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους
 • Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση.
 • Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος).
 • Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων.
 • Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.
 • Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών.
 • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη.
 • Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για την συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωή.

Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!!!!ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

1. Διαλογή στην πηγή / Συμμετοχή του Πολίτη: Οι δημότες διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό (ή στο σημείο παραγωγής των απορριμμάτων). Οι συσκευασίες πρέπει να συλλέγονται εντελώς καθαρές από τα υπολείμματα και όσες γίνεται συμπιεσμένες και διπλωμένες. Στη συνέχεια, οι πολίτες απορρίπτουν τις συσκευασίες που έχουν συλλέξει, στους ειδικούς κάδους.

2. Αποκομιδή: Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της αποκομιδής, που πραγματοποιείται με την ευθύνη των Δήμων, χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα.

3. Διαλογή στα Κ.Δ.Α.Υ.: Σε αυτή τη φάση, το περιεχόμενο των κάδων με τα απόβλητα συσκευασίας μεταφέρονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.). Εκεί, πραγματοποιείται περεταίρω διαλογή των υλικών συσκευασίας καθώς και συμπίεση και δεματοποίηση.
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ

Υπάρχουν δύο τρόποι όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει στην ανακύκλωση. Ο πρώτος τρόπος είναι η ανακύκλωση αποβλήτων που διαφορετικά θα υποβάλλονταν σε υγειονομική ταφή ή αποτέφρωση, και ο δεύτερος είναι να αγοράζουμε  προϊόντα που προέκυψαν από ανακυκλωμένα υλικά καθώς και προϊόντα με που δεν είναι προσυσκευασμένα. ΠΟΙΑ ΥΛΙΚΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ

Χαρτί:         Το είδος χαρτιού που ανακυκλώνεται είναι το έντυπο χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, κόλλες, χάρτινες συσκευασίες και περιτυλίγματα (από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κλπ).

Γυαλί:              Όλες οι γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια και βάζα).

Αλουμίνιο:    Τα κουτάκια αλουμινίου από μπύρες, αναψυκτικά κλπ.

Λευκοσίδηρο: Κονσέρβες από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.

Πλαστικό:      Όλες οι πλαστικές συσκευασίες (μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες  κλπ).ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

 • Να διπλώνουμε τις χάρτινες κούτες για εξοικονόμηση χώρου στους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού.
 • Καλό θα ήταν χαρτιά που είναι πλαστικοποιημένα, όπως το εξώφυλλο των μπλε τετραδίων, να αφαιρούνται πριν τη ρίψη στον κάδο ανακύκλωσης, ώστε το ανακυκλώσιμο χαρτί που θα παραχθεί να είναι όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας.
 • Για να είναι δυνατή η ανακύκλωση, οι συσκευασίες πρέπει να ξεβγάζονται πριν τη ρίψη τους στον κάδο ανακύκλωσης. Επίσης, όποιες από αυτές είναι δυνατόν (πλαστικά μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια, συσκευασίες tetrapack) καλό είναι να συμπιέζονται για λόγους εξοικονόμησης χώρου.
 • Να μην ρίχνουμε σπασμένα τζάμια στους κάδους ανακύκλωσης γυαλιού για την ασφάλεια των εργαζομένων στην ανακύκλωση.
 • Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης.
 • Συνεχίζουμε την ανακύκλωση μπαταριών στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν σε επιλεγμένα σημεία (π.χ. καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σούπερ μάρκετ κτλ).ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ

 • οι πάνες  
 • το χαρτί κουζίνας, το χαρτί υγείας, τα χαρτομάντιλα και οι χαρτοπετσέτες  
 • το χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί και έχει πάνω του ξένα στοιχεία, π.χ. καθαριστικά
 • ηλεκτρικές συσκευές 
 • Δισκάκια CD/DVD και Βιντεοκασέτες
 • Ενέσεις – ιατρικά απόβλητα
 • Μπαταρίες
 • Οικοδομικά υλικά    
Πολλά τα οφέλη φίλοι, όσοι μπορείτε να ανακυκλώνεται τα υλικά με το σωστό τρόπο. Να προσέχετε τους κάδους ανακύκλωσης και να θυμάστε αλλού γίνεται η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, αλλού μπαταριών και αλλού των συσκευασιών. Δε βάζουμε σε ότι κάδο να είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Έχουν όλα το χώρο τους.

Αυτό απο μένα μέχρι στιγμής οικολογικοί, εκφραστικοί μου φίλοι. Να προσέχουμε το περιβάλλον που ζούμε, μη κοιτάμε τι κάνεις ο άλλος, να κάνουμε εμείς ότι θεωρούμε σωστό.

8 σχόλια:

 1. ουφ να και ενα χρησιμο ποστ μπραβο κουκλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κική μου, η ανακύκλωση είναι τρόπος ζωής και οφείλουμε να την ακολουθούμε. Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες καλή μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. να σαι καλα φιλε μου. εγω ευχαριστω για ολα!

   Διαγραφή
 3. Τα έγραψες υπέροχα μικρή μου. Κάνω όσο μπορώ, άσε που έχω γίνει "σκουπιδιάρα" μαζεύοντας ότι το θεωρώ χρήσιμο για να φτιάξω κάτι για να ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εισαι πολυ ευαισθητοποιημενος ανθρωπος αγαπημενη μου! Φιλακια πολλα!

   Διαγραφή

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ