Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.Από τις 6 Γενάρη, όπου κι έγινε η πρώτη δημοσίευση στα χρονικά για το ζήτημα, στα Χανιώτικα Νέα μέσω ενός  τοπικού δημοσιογράφου, ο οποίος από πείσμα κράτησε το θέμα ζωντανό στις καρδιές μας, ο τοπικός Κρητικός τύπος ασχολείται καθημερινά με την Πράσινη Επανάσταση των Κρητών ενάντια στην υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Από τις 6 Γενάρη έως σήμερα, οι Κρήτες κι ο Κρητικός Τύπος, μέσα από μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις χιλιάδων Κρητών, βροντοφωνάζουν καθημερινά το «Όχι».

Από τη Σούδα (9/3) και το ιστορικό Αρκάδι (23/3) έως την εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), δήμαρχοι, πολίτες, πανεπιστημιακοί, δικηγορικοί κι οδοντιατρικοί σύλλογοι, ψαράδες, φοιτητές, μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, εκπαιδευτικοί, κι αγανακτισμένοι παπάδες ξεσηκώθηκαν ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ, Ρωσία και του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Μέλη της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου», από το περήφανο νησί της Κρήτης, καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση, από την κυβέρνηση ή κάποιον άλλο οργανισμό, για το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η υδρόλυση και κάτω από ποιες συνθήκες.

Μέλη της κίνησης από ολόκληρη την Κρήτη, ανάμεσά τους και πανεπιστημιακοί καθηγητές, όπως ο κος Γιδαράκος και κος Πισσίας, από το Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Κρήτης αντίστοιχα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως έχει απαγορευθεί κάθε παρακολούθηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ή τηλεμετρική αναμετάδοση της διαδικασίας κι αυτό εγείρει σημαντικά ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά ερωτήματα.

Πανικός φωλιάζει στις ψυχές όλων των Κρητών καθώς, σύμφωνα με νομικούς εκπροσώπους της κίνησης πολιτών, οι Αμερικανοί έχουν φροντίσει ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, κατά τη διάρκεια της υδρόλυσης ή μεταφοράς των αποβλήτων, να μη φέρει νομικές κι οικονομικές ευθύνες το αμερικανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού το οποίο έχει αναλάβει την εξουδετέρωση και κατ’επέκταση οι Η.Π.Α.

Ο Γιώργος Σμπώκος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε θέματα Δικαίου Περιβάλλοντος, αναφέρει πως «υπάρχει νομικό κενό για τα χημικά της Συρίας». Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Την ίδια ώρα που χιλιάδες Κρήτες παραβρέθηκαν στην εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), περισσότεροι από 500 Κρήτες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αντεθνικές κι εγκληματικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Κανένα Αθηνοκεντρικό κανάλι δεν ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση αυτή. Μόνοι οι δημοσιογράφοι ήδη ασχολήθηκαν με το θέμα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δε χρηματίζονται. Ποιοι είναι όμως αυτοί που χρηματίζονται και δεν μιλούν; Τι συμβαίνει με τους επιστήμονες;

Ο τύπος γενικότερα στην Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το μείζονος σημασίας αυτό ζήτημα. Πώς θα γινόταν άλλωστε να ασχοληθούν με σημαντικά ζητήματα, όπως το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, την ιδιωτικοποίηση των παραλιών της χώρας μας κι άλλα πράσινα ζητήματα, τα οποία έχουν κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο, εν’όψει των επικείμενων εκλογών; Οι πολίτες φοβούνται ότι πολλά μέλη θ’αποχωρίσουν από τις κινητοποιήσεις με την πάροδο των εκλογών, καθώς από τον χώρο της πολιτικής τους προσέγγισαν στην προσπάθειά τους να εξαργυρώσουν ψήφους.

 «Μας λένε να σιωπούμε και να μην αντιδρούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευγενία Τσατσάκη, μέλος της κίνησης πολιτών στο συντονιστικό Ηρακλείου, για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και τα Υπουργεία. «Δεν έχει γίνει καμία μελέτη περιβαλλοντικών ρίσκων κι επιπτώσεων», συμπληρώνει με απογοήτευση, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει διαφάνεια στην ενημέρωση τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο κι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκτός Κρήτης».

Σε δήλωσή του σε ομογενειακή εφημερίδα ήδη από τον Ιανουάριο, ο κος Αντώνης Τσουρδαλάκης από τη Μελβούρνη, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, εξέφρασε την «αντίθεση κι αγανάκτησή του για την προτεινόμενη και μυστικά σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης» και καταδίκασε τις εγκληματικές, επικίνδυνες κι απαράδεκτες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.  Όμως έκτοτε μειωμένες ήταν οι κινητοποιήσεις της Ομογένειας.


Την θανάσιμη κι εγκληματική αδιαφορία τόσο του ελληνόφωνου Τύπου όσο και της ελληνικής κυβέρνησης καταδικάζει επίσημα και η φοιτητική ομάδα Κοινωνικών Λειτουργών του πανεπιστημίου RMIT στην Μελβούρνη καθώς κι εκπρόσωποι της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου» εδώ στη Μελβούρνη.

Οι Κρήτες καλούν τους ομογενείς να συμπαρασταθούν έμπρακτα στις κινητοποιήσεις τους και να βοηθήσουν να μη γίνει σκουπιδότοπος αποβλήτων, πυρηνικών και χημικών η Μεσόγειος. Πρέπει να σπάσει επιτέλους ο κλοιός της σιωπής και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό να δώσουν στο ζήτημα τη δέουσα σημασία που του αρμόζει.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, ήδη σε δελτίο τύπου από τις 6 Φεβρουαρίου, δηλώνει πως «η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης όλων των πολιτών της χώρας μας, κυρίως δε των κατοίκων της Κρήτης, για το εν λόγω μεγάλο και σοβαρό θέμα, κι εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το θλιβερό αυτό γεγονός».

Σε ομιλία του στη Σούδα στις 9 Μαρτίου, ο παπά-Ανδρέας από τα Ανώγεια, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα λέγοντας πως «Από το Ακρωτήρι των Αγώνων υψώνουμε το λάβαρο της Παγκρήτιας Αντίστασης απέναντι στα σχέδια του χημικού θανάτου», και καλώντας τον Κρητικό λαό ν’απέχει από τις ευρωεκλογές, ακολουθώντας το παράδειγμα της ακριτικής Γαύδου.

Παρακινήστε άτομα που γνωρίζετε στον καλλιτεχνικό χώρο να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας. Ένας ολόκληρος λαός κατέβηκε στους δρόμους. Κανένας να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι φωλιάζει στις ανυπότακτες καρδιές των Κρητών απανταχού γης: «Ήθελαν να μας βρουν ανοχύρωτους κι απροετοίμαστους. Μας βρήκαν όμως αποφασισμένους».Κίνηση Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου – Μελβούρνη

12 σχόλια:

 1. Ένα ζήτημα κορυφαίο που οφείλει να ξεσηκώσει ολάκερο τον Ελληνικό Λαό. Πολύ σωστά το προβάλετε και το αναδεικνύετε.....!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να σαι καλα νεε μου φιλε.
   Ευχαριστω πολυ για την παρουσια σου εδω.
   Ευχαριστουμε για τη στηριξη!

   Διαγραφή
 2. Είναι όμορφο να είμαστε ενωμένοι για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
  Φιλάκια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χαιρομαι που συμφωνουμε φιλη μου!
   φιλακια πολλα!

   Διαγραφή
 3. Καλημέρα,
  Θα ήθελα να αφήσω κι εδώ το μικρό μου σχόλιο σαν λιθαράκι στη όμορφη προσπάθεια που κάνετε, γιά την σωτηρία της ΖΩΗΣ.
  Βέβαια εγώ θα μιλήσω γιά ένα περίεργο έρωτα που ζητάω να μείνει ζωντανός. Όσοι θέλουν ας το ταιριάξουν με τον όμορφο αγώνα σας. Πως θα αγαπήσουμε κάτι που άλλοι το θέλουν νεκρό???

  ΑΦΡΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

  Αξέχαστο το αλμυρό, το υγρό κι αέρινο φιλί σου,
  Ήταν το πρώτο άγγιγμα, που πηρ’ απ΄τη ζωή σου .
  Χωρίς καρδιά, χωρίς κορμί,
  Ζωντάνια δίνεις στη ψυχή.
  Τ’ απέραντα τα χάδια σου απλώνεις,
  Την αγάπη πάντα με αγάπη πληρώνεις.

  Μ’ αγκάλιασες, με κέρδισες, σαν ήμουν ζαλισμένος
  Μα εγώ ποτέ δεν ένοιωσα, πως είμαι νικημένος
  Σε ζήτησα, γιά να μην σταματάς ν’ αναγεννιέσαι
  Σ’ αγάπησα, γιατί δεν θέλω να λησμονιέσαι

  Θυμάμαι όταν είπαμε το « σ’ αγαπώ
  Άρχισες να μου δίνεις, δίχως υποσχέσεις.
  Στο τέλος, μούδωσες τα πάντα, με χίλιες τέρψεις.
  Έκρυβα υποσχέσεις, σε όλες μου τις σκέψεις.
  Στο τέλος, δεν σούδωσα τίποτα, παρά μονάχα, δυό λέξεις.
  Νοιώθω πως πάντα θέλω, να σ’ αγαπώ,
  Τα χρώματα και τις ανάσες σου, να νοσταλγώ.

  Ένοιωσα ελεύθερος μόλις σ’ αγάπησα
  Φυλακισμένος, σαν δεν σε σεβάστηκα
  Τα μυστικά σου, στα πέρατα γνώρισα
  Και στο γιαλό σου τα παρατούσα.

  Θάλασσα, γλυκοθάλασσα και γλυκοκυματούσα.

  Δ.Λ.Α.

  όμορφη συνέχεια στην όμορφη προσπάθειά σας!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Δημήτρη.
   Τι υπέροχο ποίημα είναια αυτό;
   Σ ευχαριστω παρα πολυ που κανοντας αυτο το σχολιο μου εδωσες την ευκαιρεια να το διαβασω!
   Συγχαρητηρια απο μενα και ξερω καλα πως και εσυ εισαι μαζι μας σε αυτη την προσπαθεια!
   Να εισαι καλα και να εχεις μια ομορφη μερα ευχομαι!

   Διαγραφή
  2. Δημήτρη, ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου. Θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μας στο crete_art@yahoo.com ; Θα ήθελες να μπει το όνομά σου μαζί με το ποίημα ή να το δημοσιεύσεις ανώνυμα; Ίσως και δυο λόγια για εσένα τύπου "Ο Δημήτρης ζει, εργάζεται και.. στην Αθήνα και θεωρεί πως.. " ή οτιδήποτε άλλο θες εσύ :) Χαιρετισμούς από τη μακρινή Μελβούρνη

   Διαγραφή
  3. Ελπιζω να δει αυτη την απαντηση αγριμιω μου ο Δημητρης γιατι δε ξερω αν θα καναρθει να δει. Αν μπορεις να μαθεις το μαιλ του ισως να του στειλεις εκει!

   Φιλακια πολλα φιλη! Καλημερα!

   Διαγραφή
 4. οι Κρήτες ξέρουν να αγωνίζονται...
  καλή σου μέρα!
  φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ετσι φιλη μου!
   καλημερα!
   φιλακια πολλα!

   Διαγραφή
 5. Το έγραψα κι αλλού σε ανάρτηση με το ίδιο θέμα: και μόνο ο συντονισμός στην παρουσίαση του ζητήματος, λέει πολλά!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ετσι ειναι φιλη μου!
   εχεις απολυτο δικιο!
   φιλακια πολλα!

   Διαγραφή

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ