Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΝΑΝΤΙΩΣΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα!
Μας τα χαλάει λίγο ο καιρός αλλά τί να κάνουμε, όλα στο πρόγραμμα των εποχών μας είναι!

Για σήμερα δε θα μπορούσα να μην κάνω μια ανάρτηση για την πανελλήνια μέρα κατά της ενδοσχολικής βίας που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τον κόσμο μας και παίρνει τεράστιες διαστάσεις σε αρκετά νεαρές ηλικίες!

Το οτι εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφής βίας είναι γνωστό, οπότε δε θέλω να επικεντρωθώ τόσο στη σχολική βία, όσο στη βία γενικότερα.

Βασικά αυτό που πιστεύω πως πρέπει να γίνει για να μειωθεί στο ελάχιστο η κάθε μορφή βίας είναι να μάθουμε οι άνθρωποι να μιλάμε για αυτή! Τέρμα οι ντροπές, ο φόβος, η ανασφάλεια και οτιδήποτε είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να σιωπούν σε τόσο σημαντικά γεγονότα. 

Κατανοώ πως όταν κάποιος βρίσκεται σε νεαρή ηλικία φοβάται ακόμη περισσότερο να μιλήσει αλλά πιστευω πως και ο οικογενειακός και κοινωνικός του αν θέλετε περίγυρος μπορεί να δει ορισμένα σημάδια και να του προσφέρει την αγκαλιά που χρειάζεται ώστε να μιλήσει άφοβα.

Θεωρώ πως δεν μπορείς να διδάξεις στους ανθρώπους το πόσο άσχημη είναι η βία γιατί αυτό το γνωρίζουν ήδη και παρόλα αυτά συνεχίζουν να τη πράττουν! Μπορεί εκείνη τη στιγμή να μη καταλαβαίνουν μεχρι που μπορεί να φτάσει το συγκεκριμένο φαινόμενο, όμως καταλαβαίνουν πως αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό και παρόλα αυτά συνεχίζουν  να πράττουν το ίδιο, βαφτίζοντας πολλές φορές τη βία με πλάκα, πείραγμα ατυχές περιστατικό, κτλ κτλ.

Όταν βλέπεις πως οι άνθρωποι ενώ ξέρουν τί θα πει βία και ξέρουν το τί επιπτώσεις μπορεί να έχει, συνεχίζουν να εθελοτυφλούν και να την εφαρμόζουν, τότε για μένα ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της είναι να μάθουμε να μιλάμε ανοιχτά για αυτή! 

Είσαι θύμα βίας; Μίλησε!
Είσαι παρατηρητής βίας; Μίλησε!
Είσαι θύτης βίας;! Ναι και εσύ, μάθε να μιλάς και ζήτησε βοήθεια για να την αποβάλλεις!

Κάποιες φορές η σιωπή είναι όντως χρυσός αλλά κάποιες άλλες είναι η παράταση ή ακόμη χειρότερα η επιβράβευση σε πράγματα που δεν πρέπει να αποκρύπτονται και να αποσιωπούνται!

Μίλησε για την βία, πριν "μιλήσει" πρώτη εκείνη σε σένα! Και μπορεί να σου "μιλήσει" με χίλιους δύο τρόπους!

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισεις το πρόβλημα είναι η ρίζα του! Και η ρίζα του συγκεκριμένου είναι η σιωπή! Πρέπει επιτέλους να σπάσει!

Ντρέπονται τα θύματα της βίας και όχι οι θύτες! Πού καταντήσαμε! Πού οδηγεί τους ανθρώπους η κοινωνία τους, η κοινωνία μας! Φανταστείτε δηλαδή πόσο ενοχικά πλάσμα είμαστε! Μάλλον φανταστείτε το πόσο λάθος ενοχικά πλάσματα μας δίδαξαν να είμαστε!

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η βία θεωρώ πως είναι να μιλάμε ανοιχτά για αυτή! Και κλείνω την ανάρτηση με την παρότρυνση που ανέφερα πιο πάνω:

Είσαι θύμα βίας; Μίλησε!
Είσαι παρατηρητής βίας; Μίλησε!
Είσαι θύτης βίας;! Ναι και εσύ, μάθε να μιλάς και ζήτησε βοήθεια για να την αποβάλλεις!

Κάποιες φορές η σιωπή είναι όντως χρυσός αλλά κάποιες άλλες είναι η παράταση ή ακόμη χειρότερα η επιβράβευση σε πράγματα που δεν πρέπει να αποκρύπτονται και να αποσιωπούνται!

Μίλησε για την βία, πριν "μιλήσει" πρώτη εκείνη σε σένα! Και μπορεί να σου "μιλήσει" με χίλιους δύο τρόπους!

Αυτά για τη βία απο μένα φίλοι! Εύχομαι του χρόνου τέτοια μέρα να μπορώ να κάνω ανάρτηση που να λέει πως ναι! Ενα χρόνο μετά, οι άνθρωποι μίλησαν για τη βία και τα ποσοστά της συρρικνώθηκαν! Το εύχομαι ειλικρινά και το πιστεύω! Αν μιλάμε, θα την εξαλείψουμε!
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους! Να περάσετε όμορφα!

Σχόλια

 1. Και πολύ καλά κάνεις και το αναφέρεις , τα πα και στης Πέτρας χτές, όλοι να μιλάνε και όλοι ειδικά οι γονείς να ψάχνονται !!! φτάνει με τους τραμπούκους πιά .... καλημέρα όλη μέρα καλή παρασκευή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μακάρι να αρχίσουν να ανοίγουν στόματα, επιτέλους...
  Καλό Σαββατοκύριακο, Κική μου, γλυκιά!
  ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ άπειρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μακάρι Κικούλα μου να αναλάβουν και να κατανοήσουν οι γονείς, πως τα παιδιά δεν είναι ένα "αξεσουάρ" που απλά συμπληρώνει την κοινωνική μας γκαρνταρόμπα, αλλά μια συνειδητή επιλογή στη ζωή μας!
  Θεωρώ πως φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη αρχικά οι γονείς κι έπειτα οι δάσκαλοι κι οι άλλοι παράγοντες.
  Το θέμα είναι πολύ βαθύ και χρειάζεται πολύ κουβέντα, αλλά, έστω με κάποιες κινήσεις ίσως, κάποιοι
  από εμάς, ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο!
  Να είσαι καλά και να έχεις ένα όμορφο ΣαββατοΚύριακο!
  Φιλάκια πολλά ανοιξιάτικα!:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ας καταγγείλουμε ό,τι μας πληγώνει
  Ας ευαισθητοποιηθούμε γιατί μπορεί η επόμενη
  πόρτα που θα χτυπήσουν να είναι η δική μας

  φιλί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πφφφ Πρέπει να κάνω κι εγώ ένα αφιέρωμα... Ο κόσμος δεν μιλάει ρε γαμότο! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι το κάνουνε γραγάρα. Μου την έχει δώσει! Τι να πω;
  Καλή συνέχεια κορίτσι μου! Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Του κουτρούλη ο γάμος γίνεται στα σχολεία.
  Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αντιδρούν οι δάσκαλοι και οι γονείς και να δίνουν ένα μάθημα σε όποιον το χρειάζεται.
  Να ενημερώνονται τα παιδιά και να μην φοβούνται να μιλήσουν όταν τους συμβαίνει.
  Να είμαστε δίπλα τους και να τα στηρίζουμε όπως μπορούμε.
  Καλό Σ/Κ
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κι ύστερα λένε ότι δεν είναι χρήσιμες οι παγκόσμιες ημέρες... Με την καλή έννοια. Το θέμα είναι τι γίνεται από αύριο πάλι.. Καλό σ/κ Κική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τελικά το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ότι νομίζαμε έτσι ; και Κική βλέπω ότι η βία ανεβάζει και επίπεδο κάθε φορά. Δεν πίστευα ότι μπορούσαμε να ζήσουμε τέτοια πράγματα ειλικρινά και η παιδεία μας δεν είναι τέτοια που θα μπορούσε να τα χειριστεί.
  Καλό βράδυ κοπέλα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. πολύ ωραία τα λες!!!! είναι κακό τα παιδιά να απειλουνται από την τρυφερή τους ηλικία...
  απειλούνται κι οι μεγάλοι όμως.. μπουλινγκ... δεν βιώνουν μόνον οι μικροί... δυστυχως...!!!
  καλό Σαβ/κο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται όταν λέω κάθε φορά ότι η βία φέρνει βία!Όλα πιστεύω ξεκινούν από την οικογένεια..συσσωρευμένη οργή από ενδοοικογενειακές καταστάσεις περνούν στα παιδιά.Τον εγγονό μου τον "έδερναν" 8χρονα μικρά στο σχολείο και του έκλεβαν το χαρτζιλίκι και το σάντουιτς.Η κόρη μου βέβαια το αντιμετώπισε αμέσως και πολύ καλά όμως φαντάσου την 'έκπληξη της όταν μέσα στο διευθυντή που γινόταν η επίπληξη ο..ένοχος 8χρονος ψιθύρισε στον εγγονό μου :" όταν φύγει η μαμά σου θα σου γ..... τη μάνα".Χρειάστηκε να φέρει νομική αντιμετώπιση στους 2 μικρούς συμμορίτες για να τα σταματήσει.Σε πληροφορώ ότι ο εγγονός μου δεν έλεγε τίποτε στο σπίτι απλά το ανακάλυψε η κόρη μου όταν τον αγκάλιασε και..πονούσε η πλάτη του από το χτύπημα που του είχαν κάνει.Ο εγγονός μου ενώ είναι ένα ζωηρό παιδί δεν έχει κάνει ποτέ κάτι επιθετικό σε κανένα παιδί, ποτέ δεν είχαμε παράπονο για μάλωμα , ακόμη και με τον αδελφό του ΠΟΤΕ δεν χτυπήθηκαν.Είναι ένα ζωηρό όμως πολύ ήρεμο παιδί χωρίς τη παραμικρή ένδειξη βίας..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Kαλημέρα Κική μου!
  Η βία πού παίρνη μεγάλες διαστάσεις καί στήν χώρα μας!
  Πρέπει τά παιδιά μας νά ενημερώνονται καί από εμάς αλλά καί από τό σχολείο!
  Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μακάρι όλα να πάνε καλύτερα
  Φιλάκια ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μακάρι η βία κάποια στιγμή να αποτελέσει φαινόμενο του παρελθόντος.
  Είναι φριχτό να ξέρεις πως ένας άνθρωπος είναι ικανός να κάνει κακό σε κάποιο άλλο.
  Σε όποια ηλικία και αν βρίσκετε.
  Φιλάκια Κική μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Πολυ δυνατη η αναρτηση σου Κικη μου! Να σπασει επιτελους ο κυκλος της σιωπης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Το σπάσιμο της σιωπής είναι μεν ένα πρώτο βήμα, αλλά χρειάζεται και η αυστηρή και παραδειγματική καταστολή. Σε όλες τις περιπτώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Πολύ σωστα τα αναφερεις Κικη μου, ετσι πρέπει να μιλάμε και να μη τα 'θαβουμε" όλα μεσα μας!
  Καλό ξημέρωμα :)
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Πολύ καλά τα είπες Κική μου!!!! Επιτέλους πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο της βίας!!!!!
  Πολλά πολλά μπράβο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. καλησπέρα!!
  συμφωνώ τόσο πολύ μαζί σου και θλίβομαι άλλο τόσο όταν βλέπω άτομα να μη μιλούν.
  ελπίζω να αλλάξει σύντομα αυτό πριν υπάρξουν κι άλλα θύματα.
  σε φιλώ :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. είναι αδιανόητο για μένα που ακόμα και σήμερα, ακόμα και στην Δύση παραμένει ένα ταμπού για τα θύματα...
  Πολύ σημαντικό θέμα που έθιξες με εξαιρετικό τρόπο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Πραγματι πρεπει να μιλησουμε/ουνε,αυτο ζηταω μαζι με αλλα,αν θες ριξε μια ματια εχω κανει κι εγω αναρτηση,http://therapeyomenosnikaia.blogspot.gr/2015/03/blog-post_16.html#comment-form Καλη σου μερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Επιμένω σε κάτι που είχα γράψει παλιά.. http://themorfeas.blogspot.gr/2014/11/blog-post_10.html

  Για το άρθρο σου θα πω ότι η σιωπή ειναι συνενοχή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Καλώς σας βρήκα! Ας εκφραστώ και γω λοιπόν. Έχω υποστεί και γω τον εκφοβισμό στο δημοτικό, μετά, στο γυμνάσιο και το λύκειο τους έκοψα τον τσαμπουκά, χαχαχα. Αναρωτιέμαι μόνο πως θα αισθάνονται μεγάλοι τώρα αυτοί που στο σχολείο εκφοβίζανε τους άλλους. Μερικοί μπορεί να ντρέπονται και μερικοί ίσως να μην βάζουν μυαλό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ευχαριστω φιλοι για τη παρουσια σας εδω. Ελπιζω να βγει κατι μεσα απο ολο αυτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια