Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ Aλωνάκι».


Eκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα.
Ελπίζω να σας βρίσκω καλά.

Κάνω την ανάρτηση τούτη, σήμερα,  για να σας γνωρίσω τον Σύλλογο εκείνο, που με βοήθησε να πραγματοποιήσω ένα από τα πιο μεγάλα μου όνειρα, να παρουσιάσω δηλαδή σε ευρύ κοινό τα δύο μου βιβλία και να ζήσω το συναίσθημα εκείνο, που είχα διαβάσει και ακούσει απο άλλους ανθρώπους και το είχα οπτικοποιήσει και εγώ  πολλές φορές και κοινοποιήσει διαδικτυακά, αλλά πραγματικά τη στιγμή που συνέβη ήταν πολύ καλύτερο και δυνατότερο απ' ό,τι είχα τολμήσει να φανταστώ.

Επειδή για εμένα οι ευχαριστίες και οι μνήμες είναι το σημαντικότερο και πολυτιμότερο αγαθό των ανθρώπων που οι περισσότεροι το "ξεπετάνε" μη πω ξεχνάνε,  θέλω να επιμείνω και να το τιμήσω με τον δικό μου, εκφραστικό τρόπο.

Ελάτε λοιπόν να δείτε και να γνωρίσετε και μέσα από τα δικά μου μάτια, τον Σύλλογο που μου παραχώρησε δωρεάν την αίθουσά του, με έφερε σε επαφή με ένα υπέροχο λογοτέχνη, επιστήμονα και πάνω απ' όλα άνθρωπο, τον κύριο Κώστα Μπαϊρακτάρη (πατήστε επάνω για το "πλούσιο" βιογραφικό του,  Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου "Οι φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα", που σχεδίασε και παρουσίασε αυτή, την πραγματικά υπέροχη εκδήλωση, μου προσέφερε πεντε ξεχωριστά μέλη του συλλόγου, τις κυρίες Ραψομανίκη Κατερίνα, Παχού Αλεξάνδρα, Τσαλκιτζή Αναστασία και τον κύριο Τσουκαλά Ευάγγελο που απήγγειλαν τα ποιήματα ή διάβασαν αποσπάσματά τους με ξεχωριστό, εκφραστικό και θεατρικό τρόπο, που πήγαζε μέσα από την ψυχή τους και τον κύριο Δημήτρη Λιάσκο που έκανε  τις μουσικές γέφυρες, με συνοδεία πολλών, πνευστών οργάνων γιατί :  " Η μουσική και η Ποίηση είναι ένα διαχρονικό ζευγάρι, για το οποίο δεν ξέρουμε ποιος γοήτευσε πρώτος ποιον, είναι η ποίηση και η μουσική. Στην εκδοχή των αρχαίων ελληνικών χρόνων, πάντως, φαίνεται ότι ο έρωτας αυτός ήταν κεραυνοβόλος και για τους δύο": http://www.ideotopos.gr/posts/politismos/736-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%B7.html

"Ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ Aλωνάκι» ιδρύθηκε στη Χαλκίδα το 1985. Στόχος του η ανάδειξη των λαογραφικών στοιχείων του τόπου μας και της πατρίδας μας γενικότερα (χορός, μουσική, τραγούδι κ.α.) και κυρίως η βίωση των στοιχείων και αξιών εκείνων της παράδοσης που είναι απαραίτητα στη σύγχρονη σημερινή κοινωνία.

Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η κυρία Σκολίδη Φωτεινή.
 Διευθυντής και υπεύθυνος δραστηριοτήτων είναι ο κύριος Λιανοστάθης Δημήτρης. 
 
Με όρεξη, μεράκι και γνώση όλα αυτά τα χρόνια έχουμε να επιδείξουμε αξιόλογο έργο σ’ όλους τους τομείς και στόχους που εξαρχής έχουμε θέσει. Φέτος στο σύλλογό μας λειτουργούν 34 τμήματα παραδοσιακών χορών (παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων) ενώ συγχρόνως λειτουργούν 2 τμήματα δημοτικού τραγουδιού και 2 τμήματα χειροτεχνίας.
Παράλληλα διατηρεί βεστιάριο παραδοσιακών φορεσιών (αυθεντικά και αντίγραφα) από την Εύβοια τη Θράκη, τη Μυτιλήνη, την Κύθνο, αστικές της Μ. Ασίας, την Πελοπόννησο, τον Πόντο την Ήπειρο και τη Μακεδονία.
Από το 2006 έως και σήμερα, ο Σύλλογος μας εκδίδει την Πολιτιστική λαογραφική εφημερίδα, «Τ’ Aλωνάκι» πολιτιστικά και λαογραφικά σταχυολογήματα, στην οποία αρθρογραφούν μέλη και φίλοι του συλλόγου μας και η οποία τυγχάνει ευρείας αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό της πόλης μας και αποστέλλεται ταχυδρομικά στους συνδρομητές μας. Επίσης και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας, μπορούν να την διαβάσουν και να την αποθηκεύσουν ηλεκτρονικά από παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.alonaki.com.gr/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=1&Itemid=225&lang=el

Συμμετέχουμε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, παρουσιάζοντας χορούς και έθιμα του τόπου μας και παράλληλα συμμετέχουμε σε διάφορα Διεθνή Φεστιβάλ Χορών εκπροσωπώντας την Ελλάδα (Ιταλία, Μάλτα, Ρουμανία, Μεξικό, Βουλγαρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ρωσία-2ο Ελληνορωσικό Φόρουμ, Πορτογαλία, Τουρκία, Παλαιστίνη, Γαλλία).

Περισσότερες πληροφορίες για το Σύλλογο εδώ: http://www.alonaki.com.gr/


Ευκαιρία να σας γνωστοποιήσω και το γεμάτο έρευνα βιβλίο, του κυρίου Λιανοστάθη Δημήτρη, με τίτλο "Σκοποί στο Γριπονήσι".




Πρόκειται για μια πολυσέλιδη, δίγλωσση, έγχρωμη έκδοση (308 σελίδων), με διαστάσεις 17x24 (σκληρόδετος – ραμμένος τόμος), συνοδευόμενη από δύο οπτικούς δίσκους (cd), αποτέλεσμα πολύχρονης επιτόπιας έρευνας του διευθυντή του Συλλόγου μας κου Δημήτρη Λιανοστάθη.
Η έρευνα, η καταγραφή και η τεκμηρίωση διεξήχθη στα χωριά Αγ. Δημήτριος (Ν. Εύβοια) και Κουρκουλοί (Β. Εύβοιας). Δυο χωριά που αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό την μουσικοποιητική παράδοση της Νότιας και Βόρειας Εύβοιας αντίστοιχα.
Έρευνα-καταγραφή-συγγραφή, επιμέλεια έκδοσης- παραγωγής:
Λιανοστάθης Δημήτρης.
Μουσική επιμέλεια: Παπαναστασίου Βαγγέλης.
Έκδοση: Σύλλογος «τ΄ αλωνάκι»
Η έκδοση του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Κεντρική Διάθεση: Σύλλογος «τ’ Αλωνάκι» Βορείου Ηπείρου 55β, Χαλκίδα.
Πληροφορίες – Παραγγελίες στα τηλέφωνα: 2221073668-6945553820 και στο email του Συλλόγου alonakixalkida@yahoo.com
Η παραπάνω έκδοση, αποστέλλεται στους ενδιαφερόμενους, κατόπιν συνεννόησης με την γραμματεία του Συλλόγου και με αντικαταβολή.

Γιατί είναι ωραίο πράγμα οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι να σε βοηθάνε και να σε στηρίζουν, ειδικά αν δεν είσαι μέλος τους και δεν έχουν κάτι να πάρουν απο εσένα παρά μόνο να σου δώσουν, άλλωστε η πολιτιστική παράδοση μεταλαμπαδεύεται, κατά κάποιον τρόπο.

Ευχαριστώ από καρδιάς για όσα κάνατε για εμένα. 
Εύχομαι στον Σύλλογο και στα μέλη του, να είναι πάντα Άξιοι!  


Αυτά απο εμένα για σήμερα, εκφραστικοί μου.
Να είστε πάντα καλά!

Σχόλια

  1. Μακάρι Κική μου να υπάρχουν ανάλογα τέτοιοι σύλλογοι για να στηρίζουν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες σε μια πολύ δύσκολη εποχή για την κοινωνία μας. Μπράβο τους.
    Καλή συνέχεια να έχεις κοπέλα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο με συγκινούν οι άνθρωποι που στηρίζουν "σκοπούς", διατηρούν την παράδοση, αγκαλιάζουν νέους ανθρώπους, με ανιδιοτέλεια και πίστη ...Τα σέβη μου, μακάρι να υπάρχουνε παντού μιμητές, έτσι θα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον....Σου εύχομαι τα καλύτερα Κική μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όσοι στηρίζουν τον πολιτισμό και τον πολιτιστικό μας πλούτο ανέκαθεν με συγκινουσαν!
    Να ειναι καλά και τα μελη του συλλογου και εσυ Κική, που μας τους παρουσίασες!
    Καλη συνεχεια στη μερα μας
    Φιλι γλυκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά, όλο και λιγότεροι στηρίζουν την Παράδοση,
    αλλά όσοι το κάνουν, διαθέτουν μεράκι! Και φυσικά, είναι
    ιδανικοί χώροι για παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεων κλπ.
    Είσαι τυχερή που σε στηρίζουν τέτοιοι άνθρωποι Κική :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να