Καλημέρα εκφραστικοί μου, τι κάνετε; Πως είστε; Πως περνάτε;
Εγω ειμαι καλα, δυσκολεύομαι με όλες αυτές τις συνθήκες αλλά προσπαθώ να μην το αφήσω να με πάρει από κάτω.
Παρακολουθώ ωραίες ταινίες ή σειρές, διαβάζω, γράφω, πειραματίζομαι στη μαγειρική, περνάει ο καιρός. Ειμαι και από τους τυχερούς, αυτή τη φορά χωρίς εισαγωγικά η λέξη, που δουλεύουν και η δουλειά, η έξοδος πλέον στη δουλειά, σε κάνει να νιώθει ευλογημενος. Τα ΣΚ που μένω σπίτι είναι πολύ δύσκολα.
Παρότι ήμουν και ειμαι από τους ανθρώπους εκείνους που θεωρούν πως όλα αυτά είναι υπέρ μεγεθυμένα για λογους που ευνοούν κάποιες ομάδες ανθρώπους, τηρούσα τα μέτρα και τη πρώτη φορά αλλα πολύ περισσοτερο τωρα, από πολλούς ανθρώπους που ειδικά τη πρώτη φορά, κινάνε σαν υστερικοί αν είχες αντίθετη άποψη από αυτούς. Μαλιστα, τηρούσα τα μέτρα και την περίοδο της «ελευθερίας μας» σε αντίθεση με τόσους ανθρώπους που υποτίθεται πρόσεχαν, έκραζαν εμάς κτλ και το καλοκαίρι δεν άφησαν μπιτσόμπαρο για μπιτσόμπαρο. Τραγικό αλλα για όλα φταίνε οι πλατείες και οι εκκλησίες. Λες και η διασπορά δεν υπήρχε τοτε, που δεν γινόντουσαν τα rapid test με τοσο έντονη συχνότητα.
Τέλος πάντων, αυτά είναι να ‘χαμε να λέγαμε, εγω πιο πολύ σκέπτομαι όσους υποφέρουν όντως από τον ιό (και τον κάθε ιό), όσους κοντεύουν να χάσουν τις δουλειές του από όλη αυτή τη κατάσταση, τις οικογένειες που χάνουν ανθρώπους από τον ιό και από τον κάθε ιό (το πιο άσχημο είναι που δεν σε αφήνουν στη προκείμενη περίπτωση να έρθεις σε επαφή με τους ανθρώπους σου εάν νοσούν) αλλα και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θεωρώ ότι τίποτα δεν εκαναν τόσους μήνες για να τους εξασφαλίσουν κάποιες καλύτερες συνθήκες. Τους αισθάνομαι κάπως σαν αόπλους, θα πω. Τι να πω, δύναμη για όλους μας. Το χειμώνα είναι πάντα πιο δύσκολα με τις ιώσεις. Αναμένω να δω τι θα γίνει και με τα εμβόλια. Μακάρι να εχουν επιτυχία τόση όση λένε.
Σήμερα, θα σας μιλήσω για το ουράνιο τόξο. Το ουράνιο τόξο και σαν φαινόμενο αλλα και σαν λέξη, το αγαπώ. Και ποιος δεν το αγάπα, θα έλεγα. Υπάρχει κάποιος που να μην του αρέσει; Προσωπικά, το βρίσκω πανέμορφο και μεγαλειώδες. Τις τελευταίες ημέρες βγαίνει καθημερινά το ουράνιο τόξο στην πολη μου, ποτέ άλλοτε δεν θυμαμαι να το συναντώ κάθε μέρα και μάλιστα τοσο όμορφο, με τοσο εντονα χρώματα, ίσως κι αυτό να θέλει κατι να πει, να μας δώσει δύναμη.
Ας μιλήσουμε για τοσο όμορφο φαινόμενο:
Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά τo οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό.
Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση. Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή κι έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του. Έτσι εμφανίζεται το φάσμα του ηλιακού φωτός ως ένα πολύχρωμο τόξο, με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί στην εξωτερική του πλευρά, και το ιώδες στην εσωτερική. Η διαφορετικότητα της γωνίας του κάθε μήκους κύματος (χρώματος) και του σχήματος των σταγονιδίων εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου και όχι κάποιο άλλο.
- Για να γίνει αντιληπτό το ουράνιο τόξο από παρατηρητή θα πρέπει να έχει στραμμένα τα νώτα του στον Ήλιο.
Ιστορία
Στα 578 π.χ., ο Αναξιμένης, Έλληνας φιλόσοφος, παρατήρησε τη σχέση μεταξύ του Ουράνιου Τόξου και του Ήλιου. Αντί να αποδώσει το Τόξο σε ουράνιες δυνάμεις, πρότεινε ότι τα σύννεφα αλλάζουν την πορεία του ηλιακού φωτός και παράγουν το Τόξο των χρωμάτων. Πρώτος ο Αριστοτέλης συνέλαβε την ιδέα ότι το ουράνιο τόξο δεν είναι υλικό αντικείμενο που κρέμεται από τον ουρανό, αλλά ένα φυσικό φαινόμενο. Χρησιμοποίησε προσεκτικά την τότε γεωμετρία, αλλά λάθος νόμους ανάκλασης, για να εξάγει το κυκλικό σχήμα του Τόξου. Σταδιακά, οι ενασχολούμενοι με αυτό λόγιοι και φιλόσοφοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τόσο το φαινόμενο της ανάκλασης όσο και εκείνο της διάθλασης είχαν κάποιας μορφής σχέση με το φαινόμενο του Ουράνιου Τόξου. Την πρώτη ικανοποιητική εξήγηση έδωσε ο Καρτέσιος κατά τον 18ο αιώνα. Σύμφωνα με την θεωρία του το ουράνιο τόξο παράγεται από τις ακτίνες που πέφτουν πάνω στα σταγονίδια και που ανακλούνται στην εσωτερική τους επιφάνεια τουλάχιστον μια φορά. Κατά ένα γνωστό ευρωπαϊκό μύθο, στη βάση του ουράνιου τόξου ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί, πράγμα φυσικά αδύνατο καθώς το ουράνιο τόξο είναι οφθαλμαπάτη που δεν εντοπίζεται στο χώρο.
Τα χρώματα
Αν και τα ουράνια τόξα εμφανίζουν μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, τα πιο ευδιάκριτα είναι το κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε, δηλαδή τα βασικά χρώματα και το ιώδες , το πράσινο, το βιολετί και το πορτοκαλί. Το ουράνιο τόξο στην πραγματικότητα είναι συνεχές φάσμα και εμφανίζονται και όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις των παραπάνω χρωμάτων.
Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%85%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CF%8C%CE%BE%CE%BF
Διπλό Ουράνιο Τόξο
Κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορεί ένα δεύτερο πιο αμυδρό τόξο να εμφανιστεί εξωτερικά του πρώτου ουράνιου τόξου και να δημιουργήσει το διπλό ουράνιο τόξο. Χαρακτηριστικά του διπλού ή και τριπλού ουράνιου τόξου είναι όταν το φως αντανακλάται μέσα σε μια σταγόνα δύο ή και τρεις φορές αντίστοιχα, να χωρίζεται στα συστατικά του χρώματα. Ωστόσο τα χρώματα του δευτέρου ουράνιου τόξου είναι πιο εξασθενημένα, καθώς διαφεύγει περισσότερο φως μετά από δύο ανακλάσεις. Ακόμη, το δευτερεύων ουράνιο τόξο διασκορπίζεται σε μεγαλύτερη έκταση του ουράνιου θόλου και είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο από το πρωτεύων. Μια διαφορά μεταξύ πρωτεύοντος και δευτερεύοντος ουράνιου τόξου είναι ότι στο δεύτερο η σειρά των χρωμάτων είναι αντεστραμμένη. Έτσι, ο παρατηρητής βλέπει πρώτο το βιολετί χρώμα και τελευταίο το κόκκινο. Τέλος, το πρωτεύον ουράνιο τόξο εμφανίζεται περίπου 10° κάτω από το δευτερεύων.
Νυχτερινό Ουράνιο Τόξο (Moonbow)
Αν και όπως γνωρίζουμε τα περισσότερα ουράνια τόξα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εντούτοις υπάρχει και η σπάνια περίπτωση εμφάνισης των νυχτερινών ουράνιων τόξων (moonbows). Καθώς το φως της Σελήνης διαπερνά τις σταγόνες βροχής – με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με το ηλιακό φως – δημιουργεί ένα ουράνιο τόξο που είναι όμως πιο εξασθενημένο και διακρίνεται σαν μία λευκή γραμμή. Αυτά για να σχηματιστούν χρειάζεται να περάσει το φως της Σελήνης μέσα από τις σταγόνες της βροχής ή οποιασδήποτε άλλης πηγής υδροσταγονιδίων, να διαθλαστεί και να ανακλαστεί. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται και σε αυτή την περίπτωση να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως να έχουμε πανσέληνο ή πολύ κοντά στη φάση της πανσελήνου, ο ουρανός να είναι σκοτεινός, η βροχή να πέφτει αντίθετα από τη Σελήνη, ο παρατηρητής να έχει πίσω του τη Σελήνη (όπως και με το συνηθισμένο ουράνιο τόξο) και επίσης η Σελήνη να είναι χαμηλά στον ουρανό ( μικρότερη από 42°)
Ουράνιο Τόξο Ομίχλης (Fogbow)
Το ουράνιο τόξο ομίχλης δημιουργείται με τον ίδιο τρόπο όπως και το κανονικό. Αυτή τη φορά όμως, το ηλιακό φως διαθλάται και ανακλάται στην ομίχλη ή το σύννεφο και όχι μέσα στις σταγόνες της βροχής. Στην περίπτωση αυτή οι σταγόνες που περιέχονται στην ομίχλη ή το σύννεφο είναι πολύ μικρότερες σε μέγεθος από αυτές της βροχής (περίπου 10 με 1000 φορές μικρότερες). Έτσι, το ηλιακό φως εμφανίζει το φαινόμενο της περίθλασης, με αποτέλεσμα η ιδιότητα της περίθλασης να υπερισχύει και καθώς το φως ανακλάται – περνώντας τη σταγόνα – η ακτίνα του φωτός αυξάνει και επικαλύπτει όλα τα υπόλοιπα χρώματα. Αυτό έχει ως συνέπεια στα μάτια του παρατηρητή να εμφανίζεται ένα λευκό τόξο ή ένα πολύ αχνό έγχρωμο ουράνιο τόξο ομίχλης (fogbow). Εξαιτίας του λευκού χρώματός τους καλούνται και λευκά ουράνια τόξα (white rainbows).
Αυτά για αρχή και θα μοιραστώ μαζι σας κι αλλα ενδιαφέροντα άρθρα!
Εχω διαβάσει τόσα πολλά κατά καιρούς που θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζι σας! Αλλα για να μην σας κουράσω λιγα λίγα τα άρθρα!
Καλή Παρασκευή!
Ου τι έχουμε σήμερα Κική μου! Έχουμε φυσική και μετεωρολογία; Πολύ ωραία. Για ένα φαινόμενο γεμάτο χρώμα και ομορφιά! Ουράνιο τόξο λοιπόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρατάμε την ανταύγειά του. Και προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλα τα άλλα Κική μου. Όλα εκείνα τα γκρίζα και τα νοσηρά.
Το χαμόγελο και το πάθος μας όπλο.
Καλησπέρα κοπέλα μου.
Λατρεύω το ουράνιο τόξο, Κική μου, γιατί βγαίνει πάντα μετά τη βροχή, γεμίζοντάς μας όμορφες εικόνες και αισιοδοξία ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Πολλά φιλιά, φίλη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι: έχω δωράκια για τα γενέθλιά μου στο μπλογκ μου.
Μ'αρέσει πολύ το ουράνιο τόξο...με γοητεύει όπως και τότε που ήμουν παιδί και το παρατηρούσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά διπλό δεν έχω δει ποτέ.
Τα υπόλοιπα δεν τα ήξερα και ευχαριστώ που μου τα έκανες γνωστά
Φιλάκια πολλά και περιμένουμε και άλλα άρθρα