Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΦΛΑΜΕΝΚΟ!!!

Αυτό ήταν το θέμα που ήθελα να σας παρουσιάσω απο την αρχή σήμερα αλλά η χαρά και η γκρινιαροκατάσταση με έκαναν να το αναβάλλω για αργότερα!

Τώρα το πόσο αργότερα θα ήταν είναι ένα άλλο θέμα διότι μπορει το αργον και χαρην εχει αλλα κι απο την αλλη γιατι να αφησω για κατι αυριο αφου μπορω και θελω να το κανω σημερα. ;)

Εξαλλου ο μπλοκερ μαλλον αυριο θα το εμφανισει... χαχαχαχα

Λοιπον επιστρεφω σημερα δυναμικα στη στηλη των Χοροεκφράσεων με έναν δυναμικο και παθιασμενο θα έλεγα χορό.

Καταρχάς να σας πω οτι όταν ακούω τη συγκεκριμένη ονομασία χορού, στο νου μου έρχεται η εικόνα μιας ψιλόλιγνης, μελαχρινής, εντυπωσιακής, γυναικείας φιγούρας που μέσα στο μαυροκκόκινο φουστάνι της στεκει σε μια σκοτεινη σκηνή με στραμένη προς εμάς τη πλάτη και με προφιλ προσωπου ωστε να φαινετε η στραβή, "τυλιχτή", στο πλάι κοτσίδα της, η οποία ξαφνικά θα γυρίσει προς εμάς, θα μας μαγέψει με το έντονο βλέμμα της και έπειτα θα μας αιχμαλωτίσει με τον εντυπωσιακό και δυναμικό χορό της.

Ήξερα λίγα πράγματα για το φλαμένκο αλλά αυτή η στήλη με έκανε να ψαχτώ περισσότερο και ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα και χάρηκα με όσα βρήκα.

Ξεκινάμε λοιπόν!

Μια γνωριμία μαζί του.

Το Φλαμένκο (ισπ. Flamenco) είναι ένας ισπανικός όρος που αφορά ένα είδος μουσικής και χορού, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα.

Το φλαμένκο ενσωματώνει μια σύνθετη μουσική και πολιτισμική παράδοση. Προήλθε αρχικά από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, όπου αναπτύχθηκε σαν ξεχωριστή υποκουλτούρα με κέντρα τη Σεβίλλη, το Κάδιξ και τη Μάλαγα, στη συνέχεια όμως εξελίχτηκε σε χαρακτηριστικό κομμάτι του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας, ενσωματώνοντας και μετασχηματίζοντας λαϊκά μουσικά στοιχεία σε διαφοροποιημένες μουσικές φόρμες και από άλλες περιφέρειες, όπως η Μούρθια κι η Εξτρεμαδούρα.

Είναι γενικότερα παραδεκτό ότι το φλαμένκο δημιουργήθηκε από τη μοναδική συνύπαρξη και μείξη της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαρδιτικής και τσιγγάνικης κουλτούρας στην περιοχή της Ανδαλουσίας πριν και μετά τη Ρεκονκίστα (Ανακατάληψη), την ιστορική δηλαδή περίοδο κατά την οποία οι Χριστιανοί βασιλιάδες ανακατέκτησαν την Ισπανία από τους Μουσουλμάνους. Χαρακτηριστικό μουσικό όργανο είναι η κιθάρα φλαμένκο.


* Σε αυτό το σημείο πατήστε επάνω στο Διαβάστε περισσότερα για να φανεί ολοκληρωμένη η ανάρτηση εκτός και εάν βρίσκετε ήδη "μέσα" σε αυτή! :)


Η ιστορία του Φλαμένκο.

Προκειμένου να κατανοήσει κάποιος τις επιρροές και τις συνθήκες από τις οποίες δημιουργήθηκε το Φλαμένκο, θα πρέπει να δώσει προσοχή στην κουλτούρα και τη μουσική παράδοση της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Η ίδια η προέλευση του όρου φλαμένκο, συνεπώς και της ιστορίας του, έχει πολλαπλές ερμηνείες. Για παράδειγμα, στην ισπανική γλώσσα, ο όρος αυτός χρησιμοποιούνταν και για τους προερχόμενους από τη Φλάνδρα, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι το φλαμένκο έφτασε στην Ισπανία από Φλαµανδούς µετανάστες επί βασιλείας Καρόλου Ε'. Επίσης, ορισμένες εκδοχές δέχονται ως προέλευσή του τη Βόρεια Αφρική, ενώ άλλοι παρατηρούν επιρροές ακόμα κι από τη Βυζαντινή και Ινδική θρησκευτική µουσική.

Πριν την εισβολή των Μουσουλμάνων το 711, η Ισπανία των Βησιγότθων είχε υιοθετήσει το δικό της ξεχωριστό εκκλησιαστικό λειτουργικό, γνωστό ως μοζαραβική λειτουργία, η οποία είχε επιρροές από τη Βυζαντινή μουσική και διατηρήθηκε μέχρι το 10ο ή 11ο αιώνα. Ορισμένες θεωρίες, όπως του Ισπανού κλασικού μουσικού Μανουέλ ντε Φάγια, συνέδεαν με το φλαμένκο τα μουσικά αυτά ακούσματα και τον αρχαιοελληνικό Δωρικό τρόπο, ο οποίος αποκαλούνταν Φρυγικός. Δυστυχώς, λόγω της μορφής της μουσικής γραφής των Μοζαραβιτικών ύμνων, η θεωρία αυτή δεν έχει αποδειχτεί.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Νότιας Ισπανίας από τους Μωαμεθανούς, Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι ζούσαν σε σχετική αρμονία. Τότε έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτες νομαδικές τσιγγάνικες φυλές της Ισπανίας, οι οποίες πιθανότατα προήλθαν από την περιοχή Παντζάμπ της Ινδίας.

Κατά τη διάρκεια της Επανάκτησης των ισπανικών εδαφών, η Κόρδοβα και η Σεβίλη έπεσαν στης αρχές του 13ου αιώνα, ενώ τελευταία η Γρανάδα το 1492. Έτσι, οι ανεπιθύμητοι πληθυσμοί καταδιώκονταν όλο και πιο νότια, ενώ σε αυτούς προστέθηκαν αργότερα και όσοι ήθελαν να ξεφύγουν από την Ιερά Εξέταση. Η συγχώνευση των Τσιγγάνων (Gitanos στα ισπανικά) με τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους και τους Ανδαλουσιανούς της Νότιας Ισπανίας οδήγησε στη "γέννηση" του φλαμένκο, ενώ η μουσική της Βόρειας Ισπανίας είχε καθαρά κελτικές επιρροές από τους προρωμαϊκούς χρόνους.


Μορφές έκφρασης του Φλαμένκου.

Τραγούδι: 
Αυτό που σήμερα θεωρείται γνήσιο φλαμένκο, το τραγούδι των Τσιγγάνων της Ανδαλουσίας, καθιερώθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Το παλαιότερο είδος φλαμένκο είναι γνωστό ως Κάντε Χόντο (Cante Jondo): μια ανδρική φωνή, χωρίς συνοδεία οργάνων, διηγείται λυπητερές ιστορίες. Αργότερα προστέθηκε η κιθάρα και ο χορός.

Κιθάρα: 
Η κιθάρα φλαμένκο και η όμοιά της σχεδόν κλασική κιθάρα αποτελούν απόγονους του λαούτου. Οι πρώτες κιθάρες πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν στην Ισπανία το 15ο αιώνα. Η παραδοσιακή κιθάρα φλαμένκο είναι φτιαγμένη από ξύλο κυπαρισσιού και ερυθρελάτης, είναι πιο ελαφριά σε βάρος και πιο μικρή σε μέγεθος από την κλασική κιθάρα, κάτι που προκαλεί πιο οξύ ήχο. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές παιξίματος και πρόσθετα μουσικά εξαρτήματα.

Χορός:
Στα τέλη του 18ου αιώνα, το φλαμένκο άρχισε να παρουσιάζεται σε ταβέρνες με τη συνοδεία κιθάρας, ενώ σύντομα προστέθηκε και ο χορευτής ή η χορεύτρια (ballaor/ballaora). Υπήρχαν επίσης άτομα που έδιναν το ρυθμό είτε με παλαμάκια είτε με χτύπημα των δαχτύλων, ενώ βασικό συστατικό του χορού φλαμένκο αποτελεί ο ήχος από τα πόδια των χορευτών (soniquete) και ο κοφτός βηματισμός τους (zapateado). Ο γυναικείος χορός αναδεικνύει τη χάρη του σώματος και των χεριών.

Ο χορός φλαμένκο είναι ιδιαίτερα εκφραστικός για τον χορευτή και είναι χαρακτηριστικός για τις κινήσεις των χεριών και το ρυθμικό χτύπο των ποδιών. Δε βασίζονται σε κάποια χορογραφία, αλλά στον αυτοσχεδιασμό βάσει του ρυθμού (palo). Συχνά χρησιμοποιούνται και καστανιέτες ή βεντάλιες.
Στο φλαμένκο υπάρχουν διαφορετικοί ρυθμοί και μουσικά είδη, οι αποκαλούμενοι στα ισπανικά palos, που αριθμούν πάνω από 50, κάποιοι συχνότεροι και κάποιοι πιο σπάνιοι.

Τα τραγούδια του φλαμένκο κατηγοριοποιούνται στα "πάλος" με βάση το ρυθμικό μέτρο τους, την αλληλουχία των συγχορδιών, το ύφος τους, τη μορφή των στροφών, τη γεωγραφική περιοχή από την οποία προέρχονται, καθώς και την απουσία ή όχι χορού/τραγουδιού. Πολλοί καλλιτέχνες του φλαμένκο συνήθως εξειδικεύονταν σε έναν μόνο τύπο φλαμένκο.

Κάποια τραγούδια δεν έχουν συνοδεία χορού, ενώ άλλα χορεύονται είτε από άνδρες είτε από γυναίκες. Η πλειονότητα των "πάλος" χορεύεται σήμερα σε μορφή σόλο, μέχρι σημείου ο,τιδήποτε χορεύεται με περισσότερους από έναν χορευτές, όπως για παράδειγμα οι σεβιγιάνας ή οι ροντένιας, να μη θεωρείται γνήσιο φλαμένκο.

Τις άνω πληροφορίες το βρήκα στο αγαπημένο μου site της βικιπαιδειας και απο κατω σας παρουσιάζω "ατόφιο" το λινκ της πηγής μου στο οποίο παρουσιάζονται πολλές ακόμη λεπτομέρειες.


Πηγή:   http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BA%CE%BF

Και για το τέλος σας έχω και ένα (ένα αλλά μεγάλο και καλό) βίντεο με φλαμένκο που πολύ μου άρεσε και σκέφτηκα πως έτσι θα κλείσει δυναμικά και παθιασμένα  η ανάρτηση.



Να είστε ολοι καλά! Καλό βράδυ σε όλους τους φίλους μου! :)

* Θα σας προσθέσω σε αυτό το σημείο τις σημαντικές πληροφορίες που μου άφησε σε σχόλιο η φίλη xristin γιατί ειναι άκρως ενδιαφέροντες και σχετικές με το θέμα μας.

"Καταφθάνει στην Ελλάδα στις 08/11/2013 - 10/11/2013 (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) η μεγάλη Μαρία Παχές, από τις κορυφαίες χορεύτριες φλαμένκο στον κόσμο και χορογράφος στις ταινίες του Κάρλος Σάουρα «Κάρμεν», «Ο Μάγος Έρωτας» και «Φλαμένκο», οπότε καλά έκανες και μας έδωσες όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον παθιασμένο χορό."

Ευχαριστώ πάρα πολύ κοριτσάρα μου! Για όποιον λοιπόν ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει απο κοντά την παραπάνω εκδήλωση θαρρώ πως είναι σημαντικό να ξέρει το σχόλιο της φίλης μας!

Να είστε όλοι καλά!

Σχόλια

  1. Πολύ επίκαιρη η ανάρτηση σου καθότι καταφθάνει στην Ελλάδα στις 08/11/2013 - 10/11/2013(Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)η μεγάλη Μαρία Παχές, από τις κορυφαίες χορεύτριες φλαμένκο στον κόσμο και χορογράφος στις ταινίες του Κάρλος Σάουρα «Κάρμεν», «Ο Μάγος Έρωτας» και «Φλαμένκο», οπότε καλά έκανες και μας έδωσες όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον παθιασμένο χορό.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα Χριστιν μου!
      α ναι καλε, εχεις απολυτο δικιο!
      προσφατα ειδα και τη σχετικη διαφημιση στη τηλεοραση!
      υπεροχη γυναικα ειναι!
      χαιρομαι ιδιαιτερα για το σχολιο με τις πληροφοριες, που ειναι και πρωτο πρωτο και θα το δουν και οι φιλοι που θα σχολιασουν αργοτερα.
      να σαι καλα κοριτσαρα μου!
      φιλακια πολλα! <3

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση με ωραίες πληροφορίες για το Φλαμέγκο
    και σούπερ βιντεάκι!
    Φιλιά κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μιραντούλα μου!
      χαιρομαι που σου αρεσαν και οι πληροφοριες και το βιντεακι.
      Να εισαι καλα χαρα μου!
      φιλακια πολλα! <3

      Διαγραφή
  3. Πάντα θαύμαζα αυτές τις χορεύτριες που σε μάγευαν με τη γοητεία του χορού και της κίνησης! Όμως και η μουσική αυτή πραγματικά σε ταξιδεύει και νομίζω ότι σε κάνει να θες να χορέψεις κι εσύ! Υπέροχη ανάρτηση και πάλι φίλη μου! Να'σαι καλά, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημερα φιλη μου!
      Ευχαριστω πολυ για την επισκεψη και το σχολιο.
      Να εισαι καλα ομορφη αγιοβασιλιτσα! ;)
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Το ξέρεις ότι για ένα διάστημα που έκανα χορό, είχα κάνει φλαμένκο; :D
    Από τους πιο αισθησιακούς και μαγευτικούς χορούς........
    Για τη Μαρία Παχές έχω δει κι εγώ που το διαφημίζουν, λίγο δύσκολο όμως να πάω, παρ' ότι το Μέγαρο Μουσικής είναι στη γειτονιά μου...
    Είναι πολύ δύσκολος χορός και ...εξουθενωτικός!!!!
    Υπέροχο το βίντεο, δεν ξεκόλλησα τα μάτια μου!!!!
    Πολλά γλυκά φιλάκια Κικίτσα μου!!!!
    Καλή σου μέρα!!!! :)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα ομορφο κοριτσακι! :)
      οχι κοπελιτσα μου δε το ηξερα αυτο, χαιρομαι που το μοιραστηκες μαζι μου!
      ειναι υπεροχος χορος!
      αν μπορεις να τον συνεχισεις!
      φιλακια πολλα μελαχρινη ομορφια! :)

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Κικίτσα μου!!σούπερ ανάρτηση η σημερινή!!πάντα με γοήτευε το φλαμένκο..η μουσική σε συναρπάζει είναι μιά μαγεία..ξέρεις πάντα να μας αλλάζεις την διάθεση!!!άπειρα φιλάκια..Υ.Γ πέρνα και απο το νέο μου ιστολόγιο που τώρα το παλεύω να το φτιάξω όπως θέλω!μη μου πείς σούπερ νέο σου είχα!Kate's dreamland το έχω ονομάσει και σκέφτομαι να διαφημίζω ιστολόγια με μικρή επισκεψιμότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααα πολυ ωραια!!!!
      ναι ναι θα περασω σε λιγο με πολυ χαρα!!
      πολυ ομορφη ονομασια και πολυ καλη η σκεψη σου!!!
      ευχομαι να υλοποιηθει με το καλυτερο τροπο!
      σου ερχομαι σε λιγο!
      ευχαριστω για ολα!
      φιλακια πολλα! <3

      Διαγραφή
  6. Εγώ ευχαριστώ Κική μου..το ανακοίνωσα μόνο σε λίγους φίλους γιατί δεν έχω σκεφτεί ακόμα την οριστική θεματολογία..σε 5-6 το είπα ανάμεσά τους κι εσύ..φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α σ ευχαριστω παρα πολυ που ειμαι και εγω μεσα σε αυτους τους φιλους! :)
      ειλικρινα, η ιδεα σου ειαι εξαιρετικη!
      οταν αποφασισεις τη πληρη θεματολογια θα το ανακοινωσω και εγω στο μπλοκ μου! ναι; :)
      φιλακια πολλα πολλα!
      καλο βραδυ και σκ! <3

      Διαγραφή
  7. Flamenco & Tango = LOVE

    Απ' τους χορούς που σου ξεσηκώνει μαγικά τις αισθήσεις και σε μαγνητίζει, κρατώντας σε ε κ ε ί... στην παλλόμενη στιγμή.

    Και το προλόγισες υπέροχα το θέμα.
    Μπράβο, μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημερα κοριτσακι μου!
      και μενα μου αρεσει το τανγκο.
      επισης παθιασμενος χορος. :)

      ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια!
      να εισαι καλα! φιλακιαααα

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να ...

Xρυσίζουσα Νοσταλγία

  Τα Χριστούγεννα φέρουν μια θλίψη που δεν καλύπτεται από τα αμέτρητα φωτεινά λαμπιόνια ταυτόχρονα όμως, φέρουν μια τρυφερή ζεστασιά που τόσο ανάγκη έχουν οι ξεχασμένοι και μόνοι, άνθρωποι.   Θα μπορούσα να καλύψω τα συναισθήματά μου πίσω από κόκκινα και πράσινα καρουζέλ όμως μάταιη, η όποια προσπάθεια γιατί αυτό που έχω ανάγκη δεν είναι το φως, είναι το σκοτάδι.   Το σκοτάδι, σε αυτή τη πολύχρωμη, γιορτινή συγχορδία στόχο έχει να φέρει στην επιφάνεια ό,τι καλό έχω μέσα μου μα τολμά να το ανασύρει χωρίς να ρωτήσει αν είμαι έτοιμος να το παρουσιάσω αυτό, σε έναν κόσμο που γεννά στρατιώτες και άρματα ενώ χρειάζεται τριαντάφυλλα και μενεξέδες.   Κι αυτό με πονά γιατί με διώκει, γιατί με δημιουργεί, σαν μια απροσπέλαστη θύελλα με οδηγεί στη νηνεμία που δεν μπορώ να κρατήσω στη παλάμη μου γιατί αυτή η αστείρευτη ηρεμία γίνεται λάβα και καίει τα σωθικά μου.   Όμως είναι Χριστούγεννα και νιώθω μπερδεμένος γιατί δε...

Mπέλλα, η Χριστουνέλλα: Χριστουγεννιάτικο θεατρικό παραμύθι για παιδιά και μεγάλους.

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 18.00 στον Πολυχώρο Τέχνης 4Dance στην Απόλλωνος 113 στην Κάνηθο , το εργαστήρι θεατρικής έκφρασης Amorphous Dance Theater Company παρουσιάζει το παραμύθι της αγαπημένης συγγραφέως Κικής Κωνσταντίνου "Μπέλλα, η Χριστουνέλλα". Ένα στολίδι γεμάτο φως, γεμάτο αγάπη, γεμάτο τρυφερότητα που διψά για περιπέτεια, χορό, τραγούδι και στοργή. Μαζί με τους φίλους της, τον Ματία και τον Αδάμο, αποφασίζει αυτά τα Χριστούγεννα να είναι διαφορετικά και να αφεθεί επιτέλους στο πνεύμα των Χριστουγέννων που δεν είναι άλλο από την Αγάπη. Μια άκαυστη φλόγα, η ελπίδα, και η Μπέλλα με τους φίλους της· οδηγός, να μας παρασύρουν σε έναν κόσμο σε έναν κόσμο άκρως γιορτινό και μεθυστικό. «Έλα μαζί μου μπες στο ρυθμό, όπου κι εσύ-όπου κι εγώ»   ---------------------------- -----------------------------------   Κείμενο: Κική Κωνσταντίνου Σκηνοθεσία: Έστερ Σώτια Λουκά Πρωτότυπη Μουσική - Τραγούδι: Δημήτρης Μακρής Χορογραφίες: Κατερίνα Τσεκούρα ...