Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

ΤΟ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΕΛΑΣ.


Εκφραστικοί μου φίλοι καλημέρα.
Εύχομαι να είστε όλοι καλά.

Όπως θα διαπιστώσατε  ή θα διαπιστώσετε αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, το μπλοκάκι τούτο βρίσκεται σε διάθεση ανανέωσης και αναπροσαρμογής, οπότε το σημερινό μου θέμα θα ήθελα να σχετίζεται με αλλαγή χρωμάτων, διάθεσης και έκφρασης.

Πιστεύω πως θα έχετε παρακολουθήσει βίντεο ή εικόνες με αυτό το υπέροχο φαινόμενο της φύσης αλλά σκέφτηκα πως δε θα έχετε κανένα πρόβλημα να το παρακολουθήσετε και να διαβάσετε τα όσα βρήκα γι' αυτό και στο δικό μου μπλοκόσπιτο.

Για πάμε να μάθουμε και να απολαύσουμε λοιπόν:ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΕΛΑΣ.


Το Σέλας (γεν. του Σέλαος, πληθ. τα Σέλα) είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (της Γης, αλλά και άλλων πλανητών) και που παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές (εξ ου και Πολικό Σέλας), τόσο στο Βόρειο Ημισφαίριο όσο και στο Νότιο, αποκαλούμενο ανάλογα Βόρειο Σέλας και Νότιο Σέλας.

Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η Φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, με αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Η εμφάνιση του Σέλαος, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Πρώτος επιστημονικά παρατηρητής του φαινομένου φέρεται ο Αριστοτέλης που όπως αναφέρει στα "Μετεωρολογικά" του (Α',5): «Φαίνεται δέ ποτε συνιστάμενα νύκτωρ αἰθρίας οὔσης πολλὰ φάσματα ἐν τῷ οὐρανῷ..., ἡμέρας μὲν οὖν ὁ ἥλιος κωλύει, νυκτὸς δ' ἔξω τοῦ φοινικοῦ (δηλαδή του ιώδους), τὰ ἄλλα δι' ὁμόχροιαν οὐ φαίνεται», που σημαίνει ότι πρέπει να είχε παρατηρήσει έντονα το φαινόμενο του Σέλαος κατά τη διάρκεια αίθριας νύκτας.

Η φωτοβολία της ατμόσφαιρας (πάντα κατά τον Αριστοτέλη) δεν είναι ομοιογενής αλλά τα φάσματα του φαινομένου αυτού παρουσιάζουν χάσματα. Και είναι εκείνα που παρουσιάζουν ακριβώς το Σέλας ως κυματιζόμενες «ουράνιες κουρτίνες« ή «ουράνιες μπαλαρίνες», όπως χαρακτηρίζεται το φαινόμενο από τους σύγχρονους παρατηρητές.Τέτοια φαινόμενα, τα οποία γενικά ονομάζονται aurorae, δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων (κυρίως ηλεκτρονίων, αλλά και πρωτονίων) από το διάστημα, τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της γης.

Το Σέλας, τόσο το Βόρειο όσο και το Νότιο, παρατηρείται συχνότερα κατά μήκος ζώνης της οποίας το κέντρο απέχει από τους πόλους περίπου 10 μοίρες. Ενώ ακριβώς πάνω από τους Πόλους εμφανίζονται πολύ αραιότερα. Το κέντρο π.χ. της ζώνης εμφάνισης του Βόρειου Σέλαος βρίσκεται κοντά στη βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδίας και άρα πιο κοντά στην Αμερικανική ήπειρο παρά στην Ευρώπη γι αυτό και η ζώνη αυτή εκτείνεται μέχρι γεωγραφικό πλάτος 57 περίπου μοίρες προς τον Καναδά, ενώ στην Ευρώπη μέχρι τις 77 μοίρες. Έτσι όσο νοτιότερα κινούμεθα από αυτή τη ζώνη τόσο και σπανιότερη γίνεται η εμφάνισιη.
 • (Υπενθυμίζεται ότι το γεωγρ. πλάτος μετρείται από τον Ισημερινό = 0°).
Επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι γενικά το λευκό. Όταν όμως παρατηρείται χρωματισμένο τότε το κόκκινο επικρατεί στο χαμηλότερο άκρο των ακτίνων που πέφτουν κάθετα, το πράσινο (με μήκος κύματος 5677Α), στο ανώτερο και μεταξύ αυτών το κίτρινο που γρήγορα εξαφανίζεται. Από τη φασματοσκοπική ανάλυση του φωτός των Σελάων παρατηρήθηκαν εντός του φάσματος αυτών 150 γραμμές από τις οποίες η φωτεινότερη και σταθερότερη ανήκει στο στοιχείο κρυπτόν ως και στο Οξυγόνο και στο Άζωτο.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%82


ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ:

 
Το Βόρειο Σέλας, ή αλλιώς, η Aurora Borealis είναι μια ακριβοθώρητη και απρόβλεπτη κυρία, γεμάτη εκπλήξεις! Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε και πού θα κάνει την εμφάνισή της, αλλά, όταν το κάνει, τα φώτα του Βορείου Σέλαος είναι μια εμπειρία ταξιδιού σχεδόν μυστικιστική που θα αφήσει τον θεατή με το στόμα ανοιχτό!

Κάθε εμφάνισή της Aurora Borealis είναι μοναδική. Συχνά μοιάζει με μια κουρτίνα από φώτα, η σαν καπνός που διασχίζει σαν ζώνη τον ουρανό. Τα χρώματα που διεκρίνουμε είναι το φωτεινό πράσινο, ίσως και με με ρόζ τελείωμα στην ουρά, ακόμα και με ένα βαθύ μωβ πυρήνα...
 
Όπως είναι φυσικό, το Βόρειο Σέλας, το θεαματικό αυτό το φυσικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, ενέπνευσε μύθους και θρύλους των τοπικών λαών, των Σάμι και των Βίκινγκ. Στην συνέχεια, οι πρώτοι πολικοί εξερευνητές το εξύμνησαν και σήμερα η σύγχρονη επιστήμη ερμήνευσε την πραγματικότητα πίσω από τις μαγικές εικόνες της εμφάνισης του Βορείου Σέλαος, η οποία είναι εξίσου εντυπωσιακή: αυτό που κρύβεται πίσω από τους φωτεινούς συνδυασμούς χρωμάτων είναι το φως του ήλιου! Κατά την διάρκεια μεγάλων ηλιακών εκρήξεων και εκλάμψεων, μικροσκοπικά σωματίδια εκσφενδονίζονται από τον Ήλιο προς βαθύ διάστημα. Στο ταξίδι τους, συναντούν το μαγνητικό πεδίο της γης και συγκεντρώνονται γύρω από τον Βόρειο Πόλο όπου αλληλεπιδρούν με τις ανώτερες στοιβάδες της ατμόσφαιρας της γης και απελευθερώνουν ενέργεια, η οποία σχηματίζει αυτά τα φώτα. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει περίπου 100 χλμ. πάνω από τα κεφάλια μας!
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την πηγή: http://www.nordix.gr/proorismos.php?id=639&lang=
 
 
 
Για το τέλος σας έχω ένα βίντεο για τα αίτια της δημιουργίας του Σέλαος με όμορφο animation και μουσική. Δημιουργήθηκε στη Νορβηγία.
 
  
Αυτά για σήμερα φίλοι! 
 
Χρώματα, αλλαγές, φυσικά φαινόμενα! Όμορφες καταστάσεις λοιπόν!
 
Να είστε καλά! Τα ξαναλέμε σύντομα! 

32 σχόλια:

 1. Νόμιζα πως μπήκα σε λάθος blog!!!!
  ;-)
  Πάντα είναι όμορφες οι αλλαγές που μας κάνουν να νιώθουμε πιο φρέσκιες!!!
  Α, επειδή μια μούρλα με τη Φινλανδία την έχω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είμαι πλήρως ενημερωμένη για το φαινόμενο! Αλλά πάντα μπορώ να "ξοδέψω" πολύ χρόνο θαυμάζοντάς το!
  ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κούκλα μου!
  Καλό μεσημεράκι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Γιάννα μου!
   Εγω πρόσφατα ανακάλυψα το όμορφο αυτό φυσικό φαινόμενο.
   Χαίρομαι που σου αρέσει το ανανεωμένο μπλοκ.
   Φιλάκια πολλά!

   Διαγραφή
 2. Πολύ ωραίο το καινούργιο λουκ. Μου αρέσει πολύ.
  Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου αρέσει το ανανεωμένο μπλοκ.
   Φιλάκια πολλά!

   Διαγραφή
 3. Υπέροχα χρώματα...Απίστευτο φυσικό φαινόμενο! Τουλάχιστον...υπερφυσικο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αααα πολύ χάρηκα που το έκανες άσπρο το φόντο!!
  Δεν ήθελα να σε στεναχωρήσω αλλά το προηγούμενο κούραζε πολύ στα μάτια!!
  Καλές αλλαγές λοιπόν!! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατερινάκι μου έχεις δίκιο, κούραζε πολύ, το ένιωθα κι εγώ.
   Μου αρεσει και μενα πολυ τωρα. Το καμαρωνω!

   Διαγραφή
 5. εκφρασουλα μου αγαπημενη!!! καταρχην πιστευω οτι η αλλαγη σκηνικου σε αντιπροσοπευη απολυτα γιατι ναι μεν το προηγουμενο κοκκινο φοντο πιστευω οτι ηταν ενα με το παθος που εχης για το γραψιμο αλλα αυτο το ασπρο φοντο πιστευω οτι αντιπροσοπευει την καρδια σου την ψυχη σου που ειναι λευκη αγνη καθαρη και ατοφια. οσο για τις πληροφοριες για το σελας και το βιντεο μου αρεσαν παρα πολυ ηταν πολυ ενδιαφερον ολα γιατι δεν ηξερα πολλες απο τις λεπτομερειες που εμαθα εδω. σε αγαπω πολυ και σε φιλω γλυκα!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σοφουλίνα μου καλημέρα.
   Τι όμορφη επεξήγηση είναι αυτή που έκανες για τα χρώματα, το πριν και το μετά.
   Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη τόσο καλή γνώμη που έχεις για μένα.
   Εύχομαι να τη κρατήσω για πάντα!

   Φιλάκια πολλά!

   Διαγραφή
 6. Αυτό το φαινόμενο Σέλας Εγώ το έμαθα από τις ξένες ταινίες και συγκεκριμένα από κάποιο θρίλερ, αν θυμάμαι καλά!
  Είναι τόσο όμορφο, τόσο μαγικό, τόσο μυστήριο... Ευχαριστούμε Κική για τις πληροφορίες!
  Μου αρέσει πολύ και η αλλαγή στο blog σου! Πάντα μια ανανέωση μόνο για καλό μας είναι!
  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Μαρία μου.
   Εγω για το Σέλας έμαθα απο τη κολλητή μου!

   Φιλάκια πολλά

   Διαγραφή
 7. Κική, πολύ ωραία η ανακαίνιση! Με γεια! Ιδέα: τώρα μπορείς να βάζεις και εικόνες, φωτό κλπ. Αφού έκανες αλλαγή, να την εμπλουτίσεις. Καλό βραδάκι :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα αδυναμία μου!
   Ευχαριστώ πολύ για την ιδέα σου!
   Θα την υλοποιήσω άμεσα!

   Φιλάκια πολλά

   Διαγραφή
 8. Α και φοβήθηκα όταν μπήκα τι έγινε, πού πήγε ο κόκκινο!
  Ωραία τα συνδύασες Κικίτσα μου , την χρωματική αλλαγή με το φαινόμενο!
  Φιλάκια πολλά :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ωραίες οι αλλαγές και δη οι χρωματικές. Μόνο που τώρα (μαύρα γράμματα με άσπρο φόντο) τα γράμματα θα βόλευε (τουλάχιστον τους κουρασμένους οφθαλμούς μου) να ήταν λίγο πιο μεγάλα. Εν ἀναμονῇ περαιτέρω αλλαγών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα αγαπητέ Σταμάτη.
   Όπως θα δεις όταν ξαναέρθεις επίσκεψη στο μπλοκ, μεγάλωσα τα γράμματα.
   Νομίζω πως τώρα είναι καλά.

   Να έχεις μία όμορφη μέρα

   Διαγραφή
 10. Καλησπέρα Κική μου! Με γειά η νέα εμφάνιση του μπλογκοσπιτακίου σου!!!!!
  Τι υπέροχο θέμα διάλεξες!!!! Πάρα πολύ ενδιαφέρον και με τόσες πληροφορίες για το μαγικό αυτό φαινόμενο!
  Τέλειο και το βιντεάκι! Νά'σαι καλά!!!!
  Φιλάκια πολλά και καλό ξημέρωμα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να σαι καλα αγαπημένη μου φίλη!
   Ευχαριστώ πολύ

   Φιλάκια πολλά

   Διαγραφή
 11. Καλησπέρα ενδιαφερουσα αναρτηση ..θέλουμε λίγο από τον χρόνο σου για να μας βοηθησεις με τα βραβεια μας ...
  ΜΠΕΣ ΕΔΩ ΨΗΦΙΣΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ http://theacity.blogspot.gr/2015/05/the-city-awards-2015.html ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΣ ΑΦΗΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΨΗΦΙΣΕΣ.ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ!!!!
  ΥΠΕΡΕυχαριστούμε για τον χρόνο σου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλησπέρα σου Κική μου. Καλορίζικη η νέα εμφάνιση στο μπλογκ......! μου δείχνει χμμμμ πιο ....επιστημονική, σε αντίθεση με το συναισθηματικό κόκκινο.
  Όσο για το ΠΟΛΙΚΟ ΣΕΛΑΣ, ευχαριστούμε για την ενημέρωση και για την ομορφιά του θέματος.
  Καλό σου βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαιρομαι που σου άρεσε το ανανεωμένο μπλοκ.
   Ηθελα παρα πολυ να το κανω να δειχνει πιο "σοβαρο" και σιγουρα πιο ευαναγνωστο.
   Νομιζω πως τα καταφερα.

   Να εισαι καλα αγαπημενε μου φιλε και να εχεις μια ομορφη μερα!

   Διαγραφή
 13. Η αλλαγή έχει ένα ..μείον βάλε τα γράμματα πιο μεγάλα και ίσως πιο παχιά γιατί κουράζουν εμάς τις μεγαλύτερες.Καλημερα Κική μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το έφτιαξα αχτιδούλα μου.
   ευχαριστώ για την επισήμανση!

   φιλάκια πολλά

   Διαγραφή
 14. Kικούλα μου καλημέρα!
  Πολύ όμορφες οι αλλαγές σου στο σπιτάκι σου.
  Είναι πολύ χαλαρό και ξεκούραστο.
  Το φαινόμενο που περιγράφεις είναι πραγματικά μοναδικό και εντυπωσιακότατο.
  Μακάρι να μπορούσαμε όλοι να το δούμε από κοντά.
  Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα αγαπημένη μου!
   Να είσαι καλά γλυκιά μου!

   Φιλάκια πολλά

   Διαγραφή

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ