Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΚΟ - ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ - ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΛΕΒΙΝ


Εκφραστικοί μου, καλημέρα.
Για σήμερα, σας έχω "Ταινιοεκφράσεις."
Όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις, τρεις προτάσεις ταινιών που σχετίζονται με ανθρώπινα πειράματα. Η τρίτη δεν είναι πείραμα ακριβώς αλλά είναι αρκετά ανατρεπτική και ήθελα να σας την παρουσιάσω μαζί με τις άλλες.

Προσωπικά είμαι λάτρης των ταινιών με πειράματα και δοκιμασίες. Στα ψυχολογικά θρίλερ τις συγκαταλέγω, έχω δει πάρα πολλές, σε σημείο να μη θυμάμαι ονόματα παρά μόνο υποθέσεις, τις συγκεκριμένες όμως τις είδα πρόσφατα και μπορώ να σας τις παρουσιάσω πιο εύκολα. Μην ξεχάσετε όμως να δείτε "Το Κύμα" και "Το Πείραμα". Επίσης, υπάρχει ακόμη μία που λέγεται το Πείραμα και έχει να κάνει με μια ανθρώπινη σαρανταποδαρούσα. Αν δεν έχετε ψυχικό σθένος, μην την δείτε τη τελευταία. Εγώ που βλέπω πολλές ταινίες, σε σημείο να μην επηρεάζομαι, η τελευταία με είχε επηρεάσει πολύ. Μια ωραία ταινία, δεν είμαι σίγουρη αν λέγεται η Δοκιμασία ή κάπως έτσι, είναι εκεί που πάνε κάποια άτομα να εργαστούν σε μια φαρμακευτική εταιρεία. Την λάτρεψα αλλά πάνε χρόνια και δεν θυμάμαι τίτλο. 

Πάμε όμως να δούμε τις ταινίες που σας προτείνω:


ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΚΟ


Ξένος Τίτλος The Belko Experiment


Κατηγορα:Θρίλερ > Τρόμου
Ηθοποιοί:Τζον Γκάλαχερ Τζούνιορ, Τόνι Γκόλντουιν, Άντρια Αριόνα
Κυκλοφορία:DVD 14.09.2017
Σκηνοθεσία:Γκρεγκ Μακλίν
Πληροφορίες:16x9 WIDESCREEN - DOLBY DIGITAL 5.1
Subtitles:Ελληνικά
Διάλογοι:Αγγλικά
Διάρκεια:89
Ετ. Παραγωγής: ODEON


Το τρειλερ της ταινίας


 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

'Καλωσήρθατε στις Βιομηχανίες Μπέλκο: ένα συνήθως ήρεμο εργασιακό περιβάλλον είναι έτοιμο να μετατραπεί σε αιματηρό πεδίο μάχης μέχρι εσχάτων και σοκαριστικό παράδειγμα ανείπωτου τρόμου. Στη Μπογκοτά της Κολομβίας, ογδόντα αμερικανοί υπάλληλοι συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται κλειδωμένοι στα γραφεία τους και από την ενδοσυνεννόηση μία μυστηριώδης φωνή τούς προστάζει να συμμετάσχουν σ’ ένα αδίστακτο παιχνίδι ζωής και θανάτου. Ενόσω ο τρόμος αυξάνεται, τα πτώματα συσσωρεύονται. Τώρα, όλοι είναι ανταγωνιστές… και συνηθισμένα αντικείμενα μετατρέπονται σε θανατηφόρα όπλα. Η εταιρική σφαγή έχει αρχίσει!'
 
 
 
 
Δοκιμάζονται, πολλές συμπεριφορές και ανθρώπινες σχέσεις, δοκιμάζονται. 
Κι ισχύει το "ο σώζον εαυτόν σωθήτω"
 
 
 
 
 ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ


Το Πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ ήταν ένα πείραμα πάνω στις ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει η μετατροπή ενός ατόμου σε φυλακισμένο ή δεσμοφύλακα. Το πείραμα διεξήχθη το 1971 από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή ψυχολογίας Φίλιπ Ζιμπάρντο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Εικοσιτέσσερις φοιτητές επιλέχθηκαν από 70 για να παίξουν τους ρόλους των φυλακισμένων και των δεσμοφυλάκων και να ζήσουν σε μια υποτιθέμενη φυλακή που είχε δημιουργηθεί για τους σκοπούς του πειράματος στο υπόγειο του κτιρίου της Επιστήμης της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Η επιλογή των υποψηφίων έγινε με βάση την απουσία ψυχολογικών και ιατρικών προβλημάτων, αλλά και ποινικού μητρώου, έτσι ώστε να αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για την επιστημονική παρατήρηση. Οι ρόλοι μοιράστηκαν μετά από ρίψη κέρματος (κορώνα ή γράμματα).[1]
Οι φυλακισμένοι και οι δεσμοφύλακες μπήκαν κατευθείαν στους ρόλους τους προχωρώντας τους ρόλους του όμως πέρα από τις προβλέψεις, οδηγούμενοι σε επικίνδυνες και ψυχολογικά καταστροφικές καταστάσεις. Το ένα τρίτο από τους φρουρούς κρίθηκε ότι επέδειξαν "γνήσια" σαδιστικές τάσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί φυλακισμένοι να τραυματιστούν ψυχολογικά και δύο από τους φοιτητές να αποχωρήσουν νωρίς από το πείραμα. Μετά την κατάρρευση ενός φοιτητή από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στη φυλακή,[2] και συνειδητοποιώντας ότι είχε παθητικά επιτρέψει ανάρμοστες συμπεριφορές να λάβουν χώρα κάτω από την εποπτεία του, ο Ζιμπάρντο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο οι φυλακισμένοι όσο και οι δεσμοφύλακες είχαν ταυτιστεί υπερβολικά με τους ρόλους τους, με αποτέλεσμα να τερματίσει το πείραμα μετά από έξι μέρες.


  • Το 1992, ένα ντοκυμαντέρ έγινε διαθέσιμο από τον επίσημο ιστότοπο του πειράματος. Το ντοκυμαντέρ, Quiet Rage: The Stanford Prison Experiment, γράφτηκε από τον Ζιμπάρντο και σκηνοθετήθηκε από τον Κεν Μιούζεν.[3]
  • Το 2002 ένα μισάωρης διάρκειας ντοκυμαντέρ από το BBC σκηνοθετήθηκε από τον Κιμ Ντιουκ.
  • Breathing Room μία εισαγωγή στο Brussels International Fantastic Film Festival.
  • Μία ταινία για το πείραμα με τίτλο The Stanford Prison Experiment, γίνεται αυτό το καιρό με παραγωγό την Maverick Films. Το σενάριο γράφτηκε από τον Christopher McQuarrie και τον Tim Talbott και παίζουν οι Channing Tatum, Paul Dano, Ryan Phillippe, Giovanni Ribisi, Benjamin McKenzie, Charlie Hunnam, Kieran Culkin, Jesse Eisenberg και ο Dylan Purcell. Η κυκλοφορία της αναμένεται στα μέσα του 2009.
  • To 2001 κυκλοφόρησε η γερμανικής παραγωγής ταινία "Das Experiment", βασισμένη στο πείραμα φυλάκισης του Στανφορντ.
  • To 2015 κυκλοφόρησε η Αμερικάνικης παραγωγής ταινία "The Stanford Prison Experiment".
 
 
 

The Stanford Prison Experiment

Κυκλοφορία : 2015
Διάρκεια: 122'
Χώρα: Αμερική
Γλώσσα: Αγγλικά
Παραγωγή: IFC Films
 
 
Σε αυτή την πραγματική ιστορία του 1971, ο καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Στάνφορντ Philip Zimbardo διεξάγει ένα πείραμα για να απαντήσει στο ερώτημα, αν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των κρατούμενων αλλά και των υπαλλήλων των φυλακών είναι υπεύθυνα για την επιθετικη συμπεριφορά μεταξύ τους. Σε αυτό το πείραμα που γίνεται σε έναν χώρο που μοιάζει με φυλακή, ο καθηγητής επιλέγει 15 άνδρες μαθητές που θα παίζουν το ρόλο των κρατουμένων ή των υπαλλήλων. Όμως τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου και το πείραμα σταματάει έξι μόλις μέρες μετά
 
 

Το τρειλερ της ταινίας

 
 
 Το σοκαριστικό είναι που στην αρχή τους ρωτούσαν τι θέλουν να είναι και όλοι ήθελαν φυλακισμένοι, μετέπειτα όμως...


Το πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ ήταν μια μελέτη που έλαβε χώρα το 1971 και αφορούσε τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η μετατροπή ατόμων σε φυλακισμένους και δεσμοφύλακες. Τον Αύγουστο του 1971, ο καθηγητής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Φίλιπ Ζιμπάρντο (Philip Zimbardo), εμπνεόμενος κι από ανάλογο πείραμα του Στάνλεϊ Μίλγκραμ (http://www.pare-dose.net/?p=3878), δημοσίευσε αγγελία, με την οποία αναζητούσε εθελοντές για την διεξαγωγή ενός πειράματος προσομοίωσης φυλακής, προσφέροντας ως αμοιβή 15 δολάρια την ώρα και για διάστημα δύο εβδομάδων που θα διαρκούσε το πείραμα. Το πείραμα ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 1971. Οι εθελοντές αφού χωρίστηκαν τυχαία (με το στρίψιμο νομίσματος) σε φυλακισμένους και δεσμοφύλακες, οδηγήθηκαν σε μια υποτυπώδη φυλακή που δημιουργήθηκε σ' έναν υπόγειο χώρο τού πανεπιστημίου για τις ανάγκες τού πειράματος. Οι «φυλακισμένοι» οδηγήθηκαν σ' αυτόν τον χώρο με δεμένα τα μάτια, έτσι ώστε να μην έχουν αίσθηση του χώρου στον οποίον βρισκόταν, ενώ φόρεσαν ειδικά ρούχα που πάνω τους υπήρχε ένας αριθμός, αντί του ονόματός τους. Ο χώρος, επίσης, στερούνταν φυσικού φωτισμού, δημιουργώντας έτσι και την αίσθηση απώλειας του χρόνου. Ο ίδιος ο Ζιμπάρντο, εκτός από τον ρόλο του επιβλέποντα του πειράματος, ανέλαβε και τον ρόλο τού «διευθυντή» της «φυλακής», δίνοντας οδηγίες και καθορίζοντας τα όρια μέσα στα οποία θα μπορούσαν να κινηθούν οι «δεσμοφύλακες», έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσει συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον αποπροσανατολισμό και την αποπροσωποποίηση των συμμετεχόντων εθελοντών. Οι «δεσμοφύλακες» ντύθηκαν με χακί στρατιωτικά ρούχα, εξοπλίστηκαν με γκλομπς, τα οποία όμως δεν είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν εναντίον των «φυλακισμένων» (ήταν δηλαδή, απλά δηλωτικά εξουσίας, όπως και τα ρούχα, χωρίς κανένα δικαίωμα εξάσκησης βαριάς σωματικής βίας), ενώ υποχρεώθηκαν να φορέσουν γυαλιά ηλίου «καθρέφτες» (αντικατροπτίζοντα), έτσι ώστε να μην υπάρχει απευθείας επαφή των ματιών μεταξύ αυτών και των «φυλακισμένων». Δημιουργήθηκε έτσι μια σχετικά απρόσωπη κατάσταση, που περιόριζε τον όποιο συναισθηματισμό, επιτρέποντας στους εξουσιάζοντες «δεσμοφύλακες», μια ελευθερία κινήσεων απαλλαγμένη από τέτοιου είδους αναστολές, μεταδίδοντας στους «φυλακισμένους» το αίσθημα του φόβου και την αντίληψη αυθαιρεσίας τής εξουσίας. Διαβάστε περισσότερα: Το πείραμα της φυλακής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, του καθηγητή Φίλιπ Ζιμπάρντο | Πάρε-Δώσε http://www.pare-dose.net/?p=4010 Αν ακολουθήσεις το λινκ που σου δίνω θα δεις βίντεο απο το πραγματικό "ντοκιμαντερ".
 
 
 ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΛΕΒΙΝ
 
 
Θρίλερ 2006 | Έγχρ. | Διάρκεια: 109'
Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Πολ ΜακΓκίγκαν με τους: Τζος Χάρτνετ, Λούσι Λιού, Μόργκαν Φρίμαν, Μπεν Κίνγκσλεϊ , Bruce Willis
Ο Σλέβιν βρίσκεται τυχαία στο διαμέρισμα ενός φίλου και συλλαμβάνεται από τους μπράβους του Αφεντικού για να φέρει σε πέρας μια βρομοδουλειά σε βάρος του Ραβίνου, και βρίσκεται μπλεγμένος στους ανοιχτούς λογαριασμούς των δύο αρχηγών του εγκλήματος. Μάταια προσπαθεί να τους πείσει μαζί με τη φίλη του Λίντσεϊ ότι δεν είναι ο άνθρωπός τους.

 
 
Ένα έργο μπερδεμένο κάπως αλλά γεμάτο ανατροπές.
Το είδα ευχάριστα. 
 
 
Αν έχετε δει κάτι απο τα παραπάνω ή δείτε μετά την παρουσίαση, θα χαρώ να μάθω τις απόψεις σας.
 
Για την ώρα, αυτά εκφραστικοί μου.
Να είστε καλά.

Σχόλια

  1. Καλημερα Κικη μου.
    Το Πειραμα ειναι αυτο που ενας τρελος επιστημονας εραβε μεταξυ τους ανθρωπους; Αν ναι το εχωτ δει δυστυχως και λεω δυστυχως γιατι το βρηκα ακρως αηδιαστικο κι αρρωστημενο.
    Απο τα τρια πολυ ενδιαφεροντα που μας παρουσιασες, εντυπωση μου εκανε μεγαλη το πειρμα του Στανφορντ. Εφτασαν μολις 6 μερες για να βγαλουν οι ανθρωποι το χειροτερο εαυτο τους! Σοκαριστικο και το λιγοτερο τρομακτικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει το Πείραμα με τις φυλακές Χριστίνα μου και το Πείραμα της ανθρώπινης σαρανταποδαρούσας, που είναι αυτό που λες κι εσύ. Ήταν μια ταινά που με επηρέασε ψυχολογικά, εμένα που δεν επηρέαζομαι, δεν την προτείνω σε όποιον δεν έχει ψυχολογικό σθένος. Ήταν μια ταινία που ένιωθα πως εξευτέλιζε την ανθρώπινη υπόσταση.

      Διαγραφή
  2. Όταν ήμουν νέα μου άρεσαν τα θρίλερ, τα παρακολουθούσα μανιωδώς, τώρα όμως εδώ και λίγα χρόνια μου είναι αδύνατον να δω έργα θρίλερ και γενικά με βία, παθαίνω κάτι σαν να με πνίγουν.Προτιμώ λοιπόν τις κωμωδίες και ντοκιμαντέρ .Μου είναι αδύνατον να δω να βασανίζουν ανθρώπους , είναι φρικτό, απάνθρωπο...κατεβάζουν το επίπεδο της λέξης ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλημέρα αχτιδούλα μου
      Κι εγώ πλέον στρέφομαι σε άλλα είδη αλλά εξακολουθούν να μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

      Φιλιά γλυκιά μου

      Διαγραφή
  3. Σε ευχαριστούμε πολύ για τις προτάσεις, Κική μου! Το Πείραμα (όχι με τη σαρανταποδαρούσα) το έχω δει. Και το Κύμα. Τις άλλες ταινίες που προτείνεις όχι, και τις βάζω στα υπόψη.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημέρα Έλλη μου
    Θα περιμένω άποψη

    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να