Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα!

Πριν απο όλα θέλω να δηλώσω πως νοιώθω συγκίνηση και χαρά που συμμετείχα και εγώ σε αυτή την επιτυχημένη, συλλογική προτροπή: http://princess-airis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_12.html, με ανθρώπους που εναντιώνονται πολύ περισσότερο απο εμένα σε πράγματα που όλοι βαθιά επιθυμούμε! :)

Τσικνοπέμπτη λοιπόν σήμερα! Έφτασε κιόλας!
Ξέρετε, έχω πολλές και όμορφες αναμνήσεις απο αυτή την ημέρα, την εποχή που ήμουν φοιτήτρια!
Ναι πέρασαν εκείνες οι μέρες αλλά έχουν τέτοια δυναμική που απλώς δεν ξεχνιούνται και με τη θύμησή τους μόνο μπορούν να σε κάνουν να γελάσεις με όλη σου ψυχή! :)

Σκέφτομαι πως πολλοί άνθρωποι, όπως και σε άλλες γιορτινές ημέρες είναι μόνοι και αυτό με θλίβει, όμως ποτέ δε πρέπει να το βάζουμε κάτω! Με ένα καλό βιβλίο, με μία καλή ταινία, με όμορφη μουσική, με μία βόλτα, με οτιδήποτε μας κάνει να νοιώθουμε καλά, να το επιτρέπουμε να μας κρατάει συντροφιά και να σκεφτόμαστε ευχάριστα! Όσο μπορούμε όμορφες σκέψεις, ναι; :)

Για να δούμε όμως ποιά ειναι η μερα που γιορτάζουμε σήμερα:

Οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών ονομάζονται κατά χρονική σειρά Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.
Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.
«την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων. Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους».
— Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης
Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Τοπικά έθιμα

 • Σύμφωνα με τη λαογραφία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο "βλάχικος γάμος" που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό. Ο "βλάχικος γάμος" είναι κατάλοιπο της πανάρχαιης λατρείας του θεού Διονύσου που διαιωνίζει την οργιαστική θρησκεία του γιου της Σεμέλης στη Θήβα. Το έθιμο αυτό, παραλλαγή ενός γάμου Βλάχων, φέρνει στο προσκήνιο και στο νου του θεατή ένα πλήθος από προβλήματα που ανάγονται στη σχέση του με τα πανάρχαια λατρευτικά έθιμα της Διονυσιακής θρησκείας, στην καταγωγή των «Βλάχων», στη μεταφορά του εθίμου από τις βουνοκορφές της Πίνδου στην πόλη του Κάδμου και πολλά άλλα.
 • Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο εορτασμός της στην Πάτρα κατά τη διάρκεια του Πατρινού καρναβαλιού, όπου εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους. Τοπικά δρώμενα "ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς" και "τα Τριτάκεια του Λάζαρη". Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η πλατεία 25ης Μαρτίου και οι δρόμοι γύρω από αυτή. Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.
Η Γιαννούλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, επρόκειτο για μια φτωχή γυναίκα της Άνω πόλης που έζησε στην περίοδο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κύρια δραστηριότητά της ήταν η πώληση κουλουριών που της εξασφάλιζε τα προς το ζην. Ορισμένοι Πατρινοί εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της και το ευφάνταστο του χαρακτήρα της, της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον. Η σχετική φάρσα περιλάμβανε άφιξη του Ουίλσον με πλοίο στο λιμάνι και άνοδό του στην Άνω πόλη όπου θα τελούνταν και ο γάμος με τη Γιαννούλα. Η εύπιστη κουλουρού υποδεχόταν τον υποτιθέμενο Ουίλσον, Ιούλσο όπως τον πρόφερε η ίδια, και που φρόντιζαν πάντα να τον ντύνουν με φράκο και ημίψηλο, αλλά ώσπου να αντιληφθεί την ειρωνεία της στιγμής, το πλήθος των συγκεντρωμένων για το γάμο είχε διασκεδάσει με την ψυχή του. Το θέαμα επαναλήφθηκε αρκετές χρονιές.
 • Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Είναι θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την comedia dell' arte. Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή τα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα τα πετεγολέτσα που παίζονται στην Πίνια που είναι τo κέντρο της παλιάς πόλης, κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”. Σ' αυτήν συμμετέχουν και διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια, στήνοντας ένα πραγματικό, πετεγουλιό - κουτσομπολιό, στα παράθυρα (φανέστρες) των σπιτιών τους με ξεκαρδιστικές ιστορίες βγαίνουν στη φόρα όλα τα άπλυτα των υποτιθεμένων πού έπεσαν σε διάφορα παραπτώματα, καυτηριάζοντας διαχρονικούς τύπους ανθρώπων και καταστάσεων.

 

Τσικνοπέμπτη στη Βόρεια Ελλάδα

 • στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, χορό και μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
 • στο Ξινό Νερό Φλώρινας την Τσικνοπέμπτη γίνεται χορός μασκέ με ορχήστρα και παραδοσιακή μουσική.
 • στις αλάνες των Σερρών ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
 • στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».
 


Συμπέρασμα: Όλες οι γιορτές σχετίζονται με το φαί! Έτσι για να γελάσουμε και λίγο! ;) :P

Aυτά απο μένα για σήμερα φίλοι μου!
Εύχομαι ολόψυχα να περάσετε όμορφα ότι κι αν κάνετε!
Φιλιά πολλά σε όλους!
Και να διασκεδάσετε όσο μπορείτε! :)

19 σχόλια:

 1. Kαλημέρα Κική μου!!!
  Πολύ όμορφα τά έθιμά μας!!
  Καλη Τσικνοπεμπτη !!Καλά νά περάσεις!!
  Πολλά φιλάκια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ ωραίες πληροφορίες! Γίνεται γιορτή χωρίς φαί; Χιχι
  Καλημέρα και Καλή Τσικνοπέμπτη! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. καλή Τσικνοπέμπτη να εχεις με χαρούμενη παρεα!
  πολλά φιλια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλή Τσικνοπέμπτη Κική μου!
  Να σαι καλά που μας θυμίζεις και μας μαθαίνει έθιμα του τόπου μας!
  Πολλά φιλιά!
  Την καλημέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δέν τα γνώριζα κάποια έθιμα !!! καλημέρα καλά να περάσεις φιλά πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κική μου να είσαι καλά και να περάσεις όμορφα απόψε...
  Πολύ καλό το αφιέρωμα που έκανες για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης ...
  Τα φιλιά μου, Καλημέρα :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλές μας απόκριες και καλή Τσικνοπέμπτη.
  Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν και σένα που το ψάχνουν
  και μαθαίνω κι εγώ η τεμπέλα, που δεν μπαίνω στον κόπο ούτε να googlάρω, έθιμα και άλλες πληροφορίες σχετικές με τις γιορτές μας.
  Φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλή Τσικνοπέμπτη, Κική μου, καλά να περάσεις! Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλά να περάσεις Κική μου σήμερα! Αφήνω κι εγώ το κατιτίς μου εδώ:

  http://pistos-petra.blogspot.gr/2015/02/blog-post_12.html

  Ευχαριστώ πολύ που συμμετείχες στο κάλεσμα μου και να είσαι καλά :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλή Τσικνοπέμπτη Κικίτσα μου!
  Και πάντα μαζί ενωμένοι σε όλους τους αγώνες!
  Την αγάπη μου ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. καλά να περάσετε!!! και του χρόνου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Χρόνια Πολλά Κική μου. Να είστε καλά και να περάσετε όμορφα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Καλή Τσικνοπέμπτη Κική μου!
  Φιλάκια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Να περασεις τελεια!
  Καλό ξημέρωμα!
  Σε φιλώ :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Απότ τις ωραίοτες μέρες του χρόνου που πάλι δεν την γλέντησα φέτος... φτουυυυυ
  Δεν πειράζει! Υγεία!
  Φιλάκια κορίτσι!Ωραίο αφιέρωμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ευχαριστούμε Κική μου, που μας έκανες πλουσιότερους σε γνώσεις!
  Καλό Σαββατοκύριακο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. σας ευχαριστω πολυ για τις ομορφες ευχες σας!
  να ειστε καλα εκφραστικοι μου φιλοι! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ