Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα!
Εύχομαι να είστε όλοι καλά!
Για σήμερα σας έχω την ιστορία των Χριστουγεννιάτικων και Πρωτοχρονιάτικων γλυκών!
Αλήθεια, εσείς φτιάξατε τα γνωστά γλυκά ή τα αγοράσατε έτοιμα;
Εγω δυστυχώς ειμαι καλή μόνο στο να τρώω, οπότε έτοιμα. ;)
Θέλω να πω πως είχα ξαναψάξει να βρω πληροφορίες για την ιστορία αυτών των γλυκών αλλά είχα βρει ελάχιστα πράγματα σε σχέση με αυτά που τυχαία ανακάλυψα σήμερα στην πηγή που αναφέρω στο τέλος.
Ελάτε να γλυκαθούμε μαζί: :)
Μελομακάρονα:
Από τη μακαρία στα Χριστούγεννα.
Δεν υπάρχει κάποιος που να μη στάζει μέλι όταν
μιλάει για μελομακάρονα. Τα καλύτερα είναι τραγανά εξωτερικά και αρκετά
μελωμένα με μέλι εσωτερικά, πασπαλίζονται με άφθονο καρύδι και μοσχοβολούν
μπαχαρικά. Η ετυμολογία της λέξης -μέλι και μακαρόνι- είναι ελληνική, με το
μακαρόνι να κατάγεται από τη λέξη “μακαρωνία” που ήταν νεκρώσιμο δείπνο κατά τη
διάρκεια του οποίου πρόσφεραν τη “μακαρία”, αλλιώς μια πίτα στην οποία με την
πάροδο των χρόνων προστέθηκε μέλι και γι’ αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο. Κι αν
αναρωτιέστε γιατί καθιερώθηκε ως χριστουγεννιάτικο γλυκό, η απάντηση βρίσκεται
στο μέλι, που θεωρείται ήδη από την αρχαιότητα σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας,
ό,τι δηλαδή επιθυμούμε να μας φέρει και κάθε νέο έτος.
Κουραμπιέδες:
Παράδοση από τα βάθη της Ανατολής.
Κανείς δεν έχει καταφέρει να φάει κουραμπιέ χωρίς
να πασπαλιστεί έστω και λίγο με άχνη, αλλά η νοστιμιά του αξίζει κάθε θυσία.
Για τους τέλειους κουραμπιέδες χρειάζεται καλής ποιότητας φρέσκο βούτυρο, πολλά
αμύγδαλα και φυσικά άφθονη ζάχαρη άχνη. Κάποιοι προσθέτουν και ροδόνερο για
επιπλέον άρωμα. Όσο για την ιστορία του; Η λέξη κουραμπιές προέρχεται από την
τούρκικη λέξη kurabiye που σημαίνει ξηρό μπισκότο, έχει όμως αραβικές ρίζες.
Στο ξερό μπισκότο προστέθηκαν αργότερα τα αμύγδαλα και η άχνη και κάπως έτσι
φτάσαμε στον γνωστό και αγαπημένο μας κουραμπιέ, που βάζουμε στις πιατέλες σε
απανωτές στρώσεις, σαν χιονισμένο βουνό.
Η πίτα που ανοίγει γλυκά το νέο έτος.
Είναι το πρώτο πράγμα που γευόμαστε μόλις αλλάξει
ο χρόνος και είναι τόσο γλυκό όσο γλυκό ευχόμαστε να είναι το νέο έτος.
Παραδοσιακά την κόβει ο νοικοκύρης του σπιτιού, αφού τη σταυρώσει με το μαχαίρι
και τα πρώτα κομμάτια κόβονται συνήθως για τον Χριστό, την Παναγία, το σπίτι,
τον φτωχό και μετά ακολουθούν τα μέλη της οικογένειας. Αυτό που περιμένουν όλοι
βέβαια είναι σε ποιον θα πέσει το φλουρί που κρύβει μέσα της η βασιλόπιτα και
το οποίο υπόσχεται τύχη όλο το χρόνο για τον τυχερό που θα το βρει.
Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση η βασιλόπιτα συνδέεται με τον Μέγα Βασίλειο, επίσκοπο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Όταν ο έπαρχος της Καππαδοκίας επιχείρησε να καταλάβει και να λεηλατήσει την Καισάρεια, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν για να τα παραδώσει ως “λύτρα”. Ωστόσο, ο έπαρχος υποχώρησε και προκειμένου ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, αγνοώντας σε ποιον ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε από ένα νόμισμα και τα διένειμε στους κατοίκους.
Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση η βασιλόπιτα συνδέεται με τον Μέγα Βασίλειο, επίσκοπο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Όταν ο έπαρχος της Καππαδοκίας επιχείρησε να καταλάβει και να λεηλατήσει την Καισάρεια, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης να μαζέψουν ό,τι χρυσαφικά μπορούσαν για να τα παραδώσει ως “λύτρα”. Ωστόσο, ο έπαρχος υποχώρησε και προκειμένου ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, αγνοώντας σε ποιον ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε από ένα νόμισμα και τα διένειμε στους κατοίκους.
Δίπλες:
Όπου γάμος και γιορτές.
Από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά γλυκά, όμως είναι
και οι δίπλες, οι οποίες πρωταγωνιστούν τις μέρες των Χριστουγέννων, ενώ είναι
και ένα από τα γλυκά που προσφέρονται στους γάμους. Πρόκειται για μια λεπτή
ζύμη στην οποία παραδοσιακά δίνεται σχήμα ρολού -διπλώνει δηλαδή- τηγανίζεται
σε καυτό λάδι και στο τέλος τη βουτάμε σε σιρόπι με μέλι. Για περισσότερο άρωμα
οι δίπλες πασπαλίζονται με κανέλα, ενώ στη ζύμη τους προστίθενται αβγά (εάν
θέλουμε να παραλείψουμε τα αβγά κάνουμε την κρητική συνταγή για ξεροτήγανα). Οι
δίπλες συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού και όπως στα μελομακάρονα το μέλι
συμβολίζει την ευζωία και τη δημιουργία που θέλουμε να μας φέρει το νέο έτος.
Χριστόψωμο:
Το πλουμιστό ψωμί των Χριστουγέννων.
Το ψωμί του Χριστού είναι από εκείνα τα
αρτοποιήματα που δεν λείπουν ποτέ από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Παραδοσιακά
ετοιμάζεται 2-3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, αλλά να είναι καλά οι φούρνοι
μπορούμε να το βρούμε κι αυτό έτοιμο και πεντανόστιμο. Φτιάχνεται με τα βασικά
υλικά του ψωμιού και η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται στη διακόσμηση του, που
περιλαμβάνει ένα σταυρό από ζυμάρι στην κορυφή και ίσως και κάποια άλλα σχέδια
από ζυμάρι, καθώς και σουσάμι και καρύδια. Από τόπο σε τόπο η παράδοση που
σχετίζεται με το χριστόψωμο διαφέρει, αλλά είναι κοινό σημείο ότι δεν κόβεται
με μαχαίρι, αλλά με το χέρι.
Όπως παρατηρήσατε δεν έβαλα φωτογραφίες των γλυκών παρόλο που κυκλοφορούν εκατομμύρια στο διαδίκτυο για να μη σας ξεσηκώσω πρωινιάτικα! ;)
Όμως!!! Στο βίντεο που ακολουθεί δεν καταφερα να αντισταθώ! Φαντάζομαι έχετε δει τα παρακάτω μπισκοτένια σπιτάκι να στολίζουν βιτρίνες ζαχαροπλαστείων και όχι μόνο, ε ας δούμε λοιπόν και το πως φτιάχνονται! :)
Άκρως παραμυθένια ε; :)
Αυτά για σήμερα φίλοι!
Καλό ΣΚ σε όλους! Να περάσετε όμορφα και να διασκεδάσετε!
Φιλάκια πολλα! <3
Α σε ευχαριστούμε Κική μου για τις πληροφορίες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ σήμερα θα φτιάξω τα γλυκά μου γιατί λόγω υποχρεώσεων δεν πρόλαβα!!!!!!!
Σε γλυκοφιλώ!!!!!!
Α ωραια Μαρινα μου! Να τα φτιαξεις και να βαλεις φωτο να κεραστουμε! :)
ΔιαγραφήΚαι του χρονου με υγεια καλη μου!
Φιλακια πολλα πολλα!
Καλημέρες, Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά δεν τα ήξερα... Σ'ευχαριστώ που τα ανέβασες :)
τιποτα φιλε μου! καλημερα!
Διαγραφήκαλημέρα με δημιουργικές στιγμές
ΑπάντησηΔιαγραφήεπισης κοπελα μου!
ΔιαγραφήΜελομακάρονα θα κάνω μόνο φέτος, άντε και μια βασιλόπιτα για το καλό...κι αυτό δηλαδή μετά από αυστηρά διαβήματα των τέκνων, που κάλλιστα θα μπορούσαν να περάσουν και ως εκβιασμοί, ή απειλές...χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο!
χαχαχαχα εκβιασμοι ε;
Διαγραφήβρε τοι επαθες! χαχαχα
φιλακια πολλα! καλημερα!
αμάν στο κατάλληλο ποστ έπεσα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήλιχουδιαρης και εσυ ε; :) ;)
ΔιαγραφήΩραίες οι ιστορίες των γλυκών, αλλά και τα ίδια είναι εξαιρετικά από μόνα τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο!
συμφωνωωωωω! :)
ΔιαγραφήΜου άρεσαν οι πληροφορίες
ΑπάντησηΔιαγραφήπου μας έδωσες...γλυκάθηκα!1
φιλί
να σαι καλα αγαπημενη!
ΔιαγραφήΚαλημέρα! Ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Φιλάκια και καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήνα σαι καλα Ελλη μου! φιλακια πολλα!
ΔιαγραφήΕγώ πάντως από όλα αυτά τα γιορτινά... μόνο τα μελομακάρονα... τσακίζω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υπόλοιπα δεν με συγκινούν!
Και μέχρι να βγει και το τελευταίο ταψάκι μου με μελομακάρονα από το φούρνο, είπα να ανοίξω τον υπολογιστή και... έπεσα στην περίπτωση!!! χαχα!
Πολλά από αυτά δεν τα γνώριζα!
Φιλάκια πολλά και σιροπιαστά, κούκλα μου!!!
ΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!
χαχαχα
Διαγραφήπανε τα μελομαρονα να υποθεσω ε;
χαχαχα
φιλακια πολλα!
Γλυκές οι πληροφορίες σου Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο!
επισης Ελενη μοΥ! φιλκακια πολλα!
ΔιαγραφήΠολύ γλυκειά ανάρτηση, Κική μου!!!!! Ήθελα από την περασμένη εβδομάδα να φτιάξω μελομακάρονα αλλά με ταλαιπωρεί μία ίωση (για πρώτη φορά τόσο βαρειά) και δεν τα κατάφερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΊσως αύριο-μεθαύριο...
Καλές και γλυκές γιορτές σου εύχομαι!
περαστικα σου φιλη μου! πιστευω τωρα να εισαι καλα και να εχεις φτιαξει τα γλυκα σου! φιλακια πολλα!
Διαγραφήπόσο σου-μου φτιάχνεται η διάθεση κάθε που μυρίζω μελομακάρονα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλές γιορτές να έχουμε..με υγεία!!
σε φιλώ πολύ :)
επισης αγαπημενη μου!
ΔιαγραφήΚαλά χριστούγεννα σου εύχομαι. ό,τι πιο όμορφο να έχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήεπισης καλη μου!
ΔιαγραφήΣτους φίλους τους αγαπητούς
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού χουν μεγάλη αξία
Εύχομαι "Χρόνια πολλά!"
Μα πάνω απ΄όλα υγεία!
να σαι καλα φιλε μου!
Διαγραφήεπισης! :)
ωραία μουσική!
ΑπάντησηΔιαγραφήηταν ωραια αλλα απ αλλου ε; τι σημασια εχει; :) ;)
Διαγραφήωχ! δε θέλω να δικαιολογηθώ αλλά έχω ανοίξει πολλά παράθυρα και δε κατάλαβα απο που ερχόταν
ΑπάντησηΔιαγραφήδε πειραζει! σιγα το πραγμα! :)
ΔιαγραφήΚατ΄αρχάς να σου πω, πως εκτιμώ που δεν έβαλες φωτογραφίες, Κική μου :))) Τον κουραμπιέ πριν τον μπουκωθώ τινάζω την άχνη γιατί δεν μου αρέσει καθόλου :))) Να ΄σαι καλά για την γλυκιά-ενημερωτική ανάρτηση, κοριτσάκι μου! Καλές γιορτές! Σε φιλώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήεπισης αγαπημενη μου! να περασετε ομορφα!
ΔιαγραφήΩραίες οι πληροφορίες που μας έδωσες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα!!!
Φιλάκια!!!
επισης καλη μου! φιλακια πολλα!
ΔιαγραφήΜπαμπινιώτης είσαι βρε πουλάκι μου, σχολείο ολόκληρο..τι μαθαίνω στο μπλοκόσπιτο σου δεν λέγεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήαχαχαχα αχ βρε αχτιδα με εκανες και γελασα!
Διαγραφήεπειδη θελω να μαθω εγω πραγματα, τα μοιραζομαι και ταυτοχρονα μεταξυ σας. μου αρεσει αυτη η συλλογικη μαθηση!χαχαχα
φιλακια πολλα!
Την κατάλληση σττιγμή ήρθα, Κική! Φτιάχνω γλυκά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλά!
αααα καλοφαγωτα να ειναι! και του χρονου με υγεια!
ΔιαγραφήΚική μου δεν το έχω με τα γλυκά, οπότε κι εγώ έτοιμα και όχι σε ποσότητες γιατί δεν τα πολυ-συμπαθώ. Γλυκάθηκα με τα λόγια σου και σου στέλνω τις σοροπιαστές ευχές μου για τις γιορτινές μέρες που έρχονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
ουτε εγω το εχω Μαρακι μου!
Διαγραφήειμαι καλη μονο στο να τα τρωω!
χαχαχα
φιλακια πολλά!
Μμμ! Γλυκαθήκαμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήχαιρομαι! :)
ΔιαγραφήΌμορφες οι πληροφορίες σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια ...
να σαι καλα! φιλακια!
ΔιαγραφήΩραία τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά, αλλά παχαίνουν τα άτιμα! Με ρέγουλο λοιπόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήοντως θελουνε ρεγουλα! :)
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε Κική!! Πολύ χρήσιμες πληροφορίες!! Εγώ μόνο λίγα μελομακάρονα τρώω τις γιορτές!! Τα προτιμώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά καοπέλα μου και καλή σου βδομάδα!!
καλες γιορτες αγαπημενη μου! φιλακια πολλα!
ΔιαγραφήΠολύ όμορφα Κικού μου σε ευχαριστούμε που μας τα έμαθες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλιά!
Την καλημέρα μου!
να σαι καλα καλη μου! καλες γιορτες! φιλακια πολλα!
ΔιαγραφήΚαι φωτογραφίες να έβαζες Κικίτσα μου γλυκιά δεν με ξεσηκώνεις με τίποτα εμένα! Και μόνο που γίνοται με "λευκά" υλικά εγώ τα προσπερνώ σφυρίζοντας! Ξέρω εγώ...το χαβά μου ( όχι χαλβά ☺) θα ζυμώσω μαύρο ψωμί και θα φτιάξω τα airisμπισκοτάκια με αλεύρι ολικής και καστανή ζάχαρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά και γλυκά 3
μου αρεσει η επιμονη σου Αριστεα μου!
Διαγραφήκαι μου αρεσει που θα φτιαξεις τα γλυκα σου! τα μπισκοτακια εκεινα τα υπεροχα! τα θυμαμαι στην σχετικη σου αναρτηση!
φιλακια πολλα!
Καλε Κικιτσα θα σε μαλωσω. Μπορει να μην ειδα εικονες και βιντεο αλλα τα σαλια μου τρεχουν μονο απο τις περιγραφες. Χαχαχα. Νοστιμοτατο αφιερωμα! Ευχαριστουμε πολυ! Φιλακια
ΑπάντησηΔιαγραφήχαιρομαι που σου αρεσε Μαρακι μου!
Διαγραφήφιλακια πολλα!