Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΑ ΤΑ ΠΩ? ΤΑ ΛΕΩ!

Έτσι, με απειλητικές διαθέσεις σήμερα!
Τα λέω θέλετε δε θέλετε! ;)

Παραμονή Χριστουγέννων λοιπόν και απορώ πότε κιόλας έφτασε! Το πως περνάει ο καιρός με αφήνει πάντα έκπληκτη!

Κάλαντα σήμερα! Ωραία είναι! Θυμάμαι και εγώ κάποτε που γύρναγα στο χωριο με το τριγωνάκι και ήμουνα όλο χαρά. Και με τη βροχή πηγαίναμε! Ακάθεκτοι είμασταν! :) ;)

Ωραία χρόνια, ωραίες εποχές! Κάποτε έλεγα τα κάλαντα και περίμενα να μου δώσουν λεφτά και σήμερα τα λένε καποιες άλλες χαρούμενες φάτσες και περιμένουν απο μένα να τους δώσω λεφτά. Ειναι αυτό που λέει η παροιμία "Εδώ που εισαι ήμουνα, και εδώ που είμαι θα ρθεις!" :)

Ε δε γίνεται να μη λαλήσουμε σήμερα στο μπλοκόσπιτο τούτο!

Πάμε να τα πούμε λοιπόν και να μάθουμε  την ιστορία τους:
Τα Κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγ. Βασιλείου), των Θεοφανίων, ακόμη και των Βαΐων (ή Λαζάρου), με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά. Κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι η τσαμπούνα, η φλογέρα κ.ά.

Οι τραγουδιστές - οργανοπαίκτες των καλάντων ονομάζονται "καλαντιστές".
(Άρα τα μικρά παιδιά θα είναι ωραία να τα λέμε "καλαντάκια"! ) :) ;)


Ιστορία

Τα κάλαντα που προήλθαν από τις Βυζαντινές Καλένδες ανάγονται, κατά τύπο και όχι βεβαίως κατά περιεχόμενο, από το γνωστό έθιμο των αρχαίων Ελλήνων της Ειρεσιώνης


Λαογραφία

Τα κάλαντα ψάλλονται κυρίως από παιδιά αλλά και από ώριμους άνδρες, είτε μεμονωμένα είτε κατά ομάδες που περιέρχονται οικίες, καταστήματα, δημόσιους χώρους κλπ με τη συνοδεία του πατροπαράδοτου σιδερένιου τριγώνου αλλά ενίοτε και άλλων μουσικών οργάνων (φυσαρμόνικας, ακορντεόν, τύμπανου,φλογέρας κλπ).
Κύριος σκοπός των τραγουδιών αυτών είναι μετά τις αποδιδόμενες ευχές τα "Χρόνια Πολλά" το φιλοδώρημα είτε σε χρήματα (σήμερα) είτε σε προϊόντα (παλαιότερα). Σχετική με αυτό είναι και η παρασκευή "κουλούρας" ονομαζόμενη "κολλίκι" (Βέροια) ή "κουλιαντίνα" (Σιάτιστα) και εξ αυτών οι φέροντες αυτά ονομάζονται "Κουλουράδες" ή "Φωτάδες".
Τα κάλαντα ξεκινούν κυρίως με χαιρετισμό στη συνέχεια αναγγέλλουν τη μεγάλη χριστιανική εορτή που φθάνει και καταλήγουν σε ευχές. Χαρακτηριστικό σημείο είναι η γλώσσα στην οποία αυτά ψάλλονται, στη καθαρεύουσα, καταδηλούντα την άμεση καταγωγή τους από τους Βυζαντινούς χρόνους τις Καλένδες του Ιανουαρίου που γιορτάζονταν με ιδιαίτερη λαμπρότητα.
Ο μεγάλος αριθμός των διαφόρων παραλλαγών εξανάγκασε να διακρίνονται αυτά σε εθνικά ή αστικά και στα τοπικά ή παραδοσιακά (κατά περιοχή). Στα χριστουγεννιάτικα κάλαντα έχουν καταμετρηθεί περισσότερες από τριάντα παραλλαγές μόνο στον Ελλαδικό χώρο. Σήμερα εκτός των παραπάνω έχουν εισαχθεί και διάφορα αγγλοσαξωνικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, μερικά των οποίων έχουν και μεταγλωττιστεί στην ελληνική που δυστυχώς τείνουν να υπερκαλύψουν τα παραδοσιακά.
Επίσης και η ημέρα που ψάλλονται τα κάλαντα σε ορισμένες περιοχές ονομάζονται "Κάλαντα" (Κόλιντα, Κόλεντας, Κόλιαντας) με εξαίρεση τη νήσο Μήλο που ψέλνονταν μόνο τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συντασσόμενα κάθε φορά νέα κάλαντα, με τα οποία όμως ζητούσαν οικονομική συνδρομή για κάποιο κοινωνικό σκοπό (πχ ανέγερση ή επιδιόρθωση ναού) δίδοντας και συμβουλές προς τους άρχοντες η παρατηρήσεις με σκωπτικό χαρακτήρα. Τέτοιες είναι και οι σχετικές "μαντινάδες" της Κρήτης ή "κοτσάκια" της Νάξου με σκωπτικό επίσης χαρακτήρα που ψάλλονται ως "κάλαντα".
Πολλές φορές όταν δεν υπήρχε φιλοδώρημα ή ήταν ευτελές τότε τα παιδιά συνέχιζαν με πολύ δυνατή φωνή έξω από την οικία δίστιχα σκωπτικά, επαναλαμβανόμενα:
«Αφέντη μου στη κάπα σου χίλιες χιλιάδες ψείρες,
άλλες γεννούν, άλλες κλωσούν κι άλλες αυγά μαζώνουν


Ποντιακά κάλαντα

Ο πλούτος των αποχρώσεων και διαφοροποιήσεων των ελληνικών εθίμων αποτυπώνεται και με τα Ποντιακά κάλαντα, που αποτελούν ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο της διάσωσης πολλών Βυζαντινών εθίμων από τους Πόντιους.


Το έθιμο

Τα Ποντιακά Κάλαντα συνοδεύονταν από την πατροπαράδοτη ποντιακή λύρα και τα έψελναν μικροί και μεγάλοι, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες. Επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του χωριού, την παραμονή ή ανήμερα της γιορτής, κυρίως μετά τη δύση του ήλιου. Καθώς όμως τα περισσότερα χωριά του Πόντου βρίσκονταν σε ορεινές περιοχές και τα κάλαντα ψέλνονταν κατά τη χειμερινή περίοδο, οι μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες ανάγκαζαν μικρούς και μεγάλους να ψέλνουν τα κάλαντα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οι "καλαντάδες" (ραψωδοί) εκτός από τη συνοδεία της λύρας, φρόντιζαν να φέρνουν μαζί τους και ένα στολισμένο καράβι, φτιαγμένο από χαρτόνι και λεπτό σανίδι για να εντυπωσιάσουν τους νοικοκυραίους. Συνήθως φώτιζαν τα καραβάκια τους με κεριά, ενώ κάθε ομάδα προσπαθούσε να φτιάξει το πιο όμορφο και φανταχτερά στολισμένο, εν είδη συναγωνισμού.
Τα Ποντιακά Κάλαντα των Χριστουγέννων, που είναι και τα πιο διαδεδομένα, περιέχουν όλη τη ζωή του θεανθρώπου, από τη στιγμή της Γέννησης του, μέχρι τη στιγμή της Σύλληψης του, χωρίς όμως να προχωρούν και στη Θανάτωση του, γεγονός που θα ερχόταν σε αντίθεση με το χαρμόσυνο γεγονός των Χριστουγέννων.
Στα Ποντιακά Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα συναντούμε σημαντικές παραλλαγές, με σημαντικότερες αυτές της Γαράσαρης. Όλοι σχεδόν οι στίχοι είναι αφιερωμένοι στην υπό τούρκικη κατοχή Κωνσταντινούπολη, μεταβάλλοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης της νέας χρονιάς σε θρήνο και μοιρολόι.
Οι νοικοκυραίοι ανάλογα με την περιοχή, έδιναν στους καλαντάρηδες φρούτα, ξηρούς καρπούς (καρύδια, φουντούκια, σταφίδες κλπ.), αλλά ακόμη κι αυγά, βούτυρο, καβουρμά και πληγούρι. Σε περιοχές όπως η Σάντα, που δεν είχε πολλά οπωροφόρα δέντρα, τα δώρα ήταν αποκλειστικά φρούτα, ενώ στην Ορτού συνήθιζαν να βάζουν πάνω στα φρούτα και μερικές δεκάρες. Ένα άλλο δώρο που συνήθιζαν να δίνουν, κυρίως στην Γαράσαρη, ήταν τα "κολόθα", που ήταν μικρά τσουρέκια που έμοιαζαν με γλυκό ψωμί.

Πηγές: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC_%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1

 

 

Αυτά για σήμερα φίλοι! 

Καλές γιορτές να έχετε! Με υγεία και χαρά!

Να περάσετε καλά και να ξεκουραστείτε! 

Εμείς θα τα πούμε απο Δευτέρα!

Καλά Χριστούγεννα! Φιλάκια πολλά σε όλους! <3

Σχόλια

 1. Καλά Χριστούγεννα. Υγεία και κάθε άλλο καλό!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά Χριστούγεννα να περάσεις τέλεια Κικού μου.
  Πολύ μου άρεσε που άκουσα τα κάλαντα φέτος από εσένα.
  Πολλά πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εμάς φέτος δε μας χτύπησε κανένα παιδάκι έως τώρα... Πολύ κρίμα...
  Τουλάχιστον ακούσαμε τα κάλαντα από 'σένα!
  Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά!
  Να περάσεις τέλειααα! ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά Χριστούγεννα!Μου αρέσει πολύ να ακούω κάλαντα και γιατί τα λένε μικρά παιδάκια και γιατί αποτελεί έθιμο της πατρίδας μας και πρέπει να το συντηρήσουμε!Καλές γιορτές και ό,τι επιθυμείς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. καλά Χριστούγεννα και καλή Χρονιά με υγεία να μας τα λες κάθε χρόνο τα κάλαντα!
  πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημέρα Κικίτσα
  Καλά Χριστούγεννα Χαράς!!!

  φιλάκι γλυκό κι ό,τι επιθυμεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εγώ μία φορά τα είπα και μάλιστα με το ζόρι, στο σπίτι της θείας μου, όταν ήμουν 4-5... κάπου εκεί...
  Απαπαπα... Δεν ήθελα με τίποτα!
  Μην κοιτάς τωρα που είμαι καλλιτεχνάρα με φωνάρα κτλ... Τότε δεν ήξερα τις δυνατότητές μου! αχαχαχα!
  Καλές γιορτές, κορίτσι μου!
  Να περάσεις όπως ακριβώς το έχεις φανταστεί!
  ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Να τα πείτε να τα πείτε!!! :)) Χρόνια πολλά Κική μου!! Καλά Χριστούγεννα σου εύχομαι!!
  Να περάσεις πολύ όμορφα αυτές τις γιορτινές μέρες!! Υγεία και χαρές στο σπιτικό σου!!
  Φιλάκια πολλά εκφρασούλα μου!!♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Να μας τα πεις, να μας τα πεις. :D
  Καλά Χριστούγεννα, Κικόνι μου, με υγεία και χαρά.
  Να περάσεις πολύ πολύ όμορφα.
  Φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα να περάσεις Κικίτσα μου!!!:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Να ταπεις!!! καλά Χριστούγεννα,και του χρόνου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. …… ….__/’\__
  ….. … ‘*◕‿◕*’
  …… …./.•*•.\¸
  ……… .. / ..\
  …….* `/’ ;& ;’\` *
  ……… , ტ * ˀᾣˁ,
  .* ….. /_oI%ტ_\ *
  ……..(`’–:o(_; _\
  …..* /`;–.,__ `-*’)
  …… ;@`o. O,ˀᾣˁ \ *
  *…. (`-)_ ტ;% ‘ˀᾣˁ\
  … ../`;–._”–._’ტ.ˀᾣˁ
  ..* /&*,()~o`;-.,'””`*)
  … /`,ტ ; & () o.*`;-‘;\
  .* (`””-.,_0 ˀᾣˁ ტ’ & ()\
  .. /—.,_ “”—-….—‘* )
  .. /@ ტ;o:;’—-,.__- __.’\
  *,&;ტ ˀᾣˁ % &^;~”`o;();
  ../; o^~; & ().o@*ˀᾣˁ;O.\
  ტ=”==””==,,,.,=”==”==ტ
  ___.- .—”#####”—…___.

  ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΙΚΗ ΜΟΥ,ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΑΞΕΧΑΣΤΑ!
  Φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Καλά Χριστούγεννα με Υγεία Κικάκι! Να περάσεις υπέροχα :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΑΑ! ΄Εμαθα πολλά σήμερα...
  Σου εύχομαι Καλά Χριστούγεννα Κική!
  Να περάσεις όμορφα και να χαρείς όπως εσύ θέλεις...
  Φιλιά...
  **Αννιώ**

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καλησπέρα και χρόνια πολλά Κική μου!
  Καλά Χριστούγεννα να έχετε!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Καθε μερα ας ειναι αγια μερα
  και ας τραγουδιεται η Αγια-Νυχτα τις νυχτες.
  Ετσι θελω....μικρες αγιες ημερες πισω,μπρος,γυρω μας.

  Χρονια ομορφα,ματια μου (σε χιλιοευχαριστω για τις επισκεψεις σου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Έτσι δυναμικά και απειλητικά χαχαχα
  Καλά χριστούγεννα απο καρδιάς, με υγεία και αγάπη!
  Πολλά φιλια :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Χρόνια σου Πολλά Κική.....! Καλά Χριστούγεννα να έχεις....! να περάσεις όμορφα κοντά στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Μάθαμε πολλά και όμορφα με την ανάρτησή σου......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Κικήηηηηη που τα βρήκες ολα αυτά παιδι μου! Τα καλαντάκια μου άρεσαν!χαχαχα! Καλά Χριστούγεννα να έχεις! Με Υγεία, όμορφες στιγμές και πολλή πολλή χαρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ευτυχισμένα Χριστούγεννα όπως τα επιθυμείς γλυκιά μου.Ένα καλοτάξιδο 2015 γεμάτο με χαρά, εργασία, ευκολία στα δύσκολα και πάντα πάνω απ'όλα δημιουργικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. αγάπησε πρώτα εσένα για να δώσεις ένα κομμάτι σου στους άλλους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Χρόνια πολλά Κική μου , Χαρούμενα Χριστούγεννα με αγάπη , υγεία και αισιοδοξία !!
  Φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ολόψυχες ευχές για υγεία, αγάπη και ευτυχία!!!!
  Καλά Χριστούγεννα έχεις φίλη μου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Και του χρόνου με υγεία Κικίτσα μου γλυκιά!
  Καλά και Χαρούμενα Χριστούγεννα!

  Φιλάκια πολλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Εσύ τα... είπες, αλλά τελευταία, δεν βλέπω πιτσιρικάδες να τα λένε στις γειτονιές παρά μόνο στα μαγαζιά. Τουλάχιστον στα μέρη μου. Άσε που αυξάνονται και τα κρούσματα ληστειών στα παιδιά... Πάντως εγώ το... θρυλικό μου τρίγωνο (της αλήστου παιδικής μου ηλικίας) το έχω ακόμη και το στολίζω τέτοιες μέρες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Καλά Χριστούγεννα με πολύ υγεία και ευτυχία! Παρασύρθηκα από τα κάλαντα και πάτησα το κουμπί πριν τελειώσω το σχόλιο! (Ου γαρ έρχεται μόνο το γήρας...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Χρόνια πολλά!!
  Καλά Χριστούγεννα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Χρόνια Πολλά Κική!
  Να περάσεις υπέροχες γιορτινές ημέρες!

  Ζ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Καλά Χριστούγεννα Κική μου!!!!! φιλάκια πολλά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Καλά κι ευλογημένα Χριστούγεννα Κική μου....!
  Υγεία, αγάπη και χαρά εύχομαι στο σπιτικό σου :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Χρόνια πολλά!!! Καλές γιορτές, με υγεία και χαρά!!!!!!
  Πολύ ωραία μας τα είπες τα κάλαντα, Κική μου!
  Φιλάκια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Καλημέρα Κική μου!
  Πέρασα να σου ευχηθώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και καλά, γεμάτα υγεία, αγάπη, χαρά και έμπνευση!
  Και του χρόνου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. "Για τη χρονιά που έρχεται, ευχή καρδιάς θα κάνω!
  Η μοίρα να σκορπά χαρές να περπατάς απάνω!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Καλά να περάσεις τις γιορτινές ημέρες, Κική μου!!! Υγεία, χαρά. αγάπη και ευτυχία να γεμίσουν το σπιτικό σου!!! Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία!!!
  Χαρούμενες γιορτές να περάσεις μαζί με αγαπημένα πρόσωπα!!!
  Φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Καλές γιορτές με υγεία, αγάπη, χαμόγελα και ότι πραγματικά ποθείς Κική μου.
  Να περνάς τέλεια.
  Σε φιλώ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Καλη Χρονιαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα
  και να τα ξαναπεις!
  και του χρονου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Χρόνια πολλά!

  Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Πολλές πολλές ευχές για τη νέα χρονιά φίλη μου ! Εύχομαι : Αγάπη, Χαρά, Ελπίδα και κάθε καλό στο σπιτικό σου !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. Χρόνια πολλά Κική μου!! Σου χα αφήσει και σχόλια κι άλλα και για τα Χριστούγεννα, δεν ξέρω τι έγιναν!!
  Καλή χρονιά σου εύχομαι!! Να ναι ένα υπέροχο και τυχερό έτος το 2015!!
  Γεμάτο έμπνευση και δημιουργία!! Να σαι καλά εκφρασούλα μου γλυκειά!!
  Σε φιλώ γλυκά!! ♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. χρόνια πολλά καλή χρονιά υγεία ευτυχία πάντα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. χρόνια πολλά δημιουργικά όμορφα χαμογελαστά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Κική μου εύχομαι ολόψυχα να έχεις Καλή & Εκφραστική χρονιά!
  Με όλη μου την αγάπη και τις εγκάρδιες ευχές μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. Χάπι νιού γίαρ δίαρ Κική!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Καλή χρονιά με υγεία, πολλά χαμόγελα και πολλές δημιουργίες!!
  Να χαίρεσαι την οικογένειά σου!!!
  Φιλάκια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Καλή χρονιά πλέον Κικίτσα μου (τόσο που άργησα για να μπω).
  Εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να σε βρίσκει καλά, δυνατή, δημιουργική, με γεμάτη αγκαλιά και αλισβερίσι αγάπης.
  φιλάκια πολλά :-))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Καλή Χρονιά Κικίτσα μου με αγάπη και υγεία !!! ο,τι επιθυμείς να πραγματοποιηθεί!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. Πέρασα να ευχηθώ να έχεις μια καλή και δημιουργική χρονιά
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
  &
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Κική μου καλή χρονιά με υγεία!!!! φιλάκια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 51. Καλή Χρόνια!
  υγεία,αγάπη και πολλοί λόγοι να χαμογελάμε :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. Καλη χρονια Κικιτσα μου! Με υγεια και χαρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. Καλά Χριστούγενα κι Ευτυχισμένο το Νέο Έτος, με 2015 ευχές για υγεία, αγάπη & ευτυχία για εσένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα Κική μου!
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Εκφραστικοι μου φιλοι ευχαριστω μεσα απο την καρδια μου για τις τρυφερες ευχες σας! Ευχομαι υγεια και ενα ακρως ευλογημενο ετος! Να ειστε παντα χαρουμενοι! Φιλακια πολλα σε ολους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να