Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καμιά νιφάδα χιονιού δεν πέφτει σε λάθος μέρος

 

Πιστεύω στο δίπολο, νομίζω φαίνεται και στους στίχους μου.

Στον τρόπο γραφής μου, στις ερωτοαπαντήσεις μου (υποθετικές ή μη), σε όλα μου.

Πιστεύω πως τα αντίθετα, όσο μπορεί να απέχουν, τόσο ίδια μπορεί να γίνουν, κυρίως, ως προς την παραβίαση του ορίου τους.

Πιστεύω στη καλή και κακή πλευρά, των όποιων πραγμάτων, τεκμηριώνοντας τον τρόπο σκέψεις μου, με όσα σας είπα επάνω.

Ναι, πιστεύω στο αιώνιο και στο υπάρχον, δίπολο.

Τα χιόνια για παράδειγμα.

Από τη μια χαρά και από την άλλη ταλαιπωρία.

Όσοι μπορούν να τα γευτούν και όσοι θα ήθελαν, αλλα δεν μπορούν.

Προβλήματα στις δουλειές, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση, στους δρόμους, άνθρωποι να πεθαίνουν από το κρύο. Η μια πλευρά. Η άσχημη και στο τέλος, η τραγική διότι ο θάνατος μόνο τραγικός μπορεί να είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Χαμόγελα μικρών και μεγάλων ανθρώπων, ξενοιασιά, διαφυγή από την καθημερινότητα και τα άσχημα των καιρών, κάποιοι έχουν έναν παραπάνω λόγο (λόγος – έκπληξη, ειδικά όταν δεν το περιμένεις) να μείνουν σπίτι, χιονοπόλεμος, χιονάνθρωπος, απόλαυση, συναισθήματα (όλα τα θετικά θα μπορούσαν να ανήκουν στα συναισθήματα που προκαλεί το χιόνι στα παιδιά και στους ανθρώπους που δεν έχασαν το παιδί μέσα τους.)

Μεγάλωσα σε ένα μέρος που το να δω και να πατήσω χιόνι όπως χαρακτηριστικά λέγαμε, ήταν εφικτό σχεδόν κάθε χειμώνα. Δεν μεγάλωσα σε ένα μέρος που θα έπρεπε να καταφύγω στο βουνό για να πατήσω χιόνι, ή, να κάνω χρόνια να το δω στην πόρτα μου. Θεωρώ πως αν μεγάλωνα σε ένα μέρος όπου δεν το συναντούσα συχνά, θα το λαχταρούσα πολύ περισσότερο, αλλά ακόμη και τώρα, υπάρχουν φορές που το λαχταρώ, όμως οι συνθήκες πλέον, ως ενήλικας, δεν μου το επιτρέπουν με την ίδια ένταση. Ειδικά αν το κράτος δεν εχει μεριμνήσει όπως θα έπρεπε για αυτό. Όμως πίστευα και πιστεύω, πως η φύση είναι πάνω από όλα και δεν χαλιναγωγείται, οπότε, ό,τι και να κάνουν οι υπηρεσίες, πάντα τα καιρικά φαινόμενα θα είναι άνω από εμάς. Για εμένα ο καιρός δεν μπορεί ποτέ να είναι πλήρως προβλέψιμος. Όσο όμορφα μπορεί να είναι τα καιρικά φαινόμενα, για όσους αγαπάμε τη φύση, γνωρίζουμε και το πόσο επικίνδυνα, μπορεί να γίνουν. Είναι και αυτό μέσα στη μαγεία τους. Η φύση δεν μας ανήκει, εμείς της ανήκουμε.

Όταν ήμασταν παιδιά, έχοντας άλλες έγνοιες τότε στο μυαλό μας, μπορούσαμε να απολύσουμε το χιόνι χωρίς να σκεφτόμαστε τις πιθανές αρνητικές παραμέτρους, μεγαλώνοντας όμως, ειδικά εαν ανήκουμε σε κάποια ομάδα που πλήττεται με κάποιο τρόπο από τη σφοδρή χιονόπτωση, θέλοντας και μη, θα έχουμε και δεύτερες και τρίτες και τέταρτες αγχωτικές σκέψεις. Αυτό, μας κάνει ενήλικες. Αυτό, μας κάνει να σκεφτόμαστε τους κουριερ, τους ντελίβερι, τους ανθρώπους που είναι εκεί έξω και δίνουν μάχη με τα χιόνια, τους συνάδελφους μας που θα πρέπει να τους αλλάξουμε βάρδια γιατι θα εχει χρειαστεί να δουλέψουν περισσότερες ώρες εάν εχουν αποκλειστεί, τον γέιτονά μας αν χρειάζεται φαγητό, νερό, κουβέρτα ή ζεστά ρούχα σε περίπτωση που δεν έχει ρεύμα ή αν είναι μόνος.  Σας είπα τη γνώμη μου, ότι ξεπερνά το όριο, αλλάζει κατεύθυνση. Είσαι παιδί και απολαμβάνεις το χιόνι - παραμένεις στο «μυαλό» και όχι στο συναίσθημα - παιδί, σκέφτεσαι τον εαυτό σου και τίποτα περισσοτερο. Προσωπικά, προσπαθώ να τα σκέφτομαι όλα. Έτσι μπορώ να ξέρω τι απολαμβάνω και γιατί.

Μου αρέσει το χιόνι, δεν το αναζητώ όπως άλλοι, μιας και όπως σας ειπα, το έχω ζήσει αρκετά, όμως μου αρέσει, αλλα δεν θέλω να μου αρέσει μονο, μιλώντας εκ του ασφαλούς. Μου αρέσει κι όταν μείναμε στο χωριό, κάποτε, χωρίς ρεύμα και νερό, τρεις μέρες. Μου αρέσουν οι ταινίες με χιονισμένα τόπια, μου αρέσουν πάρα πάρα πολύ. Μπορώ να δω ταινία μονο και μονο για το χιονισμένο τοπίο, θα τη δω μεχρι το τέλος και ας μη μου αρέσει. Θα τη δω, με μαγεύει. Λες και την κάνει ομορφότερη και καλύτερη στα μάτια μου. Αγαπώ επίσης βιβλία που περιγραφούν χιονισμένα τόπια και ψυχρές ιστορίες, εντός τους. Καποια στιγμή μάλιστα, εύχομαι να καταφέρω να γράψω μια ποιητική συλλογή και μια αστυνομική ιστορία στα χιόνια. Θα δούμε, θα δείξει το μέλλον.

Τωρα που πέρασε η «Μήδεια» και θα αποκατασταθούν οι όποιες ζημιές – θλίβομαι για τις ζωές που χαθηκαν, θλίβομαι πολύ γιατι μονο αυτές δεν αποκαθίσταται - απολαύετε όσο μπορειτε ακόμη το λευκό σύννεφο στη πόρτα σας. Όμως προσοχή, όσο υπέροχα πατιέται σαν βαμβάκι στην αρχή, τοσο γυαλιστερό γίνεται όσο κρυώνει και επικίνδυνο για τους πεζούς και τα αυτοκίνητα. Οπότε, προσέχουμε ακόμη τους ντελίβερι φίλους μας, δεν παραγγελθούμε αργά και εάν είμαστε επιχειρηματίας αυτού του τομεα, καλό είναι να έχουμε ήδη μεριμνήσει για αυτό.

Να προσέχετε εκφραστικοί μου και όσο γίνεται, να περνάτε καλά.

Είναι που είναι δύσκολες οι συνθήκες, ας προσπαθήσουμε να μη τις κάνουμε ακόμη δυσκολότερες.

 

Κουράγιο δεν είναι η γιγάντια βελανιδιά που βλέπει τις καταιγίδες να πάνε και να έρχονται. Είναι το ευαίσθητο μπουμπούκι που ανθίζει στο χιόνι.

Alice Mackenzie Swaim, 1911-1996, Αμερικανίδα συγγραφέας

 

Τι όμορφο να βλέπεις το χιόνι πάνω στο χωριό! Δεν είναι όλα τόσο άσχημα σ’ αυτόν τον κόσμο. Το χιόνι θα μπορούσε να είναι μαύρο.

Maurice Chapelan, 1906-1992, Γάλλος γνωμικογράφος & δημοσιογράφος

 

Καινούριο χιόνι πέφτει
Επάνω στο παλιό
Κι άλλες νιφάδες βιάζονται να γίνουν λάσπη.

Ντίνος Χριστιανόπουλος, 1931-2020, Ποιητής

 

Να είσαι σαν το χιόνι που λιώνει. Να ξεπλένεις τον εαυτό σου με τον εαυτό σου.

Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί, 1207-1273, Πέρσης ποιητής

 

Καμιά νιφάδα χιονιού δεν πέφτει σε λάθος μέρος.

Διδασκαλία Ζεν 

Σχόλια

  1. Καλησπέρα Κική μου,
    μου άρεσε η προσέγγισή σου. Σε κάθε πράγμα, σε κάθε βίωμα υπάρχουν δύο όψεις. Η όμορφη και η άσχημη. Η θετική και η αρνητική. Η χαρά και το πρόβλημα. Γιατί κάθε βίωμα παράγει αποτελέσματα. Έτσι και η χαρά του χιονιού έχει μαζί της και μύρια όσα προβλήματα.
    Καλησπέρα καλή μου φίλη και όμορφη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο το χιόνι, αλλά δημιουργεί προβλήματα, ιδίως στις αστικές περιοχές. Καλύτερα να πηγαίνουμε να το βρίσκουμε εμείς και όχι να μας επισκέπτεται αυτό.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω γνωρίσει την αρνητική όψη τού χιονιού εδώ στη χώρα μας,
    και παραδόξως, τη θετική του όψη στο εξωτερικό. Στην Ευρώπη.
    Γιατί μιλάμε για χώρες συνηθισμένες σε άσχημες καιρικές συνθήκες,
    που είναι πλήρως εξοπλισμένες και πάντα σε ετοιμότητα, οπότε εκεί
    το χιόνι είναι ρουτίνα, και αντιμετωπίζεται με όλους τους τρόπους.
    Με χιόνια στην Ελβετία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία,
    κι όμως χωρίς διακοπή, ούτε της κυκλοφορίας, ούτε του ρεύματος και
    του νερού.. Ωραίες στιγμές μού θύμισες Κικάκι! Τέτοιο χιόνι, ναι! ❄❄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε όλα τα πράγματα Ομορφούλα υπάρχουν οι δυο πλευρές, οι δύο όψεις. Πάντως θα πω πως πρέπει να βασιζόμαστε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας. Ήμουν πάντα λιγουλάκι..παθιασμένα οργανωτική. Εχω πάντα οργανωμένο φαρμακείο που το ανανεώνω, φροντίζω να έχω στα ντουλάπια υλικά για δύσκολες ώρες. Απίστευτο υα σου φανεί μα έχουμε μία φορητή μικρή γενήτρια, έχουμε εργαλεία για κάθε βλάβη και μικρά ανταλακτικά. Θα μπορούσα να σου παραθέσω (μη γελάς) ολόκληρο κατάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μικρός εκεί που μεγάλωσα, το χιόνι ουσιαστικά δεν το ξέραμε , το βρήκα στον νέο μου τόπο. Άγχος ποιος θα ανοίξει τον δρόμο και πότε, ακολουθεί παγετός, πρέπει να απελευθερώσεις το αυτοκίνητο κλπ Παιδί λαχταρούσα να δω χιόνι, τώρα εύχομαι να φεύγει μακριά μας.
    Την Καλημέρα μου, Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευτυχως ειμαστε απο τους τυχερους που ειδαμε μονο τη μια οψη του, τηνομορφη!
    κριμα για τους ανθρωπους που χαθηκαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Al

Καλημέρα εκφραστικοί μου, ελπίζω να σας βρίσκω καλά. Α μφιταλαντεύτηκα πολύ για το εάν πρέπει και εάν θέλω πράγματι να κάνω αυτή την ανάρτηση και πότε, και τελικά αποφάσισα πως θέλω. Η ψυχή μου δηλαδή, θέλει.  Ί σως συνέβαλε και το γεγονός ότι η τελευταία μου ανάρτηση στο blog είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση, κάτι που ένιωσα σαν σημάδι πως "περιμένετε" να διαβάσετε κάτι από εμένα.   Παρότι μου ζητήθηκε νωρίτερα να ανοίξω την καρδιά μου και να πω όσα νιώθω, δεν το έκανα και δεν το μετανιώνω. Το έκανα όμως εκεί που έπρεπε, την ώρα που έπρεπε, και βλέποντας ένα ανθρώπινο ενδιαφέρον για το αν είμαι καλά, εγώ.  Τούτη η ανάρτηση, λοιπόν, δεν θα δημοσιευθεί τη στιγμή που γράφεται, θα προγραμματιστεί και θα δημοσιευθεί λίγο αργότερα και ίσως να είναι η πρώτη φορά που θα έχω κλειστά τα σχόλια και ο λόγος αυτού, γιατί το αντιλαμβάνομαι σαν μία πράξη "Αντίου".  Η παρομοίωση ποιητικά, θα ήταν σαν να κλείνεις μια πόρτα και να μην έχεις ανάγκη να ακούσεις ή να δεις κάτι άλλο γιατί...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να ...

Η Μουσταλευριά

Καλημέρα εκφραστικοί μου! Ελπίζω να σας βρίσκω καλά. Σήμερα ένιωσα την ανάγκη να γράψω ένα διήγημα από εκείνα, τα αγαπημένα, που με γυρίζουν τόσο πίσω, σε μια ζεστή αγκαλιά… Ήταν απόγευμα, πριν λίγες μέρες, όταν με κέρασαν μια μουσταλευριά από ένα μικρό μίνι μάρκετ της γειτονιάς μου. Το φτιάχνει μια τοπική, οικογενειακή επιχείρηση. Δεν ξέρω αν ήταν η γεύση της, η υφή της ή η μυρωδιά του μούστου που με χτύπησε κατευθείαν στην καρδιά. Πάντως, δεν ήταν ούτε τόσο νόστιμη ούτε τόσο όμορφη (εξωτερικά) όπως ήταν η δική της. Ξαφνικά βρέθηκα αλλού. Σαν να γύρισα πίσω, πολλά χρόνια πριν. Εκεί, στο χωριό… Στην αυλή της γιαγιάς, της δικής μου της λεβέντισσας. Με το χώμα να μυρίζει φθινόπωρο και τα τζιτζίκια να έχουν πια σωπάσει. Με τα ρούχα πλυμένα στο πλυσταριό και έπειτα απλωμένα στο  σχοινί και το πατητήρι γεμάτο σταφύλια που μας περίμεναν υπομονετικά. Κι όλα αυτά πλαισιωμένα με τη μυρωδιά του ασβέστη όταν ασβέστωνε το σπίτι της. Η εποχή του τρύγου… Αχ, αυτή η εποχή πόσο γρήγορα πάντ...