Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ώρα της Γαλήνης

 

 


Το όνειρό μου από μικρός, ήταν να γίνω μοντέλο. Το πρόβλημά μου όμως  είναι,  πως δεν θυμάμαι να απέκτησα αυτό το όνειρο, ή πιο σωστά, δεν θυμάμαι τη χρονική του αρχή.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν όνειρα, θυμούνται να τα κάνουν όμως. Υπάρχει κάτι στην σκέψη, στην καρδιά, στην αύρα τους έστω, που φανερώνει την εσωτερική ύπαρξη ή προδιάθεση, αν θες.

Εγώ δεν θυμάμαι - πότε και γιατί - απέκτησα αυτό το όνειρο.

Αλλά γιατί το ονομάζω έτσι; Ήταν στ' αλήθεια όνειρο, ή μήπως ήταν, αυταπάτη;

 

«Είσαι όμορφος και άσχημος, μαζί»

«Είναι τόσο ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά σου, οι γωνίες και τα μάτια σου. Το σώμα βέβαια, θέλει δουλίτσα, αλλά αυτή η άγρια και αγγελική ομορφιά και ασχήμια σου, είναι καθηλωτική. Αυτή, θα σε κάνει να ξεχωρίσεις.»

«Είσαι όμορφος και άσχημος, μαζί»

«Όμορφος και άσχημος»

 

Είναι δυνατόν να μιλάς για το παιδί σου, έτσι; Και ακόμη χειρότερα, είναι δυνατόν να επιτρέπεις σε άλλους να μιλάνε για το παιδί σου έτσι και μάλιστα, μπροστά του; Και το πιο άκαρδο, εσύ να συμφωνείς. Να συμφωνείς, να γελάς και να καμαρώνεις. Να καμαρώνεις για το παιδί σου, αυτό το όμορφο και το άσχημο, μαζί. Και χάνεται το άρθρο «ο», ο αρσενικός ή ο ανθρώπινος αν θέλεις χαρακτηρισμός μου και γίνομαι «το», το όμορφο και το άσχημο. Το σώμα; Το πρόσωπο; Το ζώο; Το πράγμα; Τι από όλα αυτά ακριβώς, ή μήπως όλα αυτά, μαζί;

Ήμουν δε θα ΄μουν δώδεκα χρονών όταν μπήκες μέσα στο δωμάτιο μου με μια έκφραση χαράς -  που ορκίζομαι - όμοιά της, δεν είχα ξαναδεί. Ποτέ δεν κατάλαβα, γιατί αυτή την έκφραση χαράς, δεν σου την έδωσαν τα μπουκέτα με λουλούδια, που σου χάριζα στη γιορτή της μητέρας. Ποτέ δεν κατάλαβα, γιατί αυτήν την έκφραση δεν σου την έδιναν οι ζωγραφιές μου - ως παιδί - που σου έδειχναν το πόσο πολύ σε αγαπούσα. Αυτή η σπιρτάδα, αυτή η χαρά, αυτή η αγάπη, ναι γυάλιζαν τα μάτια σου τότε από αγάπη (ευχόμουν ως προς εμένα), σε έκανε να μοιάζεις με λουλούδι ξωτικό στα μάτια μου, όμως βαθιά μέσα μου, στην ψυχή μου, χαρακιές εξαπλώνονταν και δεν μπορούσα τότε, να εξηγήσω το γιατί.

Θα έπρεπε να χαιρόμουν, όμως δεν μπορούσα να χαρώ, κυρίως γιατί μέσα μου γνώριζα, πως τέτοια χαρά εγώ, ποτέ δεν μπόρεσα να σου δώσω. Ίσως και ούτε, όταν γεννήθηκα.

Μου είπες με τα χρόνια, πως όταν έμεινες έγκυος σε εμένα, δεν με ήθελες, στη πορεία όμως, με αγάπησες και θέλησες να με κρατήσεις. Δεν θυμάμαι ποτέ αυτή την αγάπη, την έχασα σκέφτομαι πολλές φορές, αλλά το περίεργο όλων, είναι πως δεν θυμάμαι και να την είχα. Πολλές φόρες κατηγορώ τον εαυτό μου, πως φταίω εγώ, πως δεν θυμάμαι, ίσως μικρός να έκανα κάτι άσχημο, το όποιο το αγνοώ και για αυτό ένιωθα πάντα πως δεν με αγαπούσες, όχι τουλάχιστον όπως θα ήθελα, όχι όπως έβλεπα τις μαμάδες των συμμαθητών μου, όχι με τον τρόπο που είχα και έχω ανάγκη, αλλά μέσα μου, μια μικρή πληγή που ονομάζω καρδιά, μου λέει πως θυμάμαι τα πάντα και επειδή τα θυμάμαι, μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως τίποτα από όλα όσα υπήρξα στο παρελθόν, δεν σου έδωσαν χαρά, ενώ όσα έγινα, σου έφεραν επιτέλους, την όποια ευτυχία, αγάπη και υπερηφάνεια, αισθάνθηκες για εμένα. Νιώθω πως ακόμη τώρα, αγωνίζομαι, για να σου αποδείξω ό,τι αξίζω και δεν ξέρω γιατί το κάνω αυτό αλλά ακόμη κι αν ξέρω, φοβάμαι να το παραδεχτώ.


«Κοίτα χρήματα, κοίτα πόσα πολλά χρήματα έχουμε πλέον χάρη σε ‘σένα, στην πρώτη σου φωτογράφηση. Κάνεις τη μαμά ευτυχισμένη και υπερήφανη! Οι φωτογράφοι και οι σχεδιαστές, είπαν τα καλύτερα λόγια για εσένα, αγάπη μου! Ήσουν, παρόλο το νεαρό της ηλικίας σου, ένας άψογος επαγγελματίας! Και μάντεψε, από το καλλιτεχνικό πρακτορείο που σε έγραψα, μου είπαν πως έχεις μέσα σε ένα μήνα, ακόμη τρεις προτάσεις για δουλειά, διαφημίσεις παιδικών ρούχων για περιοδικά αλλά είμαι σίγουρη, πως σε λίγο καιρό, θα σε ζητάνε και στη τηλεόραση. Θα γίνει αστέρι, θα γίνεις ο καλύτερος των καλύτερων, σε λίγα χρόνια θα μεγαλώσεις, θα έχεις ήδη αποκτήσει όνομα, φήμη, δόξα, λεφτά, θα ανοίξουν διάπλατες οι πόρτες του εξωτερικού για εσένα και θα γίνεις πάμπλουτος, θα έχεις όποια γυναίκα θέλεις  και άλλη κάθε βράδυ και δύο και τρεις μη σου πω, θα έχεις το ακριβότερο αυτοκίνητο, το ακριβότερο σπίτι, θα έχεις και έναν πανάκριβο σκύλο, θα έχεις και δικό σου τζετ σκι, θα έχεις τα πάντα και φυσικά εμένα, τη μητέρα σου, τη σύμμαχό σου, πλάι σου σε όλα! Γιε μου, είσαι θησαυρός! Είσαι υπέροχος! Θα γίνουμε πλούσιοι χάρη σε εσένα! Θα αλλάξει η ζωή μας, όλη! Αυτή η παλιοζωή θα αλλάξει, επιτέλους. Είμαι τόσο ευλογημένη που σε έχω.» 

 

Και με έχωσες στην αγκαλιά σου όπως ποτέ άλλοτε! Και μου έδειξες πόσο με αγαπάς, κάτι που ορκίζομαι, πως δεν μου είχες δείξει στο παρελθόν. Και εκεί κατάλαβα τι θα πει μητρική στοργή και χάδι και εκεί, εκείνη τη στιγμή, σε σιχάθηκα όσο τίποτε άλλο στη ζωή μου! Δεν είχε άλλωστε νόημα να σου πω τι θέλω, τι νιώθω, εσύ αποφάσιζες και εγώ, σαν μαριονέτα ακολουθούσα. Κι ακολουθούσα, δυστυχισμένος για χρόνια, ακολουθούσα.

Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα.  Στο σήμερα, μανούλα. Μόνο που τα πράγματα, δεν ήρθαν έτσι όπως τα θέλησες, εσύ. Ούτε όπως τα θέλησα εγώ. Ήρθαν  έτσι όπως ήρθαν, επειδή…. επειδή… η ζωή είναι μεγάλη πουτάνα  και μας γλεντάει μανούλα. Για αυτό!

Ήθελες χρήματα, πολλά χρήματα. Ήθελες ακριβά ρούχα, παπούτσια, τσάντες, αρώματα, σπίτια, όλα, όλα όσα σου έλειπαν, όσα δεν μπόρεσες ποτέ σου να αποκτήσεις, ορίστε, στα έδωσα όλα μανούλα, στα πρόσφερα με τον πιο εύκολο – για εσένα – τρόπο. Όλα δικά σου, μανούλα.  Να τα χαρείς, μανούλα! Όλα! Όλα δικά σου!

Με ρώτησες ποτέ σου, τι ήθελα; Δεν θυμάμαι ούτε μια φορά να με ρώτησες τι θέλω, ούτε μια φορά στη ζωή μου, δεν με ρώτησες. Προσπαθώ να θυμηθώ έστω μια φορά που με ρώτησες τι φαγητό θέλω να μου φτιάξεις και δεν υπάρχει ούτε μία, ούτε μία για δείγμα. Ήθελα να φάω πατάτες τηγανιτές σαν όλα τα παιδιά μανούλα, και εσύ με τάιζες με χορταρικά και κοτόπουλο που είχα σιχαθεί, μανούλα. Περίμενα να φύγεις από τη κουζίνα, να πάω να βγάλω το φαγητό γιατί πολύ απλά, δεν το ήθελα άλλο.

Δεν με ρώτησες ούτε μια φορά τι μου αρέσει να κάνω τις ελεύθερες ώρες μου, ναι εκείνες που δεν είχα αλλά από μόνος μου, έβρισκα. Ξέρεις τι μου άρεσε, μανούλα; Να φτιάχνω μηχανές. Αυτό μου άρεσε. Να λύνω τα μηχανάκια και να τα φτιάχνω. Αυτό γουστάρω να κάνω, να ασχολούμαι  με μια δουλειά βρώμικη όπως έλεγες, για όσους έχουν συνεργεία αυτοκίνητων και μοτοσικλετών. Πηγαίναμε για σέρβις το αυτοκίνητο μας, το πανάκριβο και τους κοιτούσες με λύπη. Σε θυμάμαι να τους σχολιάζεις και να γελάς και ήθελα να σε χτυπήσω στο στόμα για να σταματήσεις. Όμως δεν το έκανα. Προτίμησα να βάζω ουσίες στο δικό μου στόμα, για να σταματήσω, την έξοδο των απωθημένων μου. Όμως μανούλα, δεν τα κατάφερα. Όλα αυτά που ήθελα να γίνω και δεν έγινα εξαιτίας σου, με τρώνε χρόνια μέσα μου. Και ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ό,τι είμαι νεκρός γιατί μέσα μου δεν υπάρχει τίποτα πια, τίποτα από όσα ονειρεύτηκα εγώ για εμένα, γιατί το χειρότερο από όσα μου έκανες, ήταν ό,τι μου στέρησες το δικαίωμα να ονειρευτώ  και αυτό, δεν μπορώ να στο συγχωρήσω. Όλα τα άλλα μπορώ, αλλά αυτό όχι. Μου έκλεψες τον εαυτό μου, τον  χαρακτήρα μου, φρόντισες να γίνω αυτό που εσύ ήθελες, ή αυτό που  δεν μπόρεσες να γίνεις εσύ, και ξέχασα, να γίνω όσα  ονειρευόμουν – με τρόμο – εγώ. Γιατί δειλά και με τρόμο, όταν έκλεινες το φως, μανούλα, κάτω από το σεντόνι, έκλεινα τα μάτια και ονειρευόμουν. Ονειρευόμουν τη δική μου ζωή.


Σήμερα, σου έφερα ένα δώρο, μανούλα. Μια φωτογραφία μανούλα, ερασιτεχνική, δεν πληρώθηκα για να τη βγάλω, με φωτογράφισε ένας φίλος, που η μητέρα του, δεν του είπε ποτέ τι να γίνει και τι να κάνει στη ζωή του και πίστεψέ με, αυτός είναι πιο επιτυχημένος και ευτυχισμένος και πλούσιος ψυχικά από εμένα, από εσένα και από τόσους άλλους ανθρώπους, που δεν γνώρισαν πότε τι θα πει ευτυχία και κατά συνέπεια, ελευθερία. Γιατί εμείς δεν υπήρξαμε τίποτα στην πραγματικότητα, εμείς υπήρξαμε και υπάρχουμε μέσα σε μια φανταστική αίγλη του μυαλού και του συστήματος. Η ζωή ειναι εκεί έξω, κι εμείς αμέτοχοι, την παρατηρούμε.

 

«Είσαι όμορφος και άσχημος, μαζί»

«Όμορφος και άσχημος»

       Θυμάσαι μανούλα;

       Θα κάνω κάτι αλλαγές εδώ, μανούλα:

«Ευτυχισμένος και δυστυχισμένος, μαζί»

«Ευτυχισμένος και δυστυχισμένος»

«Επιτυχημένος και αποτυχημένος, μαζί»

«Επιτυχημένος και αποτυχημένος»

 

Πάντα πρώτο το "καλό", για να μην δίνουμε βαρύτητα στα όσα ακολουθήσουν, σωστά μανούλα;

Μα σε όλα μόνος, αυτό είμαι μανούλα, αυτό υπήρξα πλάι σου, μόνος.

Δεν σου χρωστάω και δεν μου χρωστάς. Σε ξεπλήρωσα για το «λάθος» να με φέρεις στη ζωή, για να σε βγάλω από την αφάνεια.

Καιρός να πούμε το αντίο, μανούλα.

Ναι, έφτασε αυτή η ώρα. Η ώρα της Γαλήνης.


Ο νεαρός άντρας έφυγε με ταχύ βηματισμό από το κρύο δωμάτιο του νοσοκομείου. Μια μεσήλικη γυναίκα, που έμοιαζε αρκετά ταλαιπωρημένη, εστίασε στην φωτογραφία απέναντί της και τα μάτια της, γέμισαν με δάκρυα. Προσπαθούσε απεγνωσμένα να τραβήξει την μάσκα οξυγόνου και να ψελλίσει δυο λέξεις αλλά δεν τα κατάφερε. Περισσότερα δάκρυα ξεχύθηκαν στα μάτια της, όταν είδε τη πόρτα, να κλείνει…

                                                                                                                  

_________________________

 

Αυτή ήταν η συμμετοχή μου στη Μίνι Σκυτάλη #1  που διοργανώνει η αγαπημένη μας, marypertax στο μπλοκ της"Γήινη Ματιά"

 

 


 

Ειναι η πρώτη φορά που συμμετέχω και νιώθω υπέροχα για αυτό.

Για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο ένιωθα πως θα μου τύχει αυτή η εικόνα, την οποία είχα χαρακτηρίσει στο μυαλό μου ως την πιο δύσκολη μαζί με την φωτογραφία νούμερο 6. Ήθελα πολύ να μου τύχει η 1 και η 2 αλλά καμία σημασία δεν έχει, εξάλλου ήταν όλες πανέμορφες και γεμάτες έμπνευση, φαίνεται άλλωστε και από τις υπέροχες ιστορίες - συμμετοχές που "γεννιούνται".


Συγχαρητήρια σε όλους και ευχαριστούμε την  marypertax  για την εκφραστική προτροπή της!

 


 

Σχόλια

  1. Το έχω γράψει παντού! ΜΕ ΤΣΑΚΙΣΕΣ! Με έπιασαν τα κλάματα χωρίς σταματημό! Έτσι για τα όνειρα μας που τα κάνουμε όνειρα των παιδιών μας με το ζόρι, για τα απωθημένα μας που τα ξεσπάμε πάνω τους, για τις αποτυχίες τους που ζητάμε από αυτά θαύματα για να μετατραπούν σε επιτυχίες, για τη ματαιότητα και τη ματαιοδοξία μας, για την επιδειξιομανία μας! Σ' ευχαριστώ πολύ! Αυτή δεν ήταν συμμετοχή ήταν όνειρο! Όλες με ξετρελαίνουν αλλά εδώ, έβγαλες συναισθήματα που καίνε!
    Να είσαι καλά Κική μου! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγκλονίστηκα!!!!!!!Με ανατρίχιασε ολόκληρη αυτό το υπέροχο κατηγορώ του νέου προς τη μητέρα του. Ναι είναι τόσο υπέροχα γραμμένο, γεμάτο συναίσθημα και αλήθειες. Πόσα τέτοια συμβαίνουν στη ζωή!! Τη νοιώθεις την απελπισία του νέου, τη γεύεσαι την απογοήτευση για τη μάνα του. Ζεις μαζί του τον πόνο που νιώθει. Κράτησα την ανάσα μου σην εξομολόγησή του.
    Αχ Κική μου έλαμψες άλλη μια φορά. Υ Π Ε Ρ Ο Χ Ο
    Φιλιά μάτια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαχαιριά στην καρδιά, η ιστορία σου Κική μου. Γιατί υπάρχουν στ' αλήθεια εκεί έξω τέτοιες "μανούλες" Μήδειες. Γιατί είναι τόσο αληθινός αυτός ο σπαραχτικός μονόλογος που συγκλονίζει συνειδήσεις και στερεότυπα. Δεν ξέρω πότε θα επιλέξεις να γίνεις μητέρα, αυτό που ξέρω είναι ότι έχεις γερά αποθέματα αγάπης και ενσυναίσθησης να προσφέρεις.
    Ας γίνει αυτή η κραυγή αγωνίας του αγοριού, μια ηχηρή υπενθύμιση προς όλους μας. Τα παιδιά μας δεν είναι η προέκταση του εαυτού μας, είναι αυτόνομοι άνθρωποι και έχουμε χρέος να τους ανοίγουμε δρόμους για να πραγματώσουν την προσωπικότητα και τα "θέλω" τους.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πωπω Κική μου, τί ιστορία!
    Τρέχουν τα μάτια μου συνέχεια.
    Πόσα κσι ποσα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν όνειρα κι ακολουθούν των γονιών τους παρά τη θέληση τους!
    Μας συγκλόνισε αυτό το γράμμα.
    Να είσαι καλά και να συνεχίσεις να γράφεις αριστουργηματα.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μία απελπισμένη κραυγή, γεμάτη πόνο και αλήθεια, ένα πλάσμα δυστυχισμένο και μόνο με χαραμισμένη ζωή και όνειρα στον βωμό της "επιτυχίας" , της επίπλαστης κοινωνικής καταξίωσης, του ακριβού αυτοκινήτου.....Σπαρακτικό το κατηγορώ του νεαρού προς την μητέρα που δεν αγάπησε το ίδιο το παιδί της αλλά την εικόνα αυτού που ενσάρκωνε τα δικά της θέλω, τις δικές της φιλοδοξίες, τα δικά της όνειρα.... Απόλυτα συγκλονιστική η ιστορία σου Κική μου, ένα δριμύ κατηγορώ στην ματαιοδοξία....που δυστυχώς στις ημέρες μας αποτελεί αυτοσκοπό πολλών γονιών....Το ευχαριστώ μου είναι λίγο ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική μου! Ψυχή μου! Τι κατηγορώ είναι αυτό βρε κορίτσι μου! Τι εξομολόγηση καρδιάς και ύπαρξης! Γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να φτάσουν σε τέτοιες αλήθειες! Ποιες αυταπάτες, καθώς λες, όμορφες, λαμπερές, τυλιγμένες σε μύθους και πλάνες, τυλίγουν τη ζωή τους!
    Τι να πω για τη συγκίνηση που μας χάρισες. Ποιο δώρο να επικαλεστώ για την περισυλλογή, για το μοίρασμα της σκέψης αυτού του νέου ανθρώπου μπροστά στο σταυροδρόμι της ζωής του.
    Δεν ξέρω, ειλικρινά, είναι στιγμές που τρομάζω με τον οίστρο σου. Συνήθως οι "μεγάλοι" και οι "σοφοί", φορτώνουμε τις ανομίες και το άδικο στα νέα παιδιά. Τα στοχοποιούμε, τα τσακίζουμε, τα γεμίζουμε βάρος με τις δικές μας προβολές επάνω τους.
    Πόσο άδικο όλο αυτό. Πλάθουμε ανθρώπους κατ' εικόνα των ειδώλων μας. Και μετά τα ...καμαρώνουμε αδιαφορώντας για τη δυστυχία και την συναισθηματική τους καταστροφή.
    Πόσο ένοχοι γινόμαστε μερικές φορές.

    Η Συγκίνηση που μου προκάλεσες είναι μεγάλη. Αμέριστη. Και την κρατώ στην καρδιά μου, μικρό διαμαντάκι, της γραφής σου Κική μου. Να έχεις την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου να με κάνει το αφήγημά σου να σκέφτομαι, σαν γονιός, πιο ώριμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγκλονιστικό και συγκινητικό αφήγημα.
    Μια πικρή αλήθεια, θέλωντας το παίδι να κάνει όλα αυτά που εμείς χάσαμε, το ρίχνουμε σε έναν αέναο κύκλο, μια αρένα έχοντας πρώτα κόψει τα άκρα του, αφήνωντάς το αβοήθητο.
    Μπράβο Κική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκπληκτικό Κική μου το αφήγημα σου γεμάτο αλήθειες και έντονα συναισθήματα .
    Όλοι οι γονείς πρέπει να το διαβάσουν και να κάνουν την αυτοκριτική τους .Να αρχίσουν να σκέφτονται πιο σωστά και πιο ολοκληρωμένα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους και να μην τα φορτώνουν με τις δικές τους επιθυμίες και όνειρα αλλά να τα αφήνουν ελεύθερα να αποφασίσουν το μέλλον τους , ό,τι θέλουν να κάνουν στην ζωή τους .
    Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «Θα γίνουμε πλούσιοι χάρη σ’ εσένα» Σταμάτησα στα μισά και ήθελα να ουρλιάξω, να πιάσω απ’ το μαλλί «τη μάνα» και να τη φέρω πέντε σβούρες. Σηκώθηκα. Μ’ έτρωγε η περιέργεια και ξανακάθισα. Κι αφού το διάβασα σκέφτηκα πως γίνεται μια μάνα για τη μεγαλομανία της και την καλά τακτοποιημένη ζωή της να θυσιάσει το ίδιο της το σπλάχνο. Ασύλληπτο! Δεν ήξερε πως κάποτε η ζωή εκδικείται; Αν προλάβει να το καταλάβει γιατί ίσως τότε να είναι πολύ αργά.
    Κική μου συγκλονιστικό!
    Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική μου απίστευτη η ιστορία που μας χάρισες. Αποδίδεις απόλυτα τα συναισθήματα και το κάνει τόσο ζωντανό, σαν να κρυφοκοιτάμε το ξέσπασμα.
    Δυστυχώς, αυτές οι ιστορίες δεν είναι φανταστικές. Υπάρχουν γύρω μας κι είναι θλιβερό στον "εξελιγμένο" κόσμο μας να συναντάμε ακόμα γονείς που αναγκάζουν τα παιδιά τους να στερηθούν τα όνειρα τους για να πραγματοποιήσουν τα δικά τους απωθημένα ή όνειρα.
    Να είσαι καλά να δημιουργείς.
    Φιλί γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπράβο βρε Κική..μπράβο..τι όμορφα παρουσίασες τα συναισθήματα, την ιστορία, πλεγμένες εικόνες σε κείμενο και κάτι σαν από ποίηση πλασμένο. Υπέροχη συμμετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα Κική
    Αν και γνωρίζω το συγγραφικό σου έργο, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το μπλογκοσπιτάκι σου και την αυλή των σχολίων.
    Θα συμφωνήσω με την Μαρία, η συμμετοχή σου, μαχαίρι στην καρδιά. Που έχει κάτι το ποιητικό. Που τρυπάει την πέτρα της καρδιάς για να βγει το συναίσθημα στο φως.
    "Μέσα μου, μια μικρή πληγή που ονομάζω καρδιά". Πόσο δύσκολο, να πορεύεσαι στη ζωή με πόνο. Να βλέπεις πληγές παντού. Να φοβάσαι, μην τις δουν οι άλλοι. Να είσαι η προέκταση του γονιού και όχι εσύ. ¨Ενα αξεσουάρ, μια ασπίδα προστασίας, ο γονιός του γονιού. Με πόση κατανόηση στέκεσαι δίπλα στον νεαρό, και σεβασμό για όσα έζησε ή καλύτερα, δεν έζησε.
    Αυτή ήταν η πρώτη σου συμμετοχή στη Σκυτάλη; Περιμένουμε την επόμενη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχη η πένα σου και πολύ δυνατή γραφή. Γεμάτη σκληρά συναισθήματα, πόνο, οργή , απογοήτευση τα οποία τα αισθάνθηκα ως το μεδούλι μου. Σοκαριστική η όλη εξομολόγηση του νεαρού, στην ετοιμοθάνατη μητέρα του, συνήθως την ώρα εκείνη λέμε λόγια παρηγοριάς... αλλά σε αυτήν την ανατροπή βρίσκεται και η δύναμη του δικού σου κειμένου.
    Χάρηκα που σε γνώρισα Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Α τι ωραία έμπνευση είχες Κική μου. Πολύ όμορφο! Δε το χω με τα μεγάλα σχόλια. Καλή σου συνέχεια κορίτσι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κική μου συγκλονιστικόοοοο!! ανατρίχιασα διαβάζοντας το ... σοκαριστική θα έλεγα και εγώ η εξομολόγηση του νέου!! συγκρουόμενα συναισθήματα μας έδωσε η συμμέτοχή σου... τι έμπνευση ήταν αυτή κορίτσι μου !!
    Η "μανούλα " πήρε ότι έδωσε στο τέλος και η λύτρωση του παιδιού με το... αντίο, η ώρα της γαλήνης του!!
    Χίλια μπράβο μικρή μου!! καλή συνέχεια σε ότι κάνεις φιλιααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κική μου συγκλονιστικό κείμενο! Έχει μια ροή που με συναρπάζει και τα συναισθήματα που προκαλεί μοιάζουν με φουσκωμένο ποτάμι που σε παρασύρει.
    "Η ώρα της Γαλήνης" σου πέρασε από τα σαράντα κύματα μιας μάνας που έγινε τύραννος απέναντι στο παιδί της, για να απολαύσει τις δικές της φιλοδοξίες. Θυσίασε το παιδί της σαν Μήδεια.
    Η πρώτη σου συμμετοχή στη σκυτάλη άφησε ανεξίτηλο το στίγμα σου!
    Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κικη μου συναρπαστικο , συγκλονιστικο, αψεγαδιαστο κειμενο , " ομορφο και ασκημο " συναμα , τρεμουλο ψυχής και ονειρου μαζι . Μας διδαξες μεσα απο εικονες , παθη , λέξεις , δάκρυα , ερμητικα κλεισμενα στοματα , φοβους και ψυχώσεις , σε χρονο αχρονο , πως ειναι επειγον να αγαπησουμε και να αγαπηθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να