Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

       Το παρακάτω κείμενο θέλω να το αφιερώσω σε μία πολύ καλή μου φίλη που αγαπά πολύ το ποδήλατο και αυτή της η αγάπη με ώθησε στο να το εμπνευστώ!
      Αφιερωμένο σε σένα barbie μου! Εύχομαι να σου αρέσει πολύ! :)          Τι σας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας να ηχεί στα αυτιά σας η λέξη ποδήλατο;
            Φτηνό μεταφορικό μέσο;
            Άθληση;
            Γύρος του κόσμου;
            Χόμπι;
            Ψυχαγωγία;
            Παιδιά;
            Αγώνες;
            Όργανο γυμναστικής;
            Τι είδους σκέψη μπορεί να φέρνει στο μυαλό των ανθρώπων η λέξη ποδήλατο ή η απλή εικόνα ενός ποδηλάτου;
            Τελικά τι μπορεί να είναι ένα ποδήλατο;
            Εντάξει όλοι ξέρουμε τι είναι το ποδήλατο αλλά θέλοντας να το μεταφράσουμε με λίγα λόγια δε μπορούμε να πούμε πως το ποδήλατο είναι ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για διάφορους λόγους; Κυρίως για λογούς άθλησης μα και λόγους ψυχαγωγίας;
            Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα κοινά μπορεί να έχει ένα ποδήλατο με έναν άνθρωπο;
            Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
            Όταν ένα μωρό αρχίζει να μαθαίνει δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα τι είναι συνήθως; Είναι φοβισμένο μα ενθουσιασμένο συνάμα. Κρατάει τους γονείς του σφιχτά από το χέρι υπό το φόβο του να πέσει χάμω μα την ίδια ώρα είναι έτοιμο να χαμογελάσει από τα επιφωνήματα και τις χαρούμενες εκφράσεις των δικών του ανθρώπων που το βλέπουν να προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του όμορφα βήματα στον κόσμο μας.
            Τα χέρια των γονιών που κρατάνε το μωρό τι είναι; Δεν είναι βοηθητικά; Δε του παρέχουν βοήθεια και στήριξη για να μάθει να προχωρά;
            Κι ας έρθουμε στη πρώτη επαφή των ανθρώπων με το ποδήλατο.
            Πώς μπορεί να είναι ένας άνθρωπος όταν προσπαθήσει για πρώτη φορά να «καβαλήσει» το ποδήλατό του;
            Για σκεφτείτε λίγο… Δεν είναι φοβισμένος και ενθουσιασμένος συνάμα; Φοβισμένος μη πέσει μα ενθουσιασμένος που θα μάθει να οδηγά ποδήλατο και θα μπορεί να απολαύσει το κόσμο ή μάλλον κάποιο μέρος του κόσμου μαζί του;
            Τι είπαμε προηγουμένως πως χρειάζονται τα μωρά; Βοήθεια! Τι είδους βοήθεια; Τα χέρια των γονιών τους.
            Τι χρειάζεται ένας ανθρώπους για να μάθει να οδηγά ποδήλατο; Βοήθεια! Τι είδους βοήθεια; Κάποιον να του δείξει μα και κάποιον να τον στηρίξει. Ποιός θα του δείξει; Ο άνθρωπος! Θα του δείξει ο άνθρωπος ή θα μάθει μόνος του παρατηρώντας άλλους ανθρώπους.
Χρειάζεται και ένα στήριγμα όμως. Τι είδους στήριγμα;
Ποιό είπαμε πως είναι το στήριγμα των μωρών; Τα χέρια της οικογένειάς τους δεν είναι;
Ποιά θα μπορούσαν να είναι τα «χέρια» του ποδηλάτου; Οι ροδές τους! Οι βοηθητικές τους ρόδες! Βέβαια πιο πολύ με πόδια μοιάζουν τα χαρακτηριστικά των βοηθητικών ροδών μα αυτή τη στιγμή θα τα παρομοιάσουμε με χέρια γιατί αυτά είναι εκείνα που δίνουν συνήθως το έναυσμα της αφετηρίας.
Ανεβαίνεις για πρώτη φορά στο ποδήλατό σου, αισθάνεσαι άβολα, αμήχανα μα όμορφα συνάμα. Χαμογελάς διστακτικά και μπερδεμένα όμως η χαρά της εξερεύνησης και του νέου που ξεκινά μπροστά σου βγάζουν τον ενθουσιασμό της ψυχής σου στην επιφάνεια και σε κάνουν να ξεκινήσεις να πατάς βιαστικά τα πεταλ και στην αρχή να ξεκινήσεις κατά κάποιο τρόπο να τσουλάς.
Υπάρχει μια μικρή αστάθεια, ξέρεις πως μπορεί και να πέσεις αλλά δε σε νοιάζει. Πέφτεις! Τρως τη πρώτη σου τούμπα αλλά γελάς! Σηκώνεσαι, κοιτάζεις να δεις αν χτύπησες, τινάζεις τα ρούχα σου που τυχόν να έχουν γεμίσει σκόνες, σηκώνεις όρθιο το ποδήλατό σου, το «καβαλάς» και συνεχίζεις τη βόλτα σου.
Κάπου παρακάτω πέφτεις ξανά! Κι αυτή τη φορά πέφτεις με πιο δύναμη, με πιο ορμή. Πόνεσες αυτή τη φορά. Πόνεσες περισσότερο από πριν. Σηκώνεσαι, κοιτάζεις να δεις αν χτύπησες. Βλέπεις γρατζουνιές και αίματα στο σώμα σου. Φοβάσαι. Κλαις. Τρέχεις στους γονείς σου ιδίως αν είσαι μικρός, σε περιποιούνται σου λένε πως δεν είναι κάτι και πως θα περάσει. Θυμώνεις που έπεσες! Θυμώνεις με σένα, με το ποδήλατο, με όλους. Λες ότι δε θα ξαναπάρεις το ποδήλατο και δείχνεις να το πιστεύεις, δε το πιστεύεις όμως. Την επόμενη μέρα μη πω την ίδια μέρα μάλιστα θα έχεις ξανανέβει στο ποδήλατό σου και θα προσπαθήσεις να το οδηγήσεις πιο σωστά αυτή τη φορά.
Και το καταφέρνεις! Σιγά σιγά το καταφέρνεις και το καταφέρνεις καλά! Έπειτα το μαθαίνεις! Γίνεσαι κομμάτι του! Δεν έχεις φόβο πια καθώς ανεβαίνεις επάνω του έχεις μόνο όρεξη για να απολαύσεις τη βόλτα μαζί του!
            Αρχίζεις να απολαμβάνεις ολοένα και περισσότερο τη παρέα μαζί του! Αρχίζεις να το εμπιστεύεσαι ολοένα και περισσότερο. Είσαι έτοιμος να του δείξεις την εμπιστοσύνη του! Καθώς το οδηγείς σε διακατέχει έντονα το συναίσθημα του να κλείσεις τα μάτια και να ονειρευτείς. Δίχως να σκεφτείς το κάνεις! Κι έπειτα σε διακατέχει το συναίσθημα  να σηκώσεις σε παράλληλη ευθεία γραμμή τα χέρια σου και να γευτείς το αεράκι που χτυπάει στο πρόσωπο σου. Πάλι δίχως να σκεφτείς το κάνεις.
            Οδηγείς το ποδήλατο με μάτια κλειστά και χέρια που αγκαλιάζουν τον αέρα. Σαν όνειρο μοιάζει η εικόνα. Σα πρωταγωνιστής σε όνειρο μοιάζεις κι εσύ! Όμορφα είναι! Απόλαυση! Χαρά ζωής! Μικρή στιγμή μεγάλης σημασίας!
            Φτάνει! Για να απολαύσεις τη στιγμή δε χρειάζεται να τη ζήσεις στο έπακρο, χρειάζεται απλά όταν έρθει να είσαι έτοιμος και δεκτικός στο να την απολαύσεις.
            Αν συνεχίσεις να οδηγείς το ποδήλατό με κλειστά μάτια και με δίχως χέρια το πιο πιθανό είναι μετα από μια απόσταση να πέσεις. Δεν έχει σημασία το πόση απόσταση θα διανύσεις έτσι, σημασία έχει ότι κατάφερες να τη διανύσεις και πάνω απ όλα ότι κατάφερες να την ευχαριστηθείς!
            Θα ανέβεις ανηφόρες με το ποδήλατο, θα ιδρώσεις, θα κουραστείς δεν αντιλέγω πα πίσω από κάθε ανηφόρα ακολουθεί μια κατηφόρα και η κατηφόρα δίχως κυκλοφορία είναι ότι καλύτερο και ότι ξεκούραστο για ένα ποδηλάτη.
            Κατηφορίζεις και απολαμβάνεις! Απολαμβάνεις όλα αυτά που πέρασες για να ανεβείς στη κορυφή της ανηφόρας! Αυτό απολαμβάνεις στην ουσία. Δε ξεχνάς την ανηφόρα, τη προσπερνάς μονάχα και σου μένει ή μαλλον προσπαθείς να σου μείνει μόνο η κατηφόρα, η απόλαυση της κατηφόρας!
            Σας θύμισαν τίποτα τα παραπάνω;
            Σας θύμισαν μήπως κάτι από τη ζωή μας;
            Πίσω από τις ανηφόρες υπάρχουν κατηφόρες… και δεν εννοώ τις κατηφόρες που σε κάνουν να κατρακυλήσεις. Εννοώ τις κατηφόρες που σε ξεκουράζουν και σε κάνουν να απολαύσεις το κόπο που έκανες για να ανέβεις προηγουμένως την ανηφόρα!
            Δεν έχει σημασία πόση απόσταση θα διανύσεις στη ζωή σου με το εκάστοτε «ποδήλατο»… σημασία έχει αυτή που θα διανύσεις να την απολαύσεις!
            Ποτέ δε τα παρατάς με τη πρώτη δυσκολία! Ούτε με τη δεύτερη! Ούτε με τη τρίτη! Ούτε με τη καμιά γενικώς! Θα φας τα μούτρα σου μα θα σηκωθείς! Θα σηκωθείς και θα τα καταφέρεις! Θα πέσεις με το «ποδήλατο» είναι γεγονός! Δε θα σαι και ο μόνος/μόνη! Εξάλλου το να πέφτει κανείς στις προσπάθειές του αποδεικνύει το ζήλο μα και την αγάπη γι αυτό που προσπαθεί να επιτύχει τόσο πολύ! Κοινώς μη φοβάσαι να πέσεις στη ζωή σου για κάτι που αγαπάς πολύ! Σε καποια πράγματα αξίζει να πέσεις και σηκωθείς ξανά! Εξάλλου μη ξεχνάς πως σε πολλές τούμπες μας γελάμε! Ακόμη κι αυτές τις απολαμβάνουμε!
            Κι ας κλείσουμε ως εξής! Όταν γυρνάς κουρασμένος στο σπίτι σου ύστερα από μια απολαυστική και περιπετειώδη βόλτα με το ποδήλατο τι κάνεις; Θες αμέσως να πας να κάνεις ένα μπάνιο κι έπειτα να ξεκουράσεις!
            Το ίδιο δε συμβαίνει και στις δικές μας καθημερινές περιπετειώδης βόλτες; Κουραζόμαστε μα καταβάθος μας αρέσουν. Εξάλλου όταν απολαμβάνεις κάτι δε κουράζεσαι, απλώς θες λίγο χρόνο να χαλαρώσεις μέχρι να έρθει η στιγμή που θα σαι έτοιμος να ξεκινήσεις μια νέα βόλτα με το δικό σου ποδήλατο, αυτό ντε της ζωής! Της δικής σου ζωής!
           
           
             

Σχόλια

 1. αυτοι που ξερουν ποδηλατο ειναι αποφασισμενοι για τις ανηφόρες που θα βρουν στο δρόμο τους...δυστυχώς υπάρχουν και πολλοι που δεν ξέρουν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. θα μαθουν νασια μου! οποιος θελει κατι πολυ το μαθαινει εξαλλου κανεις δε γεννηθηκε ξεροντας πολλα!

   Διαγραφή
 2. Με αφορμή το ποδήλατο ποσά σημαντικά μπορεί κάποιος να πει!! Εξαιρετικό το κείμενο σου!! Καλο Σαββατοκύριακο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. χαιρομαι που σου αρεσε κι ευχαριστω για τα καλα σου λογια! καλο σκ να εχεις κ εσυ ευχομαι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ζωή ποδήλατο κατάντησε! Μόνο που αντί για φρένα έχει κόντρα! Τουλάχιστον όταν είχα ποδήλατο πιτσιρικάς, κόντρα είχα. Βέβαια, εκτός από τις ανηφόρες, υπάρχουν και οι κατηφόρες, καθώς και ο γλιστερός δρόμος. Άσε που τον ποδηλάτη δεν τον προσέχουν οι ημεδαποί οδηγαράδες! Αν όλα αυτά τα δούμε μεταφορικώς, ε, τότε προτιμώ να παρομοιάζω τη ζωή με πατίνι αντί για ποδήλατο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. μα γιατι; μου χεις κανει τη ζωη πατινι το λεμε θελοντας να πουμε δυσκολη....

   Διαγραφή
  2. Απλά το πατίνι εν αντιθέσει με το ποδήλατο, δεν έχει καθόλου φρένα!!! Και χωρίς φρένα, είναι πιο... προκλητικό! :)
   Καλημέρα.

   Διαγραφή
  3. αν ημουν λατρης των σπορ και κυριως των ριψοκυνδινων μπορει και να τη παροιμοιαζα με πατινι, τωρα ομως οχι ακομη. προσωπικα παντα ετσι...

   καλημερα και σε σενα φιλε μου!

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να