Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ AMELIE.



Την έχουν χαρακτηρίσει και όχι αδικαιολόγητα ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων μέχρι στιγμής των εποχών.

Η μουσική της επιμέλεια κατά τη δική μου ταπεινή άποψη είναι από τις καλύτερες που έχουν δημιουργηθεί ποτέ για ταινία.

Επηρεασμένη από τη "Χοροέκφραση Βαλς" που μοιράστηκα μαζί σας πριν λίγο καιρό, κάνω την ανάρτηση τούτη σήμερα όχι για να σταθώ τόσο στη ταινία, όσο στη μουσική της σύνθεση.

Για πάμε να διαβάσουμε τη πλοκή της παραμυθένιας θα πω ταινίας και προχωράμε στις ρομαντικές και όχι μόνο συνθέσεις τις.



Αμελί (αγγλικά: Amelie, γαλλικά: Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain ) είναι γαλλική ρομαντική κομεντί παραγωγής 2001 σε σκηνοθεσία Ζαν-Πιερ Ζενέ και σε σενάριο του ίδιου μαζί με τον Γκιγιόμ Λοράν. Τη μουσική έγραψε ο Γιαν Τιρσέν και πρωταγωνιστεί η Οντρέ Τοτού.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας ντροπαλής σερβιτόρας που αποφασίζει να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων του περιβάλλοντός της προς το καλύτερο, ενώ παλεύει με τη δική της απομόνωση.
Το Αμελί έλαβε διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο και απέσπασε πολλά βραβεια και υποψηφιότητες σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές διοργανώσεις.


Πλοκή

Η Αμελί Πουλέν είναι ένα κορίτσι που μεγάλωσε απομονωμένη από τα υπόλοιπα παιδιά. Ο πατέρας της Ραφαέλ, ένας πρώην στρατιωτικός γιατρός, πιστεύει ότι πάσχει από υπέρταση λόγω του γρήγορου ρυθμού της καρδιάς της. Αυτό όμως συμβαίνει κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με τον πατέρα της, καθώς η μόνη φορά που την αγγίζει είναι όταν την εξετάζει. Η μητέρα της, Αμαντίν πεθαίνει όταν η Αμελί είναι μόλις 6 ετών. Από τότε ο πατέρας της αποτραβιέται ακόμα περισσότερο και αφιερώνει τη ζωή του στο να φτιάξει στον κήπο του ένα μάλλον εκκεντρικό μνημείο για την Αμαντίν. Ακόμα πιο μόνη η Αμελί, αναπτύσσει μια παράξενη φαντασία.
Σήμερα, γυναίκα πλέον, η Αμελί εργάζεται ως σερβιτόρα, σε μια μικρή καφετέρια στη Μονμάρτη. Η πελατεία του μαγαζιού είναι συχνά πολύ εκκεντρική. Στα 23 της χρόνια, έχοντας ζήσει αποτυχημένες σχέσεις, η Αμελί βρίσκει τη χαρά της ζωής σε απλές απολαύσεις, αφήνοντας τη φαντασία της να καλπάζει.
Στις 31 Αυγούστου 1997, η Αμελί σοκάρεται όταν ακούει το θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα και γλιστράει από τα χέρια της το μπουκάλι που κρατούσε, το οποίο σπάει το πλακάκι. Κάτω από το πλακάκι, βρίσκει ένα μεταλικό κουτί με παιδικά αναμνηστικά σουβενίρ από ένα αγόρι που κάποτε ζούσε στο διαμέρισμά της, δεκαετίες πριν. Εντυπωσιασμένη από την ανακάλυψή της, αποφασίζει να εντοπίσει τον τώρα ενήλικο άντρα και να του επιστρέψει το κουτί, κάνοντας μια συμφωνία με τον εαυτό της: αν τον βρει και τον κάνει ευτυχισμένο, θα αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στο να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους.
Καταφέρνει να εντοπίσει τον κάτοχο του κουτιού. Τοποθετεί το κουτί σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο και καθώς αυτός περνάει, τηλεφωνεί, ώστε να τον οδηγήσει εκεί. Ανοίγοντας το κουτί, ο άντρας, βάζει τα κλάματα και θυμάται τα παιδικά του χρόνια. Έτσι κερδίζει το στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό της.
Ενώ κάνει τους άλλους ευτυχισμένους, η Αμελί παρατηρεί έναν άντρα που μαζεύει πεταμένες φωτογραφίες αγνώστων από έναν φωτογραφικό θάλαμο. Όταν κατά λάθος πέφτει πάνω του, το μάτι της πέφτει στο φωτογραφικό άλμπουμ, που έπεσε από τον άγνωστο άντρα κατά τη σύγκρουση. Τότε κάνει άνω κάτω το Παρίσι ώστε να τον εντοπίσει και να του επιστρέψει το άλμπουμ. Ανακαλύπτει ότι ονομάζεται Νίνο, τον εντοπίζει, του επιστρέφει ανώνυμα το άλμπουμ, αλλά ντρέπεται πολύ να τον προσεγγίσει. Τελικά ο καλός της φίλος Ρέιμοντ της δίνει κουράγιο και τελικά τον συναντά, περνούν τη νύχτα μαζί και έτσι αρχίζει η σχέση της μαζί του.






Λίστα Κομματιών από τον Γιαν Τιρσέν για την ταινία

01. J’y Suis Jamais Alle (1:34)από το album «Rue Des Cascades»
02. Les Jours Tristes (Instrumental) (3:33)από τo album «L’ Absente»
03. La Valse d’Amιlie (2:15)
04. Comptine d’Un Autre Ete: L’Aprθs Midi (2:20)
05. La Noyιe (2:03) – από το album «Le Phare»
06. L’Autre Valse d’Amιlie (1:33)
07. Guilty (3:13)
08. A Quai (3:32) – από τo album «L’ Absente»
09. Le Moulin (4:27)
10. Pas Si Simple (1:52) – από το album «Rue Des Cascades»
11. La Valse d’Amelie (Version Orchestre) (2:00)
12. La Valse des Vieux Os (2:20)
13. La Dispute (4:15) – από το album «Le Phare»
14. Si Tu n’ιtais Pas Lΰ (Frebel) (3:29)
15. Soir de Fete (2:55)από το album «Rue Des Cascades»
16. La Redecouverte (1:13)
17. Sur le Fil (4:23) – από το album «Le Phare»
18. Le Banquet (1:31) – από το album «La Valse Des Monstres»
19. La Valse d’Amelie (Version Piano) (2:38)
20. La Valse des Monstres (3:39) – από το album «La Valse Des Monstres»
*Με bold επισημαίνονται τα κομμάτια που ξεχωρίζουν
 Πρωτότυπες συνθέσεις του Υann Tiersen για την ταινία






Και για το τέλος της ανάρτησης θα κλείσω με τέσσερις, τις πιο αγαπημένες μου συνθέσεις, με την ευχή να σας παρασύρω στον όμορφο και ρομαντικό κόσμο της Αμελί. 






                                                                       (Είναι με την εκδοχή του πιάνου εδώ)



Αυτά για την ώρα εκφραστικοί μου.
Τα λέμε άμεσα.

Καλό μεσημέρι σε όλους.

Σχόλια

  1. Και την ταινία την αγαπώ πολύ-πολύ και τη μουσική της!!!
    Βγάζουν μια γλύκα, μια νοσταλγία, μια αθωότητα!
    Πολύ όμορφη ανάρτηση, Κική μου!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ ναι, πολύ ωραία ταινία, αλλά και το σάουντρακ εξαιρετικό!
    Εμένα μου άρεσε και το κούρεμα της Τοτού!
    Φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τις κλασικές κι αγαπημένες
    ταινίες...

    Καλημέρα κορίτσι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένη Αμελί, αγαπημένο soundtrack, αγαπημένη Οντρέ Τοτού!
    Πόσο όμορφη η ανα΄ρτηση σου Κική μου!
    Μπάινει στα αγαπημένα για τις νυχτερινές μου μουσικές στιγμές ηρεμίας.
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεμένη!!
    Πολύ όμορφο αφιέρωμα καλημέρα Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένη η ταινία, και η μουσική της είναι πραγματικά εκπληκτική! Σε ταξιδεύει...
    Καλό σου απόγευμα, Κική μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια αξιόλογη ταινία και ακόμη πιο πολύ μια αξιόλογη ανάρτηση.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαίρετη παρουσίαση Κική μιας εξαιρετικής και λεπτής σε αισθήματα ταινίας. Από αυτές που ξεχώρισαν στο διάβα του χρόνου. Όσο για τη μουσική πανέμορφη.
    Καλό βράδυ να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακόμα και τώρα,μετά από πόσα χρόνια,όποτε θέλω να χαλαρώσω βάζω το soundtrack της Αμελί ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική χτύπησες φλέβα!
    Αν ήταν δίσκος θα τον είχα λιώσει από την πολλή χρήση,
    αλλά ευτυχώς, βάζω την μουσική στο ίντερνετ και την ακούω μέρες, μήνες, χρόνια!
    Καλό βράδυ και τώρα πάω να ξανακούσω Αμελί for ever! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Την ταινία παρ'ολο που την έχω δει δεν την πολυθυμάμαι αλλά το soundtrack επειδή μου θυμίζει πολύ γαλλική επαρχία και με ηρεμεί το έχω στο mp3 και το ακούω συχνά πυκνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Την έχω δει την ταινία και μου άρεσε πάρα πολύ!! Δεν το περίμενα γιατί με τα γαλλικά έχω ένα θέμα αλλά ευτυχώς της έδωσα μια ευκαιρία και δεν έχασα!!
    Εντάξει τι να πω για αυτήν την μουσική;;; Σίγουρα θα την ακούσω κάθε βδομάδα!! Αγγίζει όλο μου το είναι!!
    Φιλιά κοπέλα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολυ πολυ πολυ αγαπημενη ταινια και λατρευω την μουσικη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως ορισες στο μπλοκ μου
      Ελπιζω να σε ξαναδω εδω
      χαιρομαι που σου αρεσε
      Να εισαι παντα καλα

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να