Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.



Το να αποτυπώνεις τα συναισθήματά σου στο χαρτί είναι λύτρωση, το να μπορείς να τα μοιράζεσαι χωρίς φόβο με άλλους, είναι απελευθέρωση.


 Για τη στήλη της Κατερίνας μας:
The Letter to Someone Project.

  




Για εσάς, 
τους εκφραστικούς μου λοιπόν:


Προσπαθώντας να σκεφτώ τι γράμμα θα ήθελα να στείλω, ποιόν παραλήπτη θα ήθελα να ορίσω, τι ακριβώς θέλω να του πω, το οποίο να μην έχω πει ακόμα, πιάνω τον εαυτό μου να μην έχει κανέναν απολύτως παραλήπτη, διότι πολύ απλά, συνηθίζω να λέω τα όσα έχω μέσα μου και να μη κρατάω τίποτα κρυφό από εκείνους που μου τα δημιούργησαν, ακόμη κι αν αυτός «ο δημιουργός» προήλθε από τον εαυτό μου.
Δεν εθελοτυφλώ απλώς ορισμένες φορές γίνομαι είτε πιο ελαστική, είτε πιο άδικη και αυστηρή μαζί του. Στάσεις δηλαδή που έχω διατηρήσει - αναπτύξει ενίοτε και απέναντι σε άλλους συνανθρώπους, φίλους, κοινωνικές συναναστροφές μου.
Η αλήθεια είναι πως το ελάττωμά μου σε σχέση με αυτού τους είδους την εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία και πιθανόν όχι μόνο δικό μου,  είναι πως τις περισσότερες δε λέω τα πράγματα με το όνομά τους τη στιγμή που θα έπρεπε να ειπωθούν. Δε ξέρω αν εκείνα τα λόγια μπορούν να ονομαστούν ανείπωτα αφού έχουν σκοπό να ειπωθούν αργότερα ή να γίνουν κάποιου είδους δημιουργία μέχρι να ειπωθούν και να γίνουν αντιληπτά από τον σωστό παραλήπτη, πάντως ξέρω πως μερικές φορές και το λέω αυτό εγώ, ένας από τους πιο παρορμητικούς και ενθουσιώδεις ανθρώπους του κόσμου, ειδικά όταν τα λόγια αυτά προέρχονται από κάποιου είδους θυμό, οργή, στεναχώρια, αντίδρασης δηλαδή αρνητικών συναισθημάτων, είναι καλό να εκφραστούν όταν το θυμικό κομμάτι του εαυτού μας θα έχει κατευνάσει και το μυαλό μας θα έχει προλάβει να «φιλτράρει» και να εισακούσει λογικά, τα όσα προφανώς ακούστηκαν και μας έβγαλαν εκτός εαυτού και ορίων.
Από τη μία έχουμε τα λόγια που προκλήθηκαν από αρνητικά ερεθίσματα που ενώ πρέπει να περάσει λίγη ώρα για να τα εκφράσουμε και μάλιστα στο σωστό παραλήπτη και από την άλλη έχουμε τα θετικά εκείνα ερεθίσματα ή τα όσα θέλουμε πολύ μα φοβόμαστε για κάποιο λόγο να διεκδικήσουμε, τα οποία ενώ θα έπρεπε άμεσα να γίνουν πράξη και να ειπωθούν στον κατάλληλο άνθρωπο ή ανθρώπους, εμείς τα κρατάμε μέσα μας και από φόβο ή δυσπιστία ή από κάτι άλλο συναφές, τα αφήνουμε να «στοιβαχτούν» και να μετατραπούν σε μία άμορφη μάζα συναισθημάτων που αυτόματα θα μας πνίξουν και θα ανήκουν ξαφνικά και αναίτια στην ομάδα εκείνη που ανέλυσα στην παραπάνω παράγραφο.
Μοιάζει οξύμωρο όλο αυτό αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι, δε γενικεύω αλλά ξέρω καλά πως στη πλειοψηφία αυτό ισχύει, εκφράζονται όταν δε θα έπρεπε να μιλήσουν και μάλιστα με τρόπο εκρηχτικό και σωπαίνουν όταν όλος ο παλμός της καρδιάς τους φωνάζει «Μίλα». Αυτό βέβαια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό γιατί δεν εκφράζουν ούτε τα θετικά, ούτε τα αρνητικά συναισθήματα, με αποτέλεσμα να μετατραπούν όλα μαζί σε μπερδεμένες σκέψεις και αμφιβολίες.
Το σλόγκαν του μπλοκ μου, το οποίο δεν έχει αλλάξει ποτέ από τη πρώτη μέρα δημιουργίας του έως τώρα και μέχρι στιγμής να σας πω την αλήθεια δεν έχω νιώσει την ανάγκη να το αλλάξω και δε θα ήθελα ποτέ να τη νιώσω είναι το εξής:
 «Όταν αισθάνεσαι πως το μυαλό σου θα εκραγεί από τις πολλές σκέψεις είναι απλό το τι πρέπει να κάνεις. Απλώς Εκφράσου»
Σε καμία περίπτωση δε θέλω να εκφράζονται οι συνάνθρωποι μου όταν φτάσουν στο σημείο εσωτερικής έκρηξης, όμως αυτό είναι κάτι που έζησα πριν χρόνια και κατάλαβα καλά πως ο σωστός τρόπος έκφρασης μπορεί να μας οδηγήσει σε πνευματική Γαλήνη και σε καθημερινή ηρεμία ακόμη και όταν όλα δείχνουν πως θα εκραγούμε και ότι γίνει έγινε. Κοινώς όπως λέει και μια παροιμία «Θα γίνει το μεγάλο μπαμ και όποιον πάρει ο Χάρος» και τις περισσότερες φορές σε έκρηξης θυμού, πόνου, οργής και άλλων παρεμφερών συναισθημάτων, ο άμαχος πληθυσμός τη πληρώνει και μάλιστα άσχημα, άδικα και αναίτια πολλές φορές.
Πρέπει να μάθουμε να εκφράζουμε τα όσα νιώθουμε τη σωστή στιγμή και όσο εύκολα διαβάζετε και ακούγεται, ξέρουμε πολύ καλά, πως τόσο δύσκολο είναι. Πιστεύω όμως πως όσα περισσότερα εκφράζεις τη δεδομένη χρονική στιγμή που για κάποιο λόγο θεώρησες ότι είναι η σωστή και έχεις καταφέρει να την εκφράσεις και να την αποδόσεις στους σωστούς παραλήπτες, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχεις να επικοινωνήσεις σωστά, να νιώσεις ελεύθερος και να κάνεις πράξη και δημιουργία ότι θετικό ή αρνητικό έμεινε μέσα σου και μετά από αυτή, για να ελευθερωθείς συνάμα παράγοντας το έργο που όλοι παράγουμε με πάμπολλους τρόπους στη ζωή μας.
Τελικά ξεκίνησα να γράφω ένα γράμμα κάπως «στα κουτουρού», μα τελικά από μόνο του υλοποιήθηκε. Είναι αυτό που είπα και πριν. Η σωστή χρονική στιγμή για μένα ήταν τώρα, οι σωστοί παραλήπτες μου εσείς, ο κόσμος που θα θελήσει να αφιερώσει χρόνο να διαβάσει κάτι από τη ψυχή μου, το έργο, η συμμετοχή μου στην ιδέα της Κατερίνας μας, συντροφιά με πολύτιμα γράμματα ψυχής που μοιράστηκαν μαζί μας και θα μοιραστούν με τον καιρό κι άλλοι συνάνθρωποι μας.
Καταλάβατε; Η έκφραση είναι τόσο προσωπική στιγμή του καθενός μα όταν γίνει αβίαστα και αληθινά μπορεί να μοιραστεί και να προσφέρει κάτι, έστω κάτι λίγο και κάτι μικρό σε όλους.
Και θέλοντας να υπογράψω το γράμμα μου
Θα κλείσω ως εξής:
 
 
Με αγάπη και θαυμασμό,
σε όλους τους κατάδικους μου,
                                    εκφραστικούς φίλους.
    Κωνσταντίνου Κική
 

Σχόλια

  1. Νομίζω, το έθεσες πολύ σωστά, Κική μου. Θέλει αβίαστα να εκφραζόμαστε. Χωρίς πίεση. Απλά, αληθινά, απέρριτα.
    Επίσης, μου άρεσε πολύ αυτό που γράφεις στην αρχή για τ'ανείπωτα.

    Καλή σου μέρα! Καλά να περνάς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ω, μα ναι!! Το διάβασα στο blog της Κατερινούλας μας και εννοείται πως με κάλυψες πλήρως με όλα όσα έγραψες!
    Αφήνω πολλά ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ και άλλες τόσες ευχές για μια όμορφη μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :) Κική μου σ'ευχαριστώ και πάλι που μοιράστηκες μέσα από το εν λόγω γράμμα τις σκέψεις σου!!
    Να είμαστε καλά να εκφραζόμαστε πάντα, να μην κρατάμε μέσα μας όσα μας απασχολούν!
    Φιλιά πολλά να έχεις ένα όμορφο σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Έκφραση είναι λύτρωση, Κικούλα μου κι επιβάλλεται να είναι σωστή η στιγμή, όπως πολύ σωστά το θέτεις!
    Θαυμάσιες σκέψεις δοσμένες χωρίς σκιές και υπονοούμενα, αλλά με εκφραστικές αλήθειες!
    Συμφωνώ μαζί σου φίλη μου! Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα!

    Υ.Γ. Χαίρομαι του τα "Λάφυρα" ταξιδεύουν αγέρωχα κι ενοποιούν σιγά - σιγά την ιστορία τους!
    Φιλάκια πολλά με μια αγκαλιά!:))♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς Κική μου είμαι από κείνους που δεν το χουν με την έκφραση.. Κι ειδικά με το λέγειν.. Ισως και για αυτό να ναι μια λύση το γραπτό.. Κι από κείνους που για να πουν κάτι που τους πείραξε θα σκάσουν πρώτα.. Θα φτάσει ταράτσα ο θυμός ή το παράπονο. Το καλό είναι ότι φεύγω από αυτές τις συμπεριφορές τα τελευταία χρόνια και μου αρέσει!! Δουλεύω πολύ με εμένα κι έτσι και με τους άλλους!! Σε ευχαριστούμε για την υπέροχή κατάθεσή σου, για το απόλυτα εκφραστικό σου γράμμα!! Μακάρι να βρει πολλούς πολλούς παραλήπτες κοπέλα μου!! Φιλάκια πολλά κι εκφραστικά!! ;)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά αν ο καθένας μας βγάλει από μέσα του όσα έχει να πει θα είναι λύτρωση. Συμφωνώ μαζί σου ότι η έκφραση είναι προσωπική στγμή του καθένα και ναι, μπορεί να προσφέρει σε όλους αλλά κυρίως στον ίδιο που εκφράζει τις σκέψεις του.
    Σ'ευχαριστούμε για το γράμμα αυτό Κικίτσα μας. Ωραία η συμμετοχή σου στην υπέροχη ιδέα της Κατερίνας
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι χάρισμα το να εκφράζεσαι και να αποτυπώνεις τις σκέψεις σου στο χαρτί. Χάρισμα που όλοι εμείς που προσπαθούμε να αποτυπώσουμε με απλή συρραφή λέξεων δεν τα καταφέρνουμε !!!
    Μιλάς για το ότι πρέπει να μάθουμε να εκφράζουμε ότι θέλουμε την σωστή στιγμή. Πολύ θετική η σκέψη σου, όμως είσαι από τα λίγα άτομα που έχεις αυτογνωσία και έλεγχο των λόγων σου αλλά και αναζητάς την κατάλληλη στιγμή να ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ.
    Μας δίνεις τόσα πολλά !!! Καλή συνέχεια στην βραδιά σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γράμμα παρελήφθη και μήνυμα ελήφθη!
    Εκφραστική μου Κική, με εκφράζει απόλυτα ο λόγος σου!
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσει να μιλάω και να εξηγώ αλλά δεν ξεπερνώ κάποια όρια. Δε θέλω να πληγώνω ποτέ!
    Φιλάκια πολλά Κικίτσα μου :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία, αλλά δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να εκφράζομαι τόσο όμορφα όσο εσύ, πιστεύω όμως ότι ο καθένας μπορεί να εκφραστεί με άλλους τρόπους όπως η ζωγραφική, οι κατασκευές κ.α...
    Καλό σ/κ!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε ευχαριστούμε για το γράμμα σου, Κική μου! Ήταν μια ενδιαφέρουσα συμμετοχή στην ιδέα της Κατερίνας!
    Φιλιά, καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η έκφραση θέλει τη σκέψη της και το χρόνο της. Και είναι ποικιλλόμορφη, είτε γίνεται με πολλά λόγια, είτε με λίγα, είτε με σιωπή, είτε με μια ματιά, μια κίνηση κλπ. Το ζήτημα είναι να υπάρχει διάθεση... και ευήκοα ώτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να