Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Φθινόπωρο μας οδηγεί στα σπίτια μας

 Εκφραστικοί μου καλημέρα, ελπίζω να σας βρίσκω καλά.

Από μικρή αγαπούσα το Φθινόπωρο. Το Σεπτέμβριο τον είχα συνδυάσει με μυρωδιά σχολείου, αγορές σχολικών ειδών κτλ και τον Οκτώβριο, με μυρωδιά από βροχή και μια παλέτα της φύσης, χρωμάτων καφέ και χρυσού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχω απομακρυνθεί από όλα αυτά αλλά τουλάχιστον, η εξόρμηση στο χωριό, με φέρνει πάντα πιο κοντά στο δεύτερο σκέλος. Όμορφη, αρκετά όμορφη η φύση και αυτή την εποχή, παρόλο που δεν ειναι στο απόγειο των χρωμάτων, της θερμοκρασίας και των ευωδιών της. Αυτό την εποχή το χωριό μου είναι πιο όμορφο από ποτέ, δεν έχει κόσμο, οι δρόμοι ειναι γεμάτοι ξερά φύλλα, κάνει κρύο και διαθέτει μια γοητευτική μελαγχολία. Δυστυχώς δεν το ζω πλέον συχνά και στο παρελθόν όταν το ζούσα - σε άλλη ηλικία και με άλλα όνειρα - δεν μπορούσα να το κατανοήσω βαθιά. όπως τώρα. 

Η ζωή, τα όνειρα, ο βιοπορισμός, μας οδηγούν σε διάφορα μονοπάτια αλλά νομίζω πως πάντα το φθινόπωρο μας οδηγεί στα σπίτια μας. Τουλάχιστον εμένα. Και ρεαλιστικά και μεταφορικά. Ναι, ακόμη και εδώ για παράδειγμα, στην εκφραστική μου γωνιά, ναι ακόμη και εδώ, τώρα, έχω την ανάγκη να επιστρέψω δυναμικά, όσο άλλοτε. Το Φθινόπωρο μας οδηγεί στα σπίτια μας!

Αγαπώ το Φθινόπωρο όσο και το Φεγγάρι, το Φεγγάρι ίσως περισσότερο αλλά και το Φθινόπωρο το αγαπώ, με μαγεύει. Φυσικά και το συναντά κανείς στους στίχους μου, φυσικά και το συναντά κανείς στα χρώματα που έχω στη ζωή μου, φυσικά και το συναντά κανείς σε τραγούδια που ακούω και στίχους που διαβάζω. Επόμενο λοιπόν να το συναντάτε και εδώ. Σε αναρτήσεις παρελθοντικές, στην παρούσα, σε μελλοντικές και σε "κρυμμένες" αλληγορίες.


ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΚΟΡΜΟΣ


Ξέρεις τι γίνεται;
Αν μείνεις, θα είσαι νεκρό...

Προσπαθώντας να εξοικονομήσεις ενέργεια, κοινώς - να μεγαλώσεις την διαδικασία της ζωής - πρέπει να σκοτώσεις τα φύλλα σου, για να καταφέρεις και πάλι την Άνοιξη, να αναστηλωθείς.

Θυσιάζεις ή θυσιάζεσαι;
Μονάχο στέκεις
Έρημο
Κηφήνας, κανείς

Ξέρεις τι γίνεται;
Για να παραμείνεις ζωντανό πρέπει πάνω από όλα να φερθείς εγωιστικά μα και να παρατείνεις, την αγωνία όλων όσων, σε συμπορεύονται.

Αν ο κορμός σου ήταν καρδιά
σκληρή θα θέλαν να 'ναι
μα σαν βολβό τρυφερό, νιώθω τον κάθε ξέπνοο χτύπο σου.
Σαν να φυτρώνει ο σκοπός, εκεί που οι δεύτερες ευκαιρίες, τελειώνουν.

Ξέρεις τι γίνεται;
Φοβάται η πλάση την ανατροπή και οι άνθρωποι, τρέμουν κάθε λαβυρινθιακό κύμα.

Πέρα από τις φωτοχημικές δραστηριότητες, κύτταρα και φωτοσυνθέσεις, είναι που βάλλομαι από παντού να υποστηρίξω την κάθοδο, σε ένα ακόμη ποίημα.

Ξέρεις τι γίνεται;
Εγώ, για σένα φύλλο ήθελα να μιλήσω
Όμως πάντα, θα πλαγιάζω στον κορμό σου
 

~~ Κική Κωνσταντίνου

Ένα ποίημα - συμμετοχή στις "Ιστορίες Φθινοπώρου" που εμπνεύστηκε η αγαπημένη μου φίλη Μαρία Νικολάου και το λογοτεχνικό ιστολόγιο "Το Κείμενο".
Πάει καιρός που δημιουργήθηκε αλλά το θυμάμαι και το αποζητώ σχεδόν καθημερινά το τελευταίο καιρό. Ομοίως και:
 

~~~~~~~


Αγέλαστο Φθινόπωρο,
μια αιχμαλωσία γεμάτη άνθη, νεκρά.

Οι μνήμες ροές έγιναν. Στο ανατριχιαστικό χθες, αφήσαμε τα όνειρά μας.
Οι ελπίδες,γίνανε στάχυα.
Καμμένα στάχυα.
Ο καιρός μας απέλασε.

Παρατηρώντας το ποτάμι, οδηγήθηκα σε ένα ορμητήριο. Το δικό μας ορμητήριο. Εκεί που άνθισε η αγάπη και σκοτώθηκε μια καρδιά. Ανήμερα της εορτής, ταπεινώθηκε η σφαίρα. Γεννήθηκε μια τουλίπα, ολιγαρκής. Πάντα ολιγαρκής.

Μας έδωσαν τα ηνία χωρίς απόφαση, χωρίς θέληση, χωρίς υπαινιγμό. Μας παρέδωσαν την δάδα και εμείς διεκδικήσαμε ένα φύλλο, αμέτοχο.

Εις το επανιδείν μνήμη μου.
Σήμερα, ολοκαύτωμα σε κάνω.

Ξερά φρούτα, ξερά ρόδα, ξερή και εγώ.
Φύτρωσε μέσα μας η ξέρα, την θρέψαμε και επινοήσαμε μια χερσόνησο.
Ανομολόγητο μυστικό θα 'ναι.
Μετέωρη η σιωπή, σαν σε χαλασμένο σκηνικό, νεκρός ρόλος απέμεινε.

Το έργο, βασίστηκε στην Πλειάδα της Χερσονήσου.

~~ Η Χερσόνησος - Κική Κωνσταντίνου
 
 
 ~~~~~~
 
 
 Φθινόπωρο τα μάτια της,
σαν ένας σκυταλοδρόμος που δεν παρέδωσε τη φλόγα.

Ρίζες οι μνήμες της,
σαν ένα ακαθόριστο πρόσωπο που από την λύπη είχε πλαστεί και γίνει πλαστελίνη.

Μοίρα,
η ακατοίκητη και ολιγαρκής σιωπή που τύλιξε τον άδειο χώρο.

Άνεμος,
η συθέμελη, αυθεντική οργή των ανομολόγητων σκέψεων.

Πλασματική,
όλων όσων απεγνωσμένα έγιναν κορμός,
για να φυτρώσουν στην παγερή, πρακτικά, ψυχή της.

Κι ύστερα ήρθε ο έρωτας και την έκανε πρόσωπο.
Το πρόσωπο του ανέμου.

Κι εκείνος, κόπασε.
Της επέτρεψε με μανία, όσα της είχε απαγορεύσει.

Έκλεισε τα μάτια και ένιωσε θαλπωρή.
Ήταν κρύα και παγερή μα τα ίχνη του ανέμου, καιροφυλαχτούσαν.

Στο Ανεμολόγιο της καρδιάς, χρωστάει απόψε ένα ποίημα!

Ήταν οι ρίζες και τα φύλλα της ελιάς. Το λάδι, που έγινε στυλό για να ξεγράψει ένα ακόμη ποίημα.

Φέρτε μου το Ανεμολόγιο.
Απόψε διεκδικώ την κόρη του Ανέμου.
Αγκαλιά με ένα σύννεφο, καραδοκώ και απεγνωσμένα, ανασαίνω.

Η Κόρη - Κική Κωνσταντίνου
 
 
 
Αν το Φθινόπωρο ήταν τραγούδι, για εμένα, θα ήταν αυτό:
 
 
 
                                            Το παλιό μου παλτό - Χρήστος Δάντης
 
Να προσέχετε εκφραστικοί μου και να περνάτε όμορφα.
Την αγάπη μου σε όλους!

Σχόλια

  1. Το Φθινόπωρο έχει τη δική του γοητεία. Και τη δική του ομορφιά. Πολλά χρώματα παντού. Στη γη και στον ουρανό.
    Και κουβαλάνε αυτή την ομορφιά στους στίχους και στα ποιήματά σου.
    Καλησπέρα Κική μου. Όμορφη μέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικές Φθινοπωρινές εικόνες με τα χρώματα τους ζωντανεύουν με την ποίηση σου Κική μου
    Είναι η εποχή αυτή που μαζί με την μελαγχολία που μας φέρνει μας ετοιμάζει και
    για τον κύκλο της φύσης!
    Πολύ ωραία η συμμετοχή σου στις ιστορίες του Φθινοπώρου ....
    Να είσαι καλά να γράφεις ότι αγγίζει την καρδιά σου.
    Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις καλο σου βράδυ 🌙 φιλιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτές οι αλλαγές στη φύση και μέσα μας, τρυφερές λεπτομέρειες κι ας κρύβουν τα χρώματα με την πρώτη ψύχρα. Όψεις της ζωής που " κόντρα στον καιρό" θα μας γυρίζουν ξανά και ξανά στη γαλήνη του σπιτιού μας.
    Κική μου Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να

Η Σοφίτα

  Κεντρική Ιδέα Πλοκής Το παλιό οικογενειακό σπίτι στο ορεινό χωριό, έχει την αγάπη σας αλλά περιμένει και τη φροντίδα σας. Η κατάστασή του είναι κακή και εσείς σχεδιάζετε να το ανακαινίσετε. Βρίσκεστε ήδη εκεί αλλά ένα αναπάντεχο πρόβλημα καθιστά άμεσα αναγκαία την επίλυσή του. Ο μοναδικός / μοναδική, από τη γειτονική κωμόπολη, που θα ανέβει στο σπιτικό προκαλεί πραγματικό σοκ με την άφιξή του / της. Ίσως να μη περιμένατε ποτέ να βρεθεί απέναντί σας. Η ξαφνική χιονοθύελλα έχει τα δικά της σχέδια και θα σάς αναγκάσει να μείνετε εκεί, στον ίδιο κλειστό χώρο μέχρι να απεγκλωβιστείτε. Η νύχτα και το παρελθόν έρχεται ξανά. Τι μπορεί άραγε να κουβαλάει αυτό το πρόσωπο; Είχατε ποτέ σχέση μαζί του; ή μήπως προκύπτει μια έμμεση σχέση μαζί του; Τι μπορεί να φέρει; Τι μπορεί να αλλάξει; Μπορείτε να το αφήσετε στην άκρη;      Καθώς έκλειναν οι πόρτες του λεωφορείου πίσω της, ο καθαρός παγωμένος αέρας την καλωσόρισε, κάνοντας τα μάγουλά της να κοκκινίσουν ελαφρώς. Κοίταξε τριγύρω τ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια