Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων


Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων
Σίγουρα θα το έχετε ακούσει και ως το λουλούδι των Χριστουγέννων, αλεξανδρινό και ως το αστέρι της Βηθλεέμ.

Όταν έρχονται τα Χριστούγεννα, το αλεξανδρινό, το εντυπωσιακό λουλούδι με τα χαρακτηριστικά κόκκινα φύλλα έχει την τιμητική του! Γνωστό και ως ποϊνσέτια ή «αστέρι της Βηθλεέμ», το αλεξανδρινό συμβολίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και κάθε Δεκέμβριο το συναντάμε παντού γύρω μας, στολισμένο σε σπίτια και καταστήματα. Με καταγωγή από το Μεξικό, η ποϊνσέτια οφείλει το όνομα της σε έναν αμερικανό πρέσβη που πριν από δυο αιώνες πήρε το λουλούδι στη χώρα του, απ’ όπου σταδιακά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για τη φροντίδα του αλεξανδρινού για να το κρατήσουμε λαμπερό και όμορφο στις γιορτές, καθώς και την κατάλληλη περιποίηση για να το διατηρήσουμε μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.

 

Σε τι θέση τοποθετούμε το αλεξανδρινό μέσα στο σπίτι;


Τοποθετούμε το αλεξανδρινό στο σαλόνι ή σε άλλο φωτεινό εσωτερικό χώρο στο σπίτι μας, σε σημείο που να μην δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει καψίματα και να ξεθωριάσει τα φύλλα του αλεξανδρινού. Για να κρατήσουμε έντονο το κόκκινο χρώμα του αλεξανδρινού αποφεύγουμε τις πολύ σκιερές θέσεις που σταδιακά κάνουν τα φύλλα του αλεξανδρινού να χάνουν τη ζωντάνια στον χρωματισμό τους. Το αλεξανδρινό πρέπει να διατηρείται μακριά από ψυχρά ρεύματα και παγωνιά. Το κρατάμε μακριά από τα παγωμένα τζάμια, καθώς και από θερμαντικά σώματα για να αποφύγουμε τη συστροφή του φυλλώματός του αλεξανδρινού που μπορεί να φτάσει μέχρι την πτώση των φύλλων του.

 

Πώς διατηρούμε το αλεξανδρινό μετά τα Χριστούγεννα;

 

Κατά την περίοδο της άνοιξης, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το αλεξανδρινό σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στο χώμα του κήπου μας. Ειδικά σε νότιες περιοχές με ήπιο χειμώνα, το αλεξανδρινό μπορεί να μείνει έξω όλη τη διάρκεια του χρόνου, και με την κατάλληλη φροντίδα να γίνει ένα όμορφο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα. Για τη μεταφύτευση του αλεξανδρινού σε μεγαλύτερη γλάστρα, μόλις περάσει ο χειμώνας, χρησιμοποιούμε ελαφρύ φυτόχωμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό και τοποθετούμε μια στρώση βότσαλου ή χαλικιού στη βάση της γλάστρας.



Δέντρο αλεξανδρινού
Το αλεξανδρινό γίνεται ένα όμορφο δέντρο

 

Κάθε πότε ποτίζουμε και βάζουμε λίπασμα στο αλεξανδρινό;

 

Σχετικά με τις ανάγκες του αλεξανδρινού σε νερό, κατά την περίοδο των εορτών, ποτίζουμε συνήθως κάθε 4-5 μέρες, αφού στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ποτίζουμε το αλεξανδρινό 2 φορές τη βδομάδα ενώ την περίοδο του καλοκαιριού κάθε 2 μέρες. Το αλεξανδρινό δεν χρειάζεται λίπασμα κατά την περίοδο του χειμώνα. Για αλεξανδρινά που διατηρούμε σε γλάστρα, προσθέτουμε ειδικό υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, μια φορά το μήνα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο, για να διατηρήσει την ανάπτυξη του. Αν το αλεξανδρινό το έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το αλεξανδρινό;

 

Το αλεξανδρινό προαβάλλεται από τα έντομα του αλευρώδη, του ψευδόκοκκου και από τον τετράνυχο. Για την προστασία του αλεξανδρινού με οικολογικό τρόπο, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού ή με διάλυμα θερινού πολτού και σάπωνες αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικα΄καταστήματα. Επίσης, το αλεξανδρινό προσβάλλεται από την μυκητολογική ασθένεια του βοτρύτη καθώς και από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν σάπισμα στη ρίζα και γιαυτό καλό είναι να το ψεκάζουμε το φύλλωμα του φυτού με διάλυμα χαλκού ακι να ποτίζουμε τη ρίζα με διάλυμα γαλαζόπετρας.

 

Ποια εποχή κλαδεύεται και πώς γίνεται το κλάδεμα του αλεξανδρινού;

 

Μετά τις γιορτές, όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κόκκινα φύλλα του αλεξανδρινού, κλαδεύουμε ελαφρά τις κορυφές του φυτού για να αναπτυχθεί νέα βλάστηση. Παράλληλα απόμακρύνουμε ξερά και κιτρινισμένα φύλλα για να έχουμε καλύτερο αερισμό του φυλλώματος του αλεξανδρινού. Για να δημιουργήσουμε πιο πυκνό και συμπαγές φύλλωμα στο αλεξανδρινό μας, πραγματοποιούμε ένα δεύτερο κορφολόγημα τον Μάιο.

 

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αλεξανδρινού;

 

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά αλεξανδρινού, την περίοδο της άνοιξης κόβουμε μοσχεύματα μήκους 15 εκατοστών από την κορυφή του φυτού και τα φυτεύουμε σε γλάστρες με μίγμα φυτοχώματος γενικής χρήσης και άμμου σε αναλογία 2:1. Για να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας κατά τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μεταφυτεύσουμε τα νέα φυτά αλεξανδρινού σε μεγαλύτερες γλάστρες μετά από περίοδο 7-8 εβδομάδων.

 

Κι ένα μυστικό για το αλεξανδρινό

 

Για να αποκτήσουν ξανά τα φύλλα του αλεξανδρινού το κοκκινωπό χρώμα, θα χρειαστεί να το διατηρήσουμε αρκετές ώρες στο σκοτάδι μέσα στο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, το αλεξανδρινό ως φυτό μικρής φωτοπεριόδου χρειάζεται μικρή έκθεση στον ήλιο, οπότε το καλύπτουμε καθημερινά για 12-14 ώρες με ένα σκούρο ύφασμα την περίοδο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο, τα φύλλα του αλεξανδρινού θα αποκτήσουν το επιθυμητό λαμπερό κόκκινο χρώμα για να το στολίσουμε ξανά στο σαλόνι μας πανέμορφο και εντυπωσιακό στις γιορτές των επόμενων Χριστουγέννων.



Πηγή: https://www.mistikakipou.gr/alexandrino-loyloydi-ton-hristoygennon 

Σχόλια

  1. Βοτανολογία σήμερα λοιπόν! Με ένα πολύ όμορφο εμφαντικό φυτό. Το Αλεξανδρινό. Και χαιρόμαστε που βρίσκουμε τόσες πληροφορίες που είναι και χρήσιμες για να διατηρήσουμε αυτά τα όμορφα φυτά. Ανέκαθεν είχα θέμα για να διατηρήσω ένα τέτοιο φυτό και να εδώ που βρίσκω αρκετές πληροφορίες.
    Καλησπέρα, καλή βδομάδα Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΓΑΠΗ!

    Έως το τέλος του κόσμου λοιπόν... Έως.... Και μεταφορικά και κυριολεκτικά Σαν επιφώνημα... Πάντα ένα επιφώνημα.. Ένα επιφώνημα θαυμασμού, απόγνωσης, πολλών συναισθημάτων και ένωσης... Πάντα Ένωσης! ~~ Η Αγάπη Δηλώνει Πιστεύω - Κική Κωνσταντίνου Εκδόσεις Ανατολικός Η πανέμορφη φωτογραφία μας έρχεται από τα τρυφερά και δημιουργικά χεράκια μιας γυναίκας που αγαπώ και θαυμάζω! Κι όπως η ίδια μου είπε, άργησε αλλά έχει τη θέση που του αξίζει, επειδή περίμενε, υπομονετικά και καρτερικά! Ευχαριστώ ολόψυχα αγαπημένη μου, Alexandra Mouriopoulou !         Η κατανομή του χώρου ήταν άρτια μοιρασμένη και δομημένη στις δύο πλευρές με σκοπό και τα δύο μέρη να είναι ίδια. Ότι υπήρχε στη μία πλευρά υπήρχε και στην άλλη. Ακόμη και οι πετρούλες που στόλιζαν τις ρίζες των μεγάλων δέντρων ήταν ίδιες μεταξύ τους. Ήταν προφανές! Το πρόσωπο που είχε αναλάβει την φροντίδα και την επιμέλεια του κήπου εκτός από το ότι αφιέρωνε πάρα πολύ χρόνο σε αυτόν, για κάποιο ιδιαίτερο λόγο ήθελε και τα δύο

ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ

Κρατώ στα χέρια μου το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 απο το Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλλονιάς "Κέφαλος" , όπου συμμετέχω με τρία έργα μου. Ξεφυλλίζοντας το, ανάμεσα σε τόσους δημιουργούς και έργα, νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων. Τα συγχαρητήρια μου, σε όλους! Eπίσης, ΕΔΩ, μπορειτε να διαβασετε μια υπέροχη συνέντευξη του δικού μας "Σκρουτζάκου"  Giannis Koutris !! Συγχαρητήρια αγαπημένε μου φίλε! Ακόμη, σας έχω δύο εξαιρετικές προτάσεις, δικών μας πάλι, αγαπημένων προσώπων! "Στα παπούτσια των άλλων¨" το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλάκη, εκδ. 24γραμματα Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς. Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ!

Εκφραστικοί μου φίλοι, καλημέρα! Τί μου κάνετε, είστε όλοι καλά; Εγω μια χαρά. Καταιγισμός γενεθλίων το τελευταίο διάστημα βρε παιδιά! Πολύ με χαροποιεί αυτό! Ευχές, ευχές, ευχές! Μ' αρέσουν οι ευχές! Σήμερα λοιπόν θέλω και εγώ να δώσω τις ευχές μου σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο, με ένα ιδιαίτερο θα έλεγα τρόπο! (Είμαι σίγουρη πως όταν η ξαδέρφη μου δει αυτή την ανάρτηση θα γουρλώσει το μάτι πίσω από τα γυαλιά, θα βγάλει τη γλώσσα έξω απο αμηχανία, θα βγάλει μια κραυγή απόγνωσης και θα κρυφτεί όπου βρει πρόχειρα εκεί τριγύρω χαχαχαχα) (Ιωάννα σα να είμαι εκεί και να σε βλέπω νοιώθω - πολύ το διασκεδάζω! :P) Σκορπίνα λοιπόν η ξαδερφάρα μου! Δυναμική προσωπικότητα, όσο κι αν δε το δείχνει με τη πρώτη ματιά!  Σήμερα λοιπόν, το κορίτσι μου έχει γενέθλια και εγώ δε θα μπορούσα να μη κάνω ανάρτηση μοναχά για πάρτη της! Τόσα έχει κάνει εκείνη για μένα, ας κάνω και εγώ κάτι μικρό αυτή τη φορά! ;) Χρόνια πολλά λοιπόν σε σένα που όταν ήμουνα μικρή με έβαζες να